Nu m-am grăbit să vorbesc despre IE9 atunci când a fost lansat deoarece am preferat să-l utilizez înainte de a trage concluzii referitoare la acest browser web dezvoltat de Microsoft şi un fel de tătic al tuturor programelor de acest fel.
Norocul meu că am avut în teste un Asus cu Windows 7 Ultimate – Asus N53SV – deoarece IE9 nu este oferit şi pentru XP. Un aspect intens criticat de către presa de specialitate şi pe bună dreptate dacă vroiau să scoată din joc acel antic IE6 ce provoacă sute de probleme, se merita un browser pe bătrânul XP. Probabil că s-au gândit la numărul de licenţe de XP ce sunt piratate şi nu valide ca la Vista sau mai recentul – Windows 7.
Click pentru restul articolului.
Click pentru restul articolului.
Am rămas uimit că instalarea a durat mai mult decât Opera sau Chrome – acum să nu vă credeţi că a fost o eternitate ci în jur de 3 – 4 minute. Şi, bineînţeles, o restartare de calculator a fost “cerută” ca să ruleze IE9.
O să vedeţi că între IE9 şi celelalte browsere din seria Internet Explorer nu sunt prea multe legături la interfaţă. Un aspect pozitiv deoarece au ales să meargă pe simplitate în adevăratul înţeles al cuvântului. Aş zice că şi Chrome este depăşit. O altă supriză vine de la viteza din browsing ce se situează la nivelul Opera – cea mai sprintenă în opinia mea.
Normal că la search au ales ca default bing. Şi aici punctez că bing a evoluat destul de mult şi uneori furnizează rezultate mai bune şi ca Google ce de multe ori este plin de spam (Google lucrează pentru eradicarea fermelor de conţinut şi pentru promovarea celor care au content original – să o vedem şi pe asta căci în teorie sună bine, dar practica ne omoară).
Să revin la IE9. Veţi spune că este un IE9 după ce selectaţi zona de setări din colţul din dreapta sus şi click pe Internet Options. Vreau să spun că seamănă cu zona similară de la IE6, 7 sau 8.
O altă chestie interesantă este că la New Tab îţi sunt afişate ca în Chrome siteurile vizitatea cel mai des.
Ca să ruleze flashul – adică să vedeţi clipurile de pe YouTube sau alte siteuri – trebuie să instalaţi o versiune Adobe specială. S-ar putea să fie necesar doar pentru cei cu sisteme pe 64 de bits.
Per total IE9 este:
– simplu;
– rapid;
– interfaţă prietenoasă;
Este clar un punct pozitiv pentru Microsoft. Să implementeze şi acele extensii sau aplicaţii care să ruleze direct din browser. Pe de altă parte Chrome dezvoltat de Google a luat avans şi Chromium – sistem de operare bazat pe Chrome – va veni instalat pe unele netbookuri încă din 2011. Asus are în plan un viitor “best-seller” la 200 – 250 dolari.
Faptul că au ales să lege IE9 de Vista şi Windows 7 îi lasă pe cei cu XP fără posibiltăţi şi îi forţează să migreze spre Opera, Chrome, Firefox sau Safari.
Puteţi citi o prezentare ca la carte pe go4it.ro.
Concluzia ar fi că IE9 este util pentru un utilizator începător şi cu peste 2 milioane de descărcări în 24 de ore se descurcă foarte bine.
Galerie foto cu Internet Explorer 9:
Concluzia ar fi că IE9 este util pentru un utilizator începător şi cu peste 2 milioane de descărcări în 24 de ore se descurcă foarte bine.
Galerie foto cu Internet Explorer 9: