Eveniment Lenovo 24 aprilie 2024 Notebook

În urmă cu câteva zile, Lenovo Romania a organizat un eveniment de prezentare în cadrul căruia au fost lansate oficial în țara noastră toate dispozitivele din gama Legion și LOQ de generație 2024. Pe lângă tableta Lenovo Legion, despre care am discutat deja, cea mai mare atenție a fost acordată noilor laptopuri Legion și LOQ.

Este adevărat că au fost expuse și ceva desktop-uri și monitoare, câteva periferice, dar nu acestea susțin cu adevărat vânzările Lenovo din România.

Chiar dacă pe zona desktop PC Lenovo ocupă prima poziție pe zona de brand A, cu o cotă de piață de 11% (peste 83% din vânzări sunt cele de tip B brands – sisteme asamblate de anumite magazine IT), cifra nici nu se poate compara cu ceea ce reușește compania chineză pe zona laptopuri. Aici, în România, Lenovo se poate lăuda cu o cotă de piață uriașă, de peste 33%, procent care este asemănător cu ceea ce reușește și ASUS. Practic, „este vorba despre un dans în doi la vânzările de laptopuri din țara noastră”, așa cum avea să declare Lucian Condruz, Consumer Sales Leader Lenovo Romania.

Așadar, dacă despre tabletă am vorbit deja, mai rămâne să aducem în discuție noutățile din zona de laptopuri de gaming Lenovo.

Flagship-urile din 2024, cele prinse în gama Legion Pro, vin de acum cu procesoare până la Intel Core 14th Gen i9-14900HX, până la 32 GB de memorie DDR5 la 5600MHz, până la 2TB de stocare SSD PCIe și ecrane IPS 16 inch PureSight WQXGA 16:10 cu rate de refresh de până la 240Hz, cu o luminozitate de 500 niți. Răcirea este de tip Coldfront: Vapor indiferent de configurație, permițând GPU-ului ce poate fi până la NVIDIA GeForce RTX 4090 să atingă un TDP total de 250 W în modul extrem.

Noul Lenovo Legion 9i integrează cipul actualizat Lenovo LA3-P AI cu funcția Scenario Detection, ce ajustează în mod dinamic puterea CPU și GPU pentru a crește performanța în funcție de ceea ce face utilizatorul în acel moment. Acest lucru este cuplat cu Smart FPS, care monitorizează utilizarea energiei între componentele hardware și randamentul fps în timpul jocurilor. De asemenea, Legion Aurora Sync folosește AI pentru a sincroniza ceea ce este afișat pe ecran cu tastatura și RGB-ul ambiental, iar Smart Control le permite jucătorilor să comute rapid între profilurile de putere prestabilite, inclusiv un mod personalizat, care poate fi setat de utilizator.

Lenovo Legion 9i poate avea procesor până la Intel Core i9-14900HX și placă video până la NVIDIA GeForce RTX 4090, ce poate poate furniza până la 230W TDP. Afișajul Mini-LED PureSight are rezoluție 3.2K și aspect 16:10 plus rată maximă de refresh la 165Hz. Memoria DDR5 la 5600MHz poate fi de până la 64GB, iar stocarea PCIe Gen 4 poate avea 1 TB. Bateria urcă la 99.99Whr.

Cipurile LA AI de la Lenovo sunt prezente și în laptopurile Lenovo Legion 7i, Lenovo Legion 5i și Lenovo Legion Slim 5 din gama 2024. Procesoarele pentru aceste modele pot fi până la Intel Core i9-14900HX pe Lenovo Legion 7i și Lenovo Legion 5i, respectiv până la AMD Ryzen din seria 8040 pe Lenovo Legion Slim 5.

O noutate pentru acest an este sistemul de răcire Lenovo Legion „Coldfront: Hyper”, disponibil pe Lenovo Legion 7i și Lenovo Legion 5i. Este o soluție de răcire complet nouă, care a reinventat traseul pe care aerul îl parcurge prin șasiu pentru răcirea laptopului. Aerul cald de la cipuri este forțat să treacă printr-o cameră hiperbară, asemănătoare unui canal, în centrul laptopului. Capacul inferior în formă de „D” este proiectat pentru a împiedica aerul cald care iese prin gura de aerisire din spate să se amestece cu aerul rece aspirat de ventilatoarele duble, optimizând schimbul de căldură și menținând hardware-ul laptopului mai rece. Acest lucru are ca rezultat o putere maximă de 175W în modul Extreme pe Lenovo Legion 7i (care este mai subțire) și până la 190W TDP maxim pe Lenovo Legion 5i (laptop ceva mai gros).

Gama Lenovo LOQ 2024 include o multitudine de opțiuni de procesoare și GPU, inclusiv procesoare Intel și AMD Ryzen, precum și GPU pentru laptopuri din seriile NVIDIA 20, 30 și 40, dar și o opțiune complet nouă, bazată pe Intel cu grafică Intel Arc A530M.

Răcirea se bazează pe tehnologia Hyperchamber, care promite să mențină temperaturile de la suprafața laptopurilor cu până la 2°C mai scăzute și să reducă zgomotul ventilatorului cu până la 2dB față de generația anterioară. Această tehnologie permite laptopului Lenovo LOQ 15IRX9 de 15 inch să genereze un TDP maxim de 160 W în modul Extreme.

O parte dintre laptopurile Lenovo Legion și Lenovo LOQ de generație 2024 este deja disponibilă în magazinele de specialitate din țara noastră, pentru ca în perioada imediat următoare să ajungă pe stoc întreaga gamă destinată gamerilor.