iPhone Xr – review

03/12/2018

În septembrie 2018 au fost anunțate trei smartphone-uri de la Apple: iPhone Xs și Xs Max – cumva în linia tradițională, dar și un model puțin mai ieftin numit iPhone Xr (poziționat ca diagonală între Xs și Xs Max, cu hardware de pe modelele respective, dar cu concesii făcute la nivel de rezoluție a ecranului, cameră foto etc).

Nu este pentru prima dată când Apple tatonează ideea unui iPhone de buget, cu ghilimelele de rigoare, pentru că avem totuși un telefon cu preț de…, 899 euro în varianta cu 64 GB stocare. Apropo, l-am primit la review din partea Orange România. Prețul coboară până la 425 euro cu Orange Me 45, dar presupun că la portare sau fidelizare sunt combinații și mai bune pe partea de valoare a abonamentului, beneficii prinse lună de lună și avans plătit pe terminal.

Revin la Apple și iPhone-ul său mai ieftin. S-ar putea să vi-l aduceți aminte pe iPhone 5C, telefonul cu carcasă din plastic colorată și lucioasă. Întradevăr, iPhone Xr preia nuanțele de culoare puternice de aici. Acum rămâne de văzut dacă se dovedește a fi și o strategie câștigătoare, iPhone 5c nu a primit un urmaș și înțeleg că vânzările de iPhone Xr au fost revizuite în jos. Sunt de părere că se trag concluziile prea repede și abia prin martie / aprilie 2019 ne putem uita în spate spre a vedea dacă această inițiativă a Apple a fost de succes sau nu.

Cred că un preț în jurul a 650 – 700 euro l-ar fi transformat pe iPhone Xr în criptonită față flagship-urile Android. Destul cu discuția pe lângă subiect și să încep recenzia propriu-zisă.

Specificații

Design

În pachet dați de smartphone în versiunea de culoare aleasă (Negru, Albastru, Roșu Deschis / Coral, Galben, Roșu și Alb), căști de tip in-ear pe port Lightning, cablu port lightning – USB, încărcător pe USB la 5V / 1A (le este așa rușine de ce încărcător au pus în pachet, că informațiile legate de input și output au nevoie de ochi de șoime spre a fi citite), instrucțiuni de utilizare, agrafă pentru slotul dedicat nanoSIM și stickere Apple. Pentru a beneficia de încărcarea rapidă trebuie folosit un alt încărcător față de cel din pachet.

Nu sunt prea multe de comentat la design, un iPhone X ce crește în dimensiuni și își schimbă culoarea. Avem o carcasă metalică evidentă în cele 4 laturi ale terminalului, ușor rotunjit la colțuri, cu plastic acoperit de sticlă în partea spate. Așa cum este și normal pentru Apple și logic dacă ne uităm la costurile de comercializare, iPhone Xr dispune de materiale de bună calitate, finisare ce-l încadrează în segmentul premium, nu am găsit niciun punct slab.

Sunt sigur că s-ar fi putut obține o greutate ceva mai mică, mai ales dacă ne uităm la capacitate acumulatorului sau de ce nu, un raport display / corp de peste 80% spre a-l face ceva mai compact, mai ales că se dorește a prinde cu precădere în cadrul publicului feminin prin culorile alese ce le consider a fi de mare angajament.

Notch-ul se află la loc de cinste în partea superioară, unul dintre cele mai criticate elemente de design adoptat de către o flotă întreagă de terminale Android pe anul în curs.

Galeria de imagini ajută în a vă face o impresie suplimentară legată de liniile de design aduse la pachet de iPhone Xr. Deranjează marginile generoase de pe lateral stânga și dreaptă, dar și la bază, nu mai zic și de notch. Pe lateral este evidentă carcasa metalică, mată, nu lucioasă. Asta-l ajută spre a avea un grip mai bun. Este nevoie de husă spre a proteja sticla din spate, camera iese și ea puțin în relief și pe o suprafață plană riști a o zgâria la utilizare neatentă. Grosimea de 8.3 mm îl face să pară ceva mai gros, mai butucănos față de X, Xs și Xs Max.

Una peste alta, nu-i deloc un smartphone rău ci din contră, dar se vede că a fost poziționat sub Xs și Xs Max. Este mai ușor de utilizat cu o singură mână față de fratele mai mare, Xs Max. Grip-ul bun aproape că te scutește de o husă de protecție (mai ales că vine îmbrăcat în culori puternice, tinerești ce parcă-i păcat să le ascunzi).

Ecran și sunet

Adevărul este că Apple la 899 euro putea să aducă un panel FHD+ cu o rezoluție dincolo de 1920×1080 pixeli. Presupun că s-au orientat spre 1792×828 pixeli și 326 ppi spre a obține o autonomie cât mai bună, un element cu care să-l promoveze pe iPhone Xr chiar și în fața lui Xs Max.

Acum fie vorba între noi, nu este deloc un ecran rău, iar rezoluția adusă pe display-ul de 6.1 inch este suficientă pentru orice utilizator, nu-ți vor sări pixelii în față, are culori bine calibrate + luminozitate ridicată, opțiuni de setare în meniul dedicat. Totuși, numărul mai redus de pixelii este cumva evident, dacă ne raportăm la Xs sau Xs Max. Se va vedea clar că aici s-a făcut o concesie.

Altceva deranjează la iPhone Xr, marginile generoase de pe laterale. Apple nu a mers pe o soluție a la iPhone Xs și Xs Max, iar raportul display / corp nu reușește a trece de pragul a 80%. Luminozitatea urcă la 625 nits, Apple nu se limitează în ce privește superlativele, iar IPS-ul de pe Xr îl consideră drept cel mai bun din ce a avut iPhone până acum, pe această tehnologie. La 899 euro puteau foarte bine să aducă un Super AMOLED FHD, dar profitul este profit…

La sunet nu s-au făcut compromisuri. Are un difuzor la bază și altul în notch-ul de deasupra ecranului. La volum maxim mi s-a părut a livra mai puțin bass față de Xs Max, parcă prea ascuțit pentru mine. Pe la 80 – 85% se descurcă mai bine. În pachet sunt căști in-ear clasice pentru Apple ca formă pe port lightning, fără adaptor spre jack de 3.5 mm. Reglarea volumului se face din lateral dreapta, acolo se află și slider-ul pentru activarea rapidă a modului silențios. Cu căștile din pachet se descurcă ok, recomand căști pe bluetooth.

Da, ecranul este un element ce-l trage în jos pe iPhone Xr. Păcat că au ales să facă economie, fix unde contează destul de mult.

Hardware, sistem de operare și aplicații

A venit cu cel mai nou CPU și GPU, în linie cu Xs și Xs Max. Apple A12 Bionic + Apple GPU au de împins mai puțini pixeli față de vârfurile de gamă, de aici o autonomie mai bună și un plus teoretic de viteză. Adevărul este că toate cele trei modele se comportă impecabil, așa este și normal dacă ne gândim că Apple dezvoltă partea hardware & software, are controlul total asupra produsului, de la liniile de design și până la cerințele setate dezvoltatorilor de aplicații.

iPhone Xr dispune și de 3 GB RAM și 64 / 128 sau 256 GB stocare. Rulează orice aplicație sau joc în condiții optime. A primit update spre iOS 12.1, unul dintre punctele PRO ale iPhone-urilor (suportul software pe o perioadă mai mare față de ceea ce primește un flagship Android).

Informații furnizate de AnTuTu Benchmark pentru iPhone Xr;

Interfața este cea deja arhicunoscută, bazată pe gesturi swipe + recunoaștere facială pe partea de securitate, bloatware inexistent pentru că majoritate aplicațiilor cu care vine smartphone-ul pot fi dezinstalate.

Aplicații preinstalate pe iPhone Xr;

FaceTime, Calendar, Poze, Cameră, Mail, Ceas, Hărți (cât de slabe sunt hărțile Apple…, Google Maps sau Waze sunt neapărat de instalat), Notițe. Mementouri, Bursa, Videoclipuri, iTunes Store, App Store, Cărți, Sănătate, Locuință, Wallet, Configurări, Sfaturi, Podcasturi, Găsire iPhone, Găsire prieteni, Contacte, Fișiere, Watch, Utilitare (Reportofon, Busolă, Măsurare, Calculator);

  • Clips, GarageBand, Keynote, Numbers, Pages, iMovie, iTunes U.

