Notebook

Săptămâna trecută am testat un alt portabil Toshiba, evoMAG ne-a furnizat un al doilea model de la compania niponă. Numele său este Toshiba Satellite L855-10X. Modelul în cauză este un portabil clasic ca design, greutate și grosime, dar cu suficientă putere de procesare spre a-l transforma, la nevoie, într-un laptop de gaming sau într-un desktop replacement perfect.

evoMAG comercializează Toshiba Satellite L855-10X la prețul de 4.149 lei, include o licență de Windows 7 pe 64 bit și un aparat foto Nikon COOLPIX L25. Se adaugă transportul gratuit. Să vedem care-i sunt specificațiile hardware, înainte de a-l analiza din perspectiva a mai multe elemente clar definite:

Notebook
Date tehnice
Toshiba Satellite L855-10X
Display LED de 15.6 inch cu rezoluție 1366×768 pixeli
Procesor Intel Core i7-3610QM cu frecvența cuprinsă între 2300 – 3300 MHz
Memorie 6 GB  DDR3 la 1600 MHz și maxim ajunge la 16 GB, 2 sloturi cu 4 GB și 2 GB
Spațiu de stocare 1 TB la 5400 RPM
Placă grafică AMD Radeon HD 7670M cu 2 GB memorie dedicată
Sistem de operare Windows 7 pe 64 biti / inclus
Conectivitate DVD-RW, Wi-Fi b/g/n, bluetooth, 2 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, RJ-45, jack de 3.5 mm pentru căști / boxe cât și pentru microfon, HDMI, VGA, cititor de carduri
Foto Cameră web de 1 Megapixel
Baterie 6 celule, maxim 4h și 30 de minute
Greutate 2.3 kg
Grosime 32.55
Preț 4149 lei

Design

A fost o supriză plăcută de cum l-am deschis din cutie. Cântărește 2.3 kg, nu-i mult pentru clasa de notebook-uri din care face parte. Grosimea este considerabilă de 32.55. Atenție că nu avem de-a face cu un portabil din categoria ultrabook sau nici măcar din cea a ultraportabilelor. Poate fi pus într-un rucsac dedicat laptopurilor de 15.6 inch și pleci cu el, nu cântărește peste 2.7 kg / 3 kg ca să-ți rupă spatele, dar nu-i nici ușor. Îl văd mai degrabă ca un compromis între un laptop de gaming / desktop replacement cu veleități serioase de portabil cu care să mergi la serviciu, mai ales dacă ai nevoie de putere de procesare în operațiile pe care le desfășori.

Toshiba a utilizat mult metal. Spatele laptopului și zona în care odihnești mâinile sunt din acest material. Vorbim de o carcasă ușor mată care nu face praful vizibil și nici amprentele nu ies îb evidență. Baza laptopului este fabrică dintr-un plastic negru, rigid și nu face notă discordantă la nivel de finisare cu restul notebook-ului. Sigla Toshiba de pe capac iese în evidență prin culoarea albă față de gri-ul lui Satellite L855-10X.

Se deschide ușor, display-ul nu este gros. Muchia sa este neagră și lucioasă. Deasupra tastelor se află boxele, tastatura include și un numpad pentru cei care-l folosesc în mod uzual.

Concluzia la design ar fi că Toshiba a făcut o treabă bună, un design elaborat, finisat bine, materiale de calitate și mai ales dă impresia de rezistență în timp și după o utilizare intensivă.

Ecran și sunet

LED de 15.6 inch cu rezoluție 1366×768 pixeli. Marginile sale nu sunt micuțe, nu sunt generos dimensionate, lucioase. Adună praful destul de repede. Colțurile notebook-ului Toshiba sunt ușor rotunjite, de aici și forma ecranului.

Se vede bine, unghi de vizualizare destul de larg. Mi-aș dori ca pe termen lung să se treacă de la 1366×768 pixeli la un standard nou în domeniul laptopurilor: 1920×1080 pixeli, avem deja tablete de 10.1 inch cu 1920×1200 pixeli. Toshiba se încadrează în limitele categoriei sale, fiind un notebook pentru clasa consumer cu veleități de procesare sporită.

Sunetul vine de la boxele stereo dispuse sub ecran, deasupra tastelor. Este o grilă ce le acoperă. Placa audio fiind integrată, respectă standardul High Definition Audio SRS Premium Sound HD. Se aude destul de bine, date la maxim nu se transmit vibrații în carcasă. Nu impresionează ca și volum al bass-ului, în rest nu am ce să le reproșez. Există alternativa de a folosi un sistem audio distinct, jack-ul de 3.5 mm a fost poziționat pe lateral dreapta.

Hardware și sistem de operare

Vorbim de un procesor performant – Intel Core i7-3610QM ce ajunge la maxim 3300 MHz, 6 GB de memorie RAM DDR3 la 1600 MHz și maxim poți pune până la 16 GB de memorie RAM, HDD de 1 TB la 500 rpm care nu-i neapărat cel mai rapid HDD, un upgrade din acest punct de vedere ar transforma portabilul Toshiba într-o adevărat bestie pe partea de procesare, un super-laptop.

Se adaugă o placă video dedicată, au ales să mizeze pe un AMD Radeon HD7670M cu 2 GB de memorie RAM incluși. Nu-i de mirare că și fără SSD-ul de mai sus se mișcă impecabil de la browsing până la rularea aplicațiilor. Singurul meu regret a fost că nu am apucat să-l testez în cât mai multe jocuri. Totuși, oferă putere de procesare considerabilă, dar nu-i un laptop de gaming. Să nu uitați acest aspect.

Include Windows 7 Home Premium în varianta pe 64 biți. M-am bucurat să văd că Toshiba nu a implementat multe aplicații de tip add-on, denumite bloatware în presa de specialitate. Are un antivirus by default – McAfee.

Am conectat Satellite L855-10X la un monitor extern de 24 inch, Chrome pus ca browser și l-am folosit în operațiile pe care le fac zi de zi. Spun de pe acum că-mi va fi dor de el, tocmai pentru că se mișca rapid în tot ceea ce făcea. Nu-i un laptop zgomotos, a impresionat din acest punct de vedere. Abia ce se aude un zgomot perceptibil făcut de cooler.

Performanță

Începem cu notele pe care le-a obținut în Windows Experience Index:

Notebook
Windows Experience Index
Toshiba Satellite L855-10X
Procesor 7.6
Memorie RAM 7.7
Grafică 6.8
Grafică de gaming 6.8
HDD 5.9

Notele în Windows Experience Index pentru Windows 7 sunt cuprinse între 1.0 și 7.9. Observați că impresionează la CPU și memoria RAM, nici placa grafică nu stă rău. Nu se ridică la nivelul de top al procesorului, iar HDD-ul de 1 TB se clasează pe ultimul loc. Asta pentru că-i un HDD clasic și rulează doar până la 5400 rpm și nu ajunge măcar la 7200 rpm. Cu un SSD ar scoate aproape de nota maximă, iar HDD-ul l-ați putea utiliza ca HDD extern. Ar fi o soluție pentru cei care caută să upgradeze puterea de procesare, mai mult de atât nu poate fi obținut.

Alte teste de benchmark:

Notebook
Teste benchmark
Toshiba Satellite L855-10X
BrowserMark 5297 puncte și
HTML5test* 448 puncte
3DMark 11 P1220 3DMarks
PCMark 7 2317 puncte
Powermark

*Făcut cu Chrome pentru Windows 7 64 biți.

Tastatură și touchpad

Literele sunt trecute drept pe tastatură, aduce și un numpad. Sunt fabricate dintr-un plastic siliconat. M-am adaptat rapid. Impresionează prin silențiozitate. Au fost clar definite. Spațiul dintre taste este lucios, adună praful și impuritățile. Prespun că în timp va necesita o soluție de curățare spre a-i da aspectul avut în momentul achiziției.

Touchpad-ul a fost clar individualizat față de zonele înconjurătoare, material distinct cu mici protuberanțe. Răspunde rapid comenzilor, click dreapta și stânga dispuse la baza touchpad-ului pe taste separate, scot un zgomot destul de puternic. Muchia touchpad-ului este argintie.

Conectivitate

Dispune de Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth. În partea dreaptă dați de zona pentru răcirea laptopului, VGA, RJ-45. HDMI, 2 x USB, jack de 3.5 mm pentru microfon, jack de 3.5 mm pentru căști / boxe. În partea frontală dați de cititorul de carduri și LED-urile care indică dacă laptopul este pornit, dacă este pus la încărcat, etc.

În lateral stânga regăsiți jack-ul pentru încărcător, USB 2.0 și DVD-RW.

Autonomie

Baterie cu șase celule, autonomie care spune Toshiba că ajunge până la 4h și 30 de minute. L-am utilizat intensiv și pe modul High Performance în care pe primul loc este pusă puterea de procesare și nu autonomia, a scos sub 2h.

Concluzii

Toshiba Satellite L855-10X este un laptop interesant, de luat în seamă pentru cei ce doresc un design plăcut, linii elaborate, putere de procesare, materiale de calitate și rezistență în timp. M-aș fi bucurat dacă nu avea și zonele lucioase care adună praf și amprente, dar pe mulți dintre voi nu vă deranjează asta.

Puncte forte
– design elaborat, mult metal, finisare bună;
– putere de procesare considerabilă dată de un CPU performant, permite upgrade de memorie RAM consistentă;
– spațiu de stocare suficient – 1 TB;
– conectivitate bună;
– autonomie decentă pentru CPU-ul integrat.

Puncte slabe
– suprafețe lucioase între taste, muchia ecranului;
– sound ce nu impresionează;
– display la care mi-aș fi dorit o rezoluție mai mare.

La prețul de puțin peste 4000 de lei trebuie să aveți în calcul că oferă și o licență de Windows 7 care v-ar mai fi scos din buzunar în jur de 500 de lei + evoMAG include în pachet transportul gratuit și un aparat foto compact de la Nikon.