În urmă cu câteva zile am primit în teste şi unul dintre smartphone-urile aflate în portofoliul Leagoo. Vorbim de un phablet entry-level denumit Leagoo M8. Compania chineză a stat în umbră ceva timp, însă din octombrie 2016 ne-a dezvăluit că Europa face parte din planurile sale de dezvoltare. Pentru a-mi susţine această afirmaţie, vă readuc aminte că Leagoo a încheiat un parteneriat cu Federaţia Engleză de Fotbal devenind astfel unul dintre sponsorii principali ai Premier League.
Important este că vom mai auzi şi în viitor de numele Leagoo, iar unul dintre primele smartphone-uri promovat intens pe bătrânul continent este Leagoo M8. Este un terminal cu display de 5.7 inci şi preţ de pornire sub 80 de dolari. Am menţionat preţul încă de la începutul acestui review pentru că pe tot parcursul analizei mă voi raporta la el şi voi ţine cont de acesta când voi stabili punctele forte şi punctele slabe ale telefonului.
Leagoo M8 se vrea a fi un deschizător de drumuri în segmentul phabletelor de buget şi trebuie apreciat curajul. Personal nu ştiu un alt terminal atât de complex care să se încadreze în bugetul acestui phablet. Cu toate acestea nu este perfect, iar în cele ce urmează îl veţi descoperi cu bune şi cu rele.
Specificaţii Leagoo M8:
Design
Pachetul de retail este unul simplu, dar conţine toate accesoriile necesare unui smartphone în 2017: cablul USB 2.0 – microUSB, încărcătorul pe USB 2.0, căşti (foarte rar le găseşti la telefoanele de buget) şi pachetul de instrucţiuni.
Leagoo M8 este comercializat în trei variante de culoare: auriu, alb şi gri. Noi am primit în teste versiunea gri care are uşoare nuanţe de albastru. Telefonul este construit din plastic, însă marginile metalice aduc un plus de eleganţă. Vorbim de un device care oferă acces la baterie, însă capacul din plastic care îmbracă spatele nu este cel mai reuşit. Chiar dacă se închide complet, când apeşi pe margine se aud zgomote care dovedesc faptul că îmbinările nu sunt prea bune, iar aici Leagoo M8 ne aduce aminte rapid că este un phablet ieftin.
Se observă că au fost utilizate materiale inferioare din punct de vedere calitativ, iar aspectul per ansamblu este unul simplu, dar robust. Terminalul este destul de impunător, gripul suficient de bun cât să nu îţi alunece din mână, iar dimensiunile normale pentru un phablet: 169 grame greutate şi 8.8 mm grosime.
Leagoo M8 dovedeşte că este un smartphone de buget la capitolul design şi construcţie, însă rama metalică mai salvează din aparenţe.
Ecran și sunet
La capitolul display regăsim un IPS de 5.7 inci cu rezoluţie HD (1280 x 720 pixeli), densitate de 267 ppi şi protecţie cu sticlă curbată 2.5D Corning Gorilla Glass 4. Nu ştiu cât de reală este prezenţa sticlei de protecţie, însă Leagoo promovează intens această caracteristică. Dacă este pe bune, atunci jos pălăria. În plus Leagoo M8 are aplicată o folie de protecţie încă din fabrică, deci încă o bilă albă la capitolul protecţie ecran.
În ceea ce priveşte calitatea ecranului, vorbim de un IPS ieftin care îşi face bine treaba. Are o luminozitate nesperat de bună, culori destul de echilibrate, unghi larg de vizualizare şi touch cu timp de răspuns foarte scurt. Un ecran de buget are şi el minusurile sale pe care ar cam trebui să le înţelegem: albul are o tentă gălbuie, constrastul este uşor spălăcit, iar în bătaia soarelui display-ul devine oglindă.
Când am deschis telefonul am avut o surpriză foarte plăcută deoarece am observat imediat că telefonul nu are acele dungi negre inestetice existente pe majoritatea telefoanelor chinezeşti entry-level şi chiar mid-range. Marginile sunt foarte subţiri, aproape insesizabile.
Sunetul emis prin difuzorul de pe spate este unul bun, spre foarte bune. La volum 100% calitatea nu se pierde, sunetul nu se distorsionează, iar rezultatul final este mulţumitor. Difuzorul cred că putea duce mai mult ca volum, însă probabil producătorul a decis să îi seteze limita care să nu fure din claritate. Căştile din pachet sunt satisfăcătoare, poţi asculta câteva melodii dacă nu eşti foarte pretenţios.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Leagoo a ales un hardware mai vechi pentru a putea obţine un preţ atât de bun pentru acest phablet. Vorbim de procesorul MediaTek MT6580 de tip quad-core cu 4 x 1.3 GHz Cortex-A7, Mali-400 MP2 GPU, 2 GB RAM, 16 GB spaţiu de stocare (în realitate sunt disponibili puţin peste 10 GB) şi suport pentru card microSD de până la 128 GB. Dacă majoritatea smartphone-urilor de top utilizează un sistem tip combo sau nu oferă deloc spaţiu pentru un card suplimentar, Leagoo M8 este un device care aduce şi conectivitate dual-sim şi slot pentru card microSD. Frumos.
Informații relevate de CPU-Z pentru Leagoo M8;
La capitolul software regăsim interfaţa Freeme OS 6.0 bazată pe Android 6.0 Marshmallow. Nu este o interfaţa care schimbă puternic Android-ul nativ ca ansamblu, ci pare a fi mai mult o customizare de suprafaţă, o creionare mai jucăuşă a zonei de interacţiune cu utilizatorul. Există posibilităţi de modificare după propriul gust, însă limitate: ceva widget-uri, teme, fundaluri, câteva prescurtări şi cam atât. Dacă doriţi un meniu cu aplicaţii şi mai multe elemente de personalizare, puteţi găsi în Google Play suficiente launchere.
În cele câteva zile în care am testat telefonul aş putea spune că Leagoo M8 s-a mişcat de un şapte. Au fost momente când am încercat să fac treceri rapide de la o aplicaţie la alta şi sistemul stătea câteva fracţiuni de secundă să se gândească, lag uşor în anumite task-uri etc. Dacă nu îl pui să facă prea multe lucruri deodată se descurcă foarte bine. Aici se vede vechimea procesorului.
Aplicaţiile preinstalate nu au fost foarte multe, iar cele existente au fost folositoare. Printre cele mai puţin cunoscute regăsim:
- Power Saver – modul de economisire a energiei în care poţi apela, trimise sms-uri, verifica agenda şi seta alarma;
- Amenitate Centre – o aplicaţie cu numeroase teme pentru telefon;
- Dual Tag – permite utilizarea de conturi multiple;
- App Store – un magazin de aplicaţii propriu Leagoo;
- Theme – o aplicaţie gen scurtătură care schimbă imediat tema smartphone-ului.
Performanță
Rezultatele obţinute de Leagoo M8 le puteţi găsi mai jos:
Conectivitate
Leagoo M8 are cam tot ce îi trebuie: dual-sim, 3G, Wi-Fi 802.11 b/g/n, bluetooth 4.0, GPS, GLONASS, microUSB 2.0, jack audio de 3.5 mm, scanner de amprente şi radio FM. Dacă nu aţi observat deja, device-ul nu ştie 4G, aceasta fiind o altă o altă caracteristică eliminată de producător pentru a ţine preţul jos.
Cititorul de amprentă se află pe spate imediat sub camera foto de 13 megapixeli şi chiar dacă este de exact în recunoaşterea amprentei, timpul de răspuns este destul de lent. Jack-ul audio se găseşte în zona superioară, în timp ce la bază avem microfonul şi portul microUSB. Lateral stânga nu avem nimic, iar lateral dreapta găsim butonul power şi tastele de volum.
