Lenovo Moto Z – review

22/02/2017

Motorola Moto Z sau Lenovo Moto Z a fost cu adevărat o gură de aer fresh în această maree de telefoane mobile. Cele două elemente prin care iese în evidență față de concurența sa directă sunt:

  • designul, grosimea de 5.2 mm și asta în spațiul în care se află camera de 13 Megapixeli cu OIS. Corpul său cred că are fără senzorul respectiv între 4 – 5 mm;
  • Moto Mod-urile ce-i extind funcționalitatea, avem un smartphone ce-și extinde funcționalitatea prin aceste accesorii ce se prind pe un dock magnetic.

Mă bucur să văd că mai sunt companii ce au curajul să riște, iar Moto Z față de LG G5 aș zice că joacă în altă ligă ( mult mai inspirat modul în care arată, modalitatea de prindere a dock-urilor cu mare plus pentru smartphone-ul americano-chinezesc).

Mai bine să încep review-ul propriu-zis că așa mă întind la vorbă și sunt sigur că vreți să descoperiți ce experiență de utilizare a lăsat Moto Z, dacă merită sau nu a fi achiziționat.

Specificații

Design

În pachet dați de smartphone, încărcător pe USB type-C al cărui cablu nu este detașabil, cablu USB – USB type-C, adaptor jack de 3.5 mm – USB Type-C pentru cei ce doresc să folosesc căștile în format clasic, căști în pachet pe USB Type-C, agrafă pentru slotul dedicat nanoSIM și pentru cardurile microSD de până la 256 GB.

Moto Z impresionează prin talia sa – 5.2 mm și asta pentru că senzorul de 13 Megapixeli se profilează destul de puternic dincolo de linia generală a terminalului. Alt element de atractivitatea – șasiul metalic destul de rigid, avem o combinație de sticlă și metal ce imprimă ideea de soliditatea, de dispozitiv fabricat cu maximă atenție la detalii. În spate avem două zone plastic și sticlă aplicată – acolo sunt dispuse elementele de conectivitate: 4G, Wi-Fi ac etc.

Tot în partea spate se remarcă conectorul magnetic ce permite conexiunea cu Moto Mod-urile ce pot fi achiziționate în mod separat. Camera de 13 Megapixeli cu OIS are un design circular, senzorul propriu-zis + dublu LED flash-ul. În partea frontală, la baza display-ului se află sigla Moto și cititorul de amprentă ce nu are rol și de tastă fizică în controlul meniului. Sunt sigur că Lenovo ar fi putut să adauge și două taste capacitive, în dreapta și stânga senzorului de amprentă, în acest mod i-ar fi mulțumit și pe cei ce nu-și doresc controale de tip touch buttons în interfața smartphone-ului, a la Nexus.

Cei ce sunt nemulțumiți de camera ce se profilează amenințător pot opta pentru un capac magnetic ce aduce senzorul în linie cu smartphone-ul, nu mai deranjează la poziționarea lui Moto Z pe o suprafață plană, detalii în galeria de imagini.

Moto Z arată șic, impresionează vizual și majoritatea prietenilor pasionați de domeniu au rămas mască, un wow exclamat și o reacție de uimire păstrată pentru minute bune. Eu zic că este un semn că Lenovo & Motorola și-au făcut datoria. Chiar mă bucur să văd că sunt companii ce joacă diferit. Sunt și neajunsuri pentru cei ce preferă caracterul practic în mod deosebit: nu are jack de 3.5 mm – adaptor dedicat în pachet, camera de 13 Megapixeli iese serios în evidență, bateria de capacitate mică – Moto Mod cu 2200 mAh și deja obții un smartphone cu acumulator combinat de 4800 mAh.

Moto Z joacă diferit în piața flagship-urilor Android și apreciez treaba asta. Sper ca Moto Z2 să păstreze rețeta.

Ecran și sunet

AMOLED de 5.5 inch cu rezoluție 2560×1440 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 4, 535 ppi, raport display / corp de 72% = elemente ce-l definesc pe Moto Z la nivel de panel.

Aici aș avea puțin de comentat, panelul are rezoluție mare, dar față de alte AMOLED-uri chiar nu impresionează la capitolul luminozitate. Cred că Motorola și-a dorit să nu afecteze autonomia, baterie de doar 2600 mAh și în mod deliberat au reglat display-ul ceva mai jos față de ce ar putea oferi, nici unghiul de vizualizare nu impresionează în mod deosebit.

