L-am testat în ultima perioadă și pe LG Q6, telefonul mid-range pe care compania sud-coreeană l-a adus în 2017. Îl putem considera un fel de LG G6 Mini.

Inițial costa în jur de 1300 – 1400 lei, iar acum îl găsiți pe la 1000 lei. Aș spune că devine din ce în ce mai atractiv din acest punct de vedere. Știți că LG-urile intră repede într-o cură de slăbire pe partea asta, a costurilor de comercializare.

În cazul lui LG Q6 aș spune că accentul se pune pe design + display, acestea sunt elementele centrale. Restul pică cumva în plan secund, nu iese neapărat în evidență prin specificațiile hardware. Mai bine să trec direct la subiect, încep review-ul prin listarea datelor tehnice.

Sunt trei variante de LG Q6:

  1. LG Q6a cu 2 GB RAM și 16 GB spațiu de stocare;
  2. LG Q6 cu 3 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare;
  3. LG Q6 Plus cu 4 GB RAM și 64 GB spațiu de stocare.

Cel pe care l-am testat îl găsiți prezentat în tabel.

Specificații

Design

În cutia neagră dați de încărcător pe 5V / 1.2A, cablu microUSB – USB, căști clasice pe jack de 3.5 mm și agrafă pentru slotul dedicat cardului microSD.

LG Q6 este un telefon elegant, cu linii simple, șasiu din aluminiu ce contribuie la partea de rigiditate și capac spate din plastic. Modelul sosit la review avea o sumă de zgârieturi pe spate, de aici trag concluzia că neapărat îi trebuie o husă de protecție sau, pur și simplu, cei ce l-au folosit înaintea mea au fost cu adevărat neglijenți.

Ecranul acoperă 78% din partea frontală, LG G2 lansat în 2013 atingea 75.9% (campion la vremea respectivă). Display-ul lui Q6 păstrează formatul de la LG G6, 18:9 și cele 4 colțuri ușor rotunjite. La baza sa se află logo-ul LG, abia vizibil. Pe spate, camera de 13 Megapixeli nu iese în relief, difuzorul pus pe spate îmi amintește de smartphone-urile Android mai vechi. Majoritatea smartphone-urilor au trecut pe difuzoare poziționate în lateral sau în partea frontală, puține telefoane mai au difuzorul pe spate. Asta pentru că pus pe o suprafață plană se obturează sunetul, iar din spate nu are cum să iasă în evidență când te joci sau faci browsing pe YouTube.

LG Q6 îl consider a fi destul de compact, bine fabricat și imprimă ideea de rezistență la utilizarea pe termen lung. Căștile din pachet sunt dintre cele mai ieftine cu putință, dar măcar avem un șasiu din aluminiu cu adevărat rigid. Păcat că nu au venit cu o carcasă unibody metalică.

Ecran și sunet

Ecranul este un mare punct PRO pentru LG Q6. Aduce culori plăcute, contrast bun, luminozitate ricicată și unghi de vizualizare larg. Pe YouTube ai funcția pitch-to-zoom, conținutul este întins pe întreg display-ul.

Nu am găsit vreo posibilitate de customizare a display-ului, în afară de reglarea luminozității. Nu sunt moduri dedicate în zona de setări și trebuie să te mulțumești cu modul în care LG l-a setat din fabrică. Dispune de filtru pentru lumina albastră.

Sunetul cade în sarcina unui difuzor aflat în spate. Îl consider modest, sunet metalic, fără cine știe ce amplitudine, lipsă bass. Mă așteptam la mai mult din partea LG. Căștile din pachet sunt de aruncat, inutile. L-am testat cu Sennheiser in-ear pentru Android și aici aș avea ceva de comentat. Prea mult bass, mediile și înaltele zici că sunt scoase prin postprocesare. Păcat că LG nu și-a dorit să impresioneze prin Q6 la capitolul sunet, unul important pentru publicul tânăr și nu mai. Reglarea volumului se face din lateral stânga, iar jack-ul de 3.5 mm se află la bază.

Hardware, sistem de operare și aplicații;

La peste 1300 lei era destul de scump dacă ne raportăm la hardware-ul încorporat, pe la 1000 lei parcă lucrurile se îndulcesc puțin. LG Q6 folosește procesorul Qualcomm Snapdragon 435 de tip octa-core la 1.4 GHz pe ARM Cortex-A53, 3 GB memorie RAM și 32 GB spațiu de stocare.

Informații oferite de CPU-Z pentru LG Q6;

Este un ansamblu hardware din zona low-cost a Qualcomm, iar rezoluția de 2160×1080 pixeli îl pune serios la lucru. Urcă mereu în frecvență și după câteva teste de benchmark se încălzise în partea spate, nu la temperaturi din alea nebune, dar peste alte modele testate în ultima perioadă. Căldură în spate = energie disipată, reducere a frecvenței procesorului și performanțe mai slabe.

Pe utilizator nu-l interesează ce specificații are, ci mai degrabă cum funcționează. Nu agață, dar îl simți că se chinuie în anumite situații, mai ales când sunt multe aplicații în fundal, când descarci ceva din Google Play. Își pierde din viteza de reacție în preluarea comenzilor.

Până la urmă, nu este un smartphone rău, dar nici în categoria celor cu adevărat sprintene nu pot să-l încadrez. Sunt limitări date de soluția hardware, una concepută pentru telefoane mobile de 140 – 150 euro, nu de peste 200 euro. Aici deja se trece în unele situații pe Qualcomm Snapdragon 625 ce este altă mâncare de pește.

Rulează Android 7.1.1 Nougat cu interfața proprietară a LG. Patch-urile de securitate au rămas la nivelul lui…, iulie 2017. Păcat că LG nu este în linie cu alte companii mai puțin cunoscute ce aduc patch-urile firmware la zi, HMD Global spre exemplu sau chiar și jucători de tip B-brand din China.

Interfața în sine aș spune că este ușor îmbătrânită, nu ține cont de Modern UI, de ceea ce Google a adus în ultimele sale iterații pe Nougat sau Oreo, cumva mai bătrânicioasă. Cum era TouchWiz-ul acum vreo 2 ani.

Setările sunt grupate pe file distincte: Rețele, Sunet și Notificare, Afișaj și General. Până la urmă, mi se par destul de ușor de accesat, chiar dacă nu le ai pe toate, pe o singură pagină. Are un motor de teme și pot fi descărcate din LG SmartWorld. Butoanele tactile pot fi customizate după preferințe. Se oferă posibilitatea în a scala aplicațiile în formatul 18:9.

Smart Doctor este o aplicație de tip all-in-one, un manager ce ajută în golirea fișierelor din cache, îndepărtarea aplicațiilor ce rulează în fundal pentru un plus de viteză, testare hardware, dar și diagnosticare a telefonului (aș fi curios ce arată când un senzor nu funcționează corect). Are funcția double tap pentru activarea ecranului de blocare / deblocare. Alt element notabil: funcția de face recognition, precursorul Face ID este aici.

Aplicații preinstalate pe LG Q6;

Aplicații Google – Căutare Google, Gmail, Hărți, YouTube, Drive, Muzică Play, Duo, Google Foto, Documente, Foi de calcul, Prezentări, Chrome, Play Store, YouTube;

Alte aplicații – Înregistrare audio, Radio FM, Manager de fișiere, Smart Doctor, LG Mobile Switch, Coșul aplicației, Descărcări, SmartWorld, RemoteCall Service, Transmisie Celulară.

Aș spune că are destul de puține aplicații preinstalate, nu se exagerