Karbonn A19 este un smartphone de buget ce dorește să atragă în primul rând printr-un ecran generos la un preț decent. Capitolul performanță nu a fost nici pe departe cel mai important aspect pentru producător, dar mi-ar fi plăcut ca în 2014 să nu mai avem parte de telefoane Android cu 512 MB memorie RAM.
Cum se descurcă în lumea reală acest terminal vă voi arăta în rândurile următoare, iar pentru început vă prezint principalele caracteristici ale lui Karbonn A19:
Design
Pe lângă smartphone, în cutie mai găsim un cablu microUSB – USB 2.0, încărcător, căști – ultimele trei de culoare albă, acumulator, o carcasă spate cu husă flip, manual de utilizare și certificat de garanție.
Design-ul lui A19 aduce destul de mult aminte de Samsung Galxy SIII. Chiar și culoarea capacului spate seamănă cu cea echivalentă de la compania coreeană. Pe parte din față nu avem parte de nici un logo sau alt element, denumirea producătorului regăsindu-se pe spatele smartphone-ului. Tot aici se află și grila pentru difuzor (în colțul din stânga-jos) și camera de 8 Megapixeli cu LED flash – în centru sus.
Husa de tip ”flip cover” este reprezentată de încă un capac spate ce are pe partea din stânga o bucată de material de care este atașată protecția ecranului. Aceasta este dintr-un plastic plăcut, rigid, de culoare neagră, ce are o decupare în dreptul difuzorului pentru apeluri. Pe partea ce acoperă ecranul, husa este acoperită de un material asemănător catifelei ce în mod sigur nu va zgâria display-ul.
Per total materialele și construcția sunt bune. Karbonn A19 lasă impresia unui telefon robust, iar dacă îl strângem în mână nu scoate sunete nedorite.
Ecran și sunet
Un display TFT de 5 inci cu rezoluție de 854×480 pixeli și o densitate de 196 ppi nu anunță multe. Așa este și în realitate. Luminozitatea și culorile sunt bune, dar unghiurile de vizualizare decepționează. Foarte greu îți va fi să găsești poziția ideală în care să vezi nuanțele cum trebuie. Densitatea pixelilor este un alt motiv de îngrijorare, dar nu atât de grav. Ar fi trebuit măcar o rezoluție de 540×960 pentru o mai bună claritate a imaginilor de orice fel. În schimb, lizibilitatea în lumină naturală este suficientă.
Sunetul în difuzorul extern este puternic, dar calitatea nu impresionează. Nu este tocmai rea, dar dacă îți place să ascuți muzică prin speaker îți recomand alt model. La volum maxim se transmit ușoare vibrații în carcasă.
Prin jack-ul de 3.5 mm sunetul iese foarte puternic. La volum maxim îți este greu să asculți muzică mai mult de câteva secunde. Calitatea, însă, putea fi mai bună. Fără activarea funcției ”BesAudEnh” nu ai parte deloc de bass. Nici cu aceasta pornită lucrurile nu se îmbunătățesc consistent. Căștile din pachet sunt pe aceeași linie descrisă până acum. Volum foarte puternic, calitate medie. Dacă nu ești pretențios, sunt suficiente și acestea ce vin standard în cutie.
Karbonn A19 livrează sunet puternic, dar de calitate mediocră atât prin difuzorul extern, cât și prin jack-ul de 3.5 mm.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Procesor dual-core la 1.3 GHz cu 512 MB de RAM și 4 GB spațiu de stocare, acompaniați de un GPU Mali-400 MP nu au cum să ofere o experiență în utilizare prea plăcută. Totuși, prin meniu și aplicații simple, ca și în browsing, Karbonn A19 se descurcă decent. Avem parte de lag, dar dacă închidem aplicațiile ce rulează în fundal (mai ales Dr. Safety) nu vor fi mari probleme de suprasolicitare.
Jocurile simple în genul Angry Birds sunt destul de bine redate, dar despre titluri cu grafică complexă nici nu poate fi vorba. În definitiv, pentru așa ceva trebuie să cheltuim puțin mai mult decât costă un Karbonn A19.
Sistemul de operare este Android 4.4.2 cu foarte mici schimbări la nivel de interfață. În afară icon-uri în genul celor de la Apple nu am observat mari diferențe între stadiul nativ al OS-ului Google și ceea ce întâlnim la Karbonn A19.
Pe lângă suita de aplicații Google mai avem parte de câteva din partea producătorului indian. Dintre ele amintesc: Cleartrip – organizator pentru călătorii, Dr. Safety – antivirus, Flipboard, Flipkart, Karbonn Store – magazin de aplicații, Movie Studio, Opera Mini – browser, Quickoffice – editare de documente, Sound Recorder, WeChat, WhatsApp. Le-am descris foarte pe scurt pe câteva dintre ele, celelalte fiind destul de cunoscute de toată lumea.
Performanță
După ce Karbonn A19 a trecut prin testele de benchmark am reunit rezultatele în tableul de mai jos:
Coectivitate
Karbonn A19 este un smartphone dual-sim activ în stand-by. Asta înseamnă că va da ocupat pe o cartelă atunci când ai apel în desfășurare pe cealaltă. Avem 3G cu viteze de până la 21 Mbps în download, Wi-Fi b/g/n, bluetooth, GPS, microUSB 2.0 și jack de 3.5 mm.
Dispunerea elementelor este următoarea: în partea de sus se află jack-ul de 3.5 mm, pe dreapta portul microUSB, jos este microfonul, iar în stânga tasta power și cele pentru reglarea volumului.
Nu am avut probleme cu elementele de conectivitate, dar menționez că pe rețeaua 3G, Karbon A19 nu are decât frecvența de 2100 MHz. Asta a însemnat în cazul meu un semnal mai slab decât prind cu un telefon ce dispune și de banda de 900 MHz.
Calitatea convorbirilor este decentă, sunetul în difuzor este bun, iar microfonul se descurcă bine. Nu am avut motive de nemulțumire din această direcție.
Cameră foto și video
Camera principală se laudă cu 8 Megapixeli, dar mai bine erau 5 și buni. Nu am reușit să surprind un cadru bun cu această cameră, dar este adevărat că nu am avut parte de nici o zi însorită în tot timpul cât am testat Karbonn A19. Poate cu lumină arhisuficientă rezultatele erau mai bune.
Filmele HD 720p captate de A19 nu prezintă suficiente detalii, iar calitatea generală este slabă. Formatul de înregistrare este .3gp și nu asigură o decodare bună.
Vă puteți face o impresie mai bună despre capacitățile camerei foto din pozele de mai jos:
Autonomie
Deși dispune de un ansamblu hardware modest, Karbonn A19 nu reușeste să ofere o autonomie bună. Cred că asta se datorează ecranului mare care trebuie susținut de o capacitate a bateriei de doar 1600 mAh.
Cu o utilizare intensivă nu ai cum să atingi o zi întreagă de utilizare. Cu luminozitatea ecranului la 50% și o folosire mai ușoară poți trece de o zi, poate chiar o zi și jumătate, două. Depinde foarte mult de scenariul de utilizare. Este clar, totuși, că un acumulator de 2000 mAh nu ar fi stricat.
Preț
Karbonn A19 – 499 lei la eMAG.
Concluzii
În cadrul acestui capitol vă spun, de obicei, de ce merită să cumperi dispozitivul ce a făcut obiectul review-ului. În acest caz, vă recomand Karbonn A19 dacă vreți să cheltuiți puțini bani pentru un smartphone cu ecran de 5 inci. În cazul în care îl folosiți în principal pentru navigare web, mail, facebook sau alte rețele de socializare, telefonul indian este suficient de bun. Pentru treburi mai dificile va trebui să căutați în altă parte, căci hardware-ul prezent pe A19 este depășit pentru sfârșitul de an 2014.
Am structurat punctele PRO și CONTRA mai jos:
PRO
– design plăcut, construcție solidă;
– husa Flip Cover din pachet este de calitate și te scutește de o achiziție ulterioară.
CONTRA
– display TFT cu unghiuri de vizualizare slabe;
– hardware modest;
– raport preț / specificații neatrăgător, în oferta de Black Friday a coborât la 299 lei.