Se pare că îngrijorările legate de poluare au ajuns inclusiv în spaţiu, acolo unde sateliţii sau diversele echipamente ce ajung la sfârşitul perioadei de utilizare contribuie la poluarea planetei în momentul dezintegrării la reintrarea în atmosferă, mici particule cu aluminiu ajungând în natură.
Cercetătorii japonezi vor să rezolve această probleme sau cel puţin încearcă şi după mai multe teste şi evaluări au ajuns la concluzia că lemnul de magnolie va rezista la rigorile unei călătorii în spaţiu.
Aceştia au creat astfel un satelit din lemn de magnolie denumit LignoSat pe care îl vor lansa în spaţiu în vara acestui an. Satelitul va fi pus la cele mai grele încercări pe orbită pentru a susţine teoria şi pentru a se stabili dacă Japonia poate dezvolta o constelaţie de sateliţi din lemn de magnolie.
Ideea este că lansările globale de sateliţi se înmulţesc, estimările actuale susţinând că în perioada imediat următoare vor fi lansaţi peste 2000 de sateliţi / an, astfel că poluarea provenită din spaţiu va creşte în viitor, asta dacă nu apar alternative precum încercarea Japoniei cu satelitul din lemn de magnolie.