Smartphone

A sosit în România prin intermediul quickmobile.ro. Ei ni l-au dat și la test și-l puteți achiziționa pentru 2.299 lei. Se încadrează într-o ligă destul de rarefiată la ora actuală în țara noastră, a telefoanelor quad-core. Alături de LG Optimus 4X HD mai sunt HTC One X și Samsung Galaxy S III.

Există oarecare similtudini între HTC One X și LG Optimus 4X HD. Ambele se bazează pe un procesor quad-core Tegra 3 la 1.5 GHz, 1 GB memorie RAM + ULP GeForce pe post de accelerator grafic. HTC One X a debutat la noi în aprilie, iar Optimus 4X HD abia în luna iulie. Și când te gândești că LG a fost prima companie din lume care a comercializat un smartphone dual-core – LG Optimus 2X. Se grăbiseră așa tare că l-au adus cu 2.2 FroYo când majoritatea telefoanelor noi aduceau 2.3 Gingerbread. Acum presupun că și-au dorit să livreze un produs complet. Numele complet – LG Optimus 4X HD P880.

Să vedem care sunt aspectele hardware pentru smartphone-ul quad-core sud-coreean. Ambițiile lor sunt mari și presupun că nu le convine să se situeze în umbra Samsung pe zona de telefoane inteligente. Le-ar trebui produse care să uimească, fără niciun cusur + un marketing agresiv ca să-și revină și nu știu dacă resursele lor sunt pe măsura celor ale rivalului, dar mergem spre o altă discuție care-i adiacentă review-ului nostru.

Smartphone
Date tehnice
LG Optimus 4X HD
Ecran True-HD IPS LCD de 4.7 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli cu 312 ppi și 16 milioane culori, protejat de Corning Gorilla Glass
Procesor Tegra 3 quad-core la 1.5 GHz
Memorie 1 GB memorie RAM, 16 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB
GPU ULP GeForce
Sistem de operare Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich
Conectivitate 3G cu viteze de până la 21 Mbps, Wi-Fi în standardele a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, NFC, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS
Cameră foto și video 8 Megapixeli, autofocus, LED flash, geo-tagging, detectare a feței și a zâmbetului, touch focus, stabilizare de imagine, filmează la 1080p cu 30 fps, cameră frontală de 1.3 Megapixeli
Baterie 2150 mAh
Greutate 133 gr.
Grosime 8.9 mm

Design

Vine într-o cutie neagră care se deschide la jumătate. Poate cea mai lungă cutie de smartphone de top, cu siguranță este originală. Acolo dați de smartphone, încărcător, cablu microUSB – USB 2.0, căști albe pe jack de 3.5 mm de tip in-ear, un manual foarte subțire cu instrucțiunile legate de pornirea și folosirea smartphone-ului quad-core al LG.

De când îl scoți din cutie se remarcă prin formele rectangulare, unghiurile drepte ușor rotunjite la colțurile lui Optimus 4X HD. Liniile drepte domină, l-au făcut și ceva mai lung, mai puțin lat decât concurența directă: HTC One X și Samsung Galaxy S III.

Modelul primit de noi la review de la quickmobile.ro era pe alb. Am văzut unul pe alb la lansarea magazinului Vodafone din AFI Palace Cotroceni și vă spun clar să mizați pe alb. Cel negru în spate arată ieftin, pe alb dispare senzația de ieftin. Marginile telefonului sunt metalice, au pus câte două cadre de metal și plastic între ele, un design mai complicat. Spatele telefonului este acoperit de o carcasă din plastic cu striații ce contribuie la grip-ul dat de telefon astfel încât nu ai senzația că-ți scapă din mână.

LG a reușit să facă cel mai compact smartphone quad-core cu display de 4.7 inch, cel puțin la lățime. De aceea și pare mai ușor de manipulat. L-au lăsat drept, HTC One X are o formă ușor curbă ce-l face să stea ceva mai bine în mână.

