Kruger & Matz este un nou venit în piața telefoanelor dual-sim din țara noastră. Am înțeles că este un brand cu expertiză pe domeniul audio și doresc a-și păstra brandul și în domeniul smartphone-urilor, oferind telefoane cu un design plăcut, specificații hardware corecte și preț de best-buy.

Kruger-Matz-Live-2-LTE (10)

La review a sosit Kruger & Matz Live 2 LTE, unul dintre primele telefoane cu 4G și conectivitate dual-sim. Ce știe să facă veți vedea în capitolele ce compun recenzia de față. Gata cu vorba și trec la specificațiile hardware detaliate:

specificatii-Kruger-Matz-Live-2-LTE


Design

Kruger-Matz-Live-2-LTE (1)

Trebuie să fac o precizarea, de-a lungul review-ului în loc de Kruger & Matz o să folosesc prescurtarea forțată KM. Este un termen prea lung și plicticos, plus că Matz în limba română nu sunt tocmai interesant.

În cutie alături de smartphone și de bateria de 2500 mAh dați de căști ieftine și clasice pe jack de 3.5 mm, vă spun să le ziceți pas din start, încărcător, cablu microUSB – USB 2.0, manual cu instrucțiuni, certificat de garanție. Folia de protecție este direct montată peste display-ul IPS de 5 inch.

KM Live 2 LTE se remarcă prin linii simple, colțuri dreptunghiulare. Se oferă acces la bateria de 2500 mAh, sloturile pentru cele 2 cartele microSIM și la microSD-ul care cred că suportă și carduri de 64 GB, nu doar de maxim 32 GB cum se specifică pe site-ul companiei poloneze. Capacul spate este mat și oferă un grip bun. Live 2 LTE este un telefon la care se vede că a fost un plus de atenție pentru detalii și ca design mi-a amintit puțin de Nokia N9 (all black, design general, doar că telefonul KM nu este unibody).

Camera de 13 Megapixeli este dusă spre extremitate, LED flash sub ea. KM Live 2 LTE te cucerește prin simplitatea, iar brandul lor abia ce-l remarci pe capacul spate. Poți spune că ai orice brand de smartphone, mai nimeni nu se prinde la prima vedere.

Ecran și sunet

Kruger-Matz-Live-2-LTE (18)

IPS de 5 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli, folie direct montată din fabrică peste ecran. Nu sunt prea multe de spus. Se descurcă decent. Nu impresionează în ce privește luminozitatea, adună amprentele în ritm alert. Are un unghi de vizualizare bun. La baza display-ului se află trei taste capacitive cu un design atipic, tasta centrală ai spune că imită butonul fizic de la iPhone 5, back și ieșire pe ecranul de start sunt reprezentate de câte un punctuleț. Te obișnuiești în timp și apeși în cunoștință de cauză.

Sunetul provine de la un speaker situat pe spate, la bază. Nu impresionează prin amplitudine, dar la volum maxim mi s-a părut a fi destul de bine calibrat. Căștile din pachet vă recomand să săriți peste ele. Sunt de-a dreptul modeste. Mergeți direct pe unele after market și nu veți regreta. Jack-ul de 3.5 mm se află în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral stânga.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Kruger-Matz-Live-2-LTE (19)

Specificații ce-l definesc pe KM Live 2 LTE la capitolul hardware: Qualcomm Snapdragon 400 quad-core la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A7, Adreno 305 în rolul de accelerator grafic, 1 GB RAM, 4 GB spațiu de stocare din care 2.25 GB în mod real, slot pentru card microSD.

Este un hardware regăsit și pe Motorola Moto G ediția 2013. L-aș recomanda pentru browsing, aplicații și jocuri cu grafică mai puțin complexă, socializare. Rulează Android 4.4.2 KitKat ca la mama lui (Mama = Google). Nu are modificări la nivel de interfață grafică, în meniul cu setările sunt ceva iconițe în plus, doar atât și aplicația Qualcomm Guru care analizează ce folosești pe smartphone și oferă un plus la capitolul autonomie. Bloatware zero.

