Tablete

A sosit timpul să scriu recenzia unei tablete Android care s-a vândut bine în ultimele luni. Amazon este producătorul său și nu au fost oferite date concrete, dar se estimează că a acaparat 15% din tabletele vândute în Q4 2011. Nu a mers pe rețeta clasică, dacă îmi permiteți exprimarea.

Amazon a adus o tabletă foarte ieftină – 199 dolari, deși are un procesor dual-core și un display IPS – costul de producție este mai mare cu 8 dolari. Au acceptat să o vândă în pierdere, dar este atât de legată de serviciile Amazon încât este imposibil să o utilizezi la maxim fără să ai  cont la ei.

Kindle Fire ne-a fost pusă la dispoziție de către MarketOnline.ro. Găsiți aceast tablet pc în oferta lor la un preț de 959 lei. Am văzut că este la ofertă cu o reducere de peste 240 de lei. Să vedem care sunt datele hardware de la care pornim recenzia. Precizez că am utilizat-o pe perioada a șapte zile înainte de a scrie review-ul. Știu că mai sunt și alte site-uri care au testat Fire, dar mi se par mai puține ca la alte gadgets. Problema lui Kindle Fire și un oarecare dezinteres pe plan local ar fi dată de lipsa suportului Amazon pentru țara noastră și inaccesibilitatea către serviciile conexe pe care le furnizează în SUA, tocmai acestea fac ca tableta să fie una cumpărată în masă.

Tabletă
Date tehnice
Kindle Fire
Ecran IPS TFT de 7 inch cu rezoluție de 1024×600 pixeli și 16 milioane culori
Procesor Dual-core Qualcomm 4430 la 1.2 GHz
Memorie 512 MB RAM, 8 GB spațiu de stocare, fără microSD
GPU PowerVR SGX540
Sistem de operare Android 2.3 Gingerbread customizat intensiv de către Amazon
Conectivitate Wi-Fi b/g/n, microUSB, jack de 3.5 mm
Cameră foto și video Nu
Baterie 4.400 mAh
Greutate 413 gr.
Grosime 11.4 mm

Design

Cutia în care vine tableta este foarte simplă. Zici că este un ambalaj reciclat. Logo-ul Amazon este stilizat în partea superioară, iar titlul Kindle Fire pe lateral. În cutie nu dați decât de încărcător și tabletă. Niciun alt accesoriu nu și-a făcut loc aici.

Tableta amintește direct de BlackBerry PlayBook. Este înrudită cu tableta RIM prin prisma faptului că amândouă sunt produse de către Quanta. S-a mers pe linii simple, fără artificii de design. Kindle Fire este îmbrăcată complet în negru. Nu pot să-i reproșez nimic. Dă un grip bun și asta mai ales că au utilizat pe spate și pe lateral un fel de plastic cauciucat, delicat la atingere.

Amazon a creat o tabletă solidă, bine închegată, fără a scoate sunete deranjante. Nu se oferă acces la bateria de 4.400 mAh. În partea frontală nu dați de niciun logo, pe spate a fost pusă sigla Amazon și logo-ul Kindle. Îmi place că nu le-au făcut intruzive.

Finisare excelentă pentru o tabletă dual-core ieftină, grip bun, senzație de soliditate – acestea ar fi caracteristicile lui Kindle Fire pe partea de design. Nu se fac excese, dar nici concesii pentru un preț redus. Amazon cu ajutorul Quanta s-a autodepășit. Am văzut că și BlackBerry PlayBook cu un hardware mai bogat a ajuns a fi vândută în SUA cu doar 50 dolari peste prețul lui Kindle Fire – 249 dolari față de 199 dolari. RIM încearcă să scape de stocurile adunate în luni de zile, iar Fire le face viața grea.

Ecran și sunet

Tehnologia IPS TFT din spatele display-ului m-a impresionat în mod plăcut de cum am pornit tableta. Se vede excelent. IPS iese mereu în față prin luminozitate. De data aceasta i se adaugă și un unghi mai mare de vizualizare. Nu există niciun buton de tip senzitiv pe vreo margine a display-ului și toate controalele sunt integrate în interfață. Marginea display-ului a fost îmbrăcată într-un negru ușor lucios. Touch-ul răspunde relativ bine, uneori trebuie să dai două comenzi și asta mai ales că o serie de controale din meniu sunt destul de mici și trebuie să le accesezi la fix ca să se deschidă sau închidă, după caz.

