LG Optimus 2X – review

01/06/2011

Am avut ocazia să butonez LG Optimus 2x în ultimele zile și aici veți regăsi o parte dintre impresiile pe care mi le-a lăsat terminalul sud-coreean. El este dovada că LG a crescut mult pe zona de device-uri mobile și sunt pe drumul cel bun. A intrat în Cartea Recordurilor ca primul telefon dual-core comercializat din lume – undeva pe la sfârșitul lui ianuarie 2011 și-a făcut debutul în Coreea de Sud. Le mulțumesc celor de la evoMag pentru amabilitatea de a ne oferi acest terminal în teste. Îl găsiți în oferta lor de telefoane mobile la prețul de 2.299 lei. Partea de unboxing o puteți urmări aici.

1. Design, ecran și sunet

Vine într-o cutie simplă de culoare neagră fiind însoțit de încărcător pe microUSB, bateria de 1.500 mAh, căștile pe jack de 3.5 mm, cablu de conectare pe HDMI. LG Optimus 2x apare robust și prin prisma dimensiunilor generoase. Vorbim de un terminal cu ecran IPS  LCD de 4 inch cu rezoluție 480×800 pixeli. La bază se află patru butoane de control cu funcții de: Setări ecran de start, Meniu, Back și Search. În partea superioară dați de jackul de 3.5 mm, HDMI și butonul de pornire/oprire sau cu rol de blocare/deblocare a ecranului. La bază se află două așa-zise boxe responsabile cu sunetul produs de Optimus 2X și conectorul microUSB pentru a conecta telefonul la calculator sau pentru a încărca acumulatorul. Pe lateral dreapta se mai găsesc tastele pentru reglarea rapidă a volumului. Lipsește tasta pentru camera foto.

Marginea telefonul este din metal și dă impresia de robustețe și rezistență. Nu scoate niciun zgomot la îmbinările dintre carcasă și capacul bateriei. Acesta din urmă trebuie îndepărat cu grijă astfel încât să nu-l distrugeți. Este din plastic cu partea centrală argintie. Astfel aveți acces la cardul microSD de până la 32 GB și la slotul pentru cartela SIM. Camera foto de 8 Megapixeli are o mică protuberanță și este însoțită de un led flash care se descurcă decent, dar să nu vă așteptați la minuni.

Ecranul are și un acronim interesant – IPS ce vine de la In-Phase Switching ce asigură un unghi de vizualizare mai larg, dar acest spor de performanță penalizează autonomia – în teorie. Norma că suferă ca și vizibilitate în raza soarelui chiar cu setările date la maxim, dar asta a devenit ceva normal și nu s-a inventat un telefon care să treacă de efectul de oglindă provocat de razele solare.

Atunci când țineți telefonul în modul landscape – să zicem că vă jucați – se dovedește faptul că este aiurea să pui sunetul pe o singură parte și în special, pe lateral. De multe ori vei acoperi sunetul și trebuie să ții mâna astfel încât să lași acele fante libere.

2. Hardware și sistem de operare

În viteză amintesc că LG Optimus 2x are la bază platforma Tegra 2 ce a acomodat un procesor dual-core la 1 Ghz, 512 Mb RAM, 8 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB. În Quadrant a scos un scor record depășind 2.400 de puncte și doar modele precum Samsung Galaxy S II îl depășesc. Normal că este excelent în browsing și sporul de procesare grafică nu este evident în aplicațiile din Android Market deoarece acestea nu sunt optimizate pentru dual-core ci pentru single core și în viitorul apropiat va fi pusă în valoare partea hardware de pe terminale ca HTC Sensations, Optimus 3D, 2X sau Galaxy S II. LG a implementat și un App Advisor care în funcție de setările alese prin smartphone vă recomandă aplicații pe care să le downloadați din Market.

Pe lângă cele 4 butoane de sub display (Setări ecran, Meniu, Back și Search) mai regăsiți 4 în interfața Android 2.2 FroYo: Phone – apeluri, Contacte, Mesaje și Aplicații. Era ok dacă puneau direct cele 4 butoane touch în interfață și obțineau un smartphone mai compact cu un plus de portabilitate și mai ușor de strecurat în buzunar.

Fiind un telefon dezvoltat rapid, nu au mai așteptat să implementeze Android 2.3 Gingerbread și au mizat pe Android 2.2 FroYo, iar în această vară va fi făcută și trecerea la versiunea mai nouă de Android. Cu siguranță că Optimus 2x va putea rula și Android Ice Cream Sandwich ce va face legătura de la toamnă între 2.3 și 3.1 HoneyComb. Deja stiți sau aveți idee cu privire la Android Market. De curând se pot downloada aplicații cu plată și din țara noastră, doar să atașați un card de credit și totul merge fără probleme.

Ca să obțineți un screenshot este suficient să țineți apăsat în același timp butonul de lock/unlock rapid al displayului și butonul touch cu rol de Meniu – punct pozitiv important pentru cei ce scriu recenzii de telefoane mobile.

[nggallery id=68]

3. Conectivitate

Avem un pachet ce se regăsește și pe telefoane mai ieftine: Wi-Fi b/g/n, download prin 3G cu viteze de până la 10.2 Mbps, bluetooth 2.1, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS. Ca un fel de bonus aduce și conectivitate HDMI. Conținutul sau fotografiile făcute cu camera de 8 Megapixeli le redați direct pe televizorul compatibil din dormitor sau living. În browsing este exemplar și eram sigur că Tegra 2 va avea un cuvânt greu de spus după ce am avut în teste și tableta Motorola Xoom.

