În weekend am participat la cursa de #MotoGP de la Barcelona alături de Lenovo, sponsor tehnic al Ducati. Mai multe detalii despre experiența propriu-zisă într-un articol separat. 

Cu această ocazie, Lenovo ne-a prezentat laptopurile de gaming ce au debutat în E3 2018, Los Angeles în urmă cu doar câteva zile. Noile dispozitive se numesc Legion Y730 și Y530. Nu le-am pus la lucru în jocuri, dar pot să redactez primele impresii pe partea de design + specificații tehnice și ce și-au propus pe această nișă.

Gama Legion a pornit în urmă cu doar 1 an de zile, iar a doua generație folosește feedback-ul strâns pe primele dispozitive de gen. Știți că Lenovo are un loc fruntaș cu divizia sa de laptopuri la nivel global, industria de gaming a crescut exponențial, iar ambițiile sunt mari.

Am văzut și rezultatele unui studiu legat de cei ce sunt clientelă pe partea de gaming:

  • 8 – 10 ore de gaming pe săptămână;
  • 17% sunt studenți;
  • sunt interesați de gaming, gadgets, automobile, știri tech;
  • cheltuie în jur de 1000 de dolari pe un PC.

Avem și un material video:

I. Care sunt elementele-cheie la noua serie Legion?

  • minimalism – design care să nu trădeze faptul că avem de-a face cu un laptop de gaming, fără fante și alte nebunii, fără culori puternice. Un laptop pe care să-l poți lua și la serviciu fără a trăda valențele sale;
  • robustețe – gândite să ofere performanță la cote înalte pe o perioadă mai lungă de timp, răcire optimizată;
  • rezistență la standarde militare – certificare MIL-STD ce respectă standardele armatei americane (12 situații punctuale, 21 de proceduri în etapa de certificare, Lenovo a apelat la acest standard de prin 2007 și pot spune că au acumulat experiență în acest domeniu).

II. Specificații

a. Lenovo Legion Y730;

Modelul de 15 inch;

 

Modelul de 17 inch:

b. Lenovo Legion Y530;

 

Prețurile pentru Lenovo Legion Y730 de 17 inch pornesc de la 1249 dolari și debutează din septembrie 2018, iar cel de 15 inch pornește de la 1179 dolari în configurația de bază, aceeași dată de lansare;

Prețurile pentru Lenovo Legion Y530 de 15 inch pornesc de la 929 dolari și debutează din iunie 2018, în zilele următoare s-ar putea să-l vedem listat și în retailul autohton.

Material video pentru cele două laptopuri de gaming:

III. Primele impresii

Înțeleg filozofia Lenovo și faptul că vor să joace cumva diferit față de concurență. Laptopurile de gaming ies de obicei în evidență prin tot felul de luminițe, fante, nebunii etc. De la o poștă știi că ai de-a face cu un astfel de notebook.

Lenovo și-a dat seama că publicul său țintă este format de cei cuprinși ca vârstă între 25 – 40 ani, persoane ce au pornit gamingul pe PC și acum caută portabilitate, caută un laptop care să dispună de suficientă putere de procesare spre a fi folosit la muncă sau acasă, într-o deplasare etc. De aici și dorința în a nu evidenția prea tare notebook-ul, să nu atragă atenția la locul de muncă, au și încercat să le facă mai ușoare și mai subțiri – cel puțin față de generația precedentă.

Mi-a plăcut în mod deosebit că au mutat porturile în partea spate și recunosc că mi-aș dori o astfel de soluție să fie cât mai des utilizată, toate cablurile să curgă cumva natural în spațiul respectiv, fără a ieși așa în evidență pe cele două laterale + element cu adevărat practic. Pentru cei care caută mai multă culoare există o soluție la îndemână – tastatura + iluminarea din spatele fantelor. Bineînțeles, dacă dorești poți opta să intri în modul stealth din acest punct de vedere.

Atât Y530, cât și Y730 dau impresia de robustețe, de lucru făcut să reziste în timp, iar prin abordarea unui design mai conservator, nu se demonetizează în timp ca design. Răcirea este făcută atât pe cele două laterale, cât și prin sistemul de coollere de la bază.

Mi-aș fi dorit mai mult curaj din partea lor pe partea de design, dar înțeleg ce și-au propus și cumva mi se pare logic să meargă pe o rețetă nouă. Nu am ce informații să aduc pe partea de performanță, presupun că la un moment dat le vom primi și la review. Gamingul este un capitol de care vrem să ne ocupă mai puternic în a doua parte a anului.

Cu generația de laptopuri de gaming pe 2018 aș spune că Lenovo pune accentul pe partea practică, pe funcționalitatea dată de un notebook cu multă putere de procesare la pachet.

Lenovo Y730 – galerie de imagini;

Lenovo Y530 – galerie de imagini;

Despre autor

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează OnePlus 7T, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și laptopurile ASUS ROG G551 și ASUS Zenbook UX310UQ. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.