Retelistica

Orange ne-a arătat ce pregătește pentru viitorul apropiat – internet la viteze gigabit pe tehnologia 4.5G prin agregarea benzilor de frecvență ( 5 benzi pentru 1000 Mbps în download). 

Viitor apropiat = până în maxim 2020. Totuși, pot face un pronostic și cred că primele zone cu internet la viteze de peste 500 Mbps le vom avea de prin 2017 – 2018. Mai ales că telefoanele mobile încep a cunoaște “carrier aggregation”, iar tehnologia observați că deja începe a fi testată de către operatorii de telefonie mobilă.

Cum a reușit Orange să atingă 1 Gbps la download pe spectrul radio?

Orange-4G-1-Gbps

Printr-o modernizare și îmbunătățire a rețelei 4G actuale – 4.5G. Au făcut agregare de spectru pe toate benzile de frecvență din portofoliu ( 1 x 800, 1 x 900, 1 x 1800, 2 x 2100), au modernizat rețeaua core de date – Ericsson, transport și IP-ul asigurat de Cisoc și Nokia, rețeaua de acces radio de la Huawei, dar și prin folosirea unui terminal prototip oferit de către Huawei.

Viteza maximă atinsă de către 4.5G-ul Orange ar putea ajunge la 1.25 Gbps, iar la upload se oprește la 150 Mbps.

Pentru ce avem nevoie de viteze gigabit pe smartphone?

Orange-internet-gigabit

Realitatea virtuală, streamingul la calitate 4K, transmisiile live, jocurile cu grafică complexă ce necesită conexiune la internet pentru partea de multiplayer etc. Nu strică niciodată să ai o viteză în download și upload la cote cât mai înalte.

Dezvoltarea rețelei 4.5G urmează a ține cont de evoluția hardware, dar și de nevoile utilizatorului, modul în care consumul de date va crește în următoarea perioadă când punem din ce în ce mai mare accent pe partea de mobilitate. Nu m-aș mira ca în timp să avem viteză superioară pe internetul mobil față de cel fix (cel puțin teoretic).

Categorii: retelistica
Tag-uri: 4.5Gorange
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.