Alături de Motorola Moto G4 am testat și Moto G4 Plus. Mă rog, putem schimba particula Motorola cu Lenovo, am remarcat că din ce în ce mai mult se renunță la brandingul Motorola pentru cel al companiei chineze. Culmea este că pe ambele cutii se păstra mențiunea brandului pe care l-au achiziționat de la Google, dar pe site-urile operatorilor și în magazinele de specialitate ce livrează pe canal oficial, Lenovo se află la loc de frunte.

Problema principală în acest material este dată de similaritățile destul de ridicate între G4 și G4 Plus, în linii mari avem fix același dispozitiv cu mici excepții. De obicei, între o variantă normală și una cu plus în coadă se află o diferență în ce privește diagonala display-ului, capacitate mai mare a acumulatorului etc. Nu este cazul în situația de față.

Haideți să vedem care sunt diferențele și asemănările între Moto G4 Plus și Moto G4;

Specificații

Pentru ce plătești mai mult pe Moto G4 Plus?

  • cititorul de amprentă poziționat în partea frontală sub display;
  • camera de 16 Megapixeli cu detecție de fază și autofocus prin tehnologia laser;
  • memoria RAM ce poate urca în funcție de configurație la 3 sau 4 GB, spațiul de stocare crește spre 32 sau 64 GB. Configurația de bază de la Moto G4 Plus are fix aceleași date cu ceea ce găsim pe Moto G4 – 2 GB RAM și 16 GB stocare internă.

De aici și nedumerirea mea în ce privește poziționarea lui Moto G4 Plus și Moto G4. Teoretic, camera de 16 Megapixeli ar trebui să impresioneze astfel încât plus puținele funcții adiacente să te facă a plăti 2 – 300 lei peste modelul normal, normal cu ghilimelele de rigoare.

Design

Realizez că ai în față un G4 Plus și nu un G4 când remarci tasta fizică din partea frontală, tastă ce încorporează senzorul pentru citirea amprentelor. Senzorul respectiv nu are rol și în interfața grafică – funcțiile Back, ieșire pe ecranul de start și Aplicații recent sunt de tip touch buttons.

Lipsește brandul Lenovo sau Moto din partea frontală, colțuri ușor rotunjite, margine metalică de mai bună calitate și ceva mai lucioasă față de cea adusă de Moto G4, capac spate din plastic cu o textură ce contribuie la partea de grip, spate ușor curbat cu 9.8 mm doar în segmentul central și margini mai înguste față de valoare menționată, nu sunt prea multe de spus.

Avem un smartphone ce oferă acces la sloturile pentru cele două cartele SIM și cardurile microSD, dar acumulatorul de 3000 mAh nu merge a fi înlăturat din locașul său. Păcat că Motorola nu a mers până la capăt cu partea practică în cazul lui G4 Plus.

Concluzii pe repede înainte la design: simplitate, fără a epata prin modul în care arată, grip senzațional. Este un terminal pe care-l poți folosi fără husă de protecție, doar folie pentru protecția display-ului.

Ecran și sunet

IPS de 5.5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, 401 ppi, protejat cu sticlă de tip Corning Gorilla Glass 3 = elemente ce definesc ecranul lui G4 Plus. Culorile afișate sunt naturale, unghi larg de vizualizare, posibilitatea de a-l customiza din zona de setări.

Nu sunt prea multe de spus, în cazul lui G4 Plus s-a mers pe un IPS de calitate. Touch-ul răspunde prompt și nu agață, cu ghilimelele de rigoare.

Sunetul provine de la difuzorul frontal. Se aude puternic și clar, fără distorsiuni chiar și la un nivel de peste 80%. Jack-ul de 3.5 mm îl regăsiți în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral dreapta. În pachet nu sunt căști pe jack de 3.5 mm, deși telefonul costă peste 1000 lei. Cu căști de bună calitate = audiție imersivă, suficient de mult bass.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Am testat modelul cu Qualcomm Snapdragon 617 + 2 GB RAM + 16 GB spațiu de stocare, dar G4 Plus poate fi găsit și cu 3 sau 4 GB RAM, dar și cu diferite variante la stocare – 32 sau 64 GB.