Ultimele aplicații sunt aduse în plus față de ceea ce am găsit pe iPhone Xs și Xs Max, dar nu trebuie să vă faceți griji le puteți dezinstala pe repede înainte.

Nu insist pe software și las screenshot-urile să vorbească cu ghilimelele de rigoare. Nu am ce să comentez, pentru că iOS livrează fix același UI cu mici, mici schimbări de câteva generații bune. Apple preferă stabilitatea, iar la iPhone X cu gesturile swipe a fost una dintre cele mai mari schimbări de paradigmă. În rest, interfața pe care o cunoașteam de 5 – 6 – 7 generații.  

iOS 12.1 pe iPhone Xr;

Performanță

L-am pus cap la cap cu iPhone Xs Max, diferența fiind dată doar de cantitatea de memorie RAM, 3 GB RAM la Xr și 4 GB RAM la Xs Max. După cum vedeți nu prea contează cei 1 GB RAM, rezultatele sunt identice, ușor mai bune sau mai slabe. Mă rog, iPhone Xr ca hardware îl putem cataloga drept un dispozitiv premium, iar testele de benchmark confirmă.

Teste de benchmark rulate pe iPhone Xr;

Conectivitate

Și aici este șmecheria cu eSIM + nanoSIM, doar că în România niciun operator de telecomunicații nu a manifestat interes spre a activa partea de eSIM din noul iPhone, așa că putem spune că noile iPhone-uri sunt single sim ca până acum.

iPhone Xr are un modem LTE Cat.12 și nu LTE Cat.16 precum Xs și Xs Max, avem fix vitezele din iPhone X pe 4G: 600 Mbps în download și 150 Mbps în upload (arhisuficient dacă este să mă întrebați). Știe 4G pe TDD și FDD-LTE și acoperă întregul spectru existent în țara noastră. Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi ac, dual-band, bluetooth 5.0, NFC.

Pe partea de localizare, sistemul chinezesc este evitat. Mă rog, GPS + GLONASS + GALILEP + QZSS ar trebui să fie mega-suficient pentru o localizare cât mai precisă. Apple Maps sunt vraiște, iar Google Maps sau Waze sunt de instalat de la bun început. Recunoașterea facială funcționează bine și prompt, dar sunt de modă veche și aș fi preferat un cititor de amprentă sub display a la Mate 20 Pro & OnePlus 6T.

Deasupra ecranului se află senzorul IR, camera frontală și unul dintre difuzoare, în lateral dreapta dați de power și slotul pentru SIM, la bază de al doilea difuzor + portul lightning, iar în stânga de slide-url ce permite activarea rapidă a modului silențios și taste dedicate pentru volum, taste ce ajută în procesul de oprire al terminalului, în realizarea de screenshots etc.

Nu am avut probleme în apelurile de voce sau în ce privește conexiunea la internet, după cum este și normal pe un terminal premium din 2018.

Camera foto și video

Îi lipsește camera tele de 12 Megapixeli cu f/2.4 și OIS ce ajută în zoom-ul optic 2x, dar și în realizarea de fotografii portret. Se vede lipsa informațiilor aduse de acest senzor, dar nu aș face mare caz din asta.

Interfața camerei foto și video de pe iPhone Xr;

Senzorul care contează este la locul său: 12 Megapixeli cu f/1.8, dimensiune a pixelului de 1.4 microni, autofocus prin PDAF, OIS, quad-LED flash, capabil să filmeze la 2160p cu până la 60 fps și la 1080p cu până la 240 fps, cameră frontală identică cu cea de la Xs și Xs Max: 7 Megapixeli cu f/2.2, HDR și filmare la 1080p cu până la 60 fps.

