Sunt în vacanță, dar nu l-am refuzat pe Traian de la Smart Point ce mi-a propus să testez Kingston MobileLite Wireless înainte de lansarea oficială. Veți găsi produsul Kingston MobileLite Wireless în oferta eMAG la prețul de 319 lei.

Kingston este o companie cunoscută în special pentru memoriile RAM pe care le fabrică cât și pentru spațiile de stocare de la stick-urile flash UBS până la SSD-uri. Dețin un SSD Kingston de 128 GB și sunt mulțumit. Aduce un plus de viteză pentru laptopul ASUS U36 din dotare, un plus de performanță și mă scapă de sunetele pe care le scoate un HDD clasic.

Să revin la Kingston MobileLite Wireless. Este un device format dintr-un cititor de carduri, port microUSB, USB 2.0, baterie încorporată, modul Wi-Fi. Există o aplicație în Google Play și App Store. Poți sincroniza telefonul sau tableta cu Kingston MobileLite Wireless și faci transfer de fișiere, share în social media etc. Asta ar fi utilizarea device-ului Kingston, în linii mari.

Trebuie să punctez că funcționează cu device-urile Android ce rulează de la 2.3 Gingerbread în sus, cu telefoane și tablete cu iOS ce au trecut cel puțin pe iOS 4.2.1, cu PC-urile ce rulează Windows 8, Windows 7, Windows Vista SP1 și SP2, Windows XP SP2 și SP3, Mac OS 10.5.x sau Linux cu versiunea kernel de la v.2.6+.

Design

DSCN0613

În cutie dați de Kingston MobileLite Wireless, cablu microUSB – USB 2.0, adaptor SD Kingston pentru cardurile de tip microSD, manual de instrucțiuni. Bănuiesc că la pachetul comercial veți avea și un certificat de garanție.

Device-ul propriu-zis are o formă dreptunghiulară. Culorile predominante sunt negru și gri. Cântărește 98 de gr. și dimensiunile sale sunt 124.8×59.9×16.65mm. Rezultă o grosime de aprox. 17 mm. Este ușor de transportat, intră în buzunar sau geantă, ocupă spațiu redus într-un rucsac de călătorie.

Kingston MobileLite Wireless este un gadget polivalent și asta veți remarca pe parcursul review-ului, fabricat cu atenție la detalii.

Utilizare

DSCN0612

Ți se recomandă ca atunci când îl folosești pentru prima dată să-l conectezi la un laptop. Se încarcă cu ajutorul cablului microUSB – USB 2.0 / microUSB în device și USB-ul în notebook. Are trei LED-uri în colțul din stânga sus. Cel de sus va pulsa verde, semn că se încarcă bateria încorporată. Bateria dispune de 1800 mAh și la nevoie poate reprezenta un boost de energie pentru telefon, tabletă, player mp3 / mp4, orice se încarcă pe microUSB.

Butonul de power îl regăsiți în lateral stânga.

Apăsați butonul de power și se vor aprinde LED-urile verde și cel albastru, în prima fază. Ulterior se activează și Wi-Fi-ul, buton albastru de la mijloc. Și acum să aduc puțină ordine în ce privește LED-urile. Cel poziționat superior și verde indică starea bateriei, cel intermediar pe albastru este legat de conexiunea Wi-Fi, iar al doilea albastru și cel din urmă indică transferul de fișiere etc.

LED-ul pentru baterie indică prin culoarea sa și starea acumulatorului de 1800 mAh. Când este verde se transpune între 51 – 100%, galben mai închis între 25 – 50%, iar roșu sub 25%.

Kingston MobilLite Wireless emulează o rețea Wi-Fi cu denumirea MobileLiteWireless. Poți schimba denumirea, setezi parole etc. Am utilizat device-ul Kingston în pereche cu Samsung GALAXY S4 Zoom primit la review de la MarketOnline. Fiind un device Android, ai nevoie de o aplicație din Google Play, pentru iOS găsiți aplicația similară în App Store.

Se numește Kingston MobileLite și am pregătit o galerie foto ca să vedeți despre ce este vorba. Are 2.95 MB. Instalați aplicația, vă conectația la rețeaua Wi-Fi MobileLite Wireless și gata. Când intri în Kingston MobileLite vei remarca două secțiuni MobileLiteWireless și Local Storage. La MobileLiteWireless vei da de spațiile de stocare conectate la device, un card SD sau un stick dacă se folosește portul USB 2.0, un HDD extern etc. La Local Storage sunt fișierele de pe de telefon, tabletă etc.

În aplicație se oferă și o grupare a fișierelor în fotografii, clipuri video sau melodii mp3. Kingston-ul lucrează cu orice fel de fișier, citirea lor depinde doar de telefon, tabletă sau laptop. Sunt acceptate și PDF-urile, fișiere Office plus multe altele.

Kingston MobileLite Wireless permite transferul fișierelor de pe un device cu Android sau iOS către un spațiu de stocare adiacent (card SD, stick USB sau HDD extern). Este valabil și procedeul invers, să aduci fișiere de pe un card SD etc către un telefon sau tabletă cu iOS sau Android. Poți conecta până la trei device-uri (telefon, tabletă, orice rulează versiunile iOS sau Android enunțate la începutul articolului).

Conectivitate

DSCN0615

Nu ar fi prea multe de spus: Wi-Fi g/n încorporat, cititor de carduri SD pe lateral, la bază. Se adaugă un port microUSB și USB 2.0 în partea superioară. Butonul de power în lateral stânga, ușor de accesat.

Distanța dintre device-urile conectate și Kingston MobilLite Wireless este recomandată a fi sub 10 metri pentru o funcționare cât mai bună.

Autonomie

Bateria de 1800 mAh ese suficientă spre a furniza aproximativ 5h de utilizare și la nevoie se transformă într-o resursă utilă de energie pentru telefon sau tabletă.

Concluzii

DSCN0614

Kingston MobileLite Wireless este un device interesant pentru cei care fac fotografii și doresc să-și elibereze smartphone-ul de fișierele adunate în concediu. Acesta ar fi doar unul dintre scenariile de utilizare la care se pretează Kingston MobileLite Wireless. Eu l-aș considera o varianta la HDD-urile wireless care în acest moment au prețurile destul de mari, prohibitive.

Kingston MobileLite Wirless recunoaște spațiile de stocare conectate pe USB, de până la 128 GB și cititorul de carduri ajunge până la 32 GB.

PRO

– alternativă ieftină a HDD-urilor wireless;

– aplicație intuitivă pentru iOS și Android ce permite un management facil al fișierelor;

– micuț, ușor de strecurat în bagaj și chiar în buzunar;

– conectivitate completă cu Wi-Fi g/n, microUSB și USB;

– compatibilitate mare.

CONTRA

– bateria putea să ofere o autonomie mai mare;

– un spațiu de stocare inclus ar fi fost de folos, dar și prețul ar fi urcat considerabil.

Categorii: diverse

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.