La aproape un an de la prezentarea oficială din cadrul IFA Berlin 2015 avem ocazia să analizăm în amănunt o tabletă ce, la prima vedere, pare completă. Fiindcă, pe lângă un ecran de mare rezoluție, sunet emis prin patru difuzoare JBL, procesor Intel puternic sau design elegant, Lenovo Yoga Tab 3 Pro încorporează și un proiector.
Așa înțelegem mai exact de la ce vine particula Pro din denumirea completă a tabletei. Nu neapărat de la Professional, deși cred că a fost creată având în vedere în special acest sector, cât mai ales de la proiectorul din dotare.
Da, am mai văzut așa ceva tot de la Lenovo, este review pe Gadget.ro, însă acum vorbim de o variantă ce a ajuns la maturitate și care devine mai portabilă, renunțându-se la diagonala de laptop – 13.3 inch, pentru una normală în zona tabletelor. Cu 10.1 inch, Lenovo Yoga Tab 3 Pro este acum mai ușor de transportat și mai lesne de operat în diverse condiții.
Vom vorbi despre toate pe larg, mai întâi să vedem cu ce ne întâmpină la prima vedere această tabletă.
Specificații pentru Lenovo Yoga Tab 3 Pro:
Design
Am primit tableta într-o cutie ce pare similară cu cea de retail. Cu toate acestea, sunt aproape sigur că am avut de-a face cu o variantă destinată testării, una de preproducție. În pachetul ajuns la noi am găsit tableta, un încărcător pe standardul din Marea Britanie, un cablu microUSB – USB 2.0 și un mic ghid de utilizare.
De data aceasta nu am mai fost ”răsfățați” cu o pereche de căști de foarte bună calitate, unele JBL, ca în cazul lui Lenovo Yoga Tablet 2 Pro.
Fiindcă vorbim despre o tabletă din seria Yoga, Tab 3 Pro aduce ca element comun celebra balama ce-ți permite mai multe tipuri de utilizare și așezare a dispozitivului. De asemenea, cilindrul de pe una dintre lateralele mari, cel care dă aspectul de carte împăturită, este păstrat la loc de cinste.
Acest element a permis obținerea unei grosimi de numai 4.68 mm în cel mai subțire punct al tabletei. Cu toate acestea, integrarea unei baterii de mare capacitate și a proiectorului a dus la o greutate apreciabilă. Cu 665 grame, Lenovo Yoga Tab 3 Pro nu este tocmai o tabletă pe care să-ți facă plăcere să o ții cu orele în mână. Nici nu vei putea, de altfel, fiindcă după numai 15 minute simți nevoia să o muți în cealaltă mână sau să o lași jos.
Chiar dacă am spus că păstrează designul similar cu al variantei pe care o înlocuiește, Lenovo Yoga Tab 3 Pro este mult schimbată. Avem materiale dintre cele mai alese, cu plastic de bună calitate, cu metal pentru balamaua ce integrează proiectorul și chiar piele ecologică pe spate. Nu prea ai ce să-i reproșezi din punct de vedere constructiv. Foarte rigidă și cu finisări atent lucrate, tableta face parte din zona premium și cu siguranță asta se simte.
Difuzoarele sunt 4 la număr, vin amplasate frontal, iar proiectorului îi este mult mai ușor de găsit o poziție corectă. Se rotește odată cu balamaua și astfel în doar câteva secunde îl vei ajusta corespunzător.
Lenovo Yoga Tab 3 Pro se prezintă excelent la capitolul design, singurul minus adevărat îl pot pune în dreptul greutății.
Ecran, proiector și sunet
Ecranul a scăzut în diagonală față de Yoga Tablet 2 Pro, însă a păstrat o rezoluție înaltă. Vorbim acum de un display IPS de 10.1 inch cu 2560 x 1600 pixeli, de unde rezultă o densitate de aproape 300 ppi. Deloc rău, ba chiar nu am ce să comentez legat de conturarea exactă a fonturilor, oricât de mici, sau a imaginilor de orice fel.
Culorile sunt vii, păstrate natural, unghiurile de vizualizare largi, nuanțele nu se schimbă oricum am apleca tableta, doar luminozitatea maximă putea fi mai ridicată. Să nu credeți că nu avem deloc intensitate, însă în lumină naturală puternică este greu să distingi ceva pe ecranul lui Lenovo Yoga Tab 3 Pro. Asta și datorită sticlei ce reflectă excesiv mediul ambiant. Totuși, nu cred că mulți dintre utilizatorii unei astfel de tablete vor petrece prea mult timp cu ea pe afară. Este doar o presupunere.
Mai există o mică problemă cu display-ul. De fapt, nu este una, să-i spunem, obiectivă, ci mai degrabă de percepție. Știți cum în cazul ecranelor cu pretenții ai impresia că atingi direct pixelii, parcă o sticlă de protecție sau un panel tactil nici nu ar exista. În cazul Lenovo Yoga Tab 3 Pro distanța dintre panelul tactil și display-ul propriu-zis nu este tocmai insesizabilă, așa că se pierde puțin la impresia artistică, dispare ușor din senzația de produs premium. Poate că sunt totuși prea pretențios, însă vorbim de un anumit nivel de preț.
În cadrul acestui capitol, spre deosebire de alte dispozitive, o să mai vorbim și despre proiector. Cel integrat în Lenovo Yoga Tab 3 Pro este amplasat pe balamaua mobilă, astfel este ușor de obținut exact unghiul de proiecție pe care îl dorim.
Mi-a plăcut foarte mult că imaginea oferită prin proiector se autoreglează, în funcție de unghiul de proiecție. Adică, dacă tableta este așezată pe o suprafață plană, dar vrem să proiectăm puțin mai sus, nu perpendicular, vom avea o imagine de tip trapez. La Lenovo Yoga Tab 3 Pro sunt senzori care detectează această situație și, în doar o secundă, primim imaginea corespunzătoare, în formă de dreptunghi, fără alte setări din partea noastră. Mai avem la dispoziție doar focusul, din meniul dedicat proiectorului, care se ajustează de pe ecranul tactil foarte simplu.
Imaginile oferite de proiector vin la o rezoluție de 840 x 480, iar diagonala maximă recomandată de producător este de 70 inch – aproximativ 177 cm. Totuși, eu apreciez că, pentru cele mai bune rezultate, o diagonală de maximum 120 – 130 cm este de preferat.
Este recomandat să folosim proiectorul doar în spații cât mai întunecate, pentru o reprezentare cât mai bună a culorilor, dar mai ales pentru un contrast ridicat. Astfel, ziua în amiaza mare, fără jaluzele sau draperii care să acopere geamurile, nu primești prea mult de la proiector. Însă, seara, noaptea sau oricând într-o cameră întunecată vei fi surprins de imaginile oferite de Lenovo Yoga Tab 3 Pro prin proiector. Nu vă așteptați la calitate de cinema, însă, de la o tabletă ce are și rol de proiector ad-hoc, este mai mult decât suficient.
Sunetul emis prin cele patru difuzoare JBL, toate plasate frontal, este incredibil de intens. Volumul maxim este foarte ușor de comparat cu al unei boxe externe portabile, desigur nu dintre cele mai puternice. Eu nu am întâlnit până acum tabletă, telefon mobil sau chiar laptop care să se poată compara ca intensitate a volumului cu Lenovo Yoga Tab 3 Pro. Sincer, nici nu poți asculta muzică la maximum cu tableta așezată la câțiva zeci de centimetri de tine.
Calitatea sunetului extern este bună, frecvențele înalte și medii sunt fin reproduse, doar bass ar mai fi trebuit adăugat ceva mai mult. Frecvențele joase nu sunt tocmai prezente cât ar fi nevoie, altfel i-aș fi acordat 10 cu felicitări lui Lenovo Yoga Tab 3 Pro pe partea de sunet extern. Oricum, foarte bine pentru o tabletă.