Asamblarea lui Optimus 4X HD mi s-a părut de calitate, îl strângi în mână și nu scoate niciun sunet, subțire și dă impresia de smartphone rezistent. Capacul bateriei făcut dintr-un plastic simplu și nu lucios ca la Galaxy S III, LG l-a lăsat mat și cu striații. Se oferă acces la bateria de 2150 mAh. Se deschide ușor și nu trebuie înlăturat acumulatorul spre a monta un card de tip microSD sau o cartelă SIM, de dimensiune normală. Nu avem microSIM ca la One X. Mi se pare o alegere mai bună.

Ecran și sunet

Integrează un display True-HD IPS de 4.7 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli, 312 pixeli-per-inch și protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass. Se vede excelent, uimește prin luminozitate, prin culorile afișate în mod natural și nu saturate ca la un Super AMOLED. Pe multe site-uri / bloguri de tehnologie a fost catalogat drept cel mai bun display la ora actuală, o matrice RGB care place de la prima vedere. Normal că l-am utilizat cu luminozitate la maxim. Nu m-a uimit în ce privește luminozitate în bătaia directă a razelor Soarelui. Mă așteptam la mai mult, efectul de oglindă deranjează și destul de greu găsești o poziție ca să vizualizezi conținutul. Până și Galaxy Nexus îl depășește la acest capitol. Contează și meniul, culorile pe care le afișează, Nexus are negru ca fundal prin meniu, iar la LG imaginea de fundal se păstrează și când intri în meniu.

La baza ecranului dați de 3 taste capacitive cu rol de Back, Ecran de start și Setare a desktopului în locul tastei destinată Aplicațiilor Recente. Nu sunt fan al telefoanelor cu buton dedicat pentru Aplicațiile Recente, mi se pare a nu fi tocmai util. La HTC One X cu 4.0.4 permit acum să presetezi tasta respectivă. Mai bine așa și LG a preîntâmpinat asta. Tastele capacitive se luminează când sunt atinse, dar în lumină puternică nu le mai remarci, zici că nici nu are taste de acest fel. În timp te vei obișnui cu el și le accesezi din obișnuință.

Touch-ul funcționează ireproșabil. Amprentele se adună destul de repde pe suprafața dreaptă a display-ului True-HD IPS. Amprentele se adună foarte ușor pe suprafața smartphone-ului și era ok dacă ar fi ales să-l trateze cu ceva ca la Samsung Galaxy Nexus sau iPhone 4S. Va trebui periodic să-i curățați display-ul.

Sunetul vine de la o boxă situată pe spatele telefonului, la bază. Nu se aude tare, sunetul pare ascuțit, lipsește bass-ul cu desăvârșire. În cutie dați de căștile albe pe jack de 3.5 mm, de tip in-ear (intraauriculare). Aici se schimbă situația. Sunetul dat de acestea place, se aud foarte bine, bass decent, o adevărată plăcere să asculți la ele. Jack-ul de 3.5 mm este dispus în partea superioară, în colțul din stânga.

Hardware, sistem de operare, aplicații

Aduce procesorul quad-core al NVIDIA – Tegra 3 cu 4 nuclee de procesare la 1.5 GHz, 1 GB memorie RAM, 16 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB. Se ajunge la 48 GB – maxim la stocare, destul de bine. Pentru a accesa slotul pentru microSD trebuie înlăturat capacul dintr-o singură bucată ce acoperă bateria, nu și acumulatorul telefonului.

Au mizat ca și HTC pe mâna NVIDIA la smartphone-ul lor de top promovat în Europa. Acceleratorul grafic inclus – ULP GeForce.

Pornire – 36 secunde;
Oprire – 7 secunde.

Sistemul de operare pe care-ul rulează LG Optimus 4X HD – Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich peste care s-a pus interfața Optimus UI v3.0 care mi-a amintit la prima vedere de LG Optimus L7. Nu sunt fan al interfeței LG, mi se pare a fi destul de intruzivă și un pic cam lentă. Spre exemplu atunci când intri în meniul cu aplicațiile pentru o fracțiune de secundă apare un icon în genul Se încarcă. La un smartphone quad-core am pretenția să nu văd așa ceva când navighez prin meniu și mai ales că nu intru în cine știe ce aplicație care să aibă nevoie de puterea sa de procesare la maxim.

