L-am avut timp de o săptămână. Este un smartphone ce dorește să iasă în evidență prin ecranul 3D și cele două camere de 5 Megapixeli de pe spate care sunt capabile să filmeze HD în 3D și full HD în 2D.
1. Design, ecran și sunet
Este un telefon mare. În același timp aveam și un HTC Sensation și deși ambele au ecran de 4.3 inch, Optimus 3D părea mai mare, mai greu. Materialele folosite sunt de calitate. S-a folosit metal și asta dă impresia de soliditate. Nu scârțâie nicio îmbinare chiar dacă îl strângi în mână. Butonul pentru pornire/oprire și blocarea/deblocarea rapidă a ecranului touch este dispus superior, oarecum clasic. Lângă el se află și jackul de 3.5 mm.
În partea stângă sunt mascate portul microUSB și cel pentru HDMI. În dreapta sunt poziționate tastele pentru reglarea volumului și un buton micuț pentru activarea funcției 3D.
Capacul bateriei se deschide ușor. Au pus un lăcaș micuț la bază de unde să-l desfaceți. Acolo dați de slotul pentru cartela SIM. Tot pe spate dați de o porțiune metalică și de cele două camere de 5 Megapixeli cu led flash între ele.
Ecranul este de tip LCD 3D de 4.3 inch cu rezoluție 480×800 pixeli și 16 milioane culori. Se vede bine, dar în lumina soarelui aduce un efect de oglindă ce devine deranjant, dar așa sunt majoritatea smartphone-urilor. Meniul 3D, aplicațiile sau conținutul creat în 3D se văd cu ochiul liber. Trebuie să găsiți un unghi de vizualizare propice și pe termen lung s-ar putea să devină deranjant. Aveam prin casă o pereche de ochelari 3D de la cinema și vă recomand să-i încercați împreună cu un LG Optimus 3D. Efectul tridimensional devine cu adevărat impresionant, deși vorbim de un display cu diagonală mică. Display-ul este luminos și depășește din acest punct de vedere pe cel S-LCD de pe HTC Sensation.
Sunetul vine din spate, la baza smartphone-ului. Se aude puternic și clar.
2. Hardware
Aduce un procesor dual-core tactat la 1 GHz, PowerVR SGX540 GPU, 512 MB RAM, 8 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB. Acceleratorul grafic este unul dintre cele mai performante din piață alături de Adreno 220 sau Mali-400MP. Performanețele sale se văd în jocurile clasice cât și în cele 3D, în rularea aplicațiilor. Spațiul de stocare ajunge la maxim 40 GB și de multe ori cei 8 GB se pot dovedi suficienți.
3. Sistem de operare, interfață, aplicații
Rulează Android 2.2 FroYo și LG a promis upgrade la 2.3 Gingerbread, dar până în momentul în care redactez acest articol nu s-a făcut anunțul oficial. Aveți un buton pe lateral, dar și în meniu prin care treceți din 2D în 3D. 3D-ul este accesibil doar în mod landscape și aveți câteva scurtături către jocuri 3D, conținutul 3D (fotografii și filme), etc. Am făcut un test cu Quadrant Standard și a scos în jur de 1.900 puncte. Era o diferență foarte mică față de HTC Sensation care are dual-core tactat la 1.2 GHz și 768 MB RAM.
Se pot face screenshots foarte simplu prin apăsarea concomitentă a butonului de power și a celui de meniu. În browsing este un vitezoman.
Sunt preinstalate un joc auto și unul de golf – compatibile și cu 3D, dar efectul vă va dezamăgi ușor. Tehnologia este abia la început.
[nggallery id=171]
4. Conectivitate
Față de concurență aduce și un conector HDMI pe lângă 3G cu viteze de până la 14.4 Mbps, Wi-Fi b/g/n, DLNA, microUSB, jack de 3.5 mm, bluetooth 2.1, Wi-Fi hotspot. Calitatea apelurilor de voce este bună și nu am sesizat probleme referitoare la semnal sau căderea sa chiar dacă l-am ținut în diferite moduri. Tastatura qwerty touch permite scrierea de mesaje și în mod portrait fără a tastat din greșeală alte litere.
5. Cameră foto/video
Avem două camere de 5 Megapixeli și mai bine vă las cu o galeri foto și un clip video ca să vă convingeți de capacitățile sale. În meniul camerei se poate face trecerea între modul 2D sau 3D. În 2D nu mi-a dat impresia că s-ar descurca excelent, iar în 3D nu prea am termen de comparație. Nu m-am jucat cu HTC Evo 3D, dar am citit că este mai slab la conținutul 3D decât rivalul sud-coreenilor de la LG. Nu pot să confirm sau infirm până nu ajunge și pe la noi.
[nggallery id=173]
httpvh://youtu.be/V6j7pnzC8Co
6. Autonomie
Bateria de 1.500 mAh își arată limitele în 3D. Este logic. Rezistă o zi dacă nu faceți exces de zel în accesarea 3G, Wi-Fi, GPS. Are 168 de grame și 11.9 mm grosime.
7. Preț
Am dat de un preț mai bun la eMAG.ro – 1.939 lei. Se învârte între 1.800 – 2.400 lei.
Concluzii
Plătești pentru un smartphone care impresionează prin ecran și conținutul 3D creat. Niciun alt smartphone pe care l-am avut în test nu a stârnit atâta interes ca Optimus 3D. A mai fost Samsung Galaxy S II care cu ecranul SuperAMOLED Plus și grosimea redusă stârnea reacții de uimire, dar parcă și mai multe au fost la LG. Totuși, partea de 3D mai trebuie rafinată și când majoritatea vom avea un televizor 3D, ne vom interesa și un telefon care să creeze conținut pentru acesta. LG este printre primele companii care a produs un smartphone în această nișă și deocamdată este no. 1. Mai vine un Sharp 3D și sunt curios dacă va fi important și în .ro. Până atunci este lider pe nișa sa.