LG Nexus 4 vs LG Optimus G – care smartphone iese în față?

13/04/2013

LG a stat mereu în umbra Samsung. Se chinuie de ceva timp să puncteze serios în domeniul smartphone-urilor, dar niciunul dintre telefoanele lor nu a reușit să se evidențieze până la finele lui 2012. Am testat LG Optimus 2X și 4X HD, ambele erau destul de ok, dar cu mult în spatele lui Samsung Galaxy S II sau Samsung Galaxy S III. Păreau a fi mereu în spatele concurenței.

Au tras tare și al generația a patra de Nexus a fost fabricată de către LG. Și acum îl găsiți în stocurile magazinelor sau la Vodafone, prețurile se situează fără semnarea unui contract în jurul a 1700 – 1800 lei pentru varianta de 8 GB, recomand din start să vă orientați spre cea de 16 GB.

După LG Nexus 4 a urmat LG Optimus G care a ajuns și în România de prin martie. LG Optimus G Pro se bucură de un succes major în Coreea de Sud și phabletul sud-coreean începe a fi așteptat și în restul lumii.

În articolul de față voi puncta impresiile mele legate de cele două telefoane. LG Nexus 4 ne-a sosit la review printr-un magazin online, iar LG Optimus G de la Orange cu o cartelă 4G. Ambele au un review detaliat pe Gadget.ro. Veți vedea pe parcursul testului comparativ că LG a învățat multe, în special de la Samsung și asta-i vizibil în Optimus UI pe Optimus G și Optimus G Pro.

Specificațiile tehnice pentru cele două telefoane:

Smartphone

Date tehnice

LG Nexus 4

LG Optimus G

Ecran

True HD IPS Plus de 4.7 inch cu rezoluție 1280×768 pixeli, 318 ppi, protejat de Corning Gorilla Glass 2

TrueHD IPS+ de 4.7 inch cu rezoluție 1280×768 pixeli, 318 ppi, protejat cu Corning Gorilla Glass 2

Procesor

Qualcomm Snapdragon S4 Pro quad-core la 1.5 GHz

Qualcomm Snapdragon S4 Pro quad-core la 1.5 GHz

Memorie

2 GB RAM, 8 sau 16 GB spațiu de stocare, fără slot pentru microSD

2 GB memorie RAM, 32 GB spațiu de stocare / 25 GB în mod real

GPU

Adreno 320

Adreno 320

Sistem de operare

Android 4.2.1 Jelly Bean

Android 4.1.2 Jelly Bean

Conectivitate

3G cu viteze de download de până la 42 Mbps, Wi-Fi a/b/g/n, dual-band, DLNA, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, NFC, microUSB, GPS și GLONASS

3G / 4G/ LTE, Wi-Fi, Wi-Fi direct, dual-band, bluetooth 4.0, DLNA, NFC, GPS, microUSB, jack de 3.5 mm

Cameră foto și video

8 Megapixeli, autofocus, LED flash, touch focus, geo-tagging, detectare a feței, photo sphere, filmează la 1080p cu 30 fps, cameră frontală de 1.3 Megapixeli

13 Megapixeli, autofocus, LED flash, geo-tagging, detectare a feței, stabilizare de imagine, HDR și filmează la 1080p, cameră frontală de 1.3 Megapixeli

Baterie

2100 mAh

2100 mAh

Greutate

139 gr.

145 gr.

Grosime

9.1 mm

8.45 mm

Design

LG-Nexus-4-vs-LG-Optimus-G (1)

În imaginile de presă nu lasă impresia asta, dar în realitate cele două telefoane seamănă destul de mult. Ambele au sticlă pe față și spate, LG Optimus G are o formă ceva mai rectangulară pe când Nexus 4 pare a fi mai rotunjit. La Nexus 4 lipsește rama metalică nu-i scoasă așa în lateral ca la Optimus G.

LG Optimus G dă un grip mai bun decât LG Nexus 4 la care ai impresia în mod constant că-l vei scăpa din mână. Culmea este că LG Optimus G cântărește mai mult, dar vine cu o grosime mai mică decât Nexus.

Atât Optimus G cât și Nexus 4 ies în față pozitiv la calitatea materialelor și fabricație. Sunt multe puncte comune între cele două telefoane: nu se oferă acces la baterie, funcționează cu microSIM, display de 4.7 inch cu aceeași rezoluție și panel identic ca tehnologie, Qualcomm Snapdragon S4 Pro quad-core la 1.5 GHz + 2 GB RAM + Adreno 320 GPU în ambele cazuri.

Nu pot spune că unul dintre cele două este mai frumos sau mai urât. Ar fi vorba de gusturile fiecăruia. Sticla de pe spatele lor adună amprentele rapid și ai nevoie de o husă ca nu cumva la o căzătură să fie nevoie a-l trimite în service. La LG Optimus G aș remarca o mică ciudățenie. Senzorul de 13 Megapixeli iese în profil, dar nu într-un mod frumos ci ca și cum ar fi gândit designul telefonului și la sfârșit și-ar fi amintit că mai trebuie și senzorul foto pus pe undeva. La Nexus 4 se pierde în carcasă și nici nu remarci prea repede pe unde-i camera foto de 8 Megapixeli.

Aș merge pe mâna lui LG Optimus G pentru că-i mai slim, dă un grip mai bun și pare a fi ceva mai bine finisat. Și-au dat interesul mai mult la Optimus G pentru că acesta-i noul lor vârf de gamă și au nevoie de un telefon care să se ridice la nivelul concurenței.

Ecran și sunet

LG-Nexus-4-vs-LG-Optimus-G (12)

Ecran = egalitate = display de 4.7 inch cu rezoluție 1366×768 pixeli, True HD IPS+. Ar fi o diferență. LG Nexus 4 are butoane de tip touch integrate direct pe display, iar LG Optimus G vine cu trei butoane capacitive la bază. Prima soluție mi se pare mai elegantă, dar m-am bucurat la Optimus G să văd că tastele capacitive nu ocupă spațiu mare și le-au împins cât mai mult aproape de marginea telefonului.

Sunet – LG Nexus 4 se aude ceva mai bine, LG Optimus G-ul primit la review era un early sample și nu varianta finală. Avea un sound metalic, pronunțat. Niciunul nu punctează decisiv. LG mai are de acumulat expertiză la acest nivel ca să se ridice la nivelul unui iPhone, Samsung Galaxy S III sau HTC One.

Hardware, sistem de operare și aplicații

LG-Nexus-4-vs-LG-Optimus-G (15)

Qualcomm Snapdragon S4 Pro de tip quad-core la 1.5 GHz, 2 GB RAM, Adreno 320 GPU. Acestea ar fi elementele comune și vorbim de cel mai performant CPU din 2012. Exynos 5 Octa și Qualcomm Snpadragon 600 l-au detronat în 2013 / momentan.

LG Nexus 4 are doar 8 sau 16 GB, iar la Optimus G primiți 32 GB. Nu există slot pentru microSD la niciunul dintre ele. La Nexus 4 s-ar fi dovedit de bun augur și recomand direct să-l alegeți pe cel de 16 GB. Cu câteva sute de melodii și 2 – 3 jocuri din Google Play ajungi a avea memoria plină. Cei 25 GB oferiți în mod real din LG Optimus G ar trebui să fie suficienți. Există numeroase soluții de stocare în cloud ce vă sunt la îndemână, iar prețurile au început  a fi destul de modice.

Cel mai important punct de diferențiere ar fi sistemul de operare și interfața grafică. La LG Nexus 4 vorbim de Android 4.2.2 în stare nativă cu UI-ul specific sistemului de operare mobil powered by Google, iar la LG te alegi cu LG Optimus UI. În trecut era o interfață penibilă, cu mult lag și pe telefoane de top în genul lui LG Optimus 4X HD, poate la Android 4.1 Jelly Bean s-au mai schimbat în bine.

LG a evoluat mult și Optimus UI aduce aminte în mod pregnant de TouchWiz, dar parcă-i ceva mai simplă, multe funcții adiționale pe care le primești pe LG Nexus 4 doar prin aplicații instalate din Google Play.

