LG Optimus L9 – review

12/03/2013

Orange ne-a pus la dispoziție spre review acest smartphone. LG Optimus L9 era vârful de gamă pentru seria L. Asta până când au prezentat generația a doua cu LG Optimus L3 II, L5 II și L7 II. Să revenim la LG Optimus L9. Este un telefon mid-range cu specificații interesante și costă 1 euro cu Pantera 39 / 39 euro pe lună, 3000 de minute sau sms-uri în rețea, 300 minute naționale și internaționale către fix, internet pe mobil nelimitat, 300 de SMS-uri naționale. Sunt și alte variante de achiziție. Ar costa 79 euro cu Pantera 23 / 23 euro pe lună pe doi ani de zile, 2000 de minute sau SMS-uri în rețea, 1 GB trafic de date via 3G, 200 de minute naționale, 200 de SMS-uri naționale.

LG Optimus L9 se poziționează ca un smartphone de tip best buy. Primești specificații hardware bune la un preț decent. Să vedem care-i sunt datele hardware înainte de a începe review-ul propriu-zis pe capitole de la design și ecran până la autonomie și concluziile cu puncte PRO și CONTRA.

Smartphone
Date tehnice
LG Optimus L9
Ecran IPS de 4.7 inch cu rezoluție qHD / 540×960 pixeli, 234 ppi
Procesor Dual-core, TI OMAP 4430 la 1 GHz
Memorie 1 GB RAM, 4 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB
GPU PowerVR SGX540
Sistem de operare Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich
Conectivitate 3G cu viteze de până la 21 Mbps, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, DLNA, bluetooth 3.0, NFC, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS
Cameră foto și video 5 Megapixeli, autofocus, LED flash, geo-tagging, touch focus, detectare a feței, filmează la 1080p cu 30 fps, cameră frontală de 0.3 Megapixeli
Baterie 2150 mAh
Greutate 125 gr.
Grosime 9.1 mm

Design

LG-Optimus-L9 (4)

Mi-a adus aminte imediat de LG Optimus 4X HD. Pot spune că LG Optimus L9 îi seamănă foarte mult. Avem aceleași linii simple, drept, formă rectangulară. L9 are forma unui dreptunghi cu colțurile foarte ușor rotunjite. Stă bine în mână și capacul din spate dă un grip destul de ok, nu dă impresia că-ți va scapa din mâini în secunda următoare. Poți lucra pe el cu o singură mână.

LG a făcut o treabă bună și pe partea de finisare, un smartphone închegat, ușor. Nu-l simți ca pe un telefon butucănos. Sunt două margini metalice ce contribuie la impresia de soliditate. Capacul de plastic de pe spate se scoate ușor și la fel de facil se montează și la loc. Are o textură ce contribuie la partea de grip. Trebuie scos capacul spre a monta slotul pentru cartela SIM de dimensiuni clasice. Bateria de 2150 mAh va fi îndepărtată spre a introduce un card microSD de până la 32 GB.

Muchiile ecranului nu sunt mari, nici la bază sau în partea superioară nu s-au întins prea tare. De aici reiese și portabilitatea crescută. La baza display-ului sunt două taste capacitive și una fizică. Acestea au asimilate diverse funcții specifice Android.

LG Optimus L9 se simte ca un adevărat smartphone mid-range, cu atenție la detalii, finisare destul de bună, simplitate și un design care în timp nu se va demonetiza rapid. Apreciez formele rectangulare și asta în contextul în care mai toate companiile care produc telefoane Android merg pe forme rotunjite, Motorola are câteva telefoane care precum cele de la LG formează notă discordantă.

Ecran și sunet

LG-Optimus-L9 (10)

4.7 inch, tehnologie IPS, rezoluție qHD sau 540×960 pixeli. Uimește prin luminozitate, display-ul rămâne lizibil și sub acțiunea razelor solare. Touch-ul răspunde rapid comenzilor. Nu am găsit informații legate de o eventuală sticlă pusă spre a preîntâmpina zgârieturile. S-ar putea ca LG să fi trecut peste acest capitol spre a obține un preț redus al telefonului, de aceea nu ar strica să-i cumpărați o folie de protecție.

Mi-a plăcut și pentru că a dat impresia că nu ar aduna amprentele așa rapid. Când faci browsing nu deranjează cei 540×960 pixeli. Multe site-uri au variante de mobil și nu simți diferența între un display HD și unul qHD.

Sunetul vine de la o micuță boxă aflată pe spate. Atunci când ai telefonul în landscape s-ar putea să obturezi difuzorul. Se aude destul de ok, tare, nu impresionează ca și bass. Pe jack-ul de 3.5 mm se descurcă mult mai bine. Am testat cu o pereche de căști de tip in-ear. Jack-ul de 3.5 mm este poziționat pe lateral, superior și tastele pentru reglarea volumului în lateral dreapta.

Hardware, sistem de operare și aplicații

LG-Optimus-L9 (12)

TI OMAP 4430 de tip dual-core la 1 GHz, 1 GB RAM, 4 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB, PowerVR SGX540, Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich. LG nu a făcut niciun anunț vis-a-vis de o eventuală portare la Android 4.1 Jelly Bean, dar nu văd de ce nu ar face acest pas în viitorul apropiat.