Ecranul de start este format din 7 ferestre care pot fi customizate cu widgets, aplicații, etc. La baza ecranului se află cele trei taste capacitive cu rol de Back, Ieșire pe ecranul de start și Customizare. În interfața telefonului la bază din fabrică dai de Telefon, Contacte, Mesaje, Aplicații.

Aplicațiile sunt dispuse pe 5 rânduri și 4 coloane. În partea superioară sunt grupate în: Apps, Downloads, Widgets și o iconiță de setări. Navigarea printre aplicații se face printr-un fel de swipe natural.

Bara de sus aduce o sumă de informații, shortcut-uri, funcții ce pot fi activate sau dezactivate printr-o singură atingere precum: Wi-Fi, Sunet, Quick Memo, Bluetooth. Aici vin și notificările.

M-a impresionat în ce privește browsing-ul / navigarea pe web. Mi-a dat impresia că este mai rapid decât Samsung Galaxy S III / HTC One X, a și scos în BrowserMark un scor mai mare. Orice aplicație din Google Play este rulată fără probleme, din păcate nu sunt prea multe aplicații care să necesite puterea de procesare inclusă în acest smartphone al sud-coreenilor de la LG, poate pe viitor.

Dintre aplicațiile incluse în smartphone, din fabrică:

– Messenger+, Gallery, Search, Calculator, Finance, Weather, Navigation, News, Downloads, Memo, Music Player, Media Home, Software Update. Am dat o verificare la Software Update chiar când scriam review-ul și mi-a arătat că există un update de 7.37 MB, o nouă versiune software existentă încă din 27 iulie., update de firmware și a rămas tot la 4.0.3 ICS.
– LG SmartWorld – magazin de aplicații, YouTube, Voice Recorde, Application Manager, Task Manager, Backup, RemoteCall Service, FM Radio, LG Tag+, SmartShare, Polaris Office.

Performanță

Am făcut o serie de teste de benchmark și rezultatele le găsiți mai jos. LG Optimus 4X HD se situează în imediata apropiere a lui HTC One X, pe care uneori îl și depășește. Certific că 4X HD este rapid, în browsing uimește de-a dreptul.

Smartphone
Test benchmark
LG Optimus 4X HD Samsung Galaxy S III HTC One X
Quadrant Standard 5031 puncte 5224 puncte 4256 puncte
AnTuTu Benchmark 11488 puncte 9904 puncte 10553 puncte
NenaMark1 59.8 fps 60 fps 58 fps
NenaMark2 50.7 fps 58.8 fps 47.1 fps
Vellamo 1566 puncte 2042 puncte 1548 puncte
BrowserMark* 126207 81203 puncte 104095 puncte
HTML5test* 369 puncte 369 puncte 369 puncte

Conectivitate

Avem 3G cu viteze de până la 21 Mbps, Wi-Fi în toate standardele a/b/g/n, dual-band, DLNA, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot. Se adaugă bluetooth 4.0, microUSB cu MHL, NFC, GPS. În lateral, superior, au fost dispuse butonul de power și jack-ul de 3.5 mm. În lateral dreapta nu este niciun control, la bază se află portul microUSB pentru încărcarea acumulatorului și pentru conectarea la calculator via cablu microUSB – USB 2.0. Pe stânga regăsiți tasta pentru reglarea volumului. S-a mers pe minimalism și o dispunere cât mai rarefiată.

Nu am sesizat probleme legate de Wi-Fi, bluetooth, etc. Nu am dat de niciun death grip, asta și pentru că au ales ca spatele să fie din plastic și nu din metal.

Telefonie

Un aspect pozitiv al lui 4X HD. Se aude excelent atât în 2G cât și în 3G. Sunetul oferit este clar și puternic. Lipsesc distorsiunile de orice fel, au făcut treabă bună în ce privește apelurile clasice. Mesajele se scriu facil cu ajutorul tastaturii qwerty touch – aerisită, tastele nu sunt înghesuite, bine definite ca spațiu și ușor de utilizat.