Display-ul adună repede amprentele și am utilizat servețele umede pentru ochelari spre a-l șterge din când în când. Așa fac la mare parte dintre device-urile pe care le testez.

Sunetul vine de la două boxe micuțe dispuse pe lateral, în partea superioară. Jack-ul de 3.5 mm este la bază lângă portul microUSB și butonul de power. Se aude tare și clar, dar se transmit ușoare vibrații în carcasă. Nu sunt incluse în pachet și căștile pe jack de 3.5 mm. Ar trebui să vă achiziționați o pereche separată. Am testat Kindle Fire cu căștile Beats Audio de la HTC Sensation XE. Calitatea și puterea sunetului sunt la cote înalte. Di păcate nu sunt butoane pe marginea tabletei pentru reglarea volumului ci integrate direct în interfață. Este aiurea pentru că la unele aplicații nu îți mai apare reglarea volumului și dacă vrei să-l dai mai încet, trebuie să ieși din joc / aplicație. Observați până unde s-a ajuns cu concesiile pentru un preț cât mai mic, nici tastele  clasice pentru reglarea volumului. Soluția aleasă necesită un oarecare timp de acomodare.

Sistem de operare, aplicații și performanță

Tableta Kindle Fire a fost dezvoltată de către Amazon pe Android 2.3.4 Gingerbread, dar este atât de customizat încât nici măcar nu îți dai seama că ai de-a face cu Android. Au implementat o altă interfață. Vă reamintesc că aduce un procesor Qualcomm dual-core la 1.2 GHz, 512 MB RAM, 8 GB spațiu de stocare și accelerator grafic PowerVR SGX540 – identic cu cel de pe Samsung Galaxy Nexus.

Am observat că pornește destul de repede. Meniul este simplu și cum spuneam, atipic pentru o tabletă Android. Nu sunt butoane de tip senzitiv și controalele sunt pe interfață. Mi-a amintit de iOS din acest punct de vedere. De când pornești tabelta îți apare display-ul de star organizat ca un raft virtual. În mijloc se află un fel de  carusel cu aplicațiile deschise anterior și poți alege prin scroll dat cu degetul ce vrei să deschizi. Bara de notificare din Android nu se mai deschide printr-un swipe în joc ci apeși și se deschide o bară cu informație mai amplă legată de Volum, Luminozitate, Wi-Fi, Sincronizare. Când apeși butonul More intri în meniul de setări ce aduce aminte de cel similar integrat în Android 2.3. O setare ce nu am mai găsit-o în altă parte – Parental Controls.

Contul de gmail este înlocuit aici de cel făcut către Amazon.com, iar pentru download-ul de aplicații mergeți în Amazon App Store. Ultimele două nume vă duc cu gândul la iPhone & iPad. Era un cont logat de când am primit tableta și merge să descarc aplicații din Amazon App Store. Se descărcau repede. Așa instalasem și Angry Birds,

După ce mi-am făcut contul meu nu am mai reușit să obțin acces la Amazon App Store, nici măcar pentru aplicațiile gratuite. Trebuie să ai card într-o țară unde serviciile Amazon sunt furnizate în totalitate. Sau poate mai este vreo modalitate de hacking pe care nu am deprins-o eu. Așa că intervine o problemă numită – download-ul de aplicații. O tabletă fără aplicații nu valorează nimic că doar nu o vei ține doar pentru browsing și navigat prin meniu.

Prima dată am încercat direct să instalez un .apk al Google Play, dar îmi spune că un cont este necesar a fi adăugat din prima fază când deschideam magazinul de aplicații oficial al Android.  A mers să instalez 1MobileMarket. Este un magazin de aplicații distinct, organizat în mod similar cu Google Play și cu peste 200.000 de aplicații free.

De acolo am instalat aplicațiile pentru testele de benchmark: Quadrant Standard, AnTuTu Benchmark, Vellamo, NenaMark1 și NenaMark2. Am dat și de Twitter și Facebook pentru Android. Am încercat să pun și aplicația Android pentru YouTube, dar mi-a dat o eroare. Meniul lui Kindle Fire a fost organizat în: Newsstand, Books, Music, Video, Docs, Apps, Web. La bază interfeți se află mai multe butoane de control dispuse direct în display – Home, Back, Opțiuni și Search.

