LG G2 Mini l-am văzut pentru prima dată în cadrul MWC Barcelona 2014. Vedeta standului companiei sud-coreene era LG G Pro 2, phablet premium. Totuși, LG G2 Mini este primul mini al unui flagship LG.

Nebunia Mini-urilor a început de la Samsung, perechea Samsung GALAXY S III – GALAXY S III Mini s-a dovedit de bun augur și în 2013 a sosit duetul GALAXY S4 – GALAXY S4 Mini, HTC a mers pe aceeași idee cu HTC One / HTC One Mini.

LG-G2-Mini (1)

Un smartphone cu eticheta Mini are de obice un hardware mai slab decât vârful de gamă, display mai mic și multe funcții software preluate de la telefonul de top. Există și o excepție, Sony Xperia Z1 Compact care nu face niciun compromis la capitolul performanță, dar și prețul său se află aproape de cel al smartphone-ului high-end (Xperia Z1 este referința).

LG G2 Mini merge pe rețeta clasică, design preluat de la LG G2, hardware mai slab, software adițional, preț ceva mai mic decât modelul al cărui nume îl preia și îi mai adaugă doar particula Mini.

Specificații detaliate pentru LG G2 Mini:

SmartphoneDate tehnice LG G2 Mini
Ecran IPS de 4.7 inch cu rezoluție 540×960 pixeli, 234 ppi, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 2
Procesor Qualcomm MSM8226 Snapdragon 400 pe ARM Cortex-A7
Memorie 1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB
GPU Adreno 305
Sistem de operare Android 4.4.2 KitKat
Conectivitate 4G cu viteze în download de până la 150 Mbps, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi direct, DLNA, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, port infraroșu, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS și GLONASS, radio FM stereo cu RDS
Cameră foto și video 8 Megapixeli, autofocus, LED flash, geo-tagging, detecție a feței, panorama, HDR, cameră frontală de 1.3 Megapixeli ce filmează la 720p.
Baterie 2440 mAh
Greutate 121 gr.
Grosime 9.8 mm

Design

LG-G2-Mini (11)

Nu am primit pachetul de retail ci doar smartphone-ul propriu-zis. Mă gândesc că în cutie sunt accesoriile clasice: căști, încărcător, manual de utilizare, certificat de garanție, cablu microUSB – USB 2.0.

La prima vedere, LG G2 Mini este o versiune mai mică a lui LG G2. Mă refer la liniile generale de design, colțurile rotunjite, butoanele de control și power sub camera principală și nu pe lateral. Display-ul coboară de la 5.2 inch la 4.7 inch, iar rezoluția de la FHD la qHD / 540×960 pixeli. Sunt câteva elemente distincte în ce privește forma lui LG G2 Mini față de flagship-ul din care a fost inspirat. Capacul spate nu este lucios. L-au făcut mat și are o textură ce contribuie bine de tot la senzația de grip. Un smartphone care se așează perfect în mână și nu am avut niciodată impresia că urmează să-l scap.

Aveți acces la bateria de 2440 mAh, la sloturile pentru microSIM și microSD fără a fi nevoie să îndepărtați acumulatorul. Sigla LG se află direct sub display-ul de 4.7 inch și ajută la orientarea rapidă a telefonului în poziția corectă, mai ales că impune un timp de acomodare pentru butonul de power poziționat pe spate împreună cu tastele de volum. Capacul bateriei se îndepărtează pornin de la locașul pentru portul microUSB, de la bază. Se pliază fără probleme. Totuși, telefonul are o ramă metalică, îngustă, șașiul său, ca să spun într-un termen din lumea auto. Contribuie la partea de rigiditate.

LG G2 Mini este un smartphone cu linii simple de design, descendent direct al lui LG G2 față de care se detașează doar la partea spate (capac mat și cu striații, grip mai bun, nu adună amprente etc).

Apropo, sunt patru variante de culoare: negru titan, alb lunar, roșu și auriu. Modelul sosit la test dpă cum remarcați și din fotografiile de produs vine îmbrăcat în negru.

Ecran și sunet

LG-G2-Mini (19)

4.7 inch și rezoluție qHD / 540×960 pixeli, panel IPS, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 2. Aș zice că este ecranul de la LG Optimus L9. Nu este un display de proastă calitate, dar mi-aș fi dorit măcar panelul de la LG Optimus G (4.7 inch cu rezoluție 1280×768 pixeli). Nici qHD-ul nu stă rău deloc, impresionează în ce privește luminozitatea, unghi larg de vizualizare. Nu vezi niciun pixel. Display-ul este un punct prost pentru LG G2 Mini, doar pe hârtie. Pentru cei interesați de acest capitol recomand să-l încercați în vreun magazin care-l are expus.

Nu sunt taste capacitive sub ecran ci direct controale pe display. Bara cu on-touch buttons poate fi customizată din meniul de setări și alegi unde dorești să se afle Back-ul, ieșirea pe ecranul de start, aplicații recente. Poți alege setarea a până 5 butoane pe bara respectivă. Good point LG. Nimeni nu se mai poate văita că nu sunt tastele poziționate cum s-a obișnuit. Este o soluție care contribuie și la o formă mai compactă a smartphone-ului, eliminând spațiul ocupat de către controalele capacitive.

Sunetul provine de la un speaker poziționat la bază, pe lateral, aceeași soluție și la LG G2. Poți optura micuța boxă când folosești smartphone-ul în modul landscape, stilul iPhone. Sunt două zone ce ar indica prezența unui speaker, doar una dintre ele a fost implementată doar ca să dea bine ca linie de design. Livrează un sunet puternic, clar, mai puțin bass decât mă așteptam. LG G2 Mini punctează destul de bine la acest capitol și îl consider a fi unul dintre smartphone-urile pe care nu ai cum să nu le auzi când sună prin casă sau în buzunar.

Jack-ul de 3.5 mm este în partea superioară, iar sunetul livrat depinde mult de căștile utilizate. Reglarea volumului se face de la cele două controale poziționate alături de butonul de power sub camera de 8 Megapixeli. Aici pot spune că nu prea m-am obișnuit cu o astfel de poziționare, de prea multe ori apeși butonul de power în loc să mărești sau micșorezi volumul.

Hardware, sistem de operare și aplicații

LG-G2-Mini (22)

Câteva elemente hardware ce-l definesc pe LG G2 Mini: Qualcomm Snapdragon 400 quad-core la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A7, accelerator grafic Adreno 305, 1 GB memorie RAM, 8 GB spațiu de stocare din care în jur de 4 – 4.5 GB în mod real, slot pentru microSD de până la 32 GB.

Da, nu are Snapdragon 600, 800 sau 801. Da, nu are 2 sau 3 GB RAM. Totuși, este suficient de puternic să ruleze orice aplicație din magazinul Google Play, funcționează fără pic de lag indiferent câte sarcini îi trasezi. LG G2 Mini rulează Android 4.4.2 KitKat cu interfața grafică portată de către compania sud-coreeană. Față de unele modele Samsung, G2 Mini nu are lag / întârzieri în meniu. Merge fin, rapid, răspunde instantaneu la sarciniile trasate și din acest punct de vedere nu l-aș criticia în niciun fel.

Impresionează în browsing, în jocuri, pe partea de multimedia. LG și-a făcut treaba în mod corect. Au fost portate și o parte din aplicațiile ce s-au bucurat de succes pe LG G2:

Knock Code – deblocarea smartphone-ului prin apăsarea unui cod direct pe ecran;

Quick Remote – dispune de port infraroșu și cu aplicația dedicată se transformă într-o telecomandă virtuală pentru orice device din casă;

Guest Mode – selectezi aplicațiile și jocurile la care un utilizator ocazional are acces;

Text Link – informațiile din mesaje text pot fi salvate într-un memo sau în calendar;

Answer Me – răspunzi automat la apel când duci telefonul spre ureche.

