Arhiva-Hardware

Pe lângă MacBook Air pe care îl am pentru un an de zile mai folosesc un Asus X51 Rseries și un HP Compaq 6710b – procesor Intel Core Duo la 1.8 Ghz, 1 GB RAM, 120 GB HDD, Wi-Fi, Windows Vista, dar am instalat XP ca să scap de modul lent în care rula Vista – de la serviciu. Ambele laptopuri au o vechime considerabilă și în prezent chiar și rularea unui browser devine un challenge. De aceea ar fi necesar un upgrade. Nu mă tentează să achiziționez un alt laptop pentru că nu mă interesează să fi unul de top ca hardware  pentru jocuri ci să se descurce decent în browsing și să îmi ofere viteză în aplicațiile pe care le folosesc – multe dintre ele în cloud (YouTube, Picasa, WordPress, Google Docs, Office, etc).

[nggallery id=80]

Pe un portabil ești limitat ca posibilitate de customizare sau upgrade și după 2 – 3 ani de zile observi cum toate operațiile pe care înainte le făcea în viteză maximă devin mai dificile. O alternativă ar fi să schimbi sistemul și să aduci un notebook fresh pe biroul de acasă sau să achiziționezi un ssd și să observi cum calculatorul tău prinde viață din nou.

În ultimele trei săptămâni am avut ocazia să testez, prin amabilitatea Kingston, un SSD de 128 GB cu Windows 7 preinstalat. Denumirea sa este Kingston SSDNow 100 v+ și îl găsiți la eMAG pentru un preț de 864 lei.

Date tehnice

Capacitate și dimensiune  – 128 GB și 2.5 inch;

Interfață SATA 2;

Rata de transfer la citire de 250 Mb/s și la scriere de 230 Mb/s;

Greutate și grosime – 77 gr. și 9.5 mm;

Kit pentru vechiul HDD;

Instalare

S-a făcut foarte simplu. Nu trebuie decât să aveți o surubelniță la îndemână spre a îndepărta capacul ce ascunde vechiul HDD și montarea SSD-ului se face în doi pași. Simplu și intuitivitate la maxim. Nu este nevoie de vreun tutorial pe această temă.

Performanțe

50% în plus la performanțele sistemului pe care este instalat. Pur și simplu am avut impresia că mi-am achiziționat un alt laptop. Se mișcă foarte rapid de la bootare până la accesul către funcțiile pc-ului, browsing. Presupun că știți cum este să pornești calculatorul și de când îți afișează desktopul să mai treacă câteva secunde până când ai acces la My Computer. Cu SSD-ul de la Kingston a dispărut acest lag. Apropo, în rularea Windwos 7 – sistemul meu a primit nota 3.1. Maguay MyWay X1701x avea 5.8, dar costă 5.625 lei pe când HP Compaq 6710b nu se mai găsește prin magazine și poate doar pe okazii.ro.

Silențios – nu are părți mecanice în mișcare și dintr-o dată HP Compaq 6710b nu mai crâcnește atunci când copiază  pe HDD sau când se fac operații mai de amploare ce implica această componentă. Din acest punct de vedere aș zice că este la fel ca MacBook Air. Se mai aude coolerul doar din când în când, dar asta fără legătură cu SSD-ul Kingston

Garanție – trei ani de zile;

Test de benchmark

L-am făcut la recomandarea lui Sorin Rusi cu HD Tune Pro și aveți serie de screenshot în galeria foto.

HDD 120 GB

[nggallery id=78]

Kingston SSDNow 100 V+

[nggallery id=79]

Concluzii

Pentru mine pe lângă performanțele oferite de acest SSD a mai fost o surpriză plăcută când am observat prețul – 864 lei. Mă gândeam că va costa peste 1.200 de lei. Cu timpul costurile se vor reduce și am înțeles că în curând și pe plan local va sosi o nouă generație de SSD-uri. Viitorul este al lor, deși capacitatea de stocare oferită de un HDD este cu mult superioară. Puteți folosi un SSD pentru a rula sistemul de operare, browsing și aplicații, iar un HDD extern pentru stocare (unul cu Wi-Fi ca să scăpați de un fir în plus).

Zgomotul de fundal se datorează aparatului foto.

httpv://www.youtube.com/watch?v=mH4UI7j5YkY

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.