Seria Yoga de la Lenovo, fie că vorbim de laptopuri, ultrabook-uri sau tablete, dorește să aducă un plus de flexibilitate în ceea ce privește posibilitățile de utilizare. Astfel, dispozitivele încadrate în această gamă dispun de elemente ce permit mai multe moduri de folosire.

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro reușește să atingă flexibilitatea dorită de producător printr-un suport rabatabil frumos integrat în designul general al tabletei. Prin cilindrul în care este integrată bateria și prin intermediul acestui stand ce se poate înclina sub diferite unghiuri, Lenovo Yoga Tablet 2 Pro reușește să ofere (conform producătorului) patru moduri de utilizare: Hold, Tilt, Stand și Hang.

Cât sunt acestea de utile în viața de zi cu zi vom vedea puțin mai târziu, deocamdată să dezvăluim ce se ascunde sub carcasa elegantă.

Specificații Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Specificatii Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Design

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Cutia în care a venit exemplarul Lenovo Yoga Tablet 2 Pro la test mai conținea și un încărcător, un cablu microUSB – USB 2.0, căști JBL de tip in-ear pe fir lat cu două perechi de dopuri suplimentare și o bucată de material textil (microfibră) pentru a îndepărta urmele de pe ecran și corpul tabletei. Probabil în pachetul de retail își vor face loc și un manual de utilizare și certificatul de garanție.

După cum v-am spus încă de la început, seria Yoga de la Lenovo pune în prim plan designul, în care integrează anumite soluții pentru un grad ridicat de flexibilitate.

În cazul lui Lenovo Yoga Tablet 2 Pro, cilindrul de pe una dintre lateralele tabletei joacă rolul principal. Acesta integrează și suportul prin care dispozitivul poate fi așezat sub diferite unghiuri pe o suprafață orizontală, dar poate fi folosit și pentru a agăța tableta într-un loc unde acest lucru este posibil.

Standul rabatabuil se desface din cilindru prin apăsarea butonului de lângă camera principală de 8 Megapixeli. Odată deblocat, acest suport poate fi rotit la aproape 180 de grade și rămâne fixat în orice unghi dorim. Nu există unghiuri predefinite, ci poate fi așezat oricum avem nevoie. Acest lucru este posibil datorită faptului că suportul se rotește destul de greu, necesitând o oarecare forță pentru a-l mișca și astfel rămâne în orice poziție avem nevoie.

Tot în cilindru se află și bateria de mare capacitate (9.6 Ah), videoproiectorul încorporat cu butonul ce glisează spre a regla focusul, dar și butonul power – așezat simetric față de proiector, în celălalt capăt al cilindrului.

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro oferă sunetul extern prin intermediul a  trei difuzoare: două frontale, sub ecranul tabletei, integrate tot în cilindru și un subwoofer așezat pe spatele dispozitivului, sub camera foto principală și butonul pentru desfacerea suportului rabatabil.

Sub acesta și sub un capac ce poate fi văzut doar odată ce desfacem standul, găsim slotul pentru cardul microSD și pentru cartela micro sim. Tableta Lenovo Yoga Tablet 2 Pro venită la test nu este varianta cu conectivitate 4G LTE și de aceea sub acest căpăcel nu exista decât slotul pentru cardul microSD.

Datorită faptului că toate elemntele ce ar necesita un spațiu mai mare pentru a putea fi integrate se află în cilindrul despre care am tot vorbit, grosimea tabletei (în cel mai subțire punct) este de numai 3.7 mm. Această dimensiune se întâlnește numai către extremitățile dispozitivului.

Chiar dacă ar putea părea că toată tableta este confecționată din metal, nu este cazul. Numai suportul,  marginea ce înconjoară ecranul și zona unde este subwoofer-ul sunt din aluminiu. Restul sunt din plastic, dar acesta este de o foarte bună calitate. Spatele prezintă și o textură fină ce face materialul să semene și mai mult cu metalul.

Chiar dacă  din punct de vedere al rigidității structurale nu sunt niciun fel de probleme, dacă apăsăm mai tare pe spatele tabletei vor apărea ușoare puncte de presiune pe ecranul acesteia. Trebuie apăsat destul de tare, dar asta se întâmplă și trebuia menționat.

Finisările sunt de cea mai bună calitate, nu există elemente prost fabricate și totul se îmbină exact.

Ca și o concluzie a acestui capitol, Lenovo Yoga Tablet 2 Pro se prezintă excelent ca design. Pentru mine singurul aspect deranjant este dat de greutatea tabletei. La aproape 1 kg este destul de greu de transportat peste tot și mai ales de ținut într-o singură mână. Aici intervine cilindrul care oferă un grip foarte bun în modul portrait, dar greutatea mare tot se face resimțită după numai câteva minute de utilizare.

