Apple a deschis nișa tabletelor în 2010 prin iPadul din prima generație. Conceptul nu era nou, nu era invenția companiei americane cu sediul în Cupertino, dar adaptarea sa la necesitățile din piață l-au transformat într-un produs de masă vândut în milioane unități. Au sosit și tablete concurente, în special cu Android și Windows RT sau Windows 8, dar abia prin 2013 au reușit să ofere o experiență similară cu iPad-ul, suferă la capitolul aplicații, autonomie etc.
Este greu să concurezi cu iPad-ul din mai multe motive. În primul rând că Apple are totul in-house, de la dezvoltarea produsului și până la sistemul de operare. Ei știu ce specificații / hardware pun pe device. Pe de altă parte se află pe poziția 1 în ce privește market share-ul, iar un dezvoltator de aplicații își monetizează creația mult mai ușor în App Store. Există și o apetență mai mare pentru aplicații plătite a unui posesor de iPad, fiind și un produs premium, iar tabletele Android de volum sunt cele de sub 4 – 500 de lei.
Până acum au fost: iPad din prima generație în 2010, iPad 2 în 2011 cu un design slim, specificații upgradate, iPad 3 și iPad 4 în 2012 (diferențe mici între cele două generații, portul lightning și un nou CPU la iPad 4). Se crease o așteptare pentru generația 2013, o parte din specificații ajunseseră pe web înainte de lansarea oficială. Așa a ajuns iPad Air. Termenul de Air îl mai întâlnim în panoplia de produse Apple, la MacBook Air. De aici și discuția că Apple ar pregăti și un iPad Pro cu display de peste 11 inch. Ce ar fi să vedem un iPad convertibil în 2014?
Totuși, să trecem la device-ul pe care l-am testat prin intermediul Orange: iPad Air de 16 GB + conectivitate 4G.
Specificații pentru iPad Air:
Tabletă |
iPad Air |
Ecran |
LED-backlit IPS LCD de 9.7 inch cu rezoluție 2048×1536 pixeli, 264 ppi, rezistent la zgârieturi, suprafață oleofobică |
Procesor |
Apple A7 de tip dual-core la 1.3 GHz |
Memorie |
1 GB RAM DDR3, 16 / 32 / 64 / 128 GB |
GPU |
PowerVR G6430 |
Sistem de operare |
iOS 7 |
Conectivitate |
4G cu viteze în download de până la 100 Mbps, Wi-Fi a/b/g/n, dual-band, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, Lightning port, A-GPS și GLONASS |
Cameră foto și video |
5 Megapixeli, autofocus, geo-tagging, touch focus, detecție a feței, HDR, filmează la 1080p cu 30 fps, stabilizare video, cameră frontală de 1.2 Megapixeli ce filmează la 720p cu 30 fps și detecție a feței |
Baterie |
8820 mAh / 32.4 Wh |
Greutate |
460 gr. pentru varianta Wi-Fi, 478 gr. pentru iPad Air cu 4G |
Grosime |
7.5 mm |
Ce a făcut Apple la iPad Air?
Ar fi extrem de simplu de rezumat. iPad Air = procesor + accelerator grafic + memoria RAM de la iPhone 5S se adaugă design de iPad Mini, se menține retina display, iar greutatea și grosimea scad substanțial. Nu există nicio altă tabletă de peste 9 inch care să cântărească sub 500 de gr., mai ales că Apple a păstrat carcasa din aluminiu. Peste toate acestea au pus iOS 7 / sistem de operare identic între iPhone-urile compatibile și iPad-ul de ultimă generație.
Design
În cutie dați de tabletă, încărcător pe USB 2.0, cablu cu port Lightning – USB 2.0 cu dublu rol pentru conectarea iPad-ului la laptop / PC și pentru încărcarea bateriei de peste 8000 mAh. Se adaugă certificatul de garanție, manual cu instrucțiuni în stilul Apple fără a fi prea generos și agrafă pentru a accesa slotul dedicat cartelei SIM. Orange ne-a trimis iPad Air cu conectivitate 4G, de aici și acest accesoriu în pachet.
