Și uite că în cele din urmă, LG G Flex 2 a ajuns și pe mâinile mele. Precizez de la bun început că nu am testat versiunea de retail ci un early sample trimis de către Orange România, device-ul propriu-zis ce avea și sub display-ul de 5.5 inch o mențiune: Not for sale.

LG G Flex 2 reprezintă a 2-a iterație a telefonului cu display curbat de la compania sud-coreeană. Am testat și prima generație, chiar pe o perioadă mai îndelungată și la LG G Flex 2 aș spune că au rezolvat multe din punctele slabe înregistrate de primul LG G Flex.

LG-G-Flex-2 (1)

În primul rând că au coborât de la un ecran de 6 inch la unul de 5.5 inch, au urcat de la o rezoluție HD la una de tip FHD, iar finisarea per total a smartphone-ului aș spune că este mai bună la noua generație, mai multă atenție la detalii + software actualizat și hardware de top, unul dintre primele telefoane cu procesor Qualcomm Snapdragon 810. LG G Flex 2 se adresează celor care doresc să iasă în evidență, un smartphone pe care nu ai cum să nu-l remarci în mâna posesorului, nu întâlnești telefoane cu o astfel de curbură la tot pasul.

Specificații LG G Flex 2

specificatii-LG-G-Flex-2

Design

LG-G-Flex-2 (10)

Nu am ce să spun legat de accesoriile din pachet și trec direct la modul în care arată LG G Flex 2 + impresiile lăsate după câteva zile în care l-am întors pe toate părțile. Fiind obișnuit de LG G Flex din prima generație, curbura de la LG G Flex 2 nu mi s-a părut a fi așa dramatică, dar clar îl remarci prin această formă atipică.

Este curbat din partea superioară spre partea inferioară și nu de la stânga la dreapta cum era Sasmung GALAXY Round-ul vândut de rivalul sud-coreean prin țara sa de baștină. Ajută curbura la ceva?

Da. Telefonul stă mult mai bine în palmă, pare și ceva mai compact față de alte telefoane cu display de 5.5 inch. Butonul de pornire, controalele de volum sunt pe spate, sub senzorul de 13 Megapixeli. Capacul spate se îndepărtează și oferă acces la slotul pentru cartela de tip microSIM și la locașul destinat cardurilor microSD de până la 128 GB. Bateria de 3000 mAh nu merge a fi îndepărtată, doar într-un service (multe șurubele sunt la vedere).

Lipsesc tastele capacitive de la baza ecranului, controale de tip touch buttons în interfață grafică, soluție folosită de LG la multe dintre smartphone-urile sale cu Android. Capacul spate este lucios, dar nu reflectă amprentele adunate atât de rapid ca alte soluții de gen. Oferă un grip de nivel mediu, nu excelează, dar nici nu simți smartphone-ul că la orice mișcare are tendința să scape pe jos. LG spune că zgârieturile mai fine de la G Flex 2 se rezolvă cu așa numita tehnologie de self healing, un polimer creat de către LG care se întinde peste zgârieturi. Din câte am citit, merge la zgârieturile foarte fine, cele mai adânci rămân impregnate în capacul din plastic. De aceea recomand o husă dedicată, mai greu de găsit având în vedere forma telefonului, dar LG este un brand A-list și mizează pe secțiunea de accesorii spre a-și mări profitul.

Ecran și sunet

LG-G-Flex-2 (17)

P-OLED de 5.5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 3, 403 ppi / densitatea pixelilor și 73.5% raportul ecran / corp al smartphone-ului, unul destul de bun.

Culorile sunt afișate corect, nu ai parte de pixelare a imaginilor în vreun scenariu de utilizare. Totuși, nu punctează prea bine la luminozitate, dar mai ales sub acțiunea razelor de soare. Conținutul afișat de ecranul curbat devine aproape ilizibil într-o astfel de situație, chiar și cu luminozitatea la maxim. Curbura ecranului cred că este de vină pentru o astfel de situație. În rest, nu i se poate reproșa nimic. Tratamentul oleofobic mi s-a părut bun, nu reliefează amprentele în mod rapid.

Sunt trei moduri de utilizare pentru ecran: Standard, Vivid și Natural. Modul vivid amintește direct de ecranele Super AMOLED ale Samsung, culori puternice. Între Standard și Natural sunt diferențe infime.