Ecran, videoproiector și sunet

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Ecranul IPS de 13.3 inci cu rezoluție 2560 x 1440 pixeli este unul de foarte bună calitate. Aș putea să mă opresc numai și cu această remarcă, dar o să continui a dezvolta.

Culorile afișate sunt plăcute, vii, dar fără a fi suprasaturate. Unghiurile de vizualizare sunt foarte largi, iar luminozitatea maximă mai mult decât suficientă. În interior nu cred că veți găsi de cuvință să o reglați la mai mult de 50% din capacitate. Din păcate, sticla ce acoperă display-ul reflectă cam tare mediul ambiant, așa că în lumină naturală este ceva mai dificil de folosit tableta, chiar și cu luminozitatea setată la maximum.

În rest, nimic de reproșat ecranului de pe Lenovo Yoga Tablet 2 Pro. Densitatea pixelilor, deși poate părea mică la 220 ppi, se dovedește suficientă în toate cazurile. Nu am găsit că ar fi fost vreodată nevoie de mai mult.

Acum trecem poate la cel mai important element regăsit la Lenovo Yoga Tablet 2 Pro – videoproiectorul încorporat în cilindrul tabletei. Nu mă așteptam ca acest element să-mi placă atât de tare. Când am citit prima dată despre Lenovo Yoga Tablet 2 Pro și al său proiector nu am fost deloc impresionat, ba chiar nu-i înțelegeam rostul.

Acum, după câteva zile de utilizare, mărturisesc că Lenovo Yoga Tablet 2 Pro este unul dintre produsele venite la test pe care cu greu îl voi înapoia.

Pentru a activa videoproiectorul nu este nevoie decât să ținem apăsat butonul dedicat (aflat în imediata apropiere a proiectorului) mai mult de 3 secunde. Apoi acesta începe să funcționeze. Tableta trebuie așezată ca în imaginea de mai jos:

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Acesta este unghiul optim în care videoproiectorul își face treaba. Interesant este că imaginea se ajustează automat pe verticală, folosindu-se senzorii integrați de tabletă. Astfel, dacă vrem să proiectăm la un unghi diferit față de cel optim (pe verticală, nu orizontală) imaginea se modifică corespunzător. Adică, nu mai este proiectat un dreptunghi, ci un trapez cu baza mare sus sau jos, în funcție de unghiul de la care se face proiecția.

Pentru putea a face focus corespunzător în imaginea oferită de videoproiector avem un buton ce glisează pe o distanță de circa 1 cm. Acesta este poziționat tot pe cilindru, pe partea din spate a tabletei, undeva sub proiector.

Ecranul se oprește după numai câteva secunde de când a fost pornit videoproiectorul, dar se aprinde ori de câte ori atingem ecranul. În plus, se poate seta ca acesta să fie activ tot timpul, putând seta ca videoproiectorul să afișeze numai o fereastră, iar ecranul pe ambele care sunt active.

Conform specificațiilor producătorului, diagonala maximă pentru proiectare este de 50 de inci (aprox. 125 de cm). Am depășit acestă valoare, iar calitatea imaginii s-a păstrat destul de bună până la circa 2 metri în diagonală.

Nu am găsit detalii despre rezoluția oferită de videoproiector, dar cred că este vorba de una VGA (640 x 480 pixeli). Poate părea scăzută, dar vă asigur că pentru dimensiunile lentilei și pentru că este vorba de un proiector integrat într-o tabletă, este mai mult decât suficient.

Nu avem parte de detalii extraordinare, dar clipuri pe youtube și chiar filmele pot fi savurate cu plăcere. Asta mai ales noaptea sau într-o cameră întunecată, întrucât ziua este mai dificil să înțelegi ceva din proiecția oferită de Lenovo Yoga Tablet 2 Pro.

Prezentările PowerPoint, documente cu text clar sau tabele și alte asemenea elemente sunt vizibile destul de bine și ziua, probabil și mai bine dacă sunt proiectate pe un ecran dedicat. Eu am testat numai pe zid și am fost plăcut impresionat de ceea ce afișează un videoproiector încorporat pe o tabletă. Pozele din galeria de la finalul articolului referitoare la proiecție nu redau elocvent realitatea.

Să trecem la sunet. Lenovo Yoga Tablet 2 Pro oferă sunetul extern prin două difuzoare frontale și un subwoofer situat pe spatele tabletei. Toate sunt de proveniențță JBL, iar puterea combinată a acestora se pare că este de 8 W (2 x 1.5 W difuzoarele frontale și 5 W subwoofer-ul). Nu cred că se atinge acestă valoare, dar asta nu înseamnă că sunetul este slab. Nicidecum, pot afirma chiar că este cu mult peste ceea ce întâlnim la laptopuri din aceeași categroie de preț cu Lenovo Yoga Tablet 2 Pro.

