Primul smartphone din programul Android One urmează a debuta în cursul zilei de astăzi în oferta celui mai mare magazin online românesc. eMAG va afișa prețul de 549 lei pentru Karbonn Sparkle V, iar alături de telefon din câte am înțeles va sosi și un card microSD. Detaliez la capitolul cameră foto și video de ce au ales să ofere și un microSD în pachet.
Karbonn Sparkle V face parte din programul Android One inițiat de către Google. Compania americană și-a propus să aducă software-ul Android în stadiu nativ și în segmentul low-cost. Telefoanele ieftine sunt la mare căutare în piețele emergente.
Ce înseamnă Android One?
Telefoane ieftine cu Android curat, fără vreo interfață grafică adusă de către producătorul hardware, update-ul de software sosește direct de la Google. Primele trei telefoane din acest program au fost Karbonn Sparkle V, Micromax Canvas A1 și Spice Dream UNO. Toate trei au debutat în India, iar Sparkle V este primul ce a ajuns și în Europa. Am scris de-a lungul timpului când s-au deschis precomenzile pe Amazon UK și când au început livrările propriu-zise. eMAG și Karbonn România au reușit să listeze telefonul la un preț cu 150 de lei mai mic decât cel afișat de Amazon UK, fără să mai iau în calcul și transportul etc.
Telefoanele cuprinse în Android One = experiență Nexus la un preț de puțin peste 100 euro.
Specificații complete pentru Karbonn Sparkle V:
Design
În pachet dați de smartphone, bateria de 1700 mAh, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător pe USB 2.0, certificat de garanție, manual cu instrucțiuni de utilizare, folie de protecție pentru display-ul de 4.5 inch și căști clasice pe jack de 3.5 mm. Apropo, niciun smartphone sau vreo tabletă din programul Nexus nu a primit folie de protecție și căști în pachetul de retail, deși spre exemplu, Motorola Nexus 6 costă peste 2500 de lei.
Colțurile sunt ușor rotunjite, nu este un smartphone subțire cu 10.4 mm grosime și niciunul foarte ușor, dar nici nu deranjează și pot să spun că m-am acomodat instant cu dimensiunile sale. Este totuși mai compact decât alte telefoane de 4.5 inch, asta și pentru că s-a optat pentru controale de tip touch buttons, direct la baza ecranului de start și lipsesc tastele capacitive sau fizice.
Capacul spate poate fi îndepărtat și oferă acces la sloturile pentru cele două cartele microSIM, dar și la cardul microSD de până la 32 GB. Apropo, am pus un card de 64 GB și a mers fără nicio problemă. Asta-i altă discuție. Capacul este mat, are o textură soft, plăcută la atingere și m-a dus cu gândul la LG Nexus 5-ul pe care-l folosesc zi de zi. Camera de 5 Megapixeli și LED-ul flash sunt poziționate în colțul din stânga sus, se profilează dincolo de linia generală a telefonului, dar senzorul este protejat și nu am avut impresia că s-ar zgâria ușor.
Logo-ul Karbonn lipsește în partea frontală și a fost stilizat neintruziv pe spate, în zona centrală, iar Android One și mai puțin lizibil la bază, tot pe spate.
Sparkle V îl consider a fi un smartphone rigid, bine construit, plastice bine îmbinate, unul dintre telefoanele care nu are cum să-ți scape din mână.
Ecran și sunet
IPS de 4.5 inch cu rezoluție 480×854 pixeli. Am impresia că o folie de protecție a fost montată pe ecran din fabrică, pe lângă cea încorporată în pachet. Display-ul se descurcă decent, un panel IPS ce afișează culorile într-un mod plăcut, natural, nu impresionează în ce privește luminozitatea, dar nici nu dezamăgește. Atenție, vorbim de un telefon cu preț de 549 lei și nu de un device cu preț de peste 1500 – 2000 lei.
Nu are taste capacitive la bază ci obișnuitele controale de tip touch buttons în stilul Nexus: Back, ieșire pe ecranul de start și Aplicații recente, de la stânga la dreapta.
Sunetul este livrat de un speaker poziționat pe spatele telefonului, excelent calibrat (nu-ți zgârie urechea printr-o amplitudine mare nesusținută de un pic de bass). Nu ai cum să nu-l auzi când primești un apel. Aș spune că la sunet este peste LG Nexus 5. Jack-ul de 3.5 mm se află în partea superioară, reglarea volumului se face din lateral dreapta, iar căștile din pachet le-aș considera mediocre. Recomand achiziția separată a unora care să pună în valoare Sparkle V. Nu aveau cum să spună accesorii de maximă calitate, raportul preț / specificații nu lasă loc de așa ceva.
Hardware, sistem de operare și aplicații
S-a optat pentru un procesor MediaTek 6582 quad-core la 1.3 GHz pe ARM Cortex-A7 ajutat de un accelerator grafic Mali-400MP2, 1 GB RAM, 4 GB spațiu de stocare din care 2.1 GB în mod real și slot pentru microSD de până la 32 GB.
Rulează Android 4.4.4 KitKat cu o interfață grafică fără vreo modificare din partea Karbonn. Sunt doar câteva aplicații preinstalate, nimic altceva în plus. Software-ul a sosit de la Google, iar update-ul la Android 5.0 Lollipop este așteptat a fi realizat în ianuarie 2015. Cred că va fi și unul dintre primele telefoane cu preț de sub 200 euro și Android în cea mai nouă iterație.
Se vede că software-ul este optimizat pentru această configurație hardware, nu are lag de niciun fel. Nici când sunt descărcate aplicații în fundal nu dă impresia că ar sacada prin meniu. Este un telefon cu adevărat rapid, simplu la nivel de UI și răspunde prompt comenzilor. Majoritatea jocurilor și aplicațiilor din Google Play sunt suportate, doar cele cu grafică mai complexă și peste 1 – 1.5 GB să spun că i-ar pune ceva probleme. Jocurile uzuale cu sute de mii de descărcări sunt rulate fără lag (Subway Surfers, diferitele jocuri Rovio din suita Angry Birds, Temple Run etc).
Aplicații preinstalate:
Olx – nu mai are nevoie de vreo descriere;
MoneyControl, Snapdeal, Saavn – fără suport în România, aplicații gândite pentru țara de baștină a lui Karbonn Sparkle V, India.
În rest sunt aplicațiile Google regăsite pe majoritatea telefoanelor Android. Browserul preinstalat este Chrome pentru Android, aplicația camerei foto este cea arhicunoscută ce poate fi descărcată din Play Store pentru orice telefon cu Androd 4.4 KitKat, YouTube, Hangouts, Gmail, Google+, căutare by Google etc.
Performanță
A trecut prin câteva teste de benchmark, iar rezultatele le-am notat în tabel:
Conectivitate
Sparkle V oferă conectivitate dual-sim, 2 sloturi pentru cartele de tip microSIM. Poate atinge viteze de până la 21.6 Mbps în 3G, unul dintre SIM-uri funcționează în 3G, iar celălalt în 2G. Alte elemente de conectivitate încorporate: Wi-Fi în standardele b/g/n, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0.
În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta de tasta power și reglarea volumului, iar la bază de portul microUSB, nimic pe lateral stânga. Poziționarea reglării volumului și a tastei power lasă de dorit la capitolul ergonomie.
În apelurile de voce s-a descurcat onorabil, sunet clar al interlocutorului. Nu am avut probleme în ce privește conexiunea la internet prin Wi-Fi sau 3G, destul de sprinten.
Cameră foto și video
5 Megapixeli, autofocus, detecție a feței, LED flash și filmează la 720p. Nu vă așteptați la minuni din acest punct de vedere. Face fotografii în limitele clasei sale. Nu epatează prin cine știe ce calitate, dar nici nu este cel mai prost din curtea școlii, dacă-mi permiteți o astfel de exprimare. La exterior în condiții de lumină bună se descurcă, dar la întuneric cu LED flash ies fotografii cu un zgomot pronunțat. Apropo, nici alte telefoane cu preț de 4 – 5 – 6 – 700 lei nu se descurcă mai bine la acest capitol.
Camera frontală este de 2 Megapixeli și devine utilă în apelurile video efectuate prin Skype, Viber etc. Apropo, ca fotografiile și screenshot-urile să fie salvate, trebuie ca telefonul să aibă un microSD instalat. Ca să nu existe discuții, Karbonn și eMAG oferă un astfel de card, în pachetul retail. Personal pot spune că a mers și un microSD de 64 GB, deși teoretic dincolo de 32 GB nu ar trebui să treacă.
Fotografii făcute cu Karbonn Sparkle V:
Autonomie
Bateria de 1700 mAh este pusă la lucru de display-ul de 4.5 inch și de procesorul quad-core. Se descurcă onorabil și asta în contextul în care vorbim de un procesor optimizat să nu fie gurmand și de un display cu o rezoluție mai mică, presupun că un panel HD ar fi golit acumulatorul și mai rapid.
Oferă 1 zi de autonomie, dar cu luminozitatea setată la 50% și pe utilizată moderată (ceva browsing, joculețe din Google Play, apeluri de voce, dar nu într-un ritm alert).
Preț
Karbonn Sparkle V – 549 lei la eMAG. Îl veți găsi listat din cursul zilei de astăzi, revin cu link.
Concluzii
Karbonn Sparkle V este o alegere inspirată în rândul telefoanelor cu preț de sub 600 – 650 lei. În primul rând că ai parte de un Android nemodificat, update la 5.0 Lollipop în ianuarie 2015, funcționează fără pic de lag, compatibil cu mai toate jocurile și aplicațiile din Google Play, design plăcut, sunet excelent calibrat. La 549 lei nu prea-i găsești cusur.
PRO
– design plăcut, capac cu o textură soft;
– raport preț / specificații de-a dreptul excelent;
– sunet foarte bine calibrat;
– Android 4.4 KitKat nativ și udpate de software la 5.0 Lollipop în ianuarie 2015;
– bloatware minim.
CONTRA
– aș putea nota autonomia care putea fi mai bună, mai ales dacă se opta pentru o baterie de 2000 mAh, dar sunt conștient că au încercat să optimizeze cât mai mult, spre a obține un cost de achiziție redus;
– nici camera de 5 Megapixeli nu impresionează, dar niciun smartphone din gama Nexus nu a impresionat la acest capitol, ce-i poți cere unui telefon low-cost? Oricum nu cumperi Sparkle V pentru cum știe să fotografieze, pentru camera de 5 Megapixeli ci pentru Android-ul nativ și deschiderea oferită din acest punct de vedere.
Review-ul în format video: