Deși nu sunt unul dintre editorii ce scriu cu adevărat mult, de când am început activitatea pe Gadget.ro am schimbat, dacă îmi amintesc corect, 4 tastaturi. La mauși am fost mai atent, cu doar 2 ce au cedat până acum, fiind deci la al treilea. Niciunul dintre aceste produse nu a fost nici măcar de nivel mediu, toate încadrându-se în zona entry level, așadar nici n-am avut pretenții mari pe partea de rezistență în timp.
Despre durabilitate nu am cum să mă pronunț azi, în ceea ce privește kit-ul wireless cu tastatură și maus Trust Tecla 2, întrucât îl folosesc de doar circa o lună. Vă voi povesti în schimb despre tot ce am descoperit eu la acest kit de buget de-a lungul scurtei perioade de utilizare.
Specificații kit wireless tastatură și maus Trust Tecla 2
- Tastatură full size cu pad numeric, 11 butoane scurtături + 12 butoane function;
- Taste cu profil redus și acționare silențioasă;
- Dimensiuni tastatură: 538 x 172 x 40 mm (Lxlxh);
- Greutate tastatură: 800 grame fără baterii, 825 grame cu baterii;
- Maus optic cu rezoluție selectabilă de 800, 1200 și 1600 DPI;
- 6 butoane de control + buton On/Off;
- Greutate maus: 72 grame fără baterii, 94 grame cu baterii;
- Micro receiver pe USB cu până la 10 metri rază acțiune.
Design
În cutia de retail, pe lângă tastatură și maus, mai găsim receiverul, 4 baterii compatibile, de tip AAA, ghid de utilizare și pliant cu diferite informații de conformitate:
Tastatura din kit-ul Trust Tecla 2 este una mare și grea, deși poate unii se așteaptă la altceva când se gândesc la o tastatură wireless.
Văzută din profil, tastatura pare a avea o formă curbată, însă această formă este dată doar de zona de deasupra tastelor și de palm rest, ce se ”lasă” ușor în jos. Zona cu butoane este plată.
Tastatura Trust Tecla 2 integrează un palm rest destul de generos, unul ce prezintă un model cu romburi. Palm rest-ul chiar își face datoria de a susține partea inferioară a mâinilor, cărora le oferă o poziție naturală.
Avem și reglaj al înclinării tastaturii, unul ce este mai evident față de alte tastaturi cu care am mai lucrat. Cele două piciorușe ce înclină tastatura sunt solide și par a rezista bine în timp. Sunt acoperite cu cauciuc ce chiar aderă bine la orice fel de suprafață.
La fel pot spune și despre celelalte piciorușe ale tastaturii Trust Tecla 2, toate conferă un grip excelent, tastatura nu pleacă din locul ei decât dacă chiar vrei să-i faci asta.
Din punct de vedere al construcției, tastatura este solidă și bine asamblată. Nu la fel pot vorbi despre materiale, reprezentate aproape total de plastic ce pare și se simte ieftin. Să sperăm că măcar va rezista bine în timp. Pe de altă parte, finisările sunt chiar bune, atente, fără lufturi la îmbinări sau zone care să agațe pe undeva.
Trecem la mausul din kit-ul Trust Tecla 2. Acesta se asortează bine cu tastatura ca dimensiuni, fiindcă vorbim despre un maus mare, unul ce va plăcea celor cu palme mari, ca mine.
Din păcate, masul nu prea se asortează cu tastatura în ceea ce privește culorile și textura plasticului. Argintiul de pe maus nu este la fel cu cel al butoanelor tip scurtătură de pe tastatură, iar plasticul negru este mai lucios pe maus, cum nu vedem nicăieri pe tastatură.
Pe rotița de scroll a mausului avem și două benzi cromate, ceva ce nu găsim deloc pe tastatură.
Poate că din prima ar fi trebuit să vă atenționez că mausul din kit-ul wireless Trust Tecla 2 este unul ce poate fi folosit doar cu mâna dreaptă. Forma acestuia nu este una simetrică, deci stângacii trebuie să caute altceva.
Pe de altă parte, cei ce folosesc mausul cu mâna dreaptă vor găsi forma lui ergonomică, dispozitivul se așează natural în palmă. Asta înseamnă că oferă o utilizare confortabilă chiar și după mai multe ore.
Greutatea mausului a fost una optimă pentru mine. Dacă fără baterii mi s-a părut prea ușor, cu acestea la locul lor mausul a devenit tocmai bun.
În zona unde intră bateriile vedem și un locaș pentru receiver, tocmai bun pentru momentele când acesta nu este folosit.
Dimensiunile foarte mici ale receiverului sunt excelente atunci când acesta este introdus într-un port USB, fiindcă nu prea are cum să încurce, dar îl pot face și ușor de rătăcit atunci când nu este folosit. Din această cauză este de apreciat locașul din maus creat special pentru receiver.
Una peste alta, kit-ul wirelss Trust Tecla 2 este ok din punct de vedere al desingului. Materialele folosite sunt cam singurele cu care am ceva mici probleme, dar pe care le pot trece cu vederea când îmi amintesc prețul acestui kit. În rest, totul pare fabricat, solid și corect din punct de vedere ergonomic.
Utilizare
Pe lângă tastele convenționale plus zona de numpad, tastatura Trust Tecla 2 adaugă pe laterale încă două zone cu câte 5 butoane, de data asta în nuanță argintie, față de restul ce sunt negre, cu simbolurile albe.
Pe partea din stânga sunt butoane tip scurtătură pentru control media – deschidere player audio-video defalut, Play/Pause, Previous, Next și Mute. În dreapta Num Pad-ului sunt butoane pentru controlul volumului, pentru deschidere File Explorer, aplicație predefinită pentru mail și browser preferat.
În colțul din dreapta-sus al zonei Num Pad vedem ultimul buton tip scurtătură, cel ce deschide aplicația Calculator.
Tastele Function, de la F1 la F12, au și o a doua funcție, ceva în genul la ce găsim la laptopuri. Astfel, prin combinația între butonul Fn (situat între tastele Ctrl stânga și Windows) și unul dintre F-uri, se poate accesa imediat o anunită funcție a sistemului de operare Windows, funcție sugerată prin simbolul secundar de pe F-uri.
Atunci când ne referim la cum se comportă o tastatură, trebuie să înțelegem că fiecare utilizator are anumite preferințe, deci aici analiza poate fi subiectivă.
Pentru mine, cursa tastelor este un pic prea lungă. Am măsurat (cu anumite deviații) că până la punctul de comandă ar fi vorba despre o cursă de circa 2 mm. Totuși, tasta poate fi apăsată mai mult de atât, până spre 3 mm. Pentru mine această cursă este ceva cam lungă și nu am reușit să redactez la viteza obișnuită alături de tastatura Trust Tecla 2.
În descrierea produsului se vorbește despre taste cu funcționare silențioasă. Eu nu le-aș numi tocmai silențioase, ci mai degrabă aș spune că nu sunt zgomotoase. Este o mică diferență aici, în sensul că deși se aude clar când tastezi, asta nu se traduce prin acel zgomot specific de tastare, cu click-uri evidente, cumva sunete clare și ascuțite. Este vorba mai degrabă despre click-uri înfundate, cumva amortizate, deci nu atât de deranjante.
Distanța dintre taste este de circa 3 mm, aici nu mi s-a părut nimic în neregulă. Practic vorbim despre tastatură de tip chiclet, cum întâlnim la mai toate laptopurile din ziua de azi. Acest tip de tastatură îți permite o curățare mai simplă a prafului dintre butoane, cu toate că o bună parte ajunge și pe lângă acestea.
Mausul l-am apreciat deja la capitoul design pentru modul cum se așează în mână. În ceea ce privește utilizarea nu ar mai fi prea multe de spus.
Avem butoanele clasice click stânga și dreapta, cu o cursă bună, scurtă și exactă, precum și rotița de scroll la locul ei, ușor de folosit.
În spatele rotiței există un buton ce permite ajustarea rezoluției DPI, în trei trepte: de la 800, la 1200 și până la 1600 DPI.
Pe laterala din stânga, deci în dreptul degetului opozabil, mai avem două butoane cu rol de Forward și Back (cel din față, respectiv cel din spate). Și la mausul meu am aceste butoane și trebuie să recunosc că le folosesc de fiecare dată când am nevoie, așa că și la mausul Trust Tecla 2 am folosit din plin aceste butoane. Dacă nu ai avut maus cu astfel de butoane probabil că la început nu le vei vedea rostul, dar în timp eu cred că le vei aprecia.
