iOS 11 este așteptat a debuta în stadiu beta din iulie 2017, iar Apple a oferit detaliile complete pentru noul său sistem de operare pentru iPhone și iPad. Avem o listă de dispozitive ce nu-l mai primesc, dar haideți mai bine să vedem care sunt noutățile. 

  1. ARKit – realitate augmentată pe iPhone și iPad, prin aducerea unui kit pentru dezvoltatori de aplicații. Sunt milioane de iPhone-uri și iPad-uri ce pot deveni o piață potențială pe segmentul AR. Observați că Apple nu se aruncă cu capul înainte în realitatea virtuală, în dispozitivele VR și preferă să testeze AR-ul.
  2. Apple Pay și posibilitatea de a trimite bani prin intermediul mesageriei. Nu știu dacă are rost să dau mai multe detalii, nu cred că o astfel de funcție va fi integrată în țara noastră. La noi se mișcă totul mai greu și asta pentru că majoritatea preferă să lucreze în continuare cu cash și nu cu cardul, ce să mai zicem de soluții de plată direct integrate în smartphone.
  3. Live Photos – sunt câteva funcții adăugate: Bounce clip de câteva secunde în loop – similar cu ceea ce oferă Boomerang de la Instagram, Expunere Lungă – nu mai este nevoie de prea multe detalii spre a înțelege ceea ce aduce la pachet:
  4. Filtre noi pentru camera foto – și aici mă gândesc direct la Instagram și filtrele sale;
  5. App Store cu design regândit – magazinul de aplicații primește o înfățișare nouă, secțiune cu recomandări din partea experților, tab dedicat pentru jocuri etc;
  6. Mesaje ce îți oferă posibilitatea să share-uiești conținut diversificat, de la jocuri și până la stickere, emoji etc. Cred că este din ce în ce mai greu pentru Apple să-și facă utilizatori de iOS să mizeze pe Mesaje și nu pe WhatsApp, alte suite de mesagerie dedicate. De aici și noile funcții din mesageria preinstalată.
  7. Siri îmbunătățit – fără suport pentru limba română, util pentru cei ce cunosc engleză. Primește un boost de performanță pe partea de inteligență artificială și machine learning, asistentul vocal devine mai expresiv, cu o voce mai naturală. Este capabil să traducă din engleză în chineză, spaniolă, franceză, germană și italiană. Învață din obiceiurile utilizatorului și încearcă să anticipeze, să ofere sugestii ( îmi amintește puțin de Google Now). Secțiunea News by Siri se dorește a fi mai relevantă, când tastezi ți se oferă sugestii ( filme, locuri, timp de sosire spre o destinație etc), în Safari ai parte de căutări sugerate pe baza a ceea ce citești etc.
  8. Apple Music cu profil dedicat, poți vedea ce ascultă prietenii, să le vezi playlist-urile etc;
  9. Control Center ce oferă posibilitatea de customizare – nu-mi pot reține un mic zâmbet, aici sunt lucruri antice din Android, dar împachetate să pară o noutate din partea iOS. Ecranul de blocare / deblocare primește notificări combinate ( notificările pierdute, dar și detalii din Calendar pentru evenimentele viitoare etc);
  10. Hărți actualizate – hărți la interior (aeroporturi, mall-uri etc), te informează pe ce linie ar trebui să fii spre a face la stânga sau dreapta.
  11. Preluarea de setări în mod automat – trebuie doar să ai noul iPhone sau iPad lângă un alt dispozitiv cu iOS sau Mac OS, iar setările personale, preferințele și parolele stocate în iCloud sunt preluate în mod automat.
  12. Multitasking îmbunătățit, fișiere ușor de accesat cu integrare Dropbox și Box, funcția Drag and Drop pentru iPad, stylus-ul Apple pentru iPad Pro primește funcții noi: Instant Notes, Instant Markup, Inline Drawing, Scan and Sign.

Mai multe detalii la sursă. Avem o actualizare a iOS 10 și o schimbare relativ mică la nivel de interfață grafică. Apple nu dorește să-și sperie clientela cu schimbări ample și preferă o evoluție de tip step-by-step.

Lista dispozitivelor compatibile cu iOS 11:

Sursa: Apple.com

Categorii: ios
Tag-uri: appleiOS 11

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.