Aici voi puncta și partea de telefonie la Optimus 2X. Se aude bine și nu am avut probleme vizavi de semnal în rețele precum Cosmote sau Vodafone. Mesajele se scriu ușor pe tastatura qwerty din modul landscape ce nu poate fi activată și în portrait. Bănuiesc că o aplicație din Android Market rezolvă și acest mic neajuns.

4. Camera foto/video

Impresionează și o să vă las cu o galerie foto făcută cu LG Optimus 2X, clipurile video sunt la rezoluție de 1920×1080 pixeli – full HD. M-aș risca să spun că are una dintre cele mai bune camere de 8 Megapixeli de pe telefoane mobile la ora actuală. LED-ul flash este anemic și nici nu are rost să încercați a fotografia pe întuneric. Oricum nu vă luați un smartphone pentru atuurile sale de cameră foto sau video ci pentru ceea ce știe să facă pe partea de browsing, aplicații, autonomie, etc.

Dacă pluginul pentru fotografii nu permite vizualizarea vă invităm să accesați pagina noastra de facebook.

[nggallery id=69]

httpvh://www.youtube.com/watch?v=TdtVVzvhY3w

httpvh://www.youtube.com/watch?v=rb3Wo24zAC8

5. Autonomie

Aș zice că s-a descurcat decent. Nu s-a inventat un smartphone care să împace autonomia și performanțele, iar la un moment dat Tegra 2 își ia partea sa. Atunci când accesați internetul în mod repetat, se încinge un pic în partea inferioară de zici că ar avea nevoie de un cooler. Bateria scade atunci în ritm accelerat. Utilizat în 3G activ va rezista de dimineața până seară, dar nu ar strica să aveți încărcătorul la voi pentru orice eventualitate și să nu rămâneți cu acumulatorul descărcat înainte de a intra în casă. Bateria este de 1.500 mA.

6. Preț

2.299 lei la evoMAG și dacă LG va opera o reducere de vreo 3 – 400 lei în preț aș zice că va deveni un hit de vânzări. Ținând cont de relația lor bună cu Vodafone nu ar strica să-l pună la o reducere consistentă la semnarea unui abonament pe doi ani de zile și cu internet la discreție.

7. Concluzii

LG Optimus 2X este un smartphone grozav cu abilități înnăscute în browsing, foto/video și cu o ajustare de preț va aduce sud-coreenilor nu doar titluri în Cartea Recordurilor ci și milioane de unități livrate. Nu ar strica să fie oferite informații oficiale referitor la cât de bine s-a vândut Optimus 2X.

Puncte tari:

– design elegant;

– browsing by Tegra 2;

– camera foto/video;

– autonomie decentă.

Puncte slabe:

preț.

[nggallery id=66]

Specificațiile sale tehnice puse cap la cap cu LG Optimus 3D, HTC Sensation și Samsung Galaxy S II:

Telefoane mobile 

Date tehnice

LG Optimus 2x HTC Sensation Samsung Galaxy SII LG Optimus 3D
Ecran 4.0 inch LCD cu rezoluție 480×800 pixeli și 16.7 milioane culori 4.3 inch SLCD cu rezoluție 540×960 pixeli și 16.7 milioane culori 4.3 inch SuperAMOLED Plus cu rezoluție 480×800 pixeli și 16.7 milioane culori 4.3 inch 3D LCD cu rezoluție 480×800 pixeli și 16.7 milioane culori
Hardware și sistem de operare procesor dual-core la 1 Ghz bazat pe tehnologia Nvidia Tegra 2, 512 Mb RAM, 8 GB memorie internă și microSD de până la 32 GB, Android 2.2 FroYo procesor Qualcomm dual-core de 1.2 Ghz, 768 Mb RAM, 1 GB memorie internă, microSD de până la 32 GB, Android 2.3 Gingerbread procesor ARM A9 dual-core de 1.2 Ghz, 1 GB RAM, 16 sau 32 GB de memorie internă și microSD de până la 32 GB, Android 2.3 Gingerbread procesor ARM A9 dual-core la 1 Ghz, 512 Mb RAM, 8 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB, Android 2.2 FroYo
Conectivitate 3G cu viteze de până la 14.4 Mbps, Wi-Fi b/g/n, bluetooth 2.1, microUSB 3G cu viteze de până la 14.4 Mbps, Wi-Fi b/g/n, bluetooth 3.0, microUSB 3G cu viteze de download de până la 21 Mbps, Wi-Fi b/g/n, bluetooth 3.0, microUSB 3G cu viteze de până la 14.4 Mbps, Wi-Fi b/g/n, bluetooth 3.0, microUSB
Cameră foto și video 8 Megapixeli și filmează full HD, cameră secundară de 1.3 Megapixeli 8 Megapixeli cu dublu led flash ce filmează full HD și cameră secundară de 1.3 Megapixeli pentru videoapeluri 8 Megapixeli cu led flash ce filmează full HD și cameră secundară de 2 Megapixeli 2 camere de 5 Megapixeli ce fac fotografii 3D și filmează la 1080p,
Alte dotări jack de 3.5 mm, radio FM stereo jack de 3.5 mm, radio FM stereo, Wi-Fi hotspot jack de 3.5 mm, Wi-Fi Direct și hotspot, DLNA, radio FM, NFC jack de 3.5 mm, radio FM, DLNA, Wi-Fi hotspot
Baterie, greutate, grosime 1500 mAh, 139 gr, 10.9 mm 1520 mAh, 148 gr, 11.3 mm 1650 mAh, 116 gr., și 8.5 mm 1500 mAh, 169 gr., 11.9 mm
Preț 2.299 lei 2.499 lei în jur de 600 euro

 

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.