Linii simple, design ce impresionează de la prima vedere prin eleganță, materiale premium, aluminiu pe spatele tabletei. Acestea ar fi o parte din elementele ce definesc iPad Air. Nu sunt prea multe de spus. Impresionează cum am punctat și mai sus prin greutate, grosime și restabilește standardele pentru tabletele de 9.7 inch. Prevăd prin 2014 că multe tablete Android se vor chinui să coboare sub iPad Air la greutate și grosime. Marginile tabletei sunt mai mici, de aici și o formă mai compactă. Butonul fizic de Home îl găsiți la locul său, nu s-a făcut trecerea spre Touch ID în stilul iPhone 5S, probabil că asta se va întâmpla la iPad-ul ce va fi lansat în 2014.
Logo-ul Apple l-au dispus central pe spate și adună amprentele în mare fel. Partea spate și muchiile sunt fabricate din aluminiu. Recomand să achiziționați ceva huse de protecție. Zgârieturile cât de fine se vor vedea imediat. Nu i se poate reproșa nimic.
Ecran și sunet
Au menținut display-ul de la iPad 3 & iPad 4 – LED-backlit IPS LCD de 9.7 inch cu retina display, rezoluție de 2048×1536 pixeli. Sunt deja tablete Android cu rezoluții superioare, 2560×1600 pixeli. Startul l-a dat Google Nexus 10 în 2012.
Avantajul iPadului față de tabletele Android este că multe aplicații din App Store au fost optimizate pentru retina display și randează mult mai bine, ecranul este pus în valoare. Marea realizare a Apple este că au păstrat retina display, baterie de 8820 mAh și au coborât sub cei 9.4mm ai generație anterioare ajungând la 7.5 mm. Display-ul impresionează prin luminozitate, unghi de vizualizare, calitate a culorilor. Este atât de luminos că într-un spațiu mai întunecat simți nevoia instinctivă de a-i regla luminozitatea spre o valoare mai mică.
Sunetul provine de la două micuțe boxe poziționate la baza tabletei, la dreapta și stânga portului Lightining, în stilul iPhone. Ca de obicei livrează un sound de calitate, atât pe micuțele boxe cât și pe jack-ul de 3.5 mm. Era și mai bine dacă Apple alegea să dispună boxele pe câte o latură a tabletei, pentru efectul stereo.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Apple A7 de tip dual-core la 1.4 GHz + 1 GB RAM + 16 / 32 / 64 / 128 GB spațiu de stocare + accelerator grafic PowerVR G430. Acestea ar fi câteva din specificațiile hardware ce animă tableta iPad din a cincea generație. Apple a reușit să dezvolte un procesor dual-core destul de puternic. Ei dovedesc că în universul Android s-a făcut trecerea prea rapid de la dual-core la quad-core și din 2014 spre octa-core. Mă rog, Google Nexus 10 este un alt exemplu de eficacitate.
Dacă ai avut ocazia să vezi sau să lucrezi pe un iPhone 5S, 5 sau 4S cu iOS 7 vei cunoaște de la primul contact cum stă treaba cu iOS 7 de pe iPad Air. Nu există nicio diferență între iOS 7 pe telefonul mobil și cel de pe tabletă. Cele două zone de notificări activate printr-un swipe sunt la locul lor.
Nu cred că are rost să mai spun că lagul este inexistent în orice fel de situații ai pune iPad Air-ul. În browsing livrează viteză maximă similară cu a unui PC. Sunt multe aplicații și jocuri optimizate pentru retina display. Nu i-am făcut teste de benchmark. Mă rog, am rulat 3DMark și a obținut scor maxim în Ice Storm și Ice Storm Extreme. La iPad Air nu vă uitați la testele de benchmark. Sunt irelevante. Este cea mai bună tabletă de 9.7 inch. Livrează un mix care se dovedește a fi câștigător pe final de 2013.
