Apple este cunoscut pentru faptul că nu aduce o revoluție în materie de specificații de la o generație la alta. Aș spune că iPhone 12 Pro este conceput mai degrabă pentru cei ce au achiziționat prima generație de iPhone X, probabil și pentru cei ce au pe acasă un iPhone Xs. 

Totuși, hai să punem specificațiile iPhone 11 Pro și iPhone 12 Pro și prin prisma lor să tragem o scurtă concluzie legată de un eventual upgrade, în contextul în care precomenzile se deschis peste trei zile și în țara noastră. În funcție de feedback mă gândesc și la o comparație între iPhone 11 și iPhone 12. 

Care sunt noutățile de la iPhone 12 Pro vs iPhone 11 Pro?

iPhone 11 Pro – toate variantele de  culoare, verdele a fost noutatea în 2019;

1. 5G

Asta dacă locuiești în București sau într-un oraș cu acoperire. În România nu a fost efectuată licitația de spectru și nici nu a fost anunțat un orizont de timp de către ANCOM. Nu mi se pare a fi un feature pentru care să faci trecerea spre noua generație și asta pentru că nu avem acoperire la nivel național, nu sunt planuri clare de dezvoltar etc.

2. Ecran mai mare – 6.1 inch vs 5.8 inch;

Încetul cu încetul și iPhone-urile adoptă ecrane pe format mai mare, deși trebuie să recunosc că ei au curajul să vină cu telefoane compacte – 5.4 inch la iPhone 12 Mini.

Phone 12 Pro este cu puțin mai înalt față de precedenta generație ( +2.7 mm), lățime este aproape identică și ceva mai subțire și asta în contextul în care ecranul crește de la 5.8 inch la 6.1 inch. Până și greutatea a rămas aproape la fel, cu sacrificiul făcut în dreptul acumulatorului ( -231 mAh).

3. Baterie mai mică = autonomie mai mică, cel mai probabil;

Sunt curios să testez cum este autonomia pe noile smartphone-uri, înțeleg că noul chipset este și mai eficient din punct de vedere al consumului de energie, dar avem ecran mai mare, baterie mai mică și procesor ce urcă la peste 3 GHz pe nucleele mai performante…

4. Cameră wide ușor, dar ușor îmbunătățită + senzor TOF 3D LiDAR;

Au coborât de la f/1.8 la f/1.6 și teoretic, sunt poze mai bune în low-light sau pe timp de noapte. Senzorul TOF 3D LiDAR s-ar putea să fie un elemente interesant, dacă apar și aplicații ce-l pun în valoare. Nu au schimbat nimic pe partea de tele și ultrawide. Au spus că Night Mode poate fi acum folosit și pe Tele și Ultrawide. Mă aștept ca software-ul să fie și mai bine pus la punct, noul chipset să fie ceva mai rapid, să interpreteze informația în mod corect etc.

5. Mai mult RAM și stocare mai mare;

Varianta de bază la iPhone 11 Pro era cu 4 GB RAM și 64 GB stocare, iar la iPhone 12 Pro primește 2 GB RAM în plus și 128 GB în echiparea de bază. Indiferent de specificațiile hardware, iOS va rula aproape identic.

iPhone 12 Pro și variantele sale de culoare, albastru este la modă acum;

Dacă folosești un iPhone 11 Pro NU ai niciun motiv real în a face pasul spre iPhone 12 Pro, doar dacă-ți dorești să ai cel mai nou iPhone în buzunar. Am uitat să amintesc de preț, iPhone 11 Pro costă în jur de 4599 lei, iar iPhone 12 Pro este așteptat a fi listat pe la 1100 euro.

Categorii: telefoane-mobile

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.