Hardware similar are și Samsung Galaxy Nexus (TI OMAP 4460 dual-core la 1.2 GHz, 1 GB RAM, PowerVR SGX540). Contează mai puțin ce hardware se ascunde sub LG Optimus L9 ci experiența oferită. Rulează și jocurile mai noi cu cerințe grafice ceva mai complexe: Need For Speed: Most Wanted, Asphalt 7: Heat, Grand Theft Auto: Vice City. Pentru a le instala aveți nevoie de un card microSD. Cei 4 GB afișați ca spațiu de stocare sunt în realitate doar vreo 2 GB și ceva.

Am remarcat că LG Optimus L9 se mișcă mai sprinten prin meniu și decât LG Optimus 4X HD. Atunci când l-am testat și aici mă refer la smartphone-ul quad-core avea 4.0.3 ICS și între timp a primit update-uri la nivel de firmware. S-ar putea să fie mai stabil acum decât la momentul respectiv.

Dintre aplicațiile preinstalate pe LG Optimus L9:

– Alarmă / Ceas, Manager Aplicații, Backup, Calculator, Calendard, Cameră, Transmisie celulară;
– Contacte, Descărcări, E-mail, Gestionar de fișiere, File Share, Finanțe, Radio FM, Galerie, Gmail, Google+, Internet;
– Latitude, LG Tag+, Local, Hărți, Memento, Mesaje, Messenger+, Muzică, Navigare, Știri, Telefon, Muzică Play, Magazin Play, Polaris Office;
– QuickTranslator, Google Search, Setări, SmartShare, LG SmartWorld, Google Talk, Gestionar aplicații, Video, Reportofon, Meteo, YouTube, Contul tău Orange;
– Orange film, TV de la Orange, Servicii SIM.

Meniul cu aplicațiile a fost gândit pe 4 coloane și 5 rânduri. Navighezi printre ele printr-un swipe lateral. Nu sunt fan al interfeței grafice portată de LG, dar după două săptămâni cu telefonul pot spune că m-am obișnuit.

De apreciat că nu aduce lag prin meniu, nici atunci când face mai multe sarcini simultan. LG Optimus L9 se descurcă excelent pe partea de socializare (Facebook, Twitter, etc), browsing destul de rapid, jocuri din Play Store și nu are sesizat vreo aplicație care să nu fie suportată.

Performanță

Benchmark-LG-Optimus-L9 (3)

L-am supus la o serie de teste de benchmark și rezultatele le regăsiți în tabel:

Smartphone
Teste de benchmark
LG Optimus L9
Quadrant Standard 3107 puncte
AnTuTu Benchmark 6851 puncte
NenaMark1 56.1 fps
NenaMark2 32.6 fps
CF-Bench 4914 puncte
Vellamo HTML5 – 1148
METAL – 344
BrowserMark 2.0 1404 puncte
HTML5test 390 puncte cu Chrome pentru Android

Conectivitate

LG-Optimus-L9 (8)

3G cu viteze de până la 21 Mbps, Wi-Fi b/g/n, bluetooth, NFC. În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta a fost poziționat butonul de power. La bază regăsiți portul microUSB cu dublu rol în încărcarea smartphone-ului cât și în conectarea la PC printr-un cablu microUSB – USB 2.0.

În lateral stânga dați de tastele pentru reglarea volumului și între acestea butonul ce activează funcția QuickMemo prin care se face o captură a ecranului și se poate edita, face crop, etc.

Nu am sesizat probleme vis-a-vis de funcționarea în 3G sau prin intermediul Wi-Fi. Nu cred că are vreun deathgrip și să rămână fără semnal. Carcasa este fabricată în mare parte din plastic și nu are ce să obstrucționeze antena internă. Se aude excelent și pe partea de telefonie, vocea interlocutorului este clară.

Cameră foto și video

LG-Optimus-L9 (5)

5 Megapixeli, interfață simplă și intuitivă, captează imaginile rapid. Vă las cu o mică galerie foto și video:

httpvh://youtu.be/ukIWjl_XFWE

Autonomie

Screenshot_2013-03-12-09-29-38

CPU dual-core, display IPS de 4.7 inch și baterie de 2150 mAh. Combinație bună care se reflectă într-o autonomie care în condiții normale de utilizare merge spre două zile, fără nicio problemă. Dintre telefoanele Android pe care le-am testat în ultima vreme s-a descurcat cel mai bine. Good point LG.

Concluzii

LG-Optimus-L9 (16)

LG Optimus L9 se poziționează ca un smartphone mid-range cu specificații bune și un preț de achiziție destul de bun. Cred că LG a făcut un smartphone excelent și dacă nu vrei să faci pasul spre un smartphone de top poți să ai o experiență plăcută cu Android și pe L9.

PRO
– display IPS de 4.7 inch care se vede destul de bine, dar și adună amprentele rapid;
– autonomie excelentă;
– design simplu, mizează pe eleganță, grip bun și nu dă impresia că va cădea din mână în secunda următoare;
– se descurcă decent pe partea foto & video;
– preț bun în raport cu specificațiile și experiența oferită.

CONTRA
– nu se știe nimic de un eventual update la Android 4.1 Jelly Bean;
– prea mult plastic, dar altfel nu aveau cum să obțină prețul de achiziție redus.

Și partea video:

httpvh://youtu.be/_et9FkuCnWA

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.