În interfață găsiți două moduri de culoare: Standard și Intensă, standard pentru culori mai realiste și Intensă pentru culori cu saturație mai mare. Recunosc că diferența între cele două moduri nu mi s-a părut cine știe ce. În rest, nu am ce să comentez – răspuns prompt al touch-ului, reflecții reduse ale spațiului ambiant.

Sunetul cade în sarcina unui difuzor amplasat în partea superioară a ecranului. Se aude clar și suficient de puternic, nu are suficient bass ca să impresioneze, dar nici nu-l pot cataloga slab la acest capitol. Difuzorul în partea frontală mi se pare o soluție mult mai bună față de poziționarea pe lateral sau în spate, sunetul ajunge a fi livrat în mod direct către utilizator, fără a fi obturat în modul landscape sau când telefonul se află pe o suprafață plană.

Nu avem jack de 3.5 mm, iar portul USB type-C își arogă acest rol. În pachet se află un adaptor jack de 3.5 mm – USB Type-C, dar nimeni nu-și dorește grija unui cablu în plus și cel mai probabil, căștile din pachet sunt cele mai utilizate sau altele din comerț pe acest format.

Reglarea volumului se face din lateral dreapta. Power se află în aceeași zonă, de multe ori mi s-a întâmplat să-l apăs accidental. De aceea ar fi ideal ca reglarea volumului să fie pe laterala opusă butonului de power, pentru un plus de ergonomie.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Este flagship-ul Motorola din 2016, lansat la mijlocul lui 2016 și ajuns în România din ultimul trimestru al anului trecut. Folosește procesorul Qualcomm Snapdragon 820 de tip quad-core cu două nuclee la 1.8 GHz și alte două nuclee la 1.6 GHz, 4 GB memorie RAM și 32 GB spațiu de stocare + slot pentru cardurile microSD de până la 256 GB.

Informații relevate de CPU-Z;

Observați că avem procesorul Qualcomm Snapdragon 820 subtactat de la 2.15 GHz la 1.8 GHz. Presupun că vă întrebați: De ce?

Pot să presupun și eu că subsidiara Lenovo și-a dat seama că nu poate să regleze căldura degajată de ansamblul hardware, nu ai ce răcire să implementezi în 5.2 mm și a apelat la acest artificiu – tactarea la o frecvență ceva mai joasă a nucleelor performante. A fost rezolvată problema? Nu tocmai. Utilizat în regim intensiv, în jocuri cu grafică complexă etc – Moto Z se încălzește mai puternic față de alte produse concurente, dar nu la nivelul unor telefoane mobile cu Qualcomm Snapdragon 810. Grosimea de 5.2 mm cere și sacrificii.

În rest, avem un smartphone cu Android 7.0 Nougat primit ca update software, unul dintre puținele telefoane mobile ce rulează acest sistem de operare lansat în vara lui 2016. Nu avem modificări la nivel de interfață grafică, bloatware zero. Rulează cu adevărat sprinten, fără pic de lag, fără să-l simți că ar avea probleme în orice sarcină i-ar fi trasată.

Sunt curios cum se va mișca Lenovo cu suportul software. În linia Moto sunt atât exemple pozitive cât și negative, rulează Android nativ, dar de multe ori nu se mai primește update spre iterația nouă. Dacă ar promite la lansare că vor oferi update în maxim 2 – 3 luni din momentul în care o nouă versiune de Android este prezentată pe o perioadă de 1.5 – 2 ani și-ar  câștiga o categorie importantă de utilizatori.

Moto Z este un smartphone polivalent, iar despre Moto Mod-uri voi discuta într-un articol separat și revin cu link și în review. De ce nu le tratez la pachet cu review-ul? Pentru că nu le primești la pachet cu dispozitivul, le cumperi în mod separat – în funcție de ceea ce consideri că ți-ar aduce un plus în utilizarea de zi cu zi.

Aplicații preinstalate pe Moto Z;

Aplicații Google – Calendar, Chrome, Daydream, Drive, Foi de calcul, Gmail, Căutare Google, Google Foto, Hangouts, Hărți, Magazin Play, Muzică Play, Prezentări, Google Translate, YouTube;

Alte aplicații: Ajutor dispozitiv, Calculator, Cameră, Ceas, Contacte, Moto, Moto Mods, Setări, Telefon, Messenger.

Am uitat să precizez de animația de boot, personalizată de către Motorola. Are și sound-ul specific: Hello Motto!

Trebuie să trag o mică concluzie. Are suficient de multă putere de procesare, se descurcă foarte bine în multitasking, în rularea oricărui joc sau aplicații. Totuși, dacă vrei gaming din plin, aș merge pe o altă variantă cu răcire mai bună. A nu se înțelege că nu se descurcă, dar nu am idee cât de rezistent este smartphone-ul cu procesorul în accelerație maximă susținută. Cei ce preferă jocuri la modul ocazional, FB + multimedia etc, Moto Z nu are absolut nicio problemă.

Screenshots cu Android 7.0 Nougat pe Lenovo Moto Z;

Performanță

L-am comparat cu Huawei Mate 9 și ASUS Zenfone 3 Deluxe ZS570KL. Display-ul 2K îl pune la lucru în mod susținut, de aici și performanțe ceva mai slabe față de cei doi contracandidați.

Teste de benchmark rulate pe Lenovo Moto Z;

Cameră foto și video

13 Megapixeli cu OIS și dublu LED flash – camera principală și 5 Megapixeli cu LED flash pentru camera frontală. M-am bucurat să descopăr un adevărat camera phone, autofocus făcut rapid și corect, fără suprasaturare a culorilor și multă postprocesare care să afecteze naturalețea imaginilor, se descurcă neașteptat de bine și în low light, zgomot de imagine ce nu deranjează.

Sunt și momente în care autofocusul nu este cel mai reușit, anumite zone din imagine sunt defocusate ușor artifical. Totuși, pe Moto Z l-aș punea în rândul celor mai capabile telefoane mobile din punctul de vedere al camerei foto și video. Pe video aș critica doar faptul că întunecă puțin cadrul. Mi-aș fi dorit să văd Google Camera preinstalat, dar în schimb, Lenovo aduce o aplicație proprietară – nu tocmai bine organizată.

Mai multe detalii privind camera de 13 Megapixeli de pe Moto Z, în galeria de imagini.

Clip făcut cu Motorola Moto Z;

Fotografii făcute cu Motorola Moto Z;

Autonomie

Bateria de 2600 mAh este un compromis făcut de către Lenovo spre a aduce grosimea de 5.2 mm. Spre a obține o autonomie cât mai bună, panelul AMOLED are o luminozitatea de nivel mediu, nu de produs din categoria flagship, iar procesorul a fost subtactat. Asta și spre a preîntâmpina supraîncălzirea.

Există un Moto Mod cu baterie de 2200 mAh la pachet și astfel te alegi cu un smartphone premium cu baterie cumulată de 4800 mAh. Totuși, se pierde elementul – cheie: designul cu tentă silfidă. Undeva se face un compromis: autonomie mare și telefon mai gros sau autonomie mai mică și talie cu adevărat zveltă.

În testul Gadget.ro cu luminozitate la maxim și redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube a obținut 6 ore și 35 de minute, un rezultat notabi ținând cont de capacitatea acumulatorului și rezoluție.

Preț

Motorola Moto Z – 2499 lei la eMAG.

Îl găsiți și în oferta Orange, 229 euro cu Orange Me 42.

Concluzii

Moto Z este o dovadă de curaj din partea Lenovo, semn că pot juca diferit față de concurență. Dacă în momentul ăsta aș fi nevoit să-mi schimb telefonul personal, Moto Z ar fi pe lista scurtă.

Un design radical vine și cu compromisuri (camera ce se profilează mult, capacitatea redusă a acumulatorului, încălzire a ansamblului hardware în regim de utilizare cu adevărat intensiv). Pe de altă parte, nu ai cum să nu-l remarci prin talia zveltă, rigiditatea adusă de carcasa metalică. Una peste alta, cu plusuri și minusuri, Moto Z mi-a schimbat părerea despre telefoanele Motorola (G4 și G4 Plus par telefoane de 100 euro la preț dublu sau triplu).

Mai multe detalii despre Moto Mods într-un articol separat.

PRO

  • design ce impresionează de la prima vedere (5.2 mm grosime, materialele, dar și finisare de calitate);
  • Android 7.0 Nougat în stadiu nativ, sprinten în orice aplicație sau joc, multitasking etc;
  • sunet clar și puternic;
  • rezultate notabile ale camerei foto și video;
  • polivalență adusă de către Moto Modurile ce pot  fi achiziționate separat.

CONTRA

  • display-ul nu excelează la capitolul luminozitate;
  • procesorul subtactat se încălzește ceva mai puternic față de alte telefoane cu Qualcomm Snapdragon 820 testate până acum;
  • nu are jack de 3.5 mm, dar include cablu adaptor în pachet.

httpvh://youtu.be/UqwqQV5V0QI

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.