Prin jack-ul de 3.5 avem parte de o experiență excelentă, asta dacă ai în dotare o pereche de căști de bună calitate. Toate frecvențele sunt bine reproduse, iar volumul maxim suficient.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Intel nu este un producător de procesoare renumit pentru soluțiile aduse pe dispozitive mobile precum telefoanele sau tabletele cu Android. De cele mai multe ori, deși suficient de performante, chipset-urile Intel nu se înțeleg așa cum ar trebui cu sistemul de operare de la Google.
Lenovo Yoga Tab 3 Pro folosește un procesor Intel Atom Cherry Trail x5-Z8500 de tip quad-core ce poate urca în frecvență până la un maxim de 2.24 GHz. Acest chipset este unul foarte puternic, însă i-au fost alăturați numai 2 GB de memorie RAM. La prețul la care este propusă această tabletă, 4 GB ar fi fost mai mult decât bineveniți.
De partea grafică se ocupă un accelerator Intel HD Graphics, iarăși, foarte puternic. Nu există joc din magazinul Google Play care să-i pună probleme și asta oferindu-se în același timp maxim de detalii.
Spațiul de stocare este de 32 GB, din care sunt disponibili utilizatorului circa 23.33 GB. Nu-i puțin deloc, iar dacă ai nevoie de și mai mult poți apela la un card microSD de până la 128 GB.
Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre Lenovo Yoga Tab 3 Pro:
Din păcate, acest ansamblu hardware foarte puternic (cu excepția cantității de memorie RAM, rămasă la o valoare de mid-range) nu se înțelege mai deloc cu sistemul de operare Android 5.1 Lollipop. Lenovo a ales să nu mai modifice intens interfața, foarte puține schimbări sunt aduse față de un Android nativ, însă degeaba.
Lag-ul își mai face apariția, sunt ușoare momente de ezitare întâlnite ici și colo și, mai grav, multe dintre aplicații dau erori. Și asta nu se întâmplă doar ocazional, ci destul de des. Nu de puține ori browser-ul Chrome, aplicația OLX sau altele au afișat mesajul ”Din păcate, … nu mai răspunde. Doriți să așteptați?”. Iată alte câteva erori cu care m-a întâmpinat Lenovo Yoga Tab 3 Pro:
Lenovo ar face bine să lanseze câteva update-uri de firmware care să rezolve cât mai repede problemele de software. Ar fi indicat să se facă și un upgrade al sistemului de operare, căci Android-ul Lollipop nu mai este deloc de actualitate.
Dintre aplicațiile preinstalate pe Lenovo Yoga Tab 3 Pro găsim aproape toată suita de Google, cu Magazin Play, Gmail, Hărți, YouTube, Drive, Muzică Play, Hangouts, Fotografii, Chrome, Setări Google, dar și unele din partea Lenovo: SHAREit (transfer simplu de fișiere între dispozitivele ce folosesc acest software), SYNCit HD (sincronizare și backup), Lenovo Sketchpad (un fel de Paint ce poate fi activat pe orice ecran, în orice aplicație, poți desena, lua notițe oriunde), Lenovo eFrame (vizualizare și editare de fotografii), Ghid de utilizare și Yoga Tab 3 Pro (prezentare interactivă a funcțiilor tabletei).
Pe lângă acestea, mai avem: Dolby ATMOS (reglarea sunetului oferit), Evernote, McAffe Security, Netflix (o lună oferită gratuit), Proiecție și WPS Office.
Lenovo Yoga Tab 3 Pro mai aduce și câteva funcții interesante:
- Bară laterală inteligentă – cu un swipe din dreapta spre stânga, cu plecare din afara ecranului tabletei, apare un meniu cu câteva setări rapide: activare/dezactivare proiector, reglare focalizare proiector, mod sunet (Muzică, Film, Joc) și afișare (culori vii, standard, citire), activare rapidă Înregistrare sunet, Camera foto, Evernote sau Sketchpad, acces rapid către galerie.
- AnyPen – ecranul devine foarte sensibil la atingere și practic poate fi folosit inclusiv cu vârful unui pix. Nu funcționează însă cel mai precis, uneori trebuie să apeși cam tare pe ecran.
- Ferestre multiple – face exact ce spune denumirea, îți permite să ai pe același ecran mai multe aplicații deschise simultan.
Capturi de ecran din meniul tabletei Lenovo Yoga Tab 3 Pro:
Performanță
Din rezultatele testelor de benchmark, strânse în tabelul de mai jos, observăm foarte clar că Lenovo Yoga Tab 3 Pro beneficiază de un ansamblu hardware puternic. Dar, așa cum am mai afirmat de câteva ori, punctajele mari obținute în aceste teste sintetice nu reflectă mereu o experiență de utilizare fără cusur.
Conectivitate
Lenovo Yoga Tab 3 Pro vine în mai multe variante, diferențele dintre ele fiind doar în ceea ce privește conectivitatea. La noi a ajuns versiunea YT3-X90F, care nu oferă suport pentru rețele GSM. Totuși, variantele comercializate în țara noastră sunt cele care aduc și conectivitate de date prin 4G LTE. Acestea variante sunt fie YT3-X90L, fie YT3-X90X. Diferențele constau în benzile 3G și 4G pe care le pun la dispoziție. Lenovo Yoga Tab 3 Pro YT3-X90L este varianta care acoperă pe 4G toate frecvențele operatorilor din țara noastră, inclusiv pe cea Digi Mobil, adică banda 38 pe 2600 MHz în spectrul TDD.
Afară de cele de mai sus, Lenovo Yoga Tab 3 Pro mai aduce Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac dual band pe 2.4 și 5 GHz cu conectivitate tip MIMO (Multiple Input – Multiple Output), bluetooth 4, GPS și GLONASS. Portul microUSB este poziționat pe laterala de sus (în mod portrait), între butonul de power și cele pentru reglarea volumului, iar jack-ul de 3.5 mm pe marginea de jos (tot în mod portrait).
Precizez că semnalul prin prin Wi-Fi nu este cel mai puternic, în zonele unde cu telefonul am maxim, cu Lenovo Yoga Tab 3 Pro lipsea cel puțin o liniuță. Chiar dacă nu am sesizat scăderi de performanță în viteza de internet, trebuia să menționez și acest aspect. În rest, celelalte elemente de conectivitate s-au comportat normal, cu toate că la bluetooth au mai existat erori de software. Însă, odată ce treceam peste ele, conexiunea era stabilă.
Cameră foto și video
Cu o greutate de 665 grame și un dispaly de 10.1 inch, Lenovo Yoga Tab 3 Pro nu reprezintă tocmai gadgetul ideal pentru a surprinde fotografii. Chiar și așa, dispozitivul aduce o cameră principală de 13 Megapixeli cu autofocus și una frontală de 5 Megapixeli cu focus fix.
Meniul aplicației camerei este simplu, avem mai multe moduri în care putem surprinde instantanee (normal, captare inteligentă, action shot, panoramă), precum și câteva presetări pentru anumite scene: Auto, Cod de Bare, Acțiune, Artificii, Peisaj, Noapte, Portret, Sport.
Capturi de ecran din meniul aplicației camerei foto de pe Lenovo Yoga Tab 3 Pro:
Pozele pe care le reușește tableta nu sunt cele mai grozave, dar sunt suficiente pentru a surprinde la nevoie o amintire. Este clar că vei face fotografii cu Lenovo Yoga Tab 3 Pro doar dacă nu mai ai altceva la îndemână și nu vrei să ratezi un moment unic. Cel puțin eu așa văd utilitatea unei camere foto pe un dispozitiv precum tableta, mai ales când vorbim de una cu ecran mare și greutatea la fel.
