Presupun că aţi observat în ultima perioadă o creştere a numărului de ultrabook-uri ieftine produse de companii precum Chuwi, Onda sau Jumper. Vorbim de o gamă de ultrabook-uri low-cost cu preţuri în jurul a 200 dolari şi utilitate limitată la navigare web, social media, redare clipuri HD / FullHD / 4K şi ceva muncă uşoară de birou cu pachetul Microsoft Office.

Am fost foarte interesat să aflu dacă aceste device-uri foarte ieftine fac faţă cu brio unor task-uri uzuale şi am solicitat partenerului nostru de încredere gearbest.com un astfel de ultrabook. Am primit modelul Jumper Ezbook 2 pe care l-am întors pe toate feţele preţ de câteva zile, iar impresiile formate le găsiţi în rândurile următoare.

Specificaţii

Design

Pachetul de retail este unul simplu, modest, dintr-un carton obişnuit, iar în interior avem ultrabook-ul, încărcătorul de 5V / 3A cu jack proprietar şi un ghid de utilizare. Încărcătorul nu este compatibil cu prizele din ţara noastră, de aceea vă trebuie un adaptor.

Jumper Ezbook 2 impresionează vizual încă de la primele contacte, având un design modern, linii frumos trasate, un ultrabook foarte elegant. Chiar dacă este construit în totalitate din plastic, acesta pare a fi unul de bună calitate, iar finisarea este peste medie (nu se aud zgomote ciudate gen scârţâit cum ai crede la un device din plastic).

Ultrabook-ul cântăreşte doar 1.37 kilograme şi are o grosime maximă cu clapeta închisă de 17.6 mm (există porţiuni şi de 5-6 mm grosime când este deschis). Acest lucru îl recomandă drept un device uşor, portabil, compact, aproape că nici nu îl simţi în mână. Jumper Ezbook 2 are 4 picioare la bază care oferă stabilitate pe orice suprafaţă plană, iar dacă există curioşi, şuruburile sunt la vedere, astfel că accesul în zona hardware se poate face foarte rapid.

Jumper Ezbook 2 nu dă impresia de ieftin, iar dacă logo-ul Jumper nu ar exista ai crede că vorbim de un device mult mai pretenţios. O altă menţiune de făcut este aceea că balamaua este foarte flexibilă şi permite rotirea display-ul până la un unghi de aproape 180 de grade.

Ecran şi sunet

Avem un display LED de 14.1 inci cu rezoluţie FullHD (1920 x 1080 pixeli) din segmentul entry-level şi chiar dacă nu dezamăgeşte, oferă câteva elemente concludente pentru gama sa de preţ: unghi de vizualizare scăzut (deja după 120 de grade nu prea mai vezi nimic pe ecran), lizibilitate zero în bătaia soarelui şi treceri lente, vizibile de la culori puternice, la cele închise.

Dacă ar fi să îl caracterizez din poziţia frontală în care stăm 99% din timp, aş spune că ecranul are suficientă luminozitate, culorile redate sunt decente (uneori par a fi şterse), iar experienţa de utilizare generală satisfăcătoare. Ţinând cont că vorbim de un ultrabook foate ieftin, aşteptările au fost îndeplinite, iar pe o scară de la 1 la 10 aş da o notă de 8.

Deşi ecranul îţi oferă o experienţă decentă, mulţumitoare în utilizare, cele două difuzoare poziţionate undeva sub device sunt sub orice critică. Înaltele sunt atât de puternice încât sunt momente în care nu le poţi asculta, nu le poţi suporta. Poate sunt eu mai sensibil, însă efectul pe care l-am resimţit este similar cu cel obţinut la şcoală când trăgeai cu creta pe tabla de scris. Foarte enervantă setarea standard, însă după câteva secunde de joacă prin setări poţi reduce intensitatea acestora şi parcă răzbeşti altfel. Oricum, în orice mod ai încerca, bass nu există aproape deloc.