În plus, sunetul emis de tabletă este bun calitativ și are suficient de mult bass. Oarecum normal dacă ne gândim că încorporează un difuzor dedicat frecvențelor joase. La volum maxim, Lenovo Yoga Tablet 2 Pro oferă o intensitate suficientă vizionării unui film fără a fi nevoie de boxe suplimentare.

Prin jack-ul de 3.5 mm avem parte de un sunet, să spunem, perfect. Nu există așa ceva, dar Lenovo Yoga Tablet 2 Pro se apropie de acest deziderat. Căștile din pachet vin de la același producător cu cel al difuzoarelor încorporate de tabletă. JBL a pus niște căști extrem de capabile în pachetul lui Lenovo Yoga Tablet 2 Pro, încât nu cred că poate exista cineva care să dorească să schimbe aceste accesorii cu altele. Decât dacă nu-i plac căștile de tip in-ear. Acestea sunt pe fir lat și au în plus două pereche de dopuri.

Toate elementele pe care le-am analizat la acest capitol s-au descurcat excelent din punctul meu de vedere. Știu că Lenovo Yoga Tablet 2 Pro se vrea un produs premium și prețul este pe măsură, dar nu prea am ce să-i reproșez aici.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro se bazează pe un procesor de la Intel, modelul Atom Z3745. Acesta este de tip quad-core și poate urca în frecvență până la un maxim de 1.83 GHz, în funcție de solicitări. Pe partea de accelerare grafică este ajutat de un GPU Intel HD Graphics destul de capabil.

Memoria RAM este de 2 GB, iar spațiul de stocare de 32 GB (25.44 GB în realitate). Putem extinde această capacitate cu un card microSD de până la 64 GB.

În majoritatea timpului, ansamblul hardware de pe Lenovo Yoga Tablet 2 Pro se dovedește suficient. Mai sunt momente în care îngheață câteva fracțiuni de secundă, dar numai atunci când sunt executate anumite sarcini în fundal.

Lagul sau agățări ale sistemului sunt și ele prezente, dar la fel de rar. La un produs încadrat în acestă categorie de preț deranjează, dar, per total, experiența în utilizare nu are prea mult de suferit.

Deși este lansată de câteva luni bune, Lenovo Yoga Tablet 2 Pro folosește ca sistem de operare ușor îmbătrânitul Android 4.4.2 KitKat. Peste acesta, Lenovo a adăugat o interfață proprie ce schimbă radical aspectul nativ al sistemului de operare de la Google.

Nu avem ”sertarul” cu toate aplicațiile, acestea regăsindu-se direct pe ecranele de start. Zona de notificări este activabilă printr-un swipe de sus în jos, iar meniul cu setări rapide printr-un swipe de jos în sus.

Ecranul de deblocare și meniul cu toate setările sunt și ele ușor schimbate. Cele trei taste cu rol de back, home și options sunt de tip touch buttons, integrate pe display. În colțul din stânga jos și-a făcut apariția și cea de-a patra tastă ce-ți permite deschiderea unei noi aplicații pe ecran, fără ca cea curentă să fie închisă.

Această opțiune este utilă în prezentările cu videoproiectorul și a fost creată probabil pentru un plus de productivitate pentru zona business.

Aplicațiile preinstalate pe Lenovo Yoga Tablet 2 Pro sunt multe la număr și amintesc câteva dintre ele, pe lângă suita celor de la Google: Gamestore, Brewster, Facebook, Twitter, Evernote, DAQRI, Kingsoft Office, Amazon Kindle, Proiecție, Security HD, SYNCit HD, SHAREit, CLONEit, Dolby – egalizator sunet, Lenovo eFrame, Lenovo Sketchpad – permite luarea de notițe oriunde pe ecran.

Nu am mai insistat cu descrierea aplicațiilor, întrucât deja review-ul a căpătat proporții. Dacă doriți detalii despre una sau mai multe dintre ele puteți apela la Google sau la secțiunea de comentarii.

Performanță

Teste benchmark Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Câteva teste de benchmark au fost trecute și de Lenovo Yoga Tablet 2 Pro, iar rezultatele sunt în tabelul de mai jos:

Tabel teste benchmark Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Conectivitate

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

După cum spuneam mai devreme, Lenovo Yoga Tablet 2 Pro poate veni în varianta și cu conectivitate 4G LTE. Noi am primit la test versiunea Wi-Fi only în standardele 802.11 a/b/g/n, dual-band, iar, pe lângă acest mod de conectare a tabletei, mai avem bluetooth 4.0, GPS, microUSB 2.0 și jack de 3.5 mm – ultimele două pe laterala din stânga (în mod landscape, cu cilindrul în jos).