Cameră foto și video

Include un senzor de 8 Megapixeli care face fotografiile la maxum 3264×2448 pixeli, autofocus, LED flash poziționat lângă senzor, geo-tagging, detectare a feței și a zâmbetului, touch focus, stabilizare de imagine, filmează la 1080p cu 30 fps, cameră frontală dispusă în colțul din dreapta, deasupra ecranului de 4.7 inch, de 1.3 Megapixeli.

Aplicația foto se deschide rapid. În partea stângă dați de selecția camerei foto (principală de 8 Megapixeli sau frontală de 1.3 Megapixeli), zoom, Time Catch Mode, alegerea modului de fotografie: Normal, HDR, Panorama, Continuos Shot, Setări.

La setări sunt numeroase opțiuni legate de: LED-ul Flash, Strălucire, Focus, Dimensiunea imaginilor ( 8 Megapixeli, 6 Megapixeli Wide, 5 Megapixeli, 3 Megapixeli, 3 Megapixeli Wide, 1 Megapixeli, 1 Megapixel Wide). Se adaugă modurile scenă cu Normal, Portrait, Landscape, Sports, Night. Urmează setarea pentru ISO, Balansul de alb,  Efecte de culoare: Fără, Mono, Sepia, Negativ, Timer: Fără, 3 secunde, 5 secunde, 10 secunde, Geotagging, Sunet la captarea fotografiilor, Autoreview și reset la setările din fabrică pentru camera foto/ video.

În dreapta dați de modul de selectare: Foto sau video, buton touch pentru captarea imaginilor sau clipurilor, scurtătură către galeria de fotografii / clipuri video.

Vă puteți forma o opinie de cum fotografiază LG Optimus 4X HD prin galeria de mai jos. Fotografiile ies mai naturale decât la HTC One X, ceva mai șterse și nu ca și cum ar fi editate dinainte. La HDR adaug decât un fel de filtru și nu te impresionează cum m-aș fi așteptat.

Autonomie

Bateria de 2150 mAh ar trebui să ofere o autonomie decentă sau chiar bună. Rezistă mai bine decât HTC One X cu 1750 mAh, dar mă așteptam la mai mult de atât. Trece testul unei zile în condițiile în care-i utilizat intensiv. Se încălzește în spate, asta înseamnă că bateria se consumă mai rapid. Se oferă acces la acumulator, capacul din spate poate fi înlăturat. Încărcătorul telefonului este micuț și se folosește de cablul microUSB – UBS 2.0 spre a face încărcarea smartphone-ului sud-coreean.

Concluzii

Per total se poate spune că LG a făcut un smartphone solid și aici nu mă refer la dimensiunile sale și la capacitățile sale în ce privește rularea Android 4.0 ICS, funcțiile incluse, design. Totuși ca să câștige market share trebuie să uimească, să iasă în evidență și nu cred că Optimus 4X HD are prea multe șanse în fața lui HTC One X care-l face la design și a lui Samsung Galaxy S III care beneficiază de un marketing foarte puternic.

Să vedem notele pe care le-a primit LG Optimus 4X HD și punctele sale forte și slabe:

Evaluare LG Optimus 4X HD
Design 8.5
Ecran 9.5
Sunet 8
Hardware, sistem de operare, aplicații 8.5
Performanță 9
Conectivitate 10
Telefonie 9.5
Cameră foto & video 8.5
Autonomie 8
Preț 9
Total 88
Nota finală 8.80

Puncte forte
– display excelent;
– sunet via căștile intraauriculare;
– se simte mai compact decât alte telefoane de 4.7 sau 4.8 inch;
– viteză în browsing;
– preț mai bun decât al concurenței directe.

Puncte slabe
– design care nu impresionează cu formele sale rectangulare, profil drept;
– LG Optimus UI v3.0 – interfață care uneori se dovedește a fi lentă;
– autonomie relativ redusă în ciuda unui acumulator de 2150 mAh;
– boxă principală care oferă un sunet slab, ascuțit, fără pic de bass.