Am avut ocazia să văd LG G4 pe durata a 2 săptămâni și asta prin amabilitatea Telekom. LG România prin PR-ul său nu a manifestat interes în a trimite un sample la review, dar noroc cu operatorii telecom ce sunt deschiși din acest punct de vedere. 

Destul cu divagația și să pornesc recenzia propriu-zisă dedicată flagship-ului sud-coreean. Sunt multe de spus pentru LG G4, iar telefonul se află pe lista celor mai bune telefoane Android testate până la momentul actual. LG a rafinat o rețetă originală, iar aprecierile curg pe bandă rulantă. În 2015 s-a discutat mult de Qualcomm Snapdragon 810 și problemele pe partea de supraîncălzire, HTC One M9, Sony Xperia Z3 Plus sau OnePlus Two sunt printre modelele ce merg pe Snapdragon 810. LG s-a temut să pună acest procesor în LG G4, deși planurile inițiale cred că prevedeau implementarea sa și a venit cu un procesor hexa-core, Snapdragon 808.

LG-G4 (12)

Decizia mi se pare inspirată, telefonul rulează orice aplicație din Google Play în condiții optime, iar ca autonomie se poziționează peste Snapdragon 810, mai multe detalii în capitolele dedicate.

Cel mai mare adversar al LG G4 îl consider a fi Samsung GALAXY S6, LG-ul are câțiva ași în mânecă și îi veți descoperi pe parcursul review-ului.

Specificații LG G4

specificatii-LG-G4

Design

LG-G4 (1)

În pachet alături de smartphone dați de două capace: unul din plastic pe galben cu un model tridimensional și altul pe negru din piele, încărcător, cablu microUSB – USB, căști pe jack de 3.5 mm de tip in-ear cu fir roșu acoperit în material textil, protecții suplimentare pentru terminațiile căștilor, manual cu instrucțiuni de utilizare, certificat de garanție.

Sunt câteva soluții pe care le apreciez pentru că aduc un plus în ce privește caracterul practic: capac spate ce merge a fi îndepărtat și oferă acces la bateria de 3000 mAh, dar și la sloturile dedicate, slot pentru cardurile microSD ce suplimentează spațiul de stocare preinstalat / de aici la LG G4 te alegi cu 20 și ceva de GB + microSD de până la 128 GB, arhisuficient și pentru cel mai avansat utilizator Android.

Capacele interschimbabile te fac să nici nu-ți dorești o husă dedicată. Ai un capac zgâriat, îl schimbi, pe de altă parte poți să dai o altă notă telefonului, să-l asortezi la îmbrăcăminte etc. Nu ești limitat de către producător la o anumită culoare pentru capacul spate.

Sigla LG se află la baza smartphone-ului, un element intruziv pe care spun sincer că nu l-aș fi dorit. Nu simt nevoia să mi se reamintească permanent care-i producătorul telefonului ce-l utilizez. Dacă LG renunță la siglă s-ar putea să realizeze un telefon și mai compact, să depășească raportul display / corp al telefonului de 72.5%, o valoare destul de bună. Reglarea volumului și butonul de pornire se află sub camera de 16 Megapixeli, soluție pe care compania sud-coreeană o tot popularizează de la LG G2 până la flasgship-ul curent. Am observat că ASUS la linia Zenfone 2 s-a inspirat de la LG, ajungi să te obișnuiești cu o astfel de metodă.

Nu trebuie să vă sperie grosimea de 9.8 mm atinsă central, 6.3 mm în laterale. Este un smartphone curbat pe spate, asta-l face să pice mai bine în mâna utilizatorului, o curbură ce ajută în grip-ul dat de device. Lipsa tastelor capacitive și adoptarea controalelor de tip touch buttons contribuie la dimensiunile compacte ale lui LG G4 ce la 5.5 inch merge a fi comparat cu telefoane ce au ecran de 5.1 – 5.2 inch.

Știu că analiza unui smartphone pe partea de design ajunge de multe ori a fi subiectivă, totuși, LG G4 mi se pare un telefon plăcut, dar mai ales practic.

Ecran și sunet

LG-G4 (16)

S-a optat pentru un IPS de 5.5 inch cu rezoluție 2560×1440 pixeli, panel dezvoltat de către LG in-house, o soluție de gen fiind folosită și la LG G3. În lumina razelor solare mi s-a părut sub Samsung GALAXY S6 și cam la toate capitolele se află în spatele panelului pus de Samsung pe telefonul său de top. Să nu mă înțelegeți greșit, LG G4 se descurcă bine spre foarte bine, dar nu l-aș considera referința din segment. Culorile nu mi s-au părut a fi mai naturale decât cele de pe S6, deși te-ai aștepta ca un IPS să fie mai bun decât un Super AMOLED cu al său mod vivid forțat.

Și o mică concluzie legată de display: Este bun, dar nu cel mai bun.

Sunetul este livrat de un speaker poziționat pe spatele telefonului, spre bază. Are un sunet puternic, bine calibrat, dar fără a fi la nivelul lui HTC One M9, referința pentru telefoanele Android de top sau GALAXY S6. Cu telefonul pus pe birou, ai parte de un sunet redus cu cel puțin 40 – 50%, s-ar putea să nici nu-l auzi când ești la câțiva metri distanță. Reglarea volumului se face din tastele poziționate sub camera de 16 Megapixeli, jack-ul de 3.5 mm se află la bază.

Căștile din pachet sunt modeste. Am comparat cu HTC One M9 și este o diferență ca de la cer la pământ, în favoarea HTC-ului. LG trebuie să investească mai serios pe R&D la capitolele sunet și display, altfel se află la distanță măricică de competitori săi.

Hardware, sistem de operare și aplicații

LG-G4 (19)

Elemente hardware ce-l definesc pe LG G4: Qualcomm Snapdragon 808 de tip hexa-core cu 2 x ARM Cortex-A57 la 1.8 GH și 4 x ARM Cortex-A53 la 1.44 GHz pe structură big.LITTLE și 64-bit, 3 GB RAM, 32 GB spațiu de stocare din care puțin peste 20 GB în mod real + slot pentru cardurile microSD de până la 128 GB.

Orice aplicație sau joc din Google Play este redat în condiții optime, similar ca experiență de utilizare cu ceea ce primești pe telefoane cu Qualcomm Snapdragon 810 sau Exynos 7420. Rulează Android 5.1 Lollipop cu interfața grafică LG Optimus UX 4.0. Din păcate, LG nu ține pasul cu limbajul de design Android L, iar UX 4.0 mi se pare a fi rupt din alt peisaj. Samsung a mai scos din aplicații, a încercat să facă totul mai simplu pe când LG a bătut pasul pe loc. Noroc că există launchere în genul Nova, Apex sau Google Now.

Apreciez posibilitatea de a customiza controalele de tip touch buttons, stabilești ordinea și lista preferată, nu ești limitat din acest punct de vedere.

Una peste alta, LG G4 este un terminal de top ce primește calificativul bine cu plus spre foarte bine. Interfața putea fi mai aerisită și mai în spiritul Android L. Poate vor rezolva asta când LG G4 va trece pe Android 6.0 Marshmallow.

Aplicații preinstalate pe LG G4:

Aplicații Google: Gmail, YouTube, Google Foto, Căutare Google, Google Play Store, Google Play Music etc;

File Manager – gestionar de fișiere cum LG l-a denumit în procesul de traducere;

LG Backup – metodă de salvare a datelor importante;

Meteo – prognoza vremii;

Quick Remote – telecomandă pentru electronicele de prin casă ce se bazează pe portul infraroșu;

QuickMemo+ – notițe în ritm alert;

LG SmartWorld – magazin de aplicații dedicat;

Voice Mate – asistent vocal.

În jocuri se încălzește mai puțin decât fratele mai mare și nu cere a fi restartat, metehne mai vechi ale unor telefoane de top LG din generații anterioare. În browsing se descurcă exemplar, Google Play Store nu oferă conținut suficient de elaborat astfel încât să-i pună probleme lui LG G4.

Capturi de ecran din interfa grafică a lui LG G4;

Performanță

Screenshot-LG-G4 (37)

A trecut prin teste de benchmark, iar rezultatele sunt compilate și comparate cu rivalul direct:

teste-benchmark-LG-G4

Capturi de ecran din testele de benchmark desfășurate pe LG G4;

Conectivitate

LG-G4 (25)

Nu-i lipsește nimic la capitolul conectivitate, ai parte de 4G cu viteze de până la 300 Mbps în download și 50 Mbps în upload, Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.1 cu LED, A-GPS și GLONASS, radio FM stereo cu RDS etc.

În partea superioară nu se află niciun element de conectivitate, la bază dați de portul microUSB și jack-ul de 3.5 mm, iar pe spatele telefonului de butonul de power și reglarea volumului, în stilul cu care LG ne-a obișnuit.

Se mișcă impecabil în ce privește conexiunea la internet pe Wi-Fi ac-ul sau pe 4G, dacă rețeaua are acoperire în acest spectru. În apelurile de voce ai parte de stabilitate, sunet puternic și clar, se vede expertiza acumulată de-a lungul timpului, un plus sesizabil față de alte companii concurente cu un istoric mai recent.

Cameră foto și video

LG-G4 (6)

Am ajuns la un capitol la care LG G4 a reușit să mă suprindă în mod plăcut, camera de 16 Megapixeli cu stabilizare optică de imagine, focus făcut în mod clasic, dar și prin detecție cu laser. Din anumite puncte de vedere depășește pe Samsung GALAXY S6, pe partea de fotografii, nu și în clipurile video unde S6 parcă oferă un plus de detalii și fluiditate.

În fotografiile pe timp de noapte, LG G4 este superior duetului S6 & S6 Edge. Autofocusl se face mai rapid la LG, iar LED-ul flash mi se pare mai sănătos, a se citi mai puternic.

Clip 1 făcut cu LG G4;

Clip 2 făcut cu LG G4;

Fotografii făcute cu LG G4:

Autonomie

Screenshot-LG-G4 (18)

Autonomia este în linia altor telefoane de top, adică modestă. A obținut 4 ore și 16 minute în testul de redare a playlist-ului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube, iar luminozitatea display-ului setată la valoarea maximă.

HTC One M9 – 3 ore și 48 de minute;

LG G4 – 4 ore și 16 minute;

Samsung GALAXY S6 Edge – 6 ore și 46 de minute;

Preț

LG G4 – 2799 lei la liber, prin Telekom. Cu abonamentul Mobil XL ce aduce plata a 24.95 euro pe lună poți achiziționa LG G4 cu 1499 lei. XL include următoarele beneficii: NELIMITAT la minute naționale și internaționale pe fix, NELIMITAT la SMS-uri naționale, 3 GB trafic de date la viteze 4G, 700 de minute internaționale pe mobil, 700 de minute în roaming în UE către UE, 700 MB trafic de date.

Concluzii

LG-G4 (22)

LG G4 este poate cel mai practic telefon cu Android din liga de top, iar raportul preț / specificații ajunge a-l recomanda în fața altor alternative de la companiile A-list. GALAXY S6 îi este superior, dar HTC One M9 nu-l depășește decât pe partea de sunet și la construcția mai solidă.

PRO

  • capace interschimbabile;
  • acces la baterie + slot pentru cardurile microSD = versatilitate mai mare decât la alte modele Android cu o carcasă unibody și fără a putea îndepărta acumulatorul din lăcașul său;
  • conectivitate mare;
  • cea mai bună cameră de smartphone pe timp de noapte, cel mai rapid și precis autofocus;
  • foarte compact pentru un telefon cu diagonala de 5.5 inch.

CONTRA

  • sunet mediocru;
  • display ce nu impresionează în acțiunea razelor de soare, tratament olefobic lipsă;
  • interfața grafică neactualizată la limbajul de design adus de Android L;
  • autonomie modestă.

Galerie de imagini cu LG G4;

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.