Huawei nu este doar un alt producător de telefoane mobile Android, ci se numără printre puținele companii ce-și pun amprenta cu adevărat și în spectrul hardware. Nu doar fac notă de prezență ci aduc procesoare capabile să concureze în segmentul premium, nișă în care mai sunt prezente doar alte 3 – 4 nume mari din industrie (dacă ne uităm la un integrator, nu doar furnizor de chipset, am spune că lista este și mai scurtă – 2 nume mari).
Ar fi mai ieftin pentru Huawei să preia un chipset premium față de o dezvoltare in-house, cu sume pe măsură alocate în R&D, patente etc. Avantajul unei soluții realizate de la zero este că poți să-ți pui amprenta, să adaugi elemente pe care ceilalți nu le pun în prim plan, să faci experimente și să aduci funcții noi în premieră. Așa s-a întâmplat cu Kirin 970, chintesența a ceea ce au acumulat până în acest moment, primul procesor cu AI integrat în structura sa printr-o matrice neurală, smartphone-ul ce învață din comportamentul clientului și aduce o experiență de utilizare personalizată.
Kirin 970 este un CPU dezvoltat pe un proces de litografiere TSMC de 10nm, cu 4 x ARM Cortex-A73 la 2.4 GHz și 4 x ARM Cortex-A53 la 1.8 GHz, încorporează și acceleratorul grafic Mali-G72 MP12 (12 nuclee).
Huawei Mate10 Pro – primul smartphone cu Kirin 970 încorporat;
Este capabil să primească memorie RAM de tip LPDDR4 cu 2 x 32-bit la 1833 MHz, stocare de tip UFS 2.1 și au implementat un IPS de tip dual 14-bit pentru procesarea de imagine. Noul procesor este capabil să atingă viteze de până la 1200 Mbps în download prin agregare de spectru ( 3 x 20MHz CA, 256-QAM), iar în upload urcă până la 150 Mbps. Știe 4G pe ambele SIM-uri, VoLTE pe ambele SIM-uri, suport pentru mai toate benzile existente la momentul actual. Are un senzor hub denumit i7 ce analizează informația primită de la senzorii integrați (accelerometru, barometru, compas etc).
Într-un centimetru pătrat au prins 5.5 miliarde tranzistori. Avem suficientă putere de procesare și asta-i permite CPU-ului să analizeze 2000 de imagini pe minut, valoare pe care Huawei spune că nu o atinge niciun alt chipset din piață.
Kirin 970 este capabil de codare a fișierelor la 2160p cu 30 fps și de decodare a 2160p cu până la 60 fps. Acestea ar fi o parte din specificații brute. Ceea ce face diferența față de alte procesoare din piață este NPU – Neural Processing Unit.
NPU-ul integrat de către Kirin 970 a fost dezvoltat în urma unui parteneriat încheiat de către Huawei cu Cambricon Technology. Este un IP scalabil, dar pentru moment îl vom găsi strict în smartphone-urile companiei chineze. Kirin 970 alături de Google TPU și NVIDIA Volta este unul dintre primele procesoare ce folosește o matrice neurală. NPU-ul poate fi accesat din TensorFlow, TensorFlow Lite, Cafee și Caffe2. Dezvoltatori de aplicații vor avea acces către facilitățile NPU prin API-ul Android NN sau prin Kirin AI. Vor putea să împartă rularea aplicațiilor între CPU, GPU, DSP și NPU. Toate detaliile vor sosi în primul trimestru din 2018.
Care sunt beneficiile NPU pe Kirin 970?
Faptul că avem o colaboare între inteligența artificală bazată în cloud + inteligența artificială stocată în smartphone. De aici reiese o viteză crescută în rularea aplicațiilor, la un nivel superior.
Smartphone-urile cu Kirin 970 sunt capabile să aducă viteză, date personalizate și o mai bună înțelegere a spațiului ambiant. Având un AI integrat direct în terminal se elimină blocarea unor resurse. Am putea da un exemplu: Prisma, aplicație ce permite aplicarea unor filtre destul de complexe peste o imagine. Are nevoie de cameră și ISP-ul dedicat, de CPU și GPU pentru ecran + nevoie de a rula un model AI. NPU-ul de pe Kirin 970 aduce un plus de viteză, frame rate îmbunătățit, tranziții fluente și reduce consumul de energie. Asta pentru că procesorul nu mai trebuie să aloce resurse pentru partea de AI din aplicație, are deja NPU-ul pentru această sarcină.
Procesarea AI este deja în terminal, nu mai are nevoie neapărat de serviciile rulate în cloud. Nici nu trebuie să fii conectat mereu la internet, NPU-ul își face datoria și offline. AI-ul din NPU ajută și în ce privește consumul de energie, redus față de AI-ul luat din cloud.
NPU-ul de pe Kirin 970 este capabil de recunoaștere rapidă a ceea ce se află în fața obiectivului și aplică setări personalizate în funcție de mediul descoperit spre a avea imagini în condiții cât mai bune.
Kirin 970 este un mare pas în față pentru Huawei, deja merg într-un spațiu în care nu au concurență directă. După câteva săptămâni cu Huawei Mate 10 Pro pot să spun că da, învață din ceea ce faci și impresionează prin viteză, dar mai ales prin autonomie. Telefonul se duce cu ușurință spre 1.5 – 2 zile de autonomie, mare plus în contextul în care am devenit cumva obișnuiți să avem baterii externe, să trecem cu greu și cu 1 zi de autonomie din partea terminalului. Nu este cazul pentru Mate 10 Pro și doar din punctul ăsta de vedere și tot aș spune că avem un beneficiu cu adevărat palpabil pentru client.
Declarație oficială:
“Sa creezi un procesor care livreaza performanta ceruta de algoritmii exigenti ai AI, cu “restrictiile” dimensiunii unui smartphone, a sursei si al consumului de energie, reprezinta intr-adevar o mare provocare. Am impins limitele colegilor de la Huawei R&D pentru a lansa pe piata acest produs inovator. Deja stim ca Inteligenta Artificiala va revolutiona piata de smartphone-uri. La Huawei, abordarea privind AI, este menita sa asigure consumatorii ca nu vor beneficia doar de un dispozitiv inteligent ci de mai mult de atat: ei vor avea un partener in adevaratul sens, unul care ii intelege bine, care le furnizeaza informatii necesare si utile, le ofera protectia datelor importante si private pentru ei. Iar toate aceste lucruri sunt acum posibile datorita smartphone-urilor cu procesor Kirin 970 dotate cu Inteligenta Artificiala pe care Huawei le pune la dispozitie consumatorilor.”