Retelistica

Jumătatea anului bate la uşă, însă licitaţia 5G se lasă în continuare aşteptată. Această aşteptare ar putea să se prelungească până în 2023, asta după ce legea privind Codul Comunicaţiilor a fost declarată neconstituţională.

Până când această lege nu este publicată în Monitorul Oficial, procedura de licitaţie de spectru 5G nu poate începe. În cursul acestei săptămâni Curtea Constituţională a admis sesizările unui partid politic şi cele ale Avocatului Poporului legate de o prevedere prin care furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP ar fi fost obligați să furnizeze conținutul criptat al comunicațiilor tranzitate în rețele proprii organelor de aplicare a legii și organele cu atribuții în domeniul securității naționale.

În acest context legea sub actuala sa formă a fost retrimisă în Parlament, iar parlamentarii ar trebuie să o corecteze cât mai repede (vacanţa parlamentară începe la sfârşit de iunie). Dacă legea nu este modificată şi publicată în Monitorul Oficial până la sfârşit de iunie, şansele să avem licitaţie 5G anul acesta sunt minime.

România este deja foarte întârziată cu transpunerea în legislaţia naţională a Codului European al Comunicaţiilor, astfel că în prezent Comisia Europeană a sesizat Curtea Europeană de Justiţie cu privire la această situaţie. Dacă ţara noastră pierde procesul la Curtea Europeană de Justiţie, amenda minimă pe care o poate primi este de 1.6 milioane de euro. Dacă ne încălzeşte cu ceva, trebuie menţionat că mai sunt alte 9 state membre UE care nu au transpus în legislaţiile naţionale acest cod.

Codul European al Comunicațiilor electronice actualizează cadrul de reglementare care vizează sectorul european al telecomunicațiilor. Codul a intrat în vigoare în decembrie 2018, iar statele membre au avut la dispoziție doi ani pentru a pune în aplicare noile norme.

Sursa: hotnews.ro