Sunetul provine de la speaker poziționate pe spatele lui LG G Flex 2. Aduce un sound puternic, bine conturat, bass-ul mult mai slab față de așteptările mele, deși respectă standardele Dolby. Este un telefon pe care nu ai cum să nu-l auzi când primești un apel. Jack-ul de 3.5 mm se află la bază. Cu căști de tip in-ear aduce un sound imersiv, impecabil.

Hardware, sistem de operare și aplicații

LG-G-Flex-2 (20)

Sunt 2 versiuni de LG G Flex 2: prima cu 2 GB RAM și 16 GB spațiu de stocare / cea testată și de mine și a doua cu 3 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare, care nu cred că va ajunge în România pe canal oficial.

Ambele versiuni împărtășesc restul de specificații hardware: Qualcomm Snapdragon 810 pe 64-bit, arhitectură big.LITTLE cu 4 x ARM Cortex-A57 la 2.0 GHz și 4 x ARM Cortex-A53 la 1.5 GHz, Adreno 430 în rol de accelerator grafic, 2 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare din care în mod real se oferă 8.91 GB, repet 8.91 GB. Noroc cu slotul pentru cardurile microSD de până la 128 GB.

Acest procesor era așteptat a fi unul dintre CPU-urile favorite în a impresiona în testele de benchmark și a deveni lider autoritar. Pe HTC One M9 și LG G Flex 2 au fost nenumărate plângeri legate de supraîncălzirea telefoanelor în utilizarea lor pe jocuri mai complexe, teste de benchmark. Am rulat Real Racing 3 și Grand Theft Auto: San Andreas, fiecare câte o oră de joc și nu s-a încălzit, decât în limite normale, mai puțin decât LG G3. Nu s-a restartat, nu au apărut informații legate de supraîncălzire, disipare căldurii se face excelent. Meizu MX4 se încălzea mult mai tare față de LG G Flex 2, aș spune că nu există termen de comparație. Și toate astea în contextul în care am testat un sample și nu versiunea de retail.

Rulează Android 5.0.1 Lollipop cu interfața grafică concepută de către LG. Este un Android plăcut, nu agață în meniu, rezistă și la partea de multitasking fără nicio problemă. Cred că este de-a dreptul inutil să mai precizez că rulează orice joc sau aplicație din Google Play. De fapt, software-ul regăsit pe LG G3 îl vezi și pe LG G Flex 2, în totalitate.

Are port infraroșu și funcția de telecomandă ad-hoc prin aplicația integrată. Impresionează în browsing sau în streaming-ul de conținut video de pe YouTube. Controalele de tip touch buttons pot fi configurate în funcție de preferințele fiecăruia, unul dintre avantajele unei astfel de soluții.

Consider că LG G Flex 2 este un adevărat smartphone multimedia ce se pretează la jocuri, la vizionat de filme în format full HD, browsing etc. Livrează o experiență de utilizare plăcută, fără vreun compromis.

Aplicații preinstalate pe LG G Flex 2:

Aplicații Google: Căutare, Căutare vocală, Gmail, Google+, Muzică Play, Cărți Play, Chioșc Play, Jocuri Play, Drive, Fotografii by G+, Maps, Hangouts și Setări Google;

Gestionarul de fișiere – file manager de la LG;

QuickMemo+ – iei notițe și le salvezi pe smartphone;

QuickRemote – activează portul infraroșu și permite controlul electronicelor din apropiere;

LG SmartWorld – aplicații recomandate de către LG;

ThinkFree Viewer – citește documente în format Office (Word, Excel, PowerPoint);

Box – stocare în cloud, concurent al Dropbox;

Radio FM, Reportofon, client de mail.

Bloatware la minim, aproape inexistent. Setările sunt organizate în mai multe secțiuni: Rețele, Sunet, Afișaj și General. Necesită un timp de acomodare, multe opțiuni ce se lasă descoperite în mod treptat.

Performanță

Screenshot-LG-G-Flex-2 (45)

A trecut și de proba testelor de benchmark:

teste-benchmark-LG-G-Flex-2

 

Conectivitate

LG-G-Flex-2 (12)

Spun din start că nu-i lipsește nimic: 4G cu viteze de peste 300 Mbps la download, Wi-Fi în toate standardele, inclusiv Wi-Fi ac, bluetooth de ultimă generație, A-GPS și GLONASS, radio FM stereo cu RDS.

În ce privește conexiunea la internet prin Wi-Fi sau 3G / 4G s-a descurcat impecabil, la fel și în ce privește calitatea convorbirilor. Ai parte de o audiție plăcută, o voce inteligibilă a interlocutorului, volum destul de mare.