Hardware, sistem de operare şi aplicaţii

Jumper Ezbook 2 este echipat cu un procesor Intel Cherry Trail X5-Z8350 de tip quad-core pe 64 biţi tactat la 1.44 GHz, tehnologie pe 14 nm, placă grafică integrată Intel HD Graphics 400, 4 GB memorie RAM de tip DDR3 la 1600 MHz şi 64 GB eMMC 5.1 spaţiu de stocare (reali sunt aproximativ 58 GB).

Informații oferite de CPU-Z pentru Jumper Ezbook 2;

Pentru că vorbim de un ultrabook entry-level pretenţiile nu sunt atât de măreţe, iar în cele câteva zile în care m-am jucat cu acest device am fost mulţumit de activitatea sa în tot ce înseamnă social media, browsing, aplicaţii Microsoft Office (Word, Excel, Power Point) şi redare video (surprinzător redă video 4K fluent, fără pic de lag). Are o mică latenţă în încărcarea paginilor web, însă acest lucru se datorează şi Wi-Fi-ului destul de puturos (voi povesti puţin mai târziu). Nu este cazul să vorbim de jocuri sau editare foto/video pentru că nu are sens.

Cu siguranţă unul dintre minusurile acestui ultrabook este dat de spaţiul de stocare foarte redus. Vorbim de aproximativ 58 GB reali, din care utilizabili puţin peste 50 GB pentru că Jumper Ezbook 2 vine cu sistem de operare preinstalat. Din fericire device-ul dispune de suport pentru card microSD de până la 128 GB, iar prin intermediul portului USB 3.0 cu rată mare de transfer putem lega în permanenţă un hard-disk extern. În plus mai există şi cloud-ul.

Că tot vorbeam de sistem de operare, Jumper Ezbook 2 vine cu Windows 10 Home 64-bit preinstalat, iar acest lucru este de lăudat. După ce că preţul de comercializare este infim, mai primeşti şi un sistem de operare al cărui licenţă costă cât 50 – 60% din preţul final al ultrabook-ului. Nu am avut nicio problemă cu Windows 10 Home, acesta rulează fin, fără erori, bug-uri sau ştiu eu ce alte nebunii. Timpul de răspuns a fost mai scăzut în multitasking, însă aici se simt limitările hardware-ului. Mi-a plăcut că bloatware-ul este inexistent, nu avem nicio aplicaţie externă preinstalată cu forţa.

Screenshots cu Windows 10 pe Jumper Ezbook 2;

Performanţă

Am realizat şi câteva teste de benchmark, iar rezultatele sunt destul de modeste.

Testele de benchmark rulate pe Jumper Ezbook 2;

Conectivitate

Jumper Ezbook 2 include minimul elementelor de conectivitate necesare pentru o bună utilizare zilnică: Wi-Fi b/g/n, bluetooth 4.0, 1 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, 1 x miniHDMI, 1 x cititor card microSD, 1 x jack audio de 3.5 mm şi 1 x jack DC pentru încărcare. Mi-aş fi dorit să aibă măcar Wi-Fi ac, însă producătorul chinez a redus cheltuielile foarte mult pentru a obţine preţul scăzut.

Din păcate Wi-Fi-ul b/g/n nu este prea reuşit, iar acest lucru mi se pare cel mai mare minus al acestui ultrabook. În camera unde se află routerul Wi-Fi, Jumper Ezbook 2 are semnal 4 din 5 liniuţe (toate celelalte device-uri arată semnal maxim), iar dacă la mijloc se află 2 pereţi sau o distanţă de vreo 10 metri, deja semnalul este aproape inexistent (prinde o liniuţă, însă paginile se încarcă foarte greu). În SpeedTest pe conexiune Wi-Fi b/g/n în cameră cu routerul am atins în jur de 30 Mbps la download şi 11 Mbps la upload. Nu este cea mai bună soluţie wireless găsită de producător, însă acest lucru nu îl pot trece cu vederea pentru că este una dintre cele mai importante părţi ale unui ultrabook.

Restul elementelor de conectivitate au funcţionat impecabil: conexiunea bluetooth şi transferul de fişiere s-a desfăşurat normal, porturile au funcţionat corect, iar jack-ul audio emite un sunet peste medie cu o pereche de căşti bună.

Tastatură şi touchpad

Eu lucrez pe un Acer V3-571G cu tastatură largă, spaţioasă, ce include şi partea numerică, iar tastatura de pe  Jumper Ezbook 2 mi s-a părut puţin înghesuită. M-am acomodat destul de repede, mai ales că vorbim de nişte taste cu cursă scurtă şi destul de bine definite. Tastatura nu este iluminată, are o construcţie solidă, tastele răspund promt solicitărilor şi chiar dacă amprentele se adună într-un mod accelerat, culoarea închisă nu le evidenţiază atât de puternic.

Touchpad-ul este mare, spaţios şi chiar dacă în general a răspuns bine apăsărilor, nu puţine au fost momentele când a preluat 2-3 comenzi în acelaşi timp şi era foarte enervant. Pentru a scăpa de orice problemă, touchpad-ul se poate bloca prin combinaţia de taste Fn + F2 şi se poate utiliza ulterior un maus de orice fel.

Autonomie

Jumper Ezbook 2 include o baterie de 10.000 mAh, iar rezultatele acesteia sunt foarte bune. Cu luminozitatea la 50%, ceva browsing, social media, redare clipuri FullHD şi 4K, lucru în Word şi Excel am reuşit să obţin aproximativ 7 ore de autonomie. Cu siguranţă se pot obţine şi rezultate mai bune sau mai modeste, însă acest lucru depinde foarte mult de modul dumneavoastră de lucru.

Ultrabook-ul este foarte, dar foarte silenţios (nu îl auzi mai deloc) şi dacă autonomia este mare, direct proporţional este şi timpul de încărcare al bateriei: peste 6 ore de la 7% până la 100%. Personal îmi pare că ciclul de încărcare este mult prea lent.

În general Jumper Ezbook 2 nu se încălzeşte puternic, însă atunci când am rulat testele de benchmark trebuie să recunosc că zona unde se găseşte procesorul frigea.

Preţ

Jumper Ezbook 2 poate fi achiziţionat pe gearbest.com chiar din depozitul european la super preţul de 175.99 dolari (link de achiziţie), sumă la care se mai adaugă 27.58 dolari transportul. În total veţi plăti 203.57 dolari, adică aproximativ 827 lei. Aceasta este suma finală, nu veţi mai plăti taxe sau TVA.

Concluzii

Jumper Ezbook 2 este unul dintre cele mai ieftine ultrabook-uri pe care îl puteţi achiziţiona în acest moment. Deşi este un device entry-level, acesta se descurcă mai mult decât bine în task-uri uzuale precum browsing, social media, redare audio / video (FullHD / 4K), aplicaţii Microsoft Office şi chiar ceva jocuri lejere din magazinul de aplicaţii.

Ultrabook-ul este foarte silenţios, uşor, elegant, are un display suficient de mare, iar autonomia este peste medie. Cred că Jumper Ezbook 2 poate deveni foarte uşor un partener de încredere în călătorii sau poate fi asistentul excelent pentru un student nepasionat de gaming.

Jumper Ezbook 2 are şi el minusurile lui pe care le-am prezentat deja, însă atunci când îţi cumperi unul dintre cele mai ieftine gadget-uri din segment, presupun că eşti conştient de aceste neajunsuri.

PRO

  • design elegant şi finisare peste medie;
  • compact, portabil, uşor şi foarte silenţios;
  • display cu rezultate decente;
  • autonomie ridicată (cel puţin 6-7 ore);
  • conectivitate suficientă pentru un utilizator obişnuit;
  • Windows 10 Home 64-bit preinstalat;
  • redare fluentă a materialelor video 4K;
  • raport calitate-preţ excelent.

CONTRA

  • difuzoarele duale dezamăgitoare;
  • timpul de încărcare al bateriei foarte ridicat (6-7 ore);
  • spaţiu de stocare insuficient;
  • semnal Wi-Fi foarte slab şi o încărcare lentă a paginilor web.