Ultimul buton de pe maus, este cel de pe partea posterioară, anume cel On/Off.
Mausul este exact, foarte rar se întâmplă să plece pointer-ul aiurea și atunci doar dacă folosești dispozitivul pe o suprafață neadecvată, una prea lucioasă. Pe un mauspad nu am avut niciodată probleme.
Deși pe tastatură nu există buton de oprire, menționez că această intră în stand-by după doar câteva minute de inactivitate. Pentru a o activa trebuie doar să apeși oricare tastă.
La fel se întâmplă și cu mausul. Chiar dacă nu este oprit de la butonul dedicat, acesta intră și el în stand-by după câteva minute.
Acest comportament este menit să prelungească durata de viață a bateriilor, dar aduce și un minus. Dacă PC-ul intră sau este pus în modul Sleep, atunci nu mai ai cum să-l trezești cu Trust Tecla 2. Practic, apeși degeaba orice tastă de pe tastatură sau orice buton de pe maus, legătura dintre acestea și receiver este inexistentă (PC-ul fiind în modul Sleep) și astfel singura modalitate să trezești calculatorul este din butonul de pe unitate.
Trebuie să vă spun că deși este anunțată o rază de acțiune a receiverului de 10 metri, în realitate apar mici probleme deja de pe la 5 – 6 metri. Și asta în câmp deschis, fără nimic între receiver și maus sau tastatură.
Eu nu am avut probleme cu receiverul introdus într-un port USB de pe spatele unității desktop PC de sub birou, cu tastatura și mausul la locul lor, respectiv pe birou. Am testat și în alte condiții și cu cât sunt mai multe obiecte între receiver și tastatură/maus cu atât mai repede apar interferențele, în sensul că apar întârzieri în preluarea comenzilor sau acestea nu mai sunt preluate deloc.
Ca o comparație, am observat că Trust Tecla 2 stă mai bine la capitolul receiver decât tastatura Microsoft All-In-One pe care o folosesc pentru televizor, dar uneori și cu laptopul. Cea de la Microsoft pierde mult mai repede legătura cu receiver-ul. Acolo unde Microsoft nu mai funcționează deloc, Trust Tecla 2 nu avea nicio problemă.
Am încercat kit-ul wireless Trust Tecla 2 conectat la smart TV-ul meu, un Samsung UE48J5500. Cu receiver-ul introdus într-unul dintre porturile USB ale televizorului, mausul a fost recunoscut imediat și a putut fi utilizat fără probleme în orice aplicație. În schimb tastatura nu a mers în search pe YouTube, dar a funcționat în browser. Layoutul predefinit al tastaturii a fost cel românesc, probabil preluat din limba setată pentru televizor.
Preț
Kit wireless tastatură și maus Trust Tecla 2 – 120 de lei pe eMAG
Concluzii
Kit-ul wireless cu tastatură și maus Trust Tecla 2 nu dezamăgește pentru prețul său. Nu lasă impresia unui produs mai scump decât este, dar își face bine treaba și pare unul bine fabricat, ce va rezista în timp. Aici sunt subiectiv, la fel cum sunt și în ceea ce privește redactarea alături de tastatură, ce nu se potrivește la fix cu modul meu de lucru.
În schimb, mausul este foarte bun, are o formă ergonomică pentru mâna dreaptă și nu a creat niciun fel de probleme.
Poate singurul minus pe care îl pot găsi este faptul că tastatura nu este tocmai una silențioasă, așa cum este promovată. În nicun caz nu este zgomotoasă, dar mă așteptam la mai puține sunete scoase la acționare decât apar în realitate.
Principalele puncte pro și contra pentru kit-ul wireless cu tastatură și maus Trust Tecla 2:
PRO
- calitate bună de fabricație, tastatura este foarte solidă, iar finisările sunt atente atât pentru ea, cât și pentru maus;
- aderență foarte bună pe birou a tastaturii, picioarele din cauciuc o țin ferm pe poziția dorită;
- tastatura include 11 butoane de tip scurtătură + funcții adiționale pentru butoanele F1 – F12;
- forma mausului este ergonomică, nici după ore bune de folosire nu l-am simțit incomod în utilizare.
CONTRA
- acționarea tastelor nu este tocmai silențioasă, așa cum este promovat acest aspect.