Aici, pur și simplu, nu am ce să adaug față de Moto G4 – testat tot cu 2 GB RAM și 16 GB stocare. Smartphone-ul rulează Android 6.0 Marshmallow cu interfața stoc, iar Lenovo urmează să porteze Android 7.0 Nougat. Nu are lag în meniu ci din contră, epatează prin modul în care rulează orice aplicație sau joc, deși repet, l-am testat cu doar 2 GB RAM.

Informații relevate de CPU-Z pentru Moto G4 Plus;

Este o dovadă a faptului că Android-ul nemodificat + firmware bine scris = utilizare la care nu ai ce să comentezi. Și asta în contextul în care Snapdragon 617 de tip octa-core l-aș considera un procesor îmbătrânit, CPU puțin îmbunătățit față de 615 / 616 – procesoare mid-range din 2015. În testele de benchmark nu se evidențiază, dar în sarcinile de zi cu zi se descurcă bine spre foarte bine.

Rulează și jocurile cu grafică complexă, deși se vede într-un fel că nu avem un procesor mid-range de 2016. Apropo, bloatware inexistent.

Aplicații preinstalate pe Moto G4 Plus;

Calculator, Calendar, Camera, Chrome, Clock, Contacts, Downloads, Drive, Radio FM, Gmail, Căutare Google, Hangouts, Help, Maps, Messenger, Moto, Phone, Google Photos, Play Music, Play Store, Settings și YouTube.

Repet, bloatware zero și mai puține aplicații preinstalate și față de ceea ce primești pe Android-ul de pe smartphone-urile Nexus.

Screenshots cu interfața grafică de pe Moto G4 Plus;

Performanță

Nu iese în evidență la acest capitol, dar asta nu prea are așa mare treabă la modul în care se comportă G4 Plus la nivel de UI, rulare de aplicații etc.

Teste de benchmark rulate pe Moto G4 Plus;

Conectivitate

În ce privește spectrul acoperit de Moto G4 Plus XT1644, exemplarul destinat continentului european.

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz;

4G – LTE band 1(2100), 3(1800), 5(850), 7(2600), 8(900), 19(800), 20(800), 28(700), 40(2300).

Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi în standardele a/b/g/n, Wi-Fi direct, hotspot, bluetooth 4.1, A-GPS, GLONASS și BDS, radio FM. Lipsește Wi-Fi-ul de tip dual-band, dar și Wi-Fi ac-ul ce ar permite viteze mai mari în download și upload. Nici în ce privește viteza 4G-ului nu pot să spun că G4 Plus iese în evidență, 150 Mbps la download și 50 Mbps la upload. Nu-l ajută procesorul în a avea rezultate mai bune pe partea de conectivitate.

În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta dați de power + reglarea volumului, iar la bază de portul microUSB. În apelurile de voce se aude clar și puternic.

Cameră foto și video

Unul dintre puținele elemente ce-l individualizează pe Moto G4 Plus față de G4 este dat de senzorul camerei principale: 16 Megapixeli cu detecție de fază și autofocus prin tehnologia laser. Da, se descurcă mai bine față de ceea ce livrează G4.

Interfața camerei foto și video de pe Lenovo Moto G4 Plus;

Își face autofocus în ritm rapid, nu distorsionează realitatea și nu încearcă să suprasatureze imaginile. Totuși, în categoria sa de preț mai sunt și alte telefoane concurente capabile de rezultate similare.

Clip făcut cu Lenovo Moto G4 Plus;

Fotografii făcute cu Lenovo Moto G4 Plus;

Autonomie

Bateria de 3000 mAh te ajută în a avea o zi de autonomie în utilizare intensivă, valoare respectabilă, mai ales dacă luăm în calcul capacitate acumulatorului și dimensiunie + rezoluția display-ului.

În testul de autonomie specific Gadget.ro a obținut 11h și 30 de minute (luminozitate la maxim, redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe conexiune Wi-Fi).

Preț

Lenovo Moto G4 Plus – 1199 lei la eMAG, reducere de la 1399 lei.

No review box found! Insert a valid box ID.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.