Galerie de poze făcute cu Lenovo Yoga Tab 3 Pro (primele două sunt realizate cu camera frontală, următoarele cu cea principală):
Autonomie
Proiectorul cu o putere luminoasă de 50 lumeni avea nevoie de o baterie de capacitate mare dacă voia să ofere câteva ore de proiecție neîntreruptă. Pentru asta, Lenovo Yoga Tab 3 Pro încorporează un acumulator de 10200 mAh.
Încărcătorul primit de noi în pachet este unul pe standard UK, ce poate livra energie cu maximum 2 Ah, la 5.2, 7, 9 sau 12 volți:
Grație tehnologiei de încărcare rapidă și acestui încărcător adaptabil, în numai 2 ore și câteva minute poți ajunge de la o baterie aproape descărcată (10%) la una complet plină. Să nu uităm că în 2 ore încărcăm un acumulator de puțin peste 10 Ah.
Autonomia oferită de Lenovo Yoga Tab 3 Pro este bună, mai ales dacă luăm în considerare rezoluția oferită de ecran. În utilizare medie, cu câteva ore pe zi, îți poate oferi până la două zile, dar folosită în regim continuu se oprește la 7 – 8 ore, iar asta dacă luminozitatea ecranului nu este setată la maximum.
Rulând fără oprire clipuri video pe YouTube, cu luminozitatea ecranului la 100%, prin conexiune Wi-Fi la internet, tableta rezistă circa 5 ore și jumătate. Nu-i rău. Folosind proiectorul în fix aceleași condiții, bateria rezistă aproximativ 4 ore. Iarăși, destul de bine.
Preț
Lenovo Yoga Tab 3 Pro – 2499 lei pe eMAG.ro. eMAG comercializează o variantă și cu conectivitate 4G LTE, față de versiunea testată de noi ce nu aduce acest element.
Concluzii
Principala caracteristică cu care vrea să se evidențieze Lenovo Yoga Tab 3 Pro este proiectorul încorporat. Acesta își face treaba foarte bine, oferă imagini de calitate, este foarte ușor de setat și chiar aduce acel ceva în plus.
Utilă în mediul business sau educațional, Lenovo Yoga Tab 3 Pro are multe atuuri de partea sa, însă nu este perfectă. Construcția premium, cu materiale și finisări de cea mai bună calitate, precum și un sunet extern și un procesor puternic, sunt principalele calități. Să nu uităm nici autonomia.
Însă, tocmai acolo unde un produs premium ar trebui să exceleze, la experiența în utilizare, adică la modul în care utilizatorul interacționează cu tableta, mai este de lucrat. Din fericire, acest aspect este cel mai ușor de corectat, nu este nevoie de schimbări la nivel hardware, ci doar de o scriere mai bună a software-ului. Și de actualizare a sistemului de operare. Lenovo Yoga Tab 3 Pro nu este ieftin, iar clienții vor fi pretențioși odată ce au cheltuit o sumă frumoasă de bani pe o tabletă, așa că nu e bine să uiți de ei.
De fapt, dacă ar primi îmbunătățiri la nivel software, care să elimine erorile și aducă Android-ul la zi, nu prea aș mai avea ce să-i reproșez lui Lenovo Yoga Tab 3 Pro.
Rămâne la sfârșit să prezint pe scurt principalele puncte pro sau contra pentru Lenovo Yoga Tab 3 Pro:
PRO
- construcție solidă, materiale și finisări de foarte bună calitate;
- forma tabletei (de carte împăturită) face utilizarea mult mai ergonomică, iar balamaua permite folosirea dispozitivului în mai multe moduri, după nevoi și preferințe;
- proiectorul încorporat își face treaba bine, nu este pus doar de formă;
- autonomie suficientă;
- sunet extern foarte puternic, nu ai nevoie de o boxă portabilă pentru a face o prezentare într-o cameră de dimensiuni medii.
CONTRA
- multe erori de software primite în decurs de doar câteva zile;
- Android 5.1 Lollipop când Android N este deja livrat către anumite dispozitive;
- greutate mare.