Capacul se scoate printr-un orificiu ce se află în colţul din stânga jos (cum te uiţi pe spate) şi oferă acces la baterie, sloturile SIM şi cel pentru card. Bateria de 3500 mAh este detaşabilă şi poate fi înlocuită la nevoie.
Nu am avut probleme în ceea ce priveşte conexiunea la internet prin Wi-Fi sau 3G, apelurile de voce sau transfer via bluetooth. Cred că dacă avea şi conectivitate 4G era un pachet complet.
Cameră foto și video
Pe foaie avem un senzor de 13 Megapixeli (prin interpolare) cu autofocus, deschidere f/2.2, flash dual-LED şi o cameră frontală de 8 Megapixeli (prin interpolare) cu deschidere f/2.0. Doar când citeşti cuvântul interpolare îţi poţi da seama că rezultatele nu vor fi cele mai reuşite.
Cu toate acestea camera de pe spate are momente când poate realiza poze decente, utilizabile pe reţelele de socializare. Nu este cea mai precisă, autofocusul mai dă rateuri, mai avem şi ceva zgomot de imagine, însă cum am spus se pot obţine imagini clare cu puţină atenţie. Până la urmă vorbim de un senzor ieftin care probabil mai mult de atât nu poate.
Partea video este cam pe aceeaşi lungime de undă, iar ziua mai puteţi înregistra câteva ceva. Din nefericire noaptea nu prea reuşeşti să desparţi cerul de pământ.
Autonomie
Chiar dacă procesorul nu este unul foarte optimizat în a face economie de energie, bateria de 3500 mAh reuşeşte să se descurce onorabil pe un ecran de 5.7 inci. Nu vă gândiţi că vă prinde două zile, însă trece pragul a 24 de ore cu un minim de efort. Ecranul destul de mare îşi face simţită prezenţa, de aceea recomandarea mea este să evitaţi utilizarea sa pe luminozitate ridicată. O să scadă procentele din baterie, la fel de repede precum numărăm ultimele 10 secunde înainte de anul nou.
În testul specific Gadget.ro, în care rulăm continuu playlist-ul Unboxing de pe canalul de YouTube al site-ului, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi, Leagoo M8 a rezistat 5 ore și 57 de minute de la o baterie încărcată la 100% și până la 5% din capacitate. Rezultatul este unul mediu.
Preț
Leagoo M8 costă sub 80 de dolari (sub 335 lei fără TVA) la mai mulţi retaileri chinezi. Întreaga listă de parteneri Leagoo o puteţi găsi pe site-ul oficial leagoo.com.
Concluzii
În cele câteva zile în care m-am jucat cu Leagoo M8 am văzut că se pot face şi phablete de buget bune. Ca orice telefon entry-level are şi el păcatele sale, însă trebuie să te aştepţi la acestea când te hotărăşti să îl achiziţionezi.
Nu îmi aduc aminte să fi văzut la alt producător chinez un phablet cu asemenea caracteristici şi preţ asemănător, de aceea am putea spune că Leagoo M8 este un deschizător de drumuri pe această nişă. Un utilizator mai puţin pretenţios, cu buget redus, dar care îşi doreşte un ecran mare, poate lua oricând în considerare acest telefon. Pentru reţele de socializare, apeluri de voce, browsing şi joculeţe mai slăbuţe este un device perfect.
Aştept şi alte surprize de la Leagoo, mai ales că şi-a bătătorit deja intrarea în liga europeană.
PRO
- finisare bună, aspect robust şi senzaţie de seriozitate;
- display luminos cu timp de răspuns scurt şi protecţie Corning Gorilla Glass 4;
- sunet bun în difuzorul extern;
- interfaţa Freeme OS curată, fără aplicaţii chinezeşti, fluentă în majoritatea operaţiunilor;
- dual-sim + slot separat pentru card microSD;
- raport calitate-preţ excelent.
CONTRA
- pachet hardware modest, procesor învechit;
- lipsă 4G;
- cameră foto mediocră.