Performanță

Screenshots-LG-G2-Mini (40)

L-am trecut prin câteva teste de benchmark, iar rezultatele obținute sunt notate în tabel:

SmartphoneTeste de benchmark LG G2 Mini
Quadrant Standard 9002 puncte
AnTuTu Benchmark 14411 puncte
NenaMark 1 59.9 fps
NenaMark 2 59.9 fps
CF-Bench 14553 puncte
Vellamo HTML5 – 1258 puncte;METAL – 560 puncte.
3DMark Ice Storm – 5756 puncte;Ice Storm Extreme – 2852 puncte;Ice Storm Unlimited – 4868 puncte.
Linpack Single Thread – 86.248 MFLOPS;Multi-Thread – 251.741 MFLOPS.
BrowserMark 2.1 Nu am reușit să finalizez testul
HTML5test 505 puncte cu browserul integrat

Conectivitate

LG-G2-Mini (16)

Sunt mai multe variante de LG G2 Mini. În primul rând se diferențiază în funcție de suportul pentru una sau două cartele SIM sau în funcție de existența sau inexistența 4G (variantă 4G și viteze în download de până la 150 Mbps și 3G only cu viteze de până la 21.6 Mbps în download). Prin Asia mai există și o variantă de LG G2 Mini cu NVIDIA Tegra 4i și 4G / până la 100 Mbps în download (Tegra 4i quad-core la 1.7 GHz pe ARM Cortex-A9, ULP GeForce GPUcu 60 de nuclee de procesare).

Ar fi interesant un duel între LG G2 Mini cu Snapdragon 400 + Adreno 305 vs G2 Mini cu Tegra 4i și ULP GeForce. Teoretic, Tegra 4i ar trebui să fie mai puternic, mai ales în ce privește performanțele în gaming. Totuși, la versiunea cu Tegra 4i sunt șanse destul de mici să ajungă în stocurile shop-urilor autohtone.

Alte detalii pe partea de conectivitate la LG G2 Mini: Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, DLNA, bluetooth 4.0, NFC, A-GPS și GLONASS, radio FM cu RDS. În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm, la bază de portul microUSB flancat de speakerul fals și cel real ce oferă sunetul smartphone-ului, pe spatele device-ului se află butonul de power și cele două controale destinate volumului, sub senzorul camerei de 8 Megapixeli. Este o soluție aleasă de către LG și implementată pe LG G2, LG G Pro 2 și G2 Mini. Ecranul de blocare / deblocare poate fi activat printr-o dublă atingere rapidă a display-ului.

Cameră foto și video

LG-G2-Mini (6)

8 Megapixeli, filmează la 1080p, LED flash dispus lângă senzorul principal, cameră frontală de 1.3 Megapixeli ce știe să filmeze la 720p. Aplicația se deschide rapid, meniu intuitiv, focalizează și captează fotografiile destul de rapid.

VIDEO

Câteva fotografii făcute cu LG G2 Mini:

Autonomie

Screenshots-LG-G2-Mini (40)Screenshots-LG-G2-Mini (17)

CPU low voltage, display qHD și o baterie de 2440 mAh. Se descurcă foarte bine la acest capitol. Oferă o zi de autonomie în condiții de utilizare destul de stresante. LG punctează bine și G2 Mini păstrează unul dintre punctele PRO majore de la LG G2.

Preț

LG G2 Mini – 1369 lei la eMAG.

Concluzii

LG-G2-Mini (27)

LG G2 Mini este un mini destul de capabil la un preț ceva cam piperat. Costurile de achiziție se ajustează în timp. Urmează lansarea lui LG G3 care va atrage ieftinirea lui LG G2 și implicit a lui LG G2 Mini. Este o alternativă de luat în calcul pentru cei care vor o parte din experiența de utilizare a lui LG G2 într-un telefon mai compact și la un cost mai mic.

PRO

– destul de compact și ușor pentru un smartphone Android cu ecran de 4.7 inch;

– grip excelent, nu scapă din mână, dă impresia de rezistență la o utilizare îndelungată;

– funcționare fără lag, fără întârzieri în meniu, compatibilitate cu majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play;

– fotografii de calitate;

– autonomie destul de bună (bateria mare la un CPU low voltage dă rezultatele așteptate).

CONTRA

– un hardware mai puternic l-ar fi făcut și mai atractiv;

– raport preț / specificații care nu atrage la momentul actual.