La baza telefonului se află portul microUSB și jack-ul de 3.5 mm, iar în partea superioară se evidențiază micuțul port infraroșu. Pe spate sub camera de 13 Megapixeli regăsiți  butonul de power / pornire și reglarea volumului. Și aici ai nevoie de o oarecare acomodare, iar după aceea când treci pe alte telefoane te obișnuiești să cauți respectivele funcții pe spatele smartphone-ului.

Cameră foto și video

LG-G-Flex-2 (8)

13 Megapixeli, OIS / stabilizare de imagine, dual-LED flash, detecție de fază cu laser + autofocus convențional, filmează la 2160p cu camera principală, cameră frontală de 2.1 Megapixeli ce filmează la 1080p.

Se descurcă bine în condiții ideale, cu multă lumină, fotografii de peisaj, portrete etc. Noaptea sau în spații întunecate îl consider o mare dezamăgire, nu focusează cum trebuie, fotografiile ies cu foarte mult zgomot de imagine, în ceață, fail major la acest capitol.

Aplicația camerei foto de pe LG G Flex 2 este organizată destul de bine, cu excepția poziționării camerei foto și video, uneori pornești un clip în loc să captezi o imagine. Sunt mai multe moduri de fotografiere: Dublu (ambele camere fac fotografii și le colantează în una singură, Panoramă, Automat). La loc de cinste se află și funcția de HDR, de multe ori de-a dreptul inutilă. Fotografiile sunt făcute la 13 Mgpx, 10 Mgpx Wide, 9 Mgpx sau 3 Mgpx. Filmează la 2160p cu 30 fps, la 1080p cu 60 fps, slow-motion cu 120fps și la 720p.

Simplitate maximă la nivel de funcții încorporate pentru aplicația proprietară a camerei foto și video de la LG. Mai departe și câteva materiale făcute cu LG G Flex 2.

Clip făcut cu LG G Flex 2;

Fotografii făcute cu LG G Flex 2:

Autonomie

LG-G-Flex-2 (14)

Bateria de 3000 mAh este și cea mai mare dezamăgire. Cu display-ul pe luminozitate maximă, ceva notificări active în fundal, browsing + jocuri + YouTube și după 4 – 5 – 6 ore ajunge în zona roșie. Trebuie să setezi luminozitatea pe la 50%, să te abții a-l folosi în continuu și ajunge la 1 zi de autonomie – 1.5 zile, cu folosire mai rară. Nici nu vreau să mă gândesc ce autonomie avea cu un ecran cu rezoluție UHD. Procesorul Qualcomm este mai energofag decât generațiile anterioare. Pe de altă parte, reamintesc că am testat un sample și de aici poate reieși o experiență de utilizare mai modestă față de produsul final.

Preț

LG G Flex 2 – 589 euro / 2600 lei la Orange sau 299 euro cu Pantera 31 / 31 euro pe lună, minute naționale nelimitate, SMS-uri naționale nelimitate, 700 de minute internaționale pe fix și mobil, 3 GB trafic de date, 500 MB în roaming, 10 GB spațiu de stocare în Orange Cloud, trafic gratuit prin aplicația Libon, Orange TV Go, Antivirus.

Concluzii

LG G Flex 2 este un produs ce atrage atenția și prefigurează într-ub fel și hardware-ul ce va fi pus pe LG G4 în viitorul apropiat. Procesorul nu se încălzește dincolo de limitele normale, nu se restartează din acest punct de vedere și nici nu se încinge astfel încât să nu-l poți atinge pe spate. Are o formă atipică, utilă din anumite puncte de vedere. Am punctat elementele PRO, dar și cele CONTRA.

PRO

– design original și curbat, iese în evidență de la prima vedere;

– hardware de top: Snapdragon 810 cu Adreno 430 GPU;

– interfața light, fără pic de lag, compatibilitate cu toate aplicațiile și jocurile din Google Play;

– conectivitate maximă (4G+ și Wi-Fi ac, pe lângă multe altele).

CONTRA

– display ce pierde mult din lizibilitate sub acțiunea razelor solare;

– sunet metalic pe difuzorul integrat;

– camera de 13 Megapixeli inutilizabilă pe timp de noapte, rezultate de-a dreptul mediocre;

– autonomie redusă oferită de bateria de 3000 mAh.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.