Acest review vine un pic cam târziu pentru că suntem la sfârșitul iernii. Totuși, la ce iarnă am avut în sezonul 2019 – 2020, puteam foarte bine să aducem această recenzie și în mai – iunie. 

În fine, nu credeam că voi ajunge să scriu și despre așa ceva, dar iată că vă prezint în continuare un pachet ce include 4 termostate wireless programabile și un modul de conectare, kit de la NEX Home.

Specificații kit termostate wireless programabile cu modul de conectare NEX Home

Termostate

 • Setări temperatură – de la 5 la 35 grade Celsius, în trepte de 0.5 grade;
 • Acuratețe + / – 0.5 grade Celsius;
 • Programare pe 24 h / 7 zile;
 • Stocare de rezervă EEPROM;
 • Frecevnță de operare 433 MHz;
 • Ecran LCD cu iluminare;
 • 5 butoane de control;
 • Conexiune universală tip cap la corp M30 x 1.5;
 • Alimentare – 2 baterii alcaline AA 1.5V;
 • Protecție IP20;
 • Dimensiuni: 55 x 69 mm (diametru x lungime).

Modul de conectare (Gateway)

 • Frecvență de operare 433 MHz;
 • Conectivitate: LAN și microUSB (pentru alimentare);
 • Alimentare la 5V / 1 A;
 • Dimensiuni: 98 x 78 x 28 mm (Lxlxh).

Design

Kit termostate programabile wireless si gateway NEX Home

În pachetul de retail găsim cele 4 termostate, modulul de comandă (gateway-ul), adaptor de alimentare al modulului pe microUSB și manual de utilizare.

Termostatele funcționează cu câte 2 baterii alcaline de tip AA pe care trebuie să le cumperi separat, nu sunt oferite în cutia de retail. Va fi nevoie de 8 astfel de baterii pentru a alimenta fiecare dintre cele 4 termostate din kit.

Gateway-ul este de dimensiuni mici și poate fi amplasat oriunde în casă, atât timp cât îl poți conecta prin cablu Ethernet la routerul cu acces la internet. 

Pe modul sunt două LED-uri de status, unul de rețea, celălalt pentru funcționare. Pe lateral sunt două butoane ce pot fi folosite doar cu o agrafă sau cu o ”unealtă” similară. Primul buton este cel pentru resetare / revenire la valorile din fabrică, celălalt este funcțional: o apăsare duce către modul de lucru, două apăsări verifică starea conexiunii cu termostatul, iar o apăsare lungă de peste 3 secunde verifică statusul conexiunii cu aplicația.

Toate funcțiile gateway-ului sunt acceesibile prin intermediul aplicației de Android sau iOS, așa că nu văd rostul folosirii butoanelor după ce ai setat gateway-ul în aplicație.

Termostatele sunt precum robinetele termostatate, cu diferențe clare pe partea frontală unde în acest caz apare un display iluminat și 5 butoane de control. 

Kit termostate programabile wireless si gateway NEX Home

Practic fiecare termostat poate fi controlat din butoane, în mod clasic, dar și din aplicație, după ce fiecare a fost conectat la gateway. Având în vedere că avem un kit ce include și gateway, nu văd de ce ai seta și controla termostatele altfel decât prin intermediul aplicației de mobil.

Atât termostatele, cât și gateway-ul sunt bine fabricate, par durabile și rezistente în timp. Materialele din care sunt confecționate sunt de bună calitate, nimic nu te duce cu gândul la produse ieftine.

Instalare

Termostate programabile wireless din kit NEX Home

În primul rând trebuie să vorbim despre instalarea fizică a termostatelor. Acestea nu pot fi folosite pe robinetele clasice ale caloriferelor unei instalații de încălzire centrală, fie ea pe gaz, curent electric ori lemn. Este neapărat nevoie de robinete termostatice cărora să le înlocuiești partea de control mecanic cu partea de control digital al termostatelor din kit-ul NEX Home.

În cazul în care utilizatorul nu are deja montați robineți termostatici pe calorifere, poate cumpăra astfel de robinete la care să atașeze termostatele din kit-ul NEX Home.

Practic, rămâne montat pe calorifer corpul valvei (partea de alamă a robinetului termostatic), la care se atașează termostatul NEX Home. Acesta va acționa mecanismul ce reglează scurgerea apei prin calorifer, în funcție de setările din aplicație sau direct de pe termostatul NEX Home.

Termostatul se montează extrem de simplu, în doar câteva secunde, prin intermediul filetului universal, de tip M30 x 1.5.

Tipuri de montaj pe calorifer:

Moduri montaj termostate kit NEX Home

Apoi, este nevoie să introduci câte 2 baterii de tip AA în fiecare termostat din kit-ul NEX Home.

După introducerea bateriilor, fiecare termostat își va face o inițializare, în sensul că va deschide complet robinetul, după care îl va închide până la capăt de două ori, spre a învăța și spre a se adapta la cursa corpului valvei.

Următorul pas este instalarea gateway-ului, conectarea lui la rețeaua de internet de acasă și la fiecare termostat. Pentru asta trebuie să alimentezi gateway-ul la curent, să introduci cablul ethernet în modul și într-unul dintre porturile LAN ale routerului.

Mai departe instalezi aplicația My E-thermostat, disponibilă gratuit în Goolge Play Store și în Apple App Store, și urmezi pașii spre a introduce gateway-ul în aceeași rețea Wi-Fi de internet cu cea a smartphone-ului. În doar câteva secunde acesta pas va fi gata.

Mai rămâne doar să conectezi fiecare termostat cu gateway-ul. Pentru asta este nevoie să apeși de două ori pe butonul 2 de pe Gateway, moment în care acesta intră în modul de împerechere cu termostatele. Apoi, trebuie să oprești termostatul prin intermediul butonului On/ Off, după care să apeși lung, pentru mai mult de 5 secunde, buntoul M de pe termostat. Vor apărea două coduri pe termostat, moment în care trebuie să apeși butonul săgeată sus de pe termostat. Gata, primul termostat a fost conectat cu succes la gateway, mai trebuie repetați pașii și pentru celelalte 3 din kit-ul NEX Home. 

Totul durează maxim 5 – 6 minute, așa că din acest punct de vedere instalarea decurge rapid, ușor și intuitiv pentru kit-ul cu termostate wireless programabile NEX Home.

Utilizare

Așa cum am spus deja, ideal este să controlezi toate funcțiile termostatelor programabile NEX Home prin intermediul aplicației My E-Thermostat. Aceasta are o interfață simplă, este ușor de înțeles, totul este la doar câteva click-uri distanță.

Capturi de ecran din aplicația My E-Thermostat pentru Android:

Este adevărat că această aplicație nu oferă extrem de multe opțiuni, dar eu cred că este mai bine așa, până la urmă poți programa totul pe ore și zile ale săptămânii pentru fiecare termostat în parte, poți denumi fiecare termostat și ai la dispoziție control de la distanță pentru oricare dintre ele. Setările se pot face din orice rețea de internet, nu trebuie ca smartphone-ul să fie în aceeași rețea Wi-Fi cu gateway-ul, acesta fiind conectat la un serviciu de cloud.

Trebuie menționat că temperatura măsurată de termostat este puțin mai mare decât cea reală din cameră, întrucât termostatul se află la o distanță foarte mică de calorifer și astfel este influențat de căldura radiată de acesta. În funcție de mărimea camerei și de a caloriferului, dar și de temperatura apei din instalație, diferența dintre temeperatura afișată de termostat și cea reală din cameră poate fi între 1 și 2 grade Celsius, poate și puțin mai mult de atât.

Important este că după câteva zile de utlilizare a termostatelor vei înțelege care este diferența pentru fiecare cameră și vei putea face setările necesare pentru fiecare calorifer în parte.

Termostatele wireless programabile din kit-ul NEX Home funcționează independent de orice alt termostat al instalației de încălzire, rolul lor fiind acela de a-ți da posibilitatea de a regla temperatura pe fiecare calorifer. Poți lăsa activ și termostatul de ambient al centralei termice, dar sfatul meu este să-l anulați pe acela, întrucât ar putea încurca în toată această ecuație.

Preț

Kit 4 termostate wireless preogramabile + Gateway NEX Home – 800 de lei pe ITGalaxy.ro. În cazul în care aveți nevoie și de robinete termostatice puteți cumpăra unul cu 40 de lei tot pe ITGalaxy.ro.

Concluzii

Termostate programabile wireless din kit NEX Home

Nu prea îi pot reproșa multe acestui kit. Termostatele își fac treaba foarte bine, singura nemulțumire fiind cea dată de citirea temperaturii din cameră, ce este cu 1 – 2 grade mai mică decât cea afișată de termostat. Totuși, acest comportament este normal și la fel se întâmplă la orice alt fel de termostat / termometru aflat în imediata apropiere a sursei de căldură, deci nimic neobișnuit.

Aplicația de mobil nu e cea mai complexă, dar nici nu trebuie să fie. Instalarea este foarte simplă, nu este nevoie de un instalator specializat, oricine se poate descurca atât timp cât pe calorifere sunt gata montate robinete termostatice. Configurarea inițială este la fel de facilă și astfel numai de bine despre acest kit.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru kit-ul cu 4 termostate programabile wireless și gateway NEX Home:

PRO

 • instalare și configurare inițială extrem de facile, totul poate fi gata în 10 minute;
 • programare pe ore și zile ale săptămânii, cu temperaturi de confort și economice ce pot fi setate individual;
 • termostatele pot fi montate pe marea majoritate a robinetelor termostatice, singura condiție este ca filetul de montaj să fie de tip M30 x 1.5.

CONTRA

 • nimic.