În review-urile dedicate aveți capturi de ecran și mai multe detalii. LG Nexus 4 nu te face să aștepți după producătorul hardware când o nouă versiune de Android ajunge  a fi disponibilă, un mare punct pozitiv pentru early adopters. La LG Optimus G primești un Android customizat frumos, cu funcții utile, poți pune un launcher dedicat dacă vrei interfața de pe Nexus 4.

Ambele telefoane sunt foarte sprintene în browsing, rulează orice aplicație din Google Play fără nicio problemă.

Performanță

Reunesc testele de benchmark făcute pentru Nexus 4 și Optimus G. Se vede clar care dintre ele iese în față:

Smartphone

Teste de benchmark

LG Nexus 4

LG Optimus G

Quadrant Standard

4773 puncte

6123 puncte

AnTuTu Benchmark

16504 puncte

18059 puncte

NenaMark1

59.9 fps

59.8 fps

NenaMark2

58.8 fps

59.4 fps

CF-Bench

13964 puncte

13809 puncte

Vellamo

Metal – 1318 puncte

HTML5 – 527 puncte

METAL – 1665 puncte

HTML5 – 546 puncte

BrowserMark 2.0

 1677 puncte

1411 puncte

HTML5test

415 puncte cu Chrome pentru Android. Diferența ar putea fi dată de versiunea Android, din păcate la LG Optimus G nu am verficat acest aspect.

390 puncte cu Chrome pentru Android

LG Optimus G stă mai bine în majoritatea aplicațiilor de benchmark. Diferențele sunt de maxim până la 15 – 20%.

Conectivitate

LG-Nexus-4-vs-LG-Optimus-G (10)

LG Optimus G știe 4G, iar la Nexus 4 am înțeles că partea de 4G există, dar nu-i activată. Cine dorește neapărat să aibă 4G merge pe mâna lui Optimus G, iar cine se mulțumește cu maxim 42 Mbps poate opta și pentru Nexus 4. Mi se pare un modul 3G destul de performant. 4G-ul în România sosește cu adevărat din aprilie 2014. 3G-ul mi se pare încă destul de actual.

Cameră foto și video

LG-Nexus-4-vs-LG-Optimus-G (4)

8 vs 13 Megapixeli. La LG Optimus G a fost una dintre decepțiile majore. Se descurcă mediocru, nici LG Nexus 4 nu impresionează și de multe ori am senzația că Samsung GALAXY Nexus cu 5 Megapixeli îi dă clasă într-un mare fel.

Autonomie

LG Optimus G stă mult mai bine decât LG Nexus 4. Are o baterie diferită de Nexus 4, cu 30% mai densă și rezistă la mai multe cicluri de reîncărcare (800 față de o medie de 500 la concurență). Trece pragul unei zile fără probleme, iar la Nexus 4 trebuie să ai ceva grijă și să nu fie toate sincronizările active.

Preț

Operator de telefonie

LG Nexus 4 la Vodafone

169 euro cu Mega 25 Smartphone 1.5 GB / 41 euro pe lună, 250 de minute sau sms naționale, 1500 de minute și sms în rețea, 2 GB trafic de date.

LG Optimus G la Orange

189 euro cu Pantera 39 / 39 euro pe lună, 3000 de minute sau sms-uri în rețea, 300 minute naționale și internaționale către fix, internet pe mobil nelimitat, 300 de SMS-uri naționale.

Fără semnarea unui contract:

Smartphone

Magazin online

LG Nexus 4 / varianta de 8 GB

LG Optimus G

eMAG

1699 lei

evoMAG

1699 lei

MarketOnline

1649 lei

2267 lei

Concluzii

LG-Nexus-4-vs-LG-Optimus-G (24)

Fiecare smartphone are punctele sale PRO și CONTRA. LG Nexus 4 este și ceva mai ieftin fără semnarea unui contract. Aș merge pe mâna lui pentru că aduce Android în stadiu nativ. Acesta ar fi punctul PRO care mă convinge în procesul de achiziție. LG Optimus G a fost supriza plăcută. Vine cu un display senzațional, un Optimus UI bun, funcții noi și plăcut implementate, design atractiv.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.