Browserul Silk dezvoltat de către Amazon uimește prin viteza cu care încarcă site-urile. Navigarea printre tab-urile deschise se face facil. Este o plăcere să faci browsing pe Kindle Fire și asta grație hardware-ului cu procesor dual-core cât și optimizărilor făcute browserului, iar ecranul de calitate bună contribuie la o experiență completă. Tastatura qwerty touch este user friendly și te atașezi repede de ea. Păcat că nu poate fi introdusă și pe alte tablete Android.

Am făcut și o serie de teste de tip benchmark, iar rezultatele obținute le-am pus într-un tabel. Zic că iese bine în toate. Nu uitați și prețul de achiziție situat sub 1.000 de lei. Nu aveți cum să găsiți o altă tabletă mai performantă să fie nouă și sub costurile lui Fire.

Kindle Fire
Teste benchmark
Rezultate
Quadrant Standard 2.087 puncte
AnTuTu Benchmark 5.221 puncte
NenaMark1 48.6 fps
NenaMark2*
Vellamo 922 puncte
BrowserMark 85.725 puncte
HTML5test 174 puncte

* Am rulat aplicația de 2 ori și de fiecare dată s-a soldat cu un restart pentru tabletă. Apropo, pentru a restarta Kindle Fire trebuie să apăsați butonul de Power pentru 20 de secunde.

Conectivitate

S-a mers pe minim. Aduce doar Wi-Fi în standardele b/g/n, un port microUSB utilizat și pentru a încărca tableta. Acolo se află și un jack de 3.5 mm pentru căștile, accesoriu ce trebuie achiziționat separat în cazul lui Kindle Fire. Nu mai este absolut nimic de menționat, nici măcar două butoane pe lateral pentru controlul volumului. Nimic. Ideea este că undeva trebuie să se taie pentru a ajunge la prețul de 199 dolari.

Este cam aiurea să ai o tabletă de 7 inch care ar trebui să pluseze și la portabilitate, dar va trebui să o folosești cu precădere în legătură cu un Wi-Fi, fără  3G. Nu știu cât ar fi costat un amărât de port USB pe lateral. Ar fi transformat-o într-un adevărat hit de vânzări. Așa, Kindle Fire rămâne de utilizat în spațiu de acasă sau de la serviciu dacă ai un Wi-Fi free în încăpere.

Autonomie

Bateria de 4.400 mAh pare mică, dar se ține bine având în vedere că Kindle Fire are un procesor dual-core cât și un display de 7 inch. Amazon spune că ar ține opt ore dacă ați citi și 7 ore și jumătate pentru playback video. M-am jucat pe ea intensiv și ajunge în jurul a 5 – 6 ore. Stă mai bine când faci browsing.

Nu este o tabletă fruntașă ca autonomie, dar pentru un device folosit mai mult pe acasă nici nu era nevoie de mai mult.

Concluzii

Kindle Fire oferă multe pentru publicul din SUA și voi menține afirmația și pentru România când vor permite măcar download-ul de aplicații din Amazon App Store și pentru noi. Noroc cu soluție third party pe care am găsit-o că altfel trebuia să mă mulțumesc cu softul by default. Customizare făcută la Android 2.3.4 Gingerbread de către Amazon nu este rea pentru un e-reader. Aș încadra Kindle Fire mai degrabă către piața e-readerelor. Acolo are și Amazon o experiență mai mare. Plusează față de un e-reader cu display-ul color, hardware-ul puternic ce-i permite să redea content video, jocuri cu o grafică mai complexă.

Puncte forte

– designul simplu și cu materiale de calitate, grip bun;
– ecranul IPS TFT care se vede excelent;
– sunet puternic și clar;
– pachetul hardware cu procesor și accelerator grafic;
– raport preț / performanță bun.

Puncte slabe

– nu se oferă acces în România la Amazon App Store și la multe din serviciile Amazon;
– conectivitatea redusă;
– autonomia mediocră.

O tabletă cu hardware-ul lui Kindle Fire, dar care să ofere acces la Google Play în întregime ar fi un hit de vânzări world wide.