Conectivitate
iPad Air-ul sosit de la Orange era cu conectivitate 4G și 16 GB spațiu de stocare. Știe 4G cu viteze în download de până la 100 Mbps. Se adaugă Wi-Fi în standardele a/b/g/n, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, suport pentru A-GPS și GLONASS.
La bază dați de portul Lightning cu rol în încărcarea bateriei de 8820 mAh cât și în conectarea la PC. În lateral dreapta dați de reglarea volumului, slotul pentru cartela nanoSIM. În partea superioară au dispus jack-ul de 3.5 mm și butonul de power. Simplitate maximă. Toate elementele de conectivitate sunt ușor de accesat, reglarea volumului se face ușor fără a accesa vreun alt buton din greșeală.
Nu am sesizat probleme în ce privește conexiunea la interne atât pe 4G cât și prin Wi-Fi. Apple nu mai are de mult problema numit death grip și întâlnită la iPhone 4. Există un plastic în partea superioară, pe spate. Pe acolo cred că sunt poziționate modulul Wi-Fi etc astfel încât carcasa din aluminiu să nu obstrucționeze semnalul.
Cameră foto și video
Nu fac parte din rândul celor care se înghesuie a fotografia cu un device ce are un ecran de 9.7 inch. Nu este tocmai practic și atragi atenția pe o distanță de minim 50 de metri de jur împrejur. Totuși, am făcut câteva fotografii cu iPad Air și le găsiți în galeria dedicată. Este cea mai bună tabletă în ce privește calitatea fotografiilor, 5 Megapixeli de la un senzor bine optimizat și implementat. Interfața camerei foto și video este preluată direct de la iPhone 5S, nimic nou.
Autonomie
Baterie de 8800 mAh, mai mică decât cea de peste 11.000 mAh de la iPad 4 și 3. Aici îmi era teamă că au făcut un compromis prea mare. Nu se descurcă la fel de bine ca iPad 4, dar rămâne una dintre tabletele ce oferă autonomie de 7 – 8h la utilizare intensivă cu luminozitatea pe nivel maxim și sincronizările specifice în fundal.
Preț
La Orange găsiț iPad Air de 16 GB cu 4G la 439 euro cu abonamentul Colibri Explore 15 / 15 eurp pe lună, abonamentul include 2 GB trafic de date și bonus de 500 MB la viteze 4G cu opțiunea Net Speed, 25 GB în Orange Cloud, Orange Antivirus inclus.
Concluzii
iPad Air rămâne un punct de referință, iar în 2014 veți vedea cum majoritatea producătorilor de tablete Android se vor chinui să coboare sub grosimea și greuattea lui iPad Air. Veți regăsi tot felul de tehnologii în spatele display-urilor, o sumă de pixeli și nu vor ține cont de exact ceea ce contează: aplicațiile, software-ul, ceea ce pui pe tabletă.
PRO
– design premium, grosime și greutate specifice unor tablete Android de 8 inch, nu de 9.7 inch precum iPad Air;
– sunet de top, doar unele tablete de top ale ASUS depășesc iPad Air;
– display de top ce impresionează în ce privește calitatea culorilor, unghi de vizualizare;
– hardware suficient de puternic să livreze browsing în mare viteză, nu simți diferențe față de un PC;
– multe aplicații optimizate;
– simplitate maximă în ce privește sistemul de operare;
– cea mai bună tabletă în ce privește fotografiile și clipurilor video;
– autonomie decentă.
CONTRA
– nu i-am găsit niciun punct slab.
Nota finală
9.31 din 10.
Tabletă |
iPad Air |
Design |
10 |
Display |
9.5 |
Sunet |
9.5 |
Hardware, sistem de operare și aplicații |
9.5 |
Conectivitate |
9.5 |
Cameră foto și video |
9 |
Autonomie |
9 |
Preț |
8.5 |
Nota finală |
9.31 |