Lenovo Moto Z Play – review

26/04/2017

Brandul Motorola a ajuns de ceva timp sub umbrela chinezilor de la Lenovo, după ce a poposit o vreme în ograda Google, însă nici până acum nu am văzut o strategie clară. Ultimele telefoane cu celebra siglă M nu au folosit mai deloc denumirea Motorola, în același timp nici Lenovo nu apare decât pe undeva pe cutia produselor.

Cu toate acestea, cele mai noi informații sugerează că Lenovo va folosi pe viitor doar brandul Motorola pentru toate telefoanele mobile pe care le va prezenta. Asta înseamnă adio Lenovo, ZUK și chiar Moto de pe orice smartphone dezvoltat de compania chineză – Motorola va fi baza.

Mai departe în review-ul de față voi renunța la a adăuga Lenovo ori Motorola în denumire. Va rămâne scurt Moto Z Play, un smartphone mid-range ce reprezintă varianta ceva mai slabă a flagship-ului Moto Z, care a beneficiat deja de review pe Gadget.ro.

Specificații pentru Moto Z Play:

Specificatii Lenovo Moto Z Play

Design

Exemplarul primit de noi la test a venit într-o cutie identică cu cea de retail, care conținea doar încărcător cu cablu USB Type-C atașat, ce nu poate fi folosit ca și cablu de transfer date; am mai găsit o ”husă” ce acoperă doar spatele telefonului și se fixează precum Moto Mod-urile, prin magnet, o agrafă pentru accesul către slotul sim-urilor și al cardului de memorie și un mic ghid de utilizare.

Am pus între ghilimele husa, fiindcă nu este vorba tocmai despre așa ceva. Mai degrabă avem un capac ce se așează simplu pe spatele din sticlă al telefonului. Nu se duce și spre marginile metalice, ci rămâne ”ancorat” pe spate prin intermediul magnetului ce permite și fixarea altor module, despre care vom vorbi în materiale separate. Capacul este acoperit cu material textil, contribuie la protejarea sticlei de pe spate și la un grip mult mai bun. În același timp aduce toată suprafața la același nivel, camera foto nu mai iese din profilul general.

Moto Z Play este aproape la fel ca fratele mai puternic Moto Z, dar și ca Moto Z Force. Cel puțin partea din spate este identică, întrucât permite acomodarea acelorlași module în toate cele trei cazuri.

Atunci când nu folosești capacul spate din pachet, primești un telefon subțire, totuși nu spectaculos pe această direcție precum Moto Z și ai săi 5.2 mm. Un element de design ce mi-a plăcut este dat de cercurile concentrice ce pleacă de lângă rama camerei foto principale și se duc către toate extremitățile spatelui.

Contactele aurii și tot ansamblul ce permite conectarea modulurilor Moto Mods strică ușor imaginea de ansamblu, iar faptul că acolo se putea acorda o mai mare atenție finisării contribuie la o senzație ceva mai neplăcută. Zona cu contactele pentru atașarea modulelor Moto Mods nu este perfect integrată în spațiul dedicat (în stânga este mai mult spațiu decât în dreapta), colțul din dreapta sus al sticlei de pe spate nu este perfect aliniat cu marginea metalică cu care se întâlnește (poți introduce unghia în acel loc), iar sertarul ce adăpostește cartelele sim și cardul microSD se mișcă în locașul său.

Iată că Moto Z Play nu beneficiază de cele mai fine și atente îmbinări, cel puțin nu unitatea primită de noi la test. În niciun caz nu pot spune că sunt mari probleme, ci doar că se putea mai bine la un mid-range ce urcă în zona superioară de preț a acestei categorii.

Una peste alta, Moto Z Play chiar mi-a plăcut ca design și construcție. Pare foarte solid, cu materiale bune calitativ, chiar dacă cu mici imperfecțini la finisarea de detaliu. Ce îi poate deranja pe mai mulți este raportul display/corp, total nefavorabil în cazul lui Moto Z Play.

Nu doar marginile de sus și jos sunt generos dimensionate, ci și cele laterale. Este destul de greu să-l manevrezi cu o singură mână pe Moto Z Play, iar dacă nu folosești capacul spate din pachet, ai șanse destul de mari să-l mai și scapi din mână. Spatele perfect plat din sticlă și marginile metalice rotunjite, alături de dimensiunile mari, îl fac să nu pice foarte natural în palmă, așa că un pic de grijă este recomandată.

Ecran și sunet

Ecranul de 5.5 inch nu a urcat la rezoluția QHD a lui Moto Z, ci a rămas la clasicul Full HD. Nici tipul de panel folosit nu este tocmai același, Moto Z folosind un display AMOLED, în timp ce versiunea Play apelează la un Super AMOLED, ce vine cel mai probabil din fabricile Samsung.

Ca orice ecran Super AMOLED și acesta oferă în primul rând un contrast extrem de ridicat, cu un negru intens, adânc, perfect. Culorile sunt plăcute, vii, dar nu deranjante. Luminozitatea maximă nu este chiar atât de ridicată precum mi-ar fi plăcut, așa că în bătaia directă a razelor solare sunt ceva probleme. Nici unghiurile de vizibilitate nu sunt cele mai largi pe care le-am văzut, dar nu pot spune că deranjează. Nu cred că cineva foloșește telefonul privindu-l la un unghi mai mare de 30-40 de grade, pe oricare dintre direcții, iar atunci cu Moto Z Play nu sunt absolut niciun fel de dificultăți.

Densitatea de 403 ppi nu reprezintă în niciun caz un record, însă reușește să producă imagini clare, chiar și cele mai mici fonturi apar bine conturate. Se pot observa foarte mici diferențe de sharpness (asta când privești ecranul de la foarte mică distanță), datorită panelului Super AMOLED, însă nu-i absolut nimic grav, poate chiar nu merita menționat.

Ecranul este unul de tipul always on, în sensul că la orice manevră sau atunci când senzorii detectează mișcare în apropierea telefonului, display-ul afișează ora și data în centrul ecranului, precum și anumite notificări, totul pe un fundal negru. Cum panelul Super AMOLED nu aprinde decât pixelii ce au nevoie de iluminare, consumul de energie este unul extrem de scăzut și nu afectează durata de viață a bateriei.

Sunetul extern emis de către Moto Z Play vine de la difuzorul de deasupra ecranului, cel ce redă și vocea interlocutorului în apeluri. Așadar, avem un singur difuzor ce îndeplinește două sarcini. Și bine se mai descurcă în ambele situații.

Nu primim un volum maxim impresionant, însă e suficient în majoritatea cazurilor. Faptul că undele sonore vin direct către noi atunci când privim telefonul contează mai mult decât intensitatea. Avem un difuzor frontal ce sună extrem de bine. Foarte clar pe înalte și medii și chiar cu un pic de bass, sunetul de la Moto Z Play este de o bună calitate. Nu apar niciun fel de distorsiuni la volum maxim, așa că pe multimedia se descurcă grozav.

Când conectăm o pereche de căști de calitate în jack-ul de 3.5 mm avem parte de o experiență plăcută. Nu excelentă precum am găsit în cazul lui Sony Xperia XZ, însă mai mult decât suficientă pentru majoritatea utilizatorilor.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Multe modele cu pretenții folosesc chipset-ul Qualcomm MSM8953 Snapdragon 625 cu procesor octa-core tactat la 2.0 GHz. O să-i amintesc doar pe Huawei Nova sau ASUS Zenfone 3, însă mai sunt destui.

Marele plus al acestui procesor este dat de litografia pe 14 nm, ce promite performanță ridicată cu un consum redus de energie. Acum ne interesează puterea de procesare, mai târziu vedem cum e cu autonomia.

Snapdragon 625 cu acceleratorul grafic Adreno 506 și cu 3 GB de RAM alături formează o echipă suficient de performantă în orice scenariu. Aplicații complexe sau jocuri grele, precum Real Racing 3, nu-i pun deloc probleme, chiar dacă nivelul de detalii nu este tocmai maxim.

Spațiul intern de stocare de 32 GB (23.85 GB disponibili utilizatorului) poate fi extins cu până la 256 GB prin intermediul slotului pentru card microSD.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu date hardware despre Moto Z Play:

Am mai spus-o, dar o să repet. Degeaba ai un ansamblu hardware potent dacă partea software îl împiedică să performeze așa cum ar putea. În cazul lui Moto Z Play nu este nicidecum cazul vorba de așa ceva.

Sistemul de operare cu care venea Moto Z Play era un Android 6.0.1 Marshmallow, însă el a primit deja upgrade către Android 7.0 Nougat și este promis pe mai departe și update către iterația mai recentă Android 7.1.1 Nougat.

Sistemul nu implică niciun fel de modificări față de un Android nativ, iar ăsta este unul dintre adevăratele puncte forte ale lui Moto Z Play. Nimic nu rulează greoi, totul se întâmplă aproape instant, lag nu întâlnești decât dacă chiar vrei să soliciți la maximum acest smartphone. O experiență foarte plăcută de utilizare, cu câteva opțiuni oferite în plus la Moto Z Play, precum: gesturi – apropiați mâna de telefon sau dispozitivul către voi pentru a activa ecranul de tip always on, scuturați de două ori pentru a activa lanterna, rotiți mâna de două ori pentru a porni aplicația camerei foto sau a comuta între camera frontală și cea principală; setări pentru comenzile vocale și pentru afișare.

Capturi ecran din aplicația Moto de pe Moto Z Play:

Rularea fără lag se realizează și grație numărului de aplicații preinstalate, care este la un nivel minim. Recunosc că nu-mi amintesc să mai fi testat până acum un smartphone cu Android care să vină cu doar 26 de aplicații preinstalate. Numai atâtea găsești inițial în sertarul cu toate aplicațiile de pe Moto Z Play.

Fiind câteva, o să le enumăr pe toate: Google, Gmail, Chrome, Magazin Play, Hărți, YouTube, Drive, Muzică Play, Hangouts, Google Foto, Calendar, Traducere, Documente, Foi de calcul, Prezentări, Ajutor dispozitiv (informații hardware și software, teste hardware), Calculator, Cameră, Ceas, Contacte, Descărcări, Messenger, Moto (shortcut către setările adiționale oferite de Moto Z Play), Moto Mods (shortcut către pagina web Motorola cu informații despre modulurile opționale Moto Mods), Setări și Telefon.

Galerie cu capturi de ecran din meniul lui Moto Z Play:

Performanță

Moto Z Play a rulat mai multe teste de benchmark, iar rezultatele le găsiți în tabelul următor. Mai jos sunt și capturile de ecran care dovedesc datele din tabel.

Tabel teste benchmark Lenovo Moto Z Play

Conectivitate

Moto Z Play ajunge în țara noastră în varianta dual-sim. Propune conectivitate 4G LTE ce cunoaște toate frecvențele oferite de către fiecare operator telecom în parte, așa că nu sunt probleme nici cu 4G-ul de la Digi Mobil.

Trebuie menționat că Moto Z Play oferă un slot dedicat pentru cardul microSD. Astfel, poți folosi concomitent două cartele nano sim și suplimenta memoria internă cu până la 256 GB. Am specificat acest detaliu fiindcă în ultimul timp mai toți producătorii oferă slot combo, care limitează opțiunile.

Pe lângă conectivitatea 4G, Moto Z Play aduce și Wi-Fi 802.11 a/b/g/n dual band, pe 2.4 și 5 GHz, bluetooth 4.0 LE (Low Energy) cu A2DP, GPS cu A-GPS, NFC, USB Type-C și jack de 3.5 mm, ambele situate pe laterala de jos. Observați că lipsește Wi-Fi ac și radio FM, precum și un port infraroșu. Nu-s obligatorii, însă ar fi fost binevenite.

Butoanele pentru reglarea volumului și cel power sunt poziționate pe laterala din dreapta. Mi-ar fi plăcut să fie ceva mai către centru așezate, fiind cam greu de găsit și totodată mici ca dimensiuni. Fie că folosești telefonul cu stânga ori cu dreapta tot vei întâmpina ușoare probleme în a găsi aceste butoane.

Moto Z Play integrează și senzor de amprentă, poziționat sub ecran. Nu este completat de o tastă fizică, ci răspunde doar la atingere. A funcționat ireproșabil ca recunoaștere, apropiindu-se de un procent de 100%. Mai mult, chiar și cu degetul umed sau ceva mai murdar a reușit să recunoască din prima amprenta. Nu este cel mai rapid senzor din lume, însă nicidecum nu poate fi numit lent. Foarte mult contează că recunoaște la 360 de grade și în condiții dificile. Senzorul nu doar că deblochează ecranul, ci îl și blocează, iar pentru asta nu mai trebuie să folosești degetul cu amprenta înregistrată, ci pe oricare din dotare :).

Poate ar fi cazul ca măcar aici și vorbesc și despre rezistența lui Moto Z Play la stropirile accidentale cu lichid. Se pare că (la fel ca multe alte modele Motorola) și acest smartphone este protejat printr-un strat nano ce nu permite infiltrarea prea ușoară a apei în interiorul dispozitivului.

În apelurile de voce Moto Z Play se descurcă impecabil. Semnal stabil și sunet excelent în cască, plus microfon suplimentar pentru atenuarea zgomotelor de fond.

Cameră foto și video

La o primă privire, Moto Z Play promite mult prin specificațiile din dreptul camerei foto principale: 16 Megapixeli cu dimensiune a pixelului de 1.3 microni, deschidere f/2.0, autofocus realizat atât cu ajutorul laserului, cât și prin detecție de fază, dublu LED flash.

Nici în teste nu se descurcă rău deloc, ba chiar în mai toate situațiile a reușit rezultate bune pentru gama sa de preț. Nu se ridică la nivel de flagship, însă Moto Z Play este un bun performer pe partea foto și video.

Pozele sunt detaliate, culorile sunt intense, uneori poate chiar prea mult saturate, totuși nu deranjante, iar contrastul bun. În unele situații apare cam mult zgomot de imagine, dar nimic de neiertat în gama asta de preț.

Și camera frontală se descurcă foarte bine, portretele de tip selfie sunt de bună calitate. Mi-a plăcut că senzorul știe autofocus cu detectare a feței și că avem disponibil și un led flash frontal. Acesta este suficient de puternic pentru a ilumina până la circa 1 metru depărtare.

Pentru a analiza la dimensiunea și calitatea originală pozele făcute cu Moto Z Play accesați – https://drive.google.com/open?id=0ByOIj_tqx–oQzVfOUtkcHJtdTA

Clip video 4K filmat cu Moto Z Play

Galerie de fotografii realizate cu Moto Z Play (primele 3 sunt captate cu camera frontală):

Autonomie

Screenshot baterie Moto Z Play

Nefiind un campion când vorbim de grosimea dispozitivului, Moto Z Play și-a permis să încorporeze o baterie mare în carcasa unibody. Acumulatorul are o capacitate de 3510 mAh și beneficiază (prin intermediul încărcătorului din pachet, cu Turbo Power) de încărcare rapidă.

Hai să vorbim despre asta mai întâi. Încărcătorul oferă la ieșire o putere de 15 W (3 A la 5 V) și reușește să ducă o baterie goală până la 100% în… 100 de minute. De fapt, cam acesta este ritmul de încărcare: după 30 minute aveam 33%, iar după 50 minute era afișat 52%. Spatele telefonului se încălzește simțitor în timpul încărcării, dar nu devine fierbinte.

Acum trecem la autonomie. Ecranul Super AMOLED cu procesorul eficient nu pun mare presiune pe bateria de 3510 mAh. Folosit intens, Moto Z Play va trece destul de ușor pragul unei zile de dimineața până seara. Cu luminozitatea setată în jur de 50% poți prinde un SOT (ScreenOn Time) de peste 12 ore, desigur nu în jocuri solicitante, ci mai degrabă în aplicații uzuale, gen Facebook, mail, browsing.

În testul specific Gadget.ro, Moto Z Play nu s-a prezentat rău, însă mă așteptam la mai bine. De la 100% până la 10% au trecut 8 ore și 40 de minute, mai puțin decât anticipasem. Testul presupune rularea playlist-ului Unboxing al canalului Gadget.ro de pe YouTube, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi la internet.  

Preț

Moto Z Play – 1.950 lei la eMAG, preș valabil la data publicării review-ului.

Concluzii

Moto Z Play a vrut să atragă, ca și frații săi mai puternici, prin gradul de modularitate oferit. Deja știți că sunt anumite module disponibile pentru Moto Z Play și le voi prezenta detaliat pe 3 dintre ele în materiale separate.

Însă nu doar prin asta poate convinge acest smartphone. Propune un pachet extrem de echilibrat, fară puncte slabe evidente sau măcar cu adevărat deranjante. Aș spune că marea problemă a lui Moto Z Play este dată de poziționarea ca preț. Sunt alternative, pe două le-am menționat deja la capitolul Hardware, mult mai ieftine și cel puțin la fel de interesante.

Aș spune că avantajul major al lui Moto Z Play este dat de sistemul de operare, un Android nativ ce rulează excelent. Mai mult, acest smartphone a trecut pe Android Nougat după ce inițial aducea Marshmallow și ne putem aștepta ca și următoarea versiune a sistemului de operare să vină sub formă de update (deși nimic nu e sigur).

Acum a mai rămas doar să aștern principalele puncte pro și contra pentru Moto Z Play:

PRO

  • sistem de operare lăsat în stadiu nativ de către producător, ce rulează excelent, fără lag și care primește update-uri frecvente;
  • camere foto-video ce oferă rezultate de calitate;
  • autonomie bună;
  • senzor de amprentă cu rată de recunoaștere de aproape 100% și la 360 grade, chiar și cu degetul umed sau ușor murdar.

CONTRA

  • unele mici probleme de finisare care, la prețul afișat, nu pot fi trecute cu vederea;
  • preț ceva cam piperat având în vedere concurența din această zonă.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.