Deasupra acestora avem butoanele pentru reglarea volumului. Ele nu sunt inscripționate cu +/-, întrucât își schimbă funcția în concordanță cu modul în care este ținută tableta (cu cilindrul în sus sau în jos).

Butonul power este de mari dimeniuni și este așezat la celălalt capăt al cilinndrului față de proiector. Sunt momente când apeși pe lentila proiectorului  în speranța că astfel tableta va porni. După câteva zile vei ști mereu că  butonul de power este în partea stângă (mod landscape, cilindrul jos).

Nu am întâmpinat probleme cu niciunul dintre elementele de conectivitate, calitatea semnalului Wi-Fi fiind normală, fără a impresiona sau decepționa.

Cameră foto și video

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Dacă doriți să faceți poze cu o tabletă cu ecran de 13.3 inci și greutate de aproape 1 kg, vă urez succes. Nu este foarte simplu de realizat acest lucru, dar dacă chiar vreți să vedeți cum se descurcă Lenovo Yoga Tablet 2 Pro pe partea foto, aveți mai jos câteva exemple. Unul dintre ele este pentru camera frontală.

Senzorul de 8 Megapixeli captează și clipuri video la o rezoluție maximă Full HD 1080p. Aceste materiale arată chiar bine, doar că, din nou vă spun, nu este cel mai comod să filmezi cu un dispozitiv cu ecran de 13.3 inci.

Autonomie

Screenshot Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Bateria de 9600 mAh pe care Lenovo Yoga Tablet 2 Pro o încorporează se dovedește suficientă pentru aproape 9 ore de folosință normală. Asta înseamnă că luminozitatea ecranului va fi cel mult la 50% (suficient în interior), fără jocuri sau alte aplicații complicate.

Am rulat continuu clipuri video pe youtube, iar de la încărcare maximă până la 10% s-au scurs puțin peste 4 ore. Asta s-a întâmplat cu luminozitatea ecranului la maxim și cu sunetul extern la 50%. Dacă aceste valori s-ar fi înjumătățit, sunt sigur că autonomia ar fi crescut la peste 6 ore în noile condiții.

Tot puțin peste 4 ore am obținut și când am rulat clipuri video pe youtube, dar am folosit proiectorul. De această dată sunetul a fost la minim.

Chiar dacă pentru rularea clipurilor video valorile pot părea scăzute, trebuie să ținem cont în ce condiții au fost făcute aceste teste. Luminozitatea ecranului este foarte ridicată la 100%, iar proiectorul este și el un mare consumator. În utilizare normală, autonomia oferită de acumulator este suficientă.

Preț

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro – 2799 lei la eMAG.

Concluzii

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Da, la concluzii vă spun de obicei cum stă produsul testat raportat la prețul pe care îl plătim. Lenovo Yoga Tablet 2 Proeste un gadget scump, dar care reușește să ofere destul pentru costul de comercializare. Nu spun că este cel mai bun raport preț/specificații, dar se apropie.

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro poate că pe hârtie nu anunță prea multe, iar probabil unii dintre voi veți spune că un videoproiector încorporat, un sunet foarte bun și un stand nu merită atâția bani. Așa am crezut și eu până am ajuns să folosesc această tabletă.

Celor ce își permit să investească mai mult de 2.000 de lei într-o tabletă le recomand să ia în considerare și Lenovo Yoga Tablet 2 Pro. Încercați să folosiți chiar și pentru câteva momente acest dispozitiv și s-ar putea să vă convingă, așa cum m-a convins și pe mine.

Principalele puncte pozitive sau negative pentru Lenovo Yoga Tablet 2 Pro:

PRO:

– ecran foarte bun, cu luminozitate ridicată, culori plăcute și rezoluție mare;

– construcție solidă, cu materiale și finisări foarte bune;

– videoproiector încorporat;

– sunet foarte bun atât prin difuzoarele externe, cât și prin jack-ul de 3.5 mm;

– căști JBL de calitate în pachet;

– autonomie bună a bateriei;

– stand și cilindru ce permit mai multe moduri de folosire.

CONTRA:

– Android 4.4.2 intens modificat de Lenovo și care oferă ușoare momente de ezitare – lag, agățări;

– greutate cam ridicată ce nu permite folosirea tabletei cu o singură mână mai mult de câteva minute;

– puncte de presiune ce apar pe ecran dacă apăsăm tare pe spatele tabletei.