De aceea și telefonul rulează 4.4.2 KitKat fără lag la nivel de UI. Singurele momente în care agăța prin meniu erau atunci când descărcam ceva conținut din Google Play sau se instalau actualizări și concomitent încercam să utilizez browser-ul sau să navighez prin meniu. Se vedea clar că trage din greu și nu poate mai mult. În rest, nu au fost probleme, erori etc.

Dintre aplicațiile preinstalate pe smartphone:

BatteryGuru de la Qualcomm – am detaliat mai sus ce face această aplicație;

FM radio, Facebook, Lanternă, Știri și Meteo, World Clock și Stopwatch – nu au nevoie de o descriere.

Nu este recomandat pentru jocurile cu grafică complexă, în rest se descurcă în mod corect pentru categoria sa de preț.

Performanță

Screenshot-Kruger-Matz-Live-2-LTE (32)

A trecut prin câteva teste de benchmark:

teste-benchmark-Kruger-Matz-Live-2-LTE

Conectivitate

Kruger-Matz-Live-2-LTE (14)

Punctele majore de atracție sunt 4G și suportul pentru 2 cartele microSIM. Sunt puține telefoane cu 4G și dual-sim în categoria mid-range la momentul actual. În 2015 cred că va fi aglomerație și pe aici.

În rest aș spune că este un clasic în rândul smartphone-urilor Android: Wi-Fi b/g/n, bluetooth, Wi-Fi hotspot, A-GPS. În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm și portul microUSB, în lateral dreapta dați de butonul de power, în lateral stânga de reglarea volumului.

În apelurile de voce s-a descurcat bine, voce redată clar, bine conturat. Nu am apucat să testez 4G-ul pentru că nu locuiesc într-o arie cu astfel de acoperire. Nu au fost probleme în ce privește conexiunea la internet prin 3G sau Wi-Fi (dual-sim activ în stand-by, când ești sunat pe o cartelă, pe cealaltă dă ocupat)

Cameră foto și video

Kruger-Matz-Live-2-LTE (6)

13 Megapixeli, LED flash – camera principală;

5 Megapixeli, LED flash – camera frontală. Pentru cei pasionați de fotografiile selfie pe întuneric. Aplicația este cea stoc, nativă.

Clip video filmat cu KM Live 2 LTE;

Câteva fotografii făcute cu KM Live 2 LTE:

Autonomie

Kruger-Matz-Live-2-LTE (15)

Bateria de 2500 mAh se descurcă neașteptat de bine și a trecut testul unei zile de utilizare intensivă cu display-ul la trei sferturi din luminozitate, notificări în fundal și mult browsing + descărcat de aplicații, teste de benchmark. Oferă o autonomie peste medie, superior multor telefoane concurente.

Preț

Kruger & Matz Live 2 LTE – 899 lei pe site-ul oficial.

Concluzii

Kruger-Matz-Live-2-LTE (26)

Live 2 LTE ar deveni și mai atractiv cu un preț actualizat, în jurul a 650 – 700 – 750 lei. La 899 lei se situează un pic prea sus. Totuși, plătești 899 lei pe 4G, conectivitatea dual-sim, camera de 13 Megapixeli, camera frontală de 5 Megapixeli cu LED flash, baterie de 2500 mAh.

PRO

– design simplu, linii clare și plăcute;

– Android 4.4.2 KitKat în stadiu nativ, fără modificări la nivel de interfața grafică;

– bloatware inexistent;

– camera de 13 Megapixeli se descurcă destul de bine + LED flash și pentru camera secundară;

– autonomie rezonabilă.

CONTRA  

– lag atunci când vrei să desfășori mai multe activități în mod concomitent pe smartphone, 2 GB RAM ar fi fost de bun augur.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.