Au trecut deja două săptămâni de când mă joc cu acest smartphone ieftin cu Android pe post de sistem de operare. Datele tehnice legate de Optimus One P500 sunt în preview precum şi o minigalerie foto. Să o luăm tactic :).
1. Design şi ecran – displayul are 3,2 inch cu rezoluţie 320×480 pixeli şi 262.000 culori. Oricum ochiul uman nu distinge suma respectivă de culori, dar parcă nu trebuiau să se ieftinească aici şi să pună 16,7 milioane. Telefonul este mai mare deoarece ecranul este înconjurat de o porţiune neagră (sus şi jos) adăugându-se butoanele de la bază plus marginea din metal. La bază sunteţi întâmpinaţi de 4 butoane – două din silicon (extremă dreapta şi stânga, stânga cu rol de customizare a displayului şi dreapta pentru search via Google), o tastă centrală polivalentă asumându-şi Home, Back. Nasol că au ales silicon pentru primele deoarece în timp se vor şterge. Îmi amintesc de primul meu telefon din 2002 ce avea toată tastatura dintr-un silicon care s-a şters treptat. Era şi vremea sutelor de mesaje scrise.
Designul se continuă într-o manieră simplă. Pe lateral stânga nu se află nicio tastă “shortcut”. La bază este dispusă mufa microUSB prin intermediul căreia se încarcă sau se conectează cu pc-ul. Pe lateral dreapta sunt doar tastele pentru reglarea volumului şi superior mufa jack de 3,5 mm şi ca la modelele Nokia cu Symbian – buton pentru pornit şi oprit mobilul. Dacă îl luaţi la Vodafone primiţi şi o carcasă din cauciuc cu rol de protecţie suplimentară împotriva zgârieturilor.
Carcasa bateriei este din plastic. Mi-a amintit de Galaxy S ce a mers pe aceeaşi soluţie. Nu mi-a plăcut că telefonul “trozneşte” uşor când este strâns în mână semn că îmbinările se puteau face mai bine. De altfel trebuie să îşi dovedească în vreun fel preţul. Suportă microSD de până la 32 Gb şi din pachet aduce un microSD de 2 Gb la care aveţi acces după ce scoateţi capacul de pe spate – poziţionat lângă senzorul de 3,2 Megapixeli al camerei foto.
La prima vedere ai zice că s-au inspirat de la Nexus One. :) Părere personală.
2. Hardware şi sistem de operare – pentru doar 200 de euro ţi se oferă procesor de 600 Mhz, 512 Mb RAM şi ROM, microSD de 2 Gb şi suport de până la 32 Gb, Android 2.2 FroYo cu promisiunea că vor face upgrade în prima parte a lui 2011 la Android 2.3 Gingerbread. Domină concurenţa formată din Wildfire de la HTC şi Galaxy 5 de la Samsung. Testul făcut cu Quadrant arată că avem de-a face cu un model entry-level Android aducându-ne cu picioarele pe pământ. A scos 408 puncte peste Motorola Droid sau HTC Magic şi la mică distanţă sub Sony Ericsson Xperia X10i sau HTC Desire. Spre comparaţie Galaxy S scoate în jur de 800 puncte şi Nexus One cu Android 2.2 – 1.250 puncte. Interfaţa adusă de LG este simplă şi apreciez că nu au pus briz-brizuri ca pe alte telefoane de-ale lor care aduc dureri de cap (mă gândesc la LG KP502 :)).
3. Conectivitate – două cuvinte se potrivesc – pachet complet. Wi-Fi, 3G cu HSDPA, bluetooth, microUSB, GPS. La ultimul apreciez că rulează cu adevărat şi nu face probleme ca acela de pe Dell Streak sau Galaxy S. Se updatează rapid. Atunci când în apropiere se află o reţea Wi-Fi trece automat de pe 3G pe ea scutindu-te de costurile suplimentare sau economisind din Mb incluşi ca trafic lunar. Se poate transforma în hotspot cu până la şase aparate. Am realizat o conexiune de acest fel la munte între Asus Lamborghini VX6 şi Optimus One. S-a descurcat fără probleme doar că semnalul la cota 1600 era slăbuţ.
4. Camera foto şi video – senzor de 3,15 Megapixeli ce filmează VGA (640×480 pixeli). Pun o galerie foto şi un sample video spre a deveni elocvent. Eu zic că este decent. Samsung i550 se descurcă mai bine deşi este un model “aproape” antic.  Am pus câteva imagini pe twitter şi este super să transmiţi o imagine live, imediat după ce ai remarcat-o.
Fotografii făcute cu LG Optimus One P500:
Video filmat cu LG Optimus One:
5. Baterie – are 1500 mAh dar se consumă la foc automat. Dacă faceţi un pic de economie la butonat ar rezista 2 zile – maxim, dar vă daţi seama că pe internet via 3G sau Wi-Fi, GPS, scrieţi pe twitter şi facebook la greu, “decedează” după 10 – 12 ore. Este puţin, extrem de puţin. Aproape că mă gândesc cu nostalgie la modelele Nokia pe care am ocazia să le testez (C5-00 nu se opreşte decât după vreo două săptămâni). Cablul cu încărcătorul este polivalent devenind şi modalitate de conectare cu pc-ul prin intermediul usb.
Concluzii – Optimus One oferă accesul în mod ieftin către universul Android cu peste 200.000 de aplicaţii, să nu îl achiziţionaţi dacă vreţi performanţe. Şi Angry Birds se încarcă greu şi de multe ori se blochează. Android 2.2 este aclimatizat în mod plăcut. Îl recomand cu mare plăcere cu un abonament dedicat pe partea de 3G. Altfel este cam nasol să fii legat de conexiunile Wi-Fi. Nu m-a impresionat la exterior, nici la camera foto sau autonomie, dar mi-a plăcut Android 2.2, ecranul, meniul simplu.
Preţuri* pentru LG Optimus One P500:
eMAG – 805 lei;
evoMAG – 799 lei;
PCfun – 777 lei.
Un mic video – hands-on cu P500:
Vodafone – 39 lei cu abonament de 16 euro pe lună ce include 500 de Mb trafic de internet, 800 de minute şi mesaje în reţea şi 125 minute naţionale.
* Valabile în data de 6 ianuarie 2011.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.