Fotografiile sunt bune spre foarte bune, joacă la siguranță precum flagship-urile. Îți închide ceva mai puternic spre a nu risca cu analiza de imagine, de aceea și aberațiile, dar și detaliile sunt ceva mai slabe față de Mate 20 Pro sau GALAXY Note9.

Totuși, avem o cameră excelentă ce te scutește de utilizarea unei camere compacte. Lipsește zoom-ul 2x, dar nu aș face mare caz. Mă rog, la 899 euro puteau veni fără probleme și cu întreg ansamblul de pe Xs.

Clip 2160p cu 60 fps realizat cu iPhone Xr;

Fotografii făcute cu iPhone Xr;

Autonomie

Bateria de 2942 mAh îl ajută să fie cel mai bun iPhone ca autonomie din ce au lansat în 2018, aș spune că mai degrabă rezoluția display-ului de 1792 x 828 pixeli și procesorul Apple A12 Bionic sunt responsabile pentru rezultatele obținute. Personal, iPhone 8 Plus mi s-a părut a se descurca mai bine, nu l-aș pune drept cel mai bun iPhone ca autonomie, cum face Apple în comunicatele și în campaniile sale de marketing. 

Trece testul unei zile la utilizare medie spre intensivă, dar nu l-aș compara cu Mate 20 Pro ca autonomie, în niciun caz. Bateria mică este baterie mică.

În testul Gadget.ro a obținut 7 ore și 20 de minute.  

În ce privește încărcarea cu energie electrică are nevoie de 3 ore și 5 minute cu rușinea de încărcător din pachet – 5V / 1A la telefon ce trece și de 1000 euro…, în 2018…

Preț

iPhone Xr – de la 899 euro pe Orange.ro.

Concluzii

A fost o întreagă nebunie în jurul lui iPhone Xr la momentul în care a fost anunțat, dar înțeleg că vânzările nu sunt cele așteptate. Apple l-a scos pe iPhone X de la naftalină spre a păstra volumul, iar pe Xr, Xs și Xs Max le-a redus ca prognoză în rândul partenerilor ce le fabrică terminalele.

De ce Xr nu rupe gura târgului?

Pentru că nu este suficient să colorezi un telefon mobil ca să-l faci să zboare ad litteram de pe rafturile magazinelor. Lumea se uită la preț, iar Xr este în siajul lui Xs și Xs Max. Nu cred că rezoluția este cea care-l trage în jos sau faptul că are cameră clasică cu un senzor, prețul mi se pare din alt film. iPhone Xr nu este un smartphone superior lui Mate 20 Pro sau GALAXY Note9, dar costă cel puțin la fel, dacă nu mai scump față de aceste produse Android.

iPhone Xr cred că va avea soarta lui iPhone 5c. O generație și atât. Nu cred că Apple va reduce din preț spre a-l face vandabil, mai degrabă îl scoate din producție și face loc lui iPhone X, unui iPhone 8 și 8 Plus la preț mai atractiv etc.

Discuția ar putea fi purtată în alți termeni dacă ar costa în jur a 6 – 700 euro. Mă rog, la acest preț ar pune Xs și Xs Max în linie moartă. 2019 va fi anul în care piața va intra puternic în recesiune și cred că Apple va resimți acest reflux, dacă nu-și vor schimba strategia s-ar putea să vadă cum market share-ul le scade. Mă rog, pe ei nu i-a interesat asta niciodată, ci doar profitul. Sunt alții ce vând sute de milioane de unități, dar nu fac nici 10% din profitul companiei americane.

PRO

  • hardware premium, software ce mizează pe simplitate și suport pe o perioadă mai lungă de timp;
  • sunet puternic și clar;
  • cameră foto și vide cu performanțe bune spre foarte bune;
  • culori puternice și tinerești;

CONTRA

  • preț;
  • display cu rezoluție ce-l trage în jos în concurența cu alte terminale din aceeași zonă de preț;
  • margini relativ generoase ce strică designul în partea frontală;
  • încărcător ce alimentează cu viteza melcului în pachet.

Nu-i așa că sunt parcă prea multe puncte CONTRA serioase pentru un telefon de 900 euro în varianta de bază?

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.