Lenovo este unul dintre cei mai mari furnizori IT, în portofoliul cărora se regăsesc atât produse consumer, cât și o gamă extinsă de soluții complexe pentru mediul corporate. Deși pandemia COVID-19 a trecut, 8 din 10 companii în care modul de lucru remote sau hibrid a fost posibil au ales să continue această abordare. Angajații sunt cei care preferă flexibilitatea unui asemenea scenariu față de prezența fizică la birou, așa că necesarul pentru dispozitive de videoconferință este în continuă creștere.
Oferta actuală este suficient de vastă și poate acoperi diferite nevoi, însă complexitatea unora dintre soluțiile pentru videoconferințe îi oprește pe anumiți clienți din a-și dota sălile de ședințe cu aparatura necesară.
Aici intervine acum Lenovo, care lansează prima consolă de videoconferință din lume de tip All-In-One (AIO) ce rulează Windows. Este vorba despre o versiune Windows 10 IoT Enterprise simplificată ca interfață și complet adaptată unei soluții hardware pe cât de complexă, pe atât de simplu de folosit de orice tip de utilizator.
Ansamblul hardware are în centru un procesor Intel Core i5-1145G7E IoTG vPro, cu accelerator 3D Intel Graphics integrat, ce este completat cu 8 GB de memorie RAM DDR4 și 256 GB spațiu intern de stocare de tip SSD.
Lenovo ThinkSmart One Smart Collaboration folosește o cameră de înaltă rezoluție, cu unghi larg de vizualizare (125 grade pe diagonală), ce-i permite dispozitivului să urmărească subiectul din cadru care face prezentarea, prin intermediul unui zoom digital ce nu compromite calitatea imaginii.
Sunetul este asigurat de două difuzoare a câte 15W fiecare, în timp ce două woofere pasive amplifică frecvențele joase.
Cele 8 microfoane ale Lenovo ThinkSmart One Smart Collaboration captează clar sunetul de la o distanță de până la 8 metri și cu o acoperire la 180 de grade, iar focusul pe persoana care vorbește se face în mod inteligent. Funcția de anulare a zgomotelor de fond atenuează sunetele nedorite, fiind accentuată vocea participanților.
Consola de control a tuturor funcțiilor vine cu un ecran tactil de 10.1 inch, cu rezoluție 1280 x 800 pixeli, aspect 16:10.
Însă cea mai mare noutate, pe lângă faptul că Lenovo ThinkSmart One Smart Collaboration rulează Windows, este dată de faptul că acest dipozitiv este compatibil nu doar cu platforma Microsoft Teams, ci cu aproape toate celelalte aplicații de videoconferințe din lume, precum Google Meet, Zoom, Webex, Bluejeans sau GoToMeeting, ultimele două fiind în proces de implementare.
Practic, utilizatorul unui Lenovo ThinkSmart One va rula Microsoft Teams, iar invitații din alte platforme vor intra prin funcția Direct Guest Join. Este de apreciat că Microsoft permite acum o astfel de integrare cu alte aplicații externe.
Revenind la partea hardware, merită menținat că Lenovo ThinkSmart One vine în cutie alături de tot ce este nevoie spre a fi pus direct în funcțiune și chiar montat pe perete, suportul fiind inclus.Totodată, conectivitatea este asigurată prin 3 porturi HDMI, 2 USB-A și 2 USB-C, dar și prin două porturi RJ45, dintre care unul ce suportă alimentare tip PoE – Power over Ethernet. Nu lipsește nici conectivitatea de tip Wi-Fi 2×2 ax.
Clienții pentru Lenovo ThinkSmart One sunt reprezentați de toate tipurile de companii, de la mici și mijlocii, până la cele mari. Prețul unei astfel de soluții este de 2.969 Euro și include licența Windows, pe cea Microsoft Teams, precum și 3 ani garanție completă. Pe lângă acestea mai sunt oferite servicii precum Lenovo Premier Support (3 ani), Lenovo ThinkSmart Manager Premium și Lenovo ThinkSmart Professional Services (1 an). Totodată, companiile pot opta pentru leasing operaținal pentru aparatura de videoconferință, precum și pentru celelalte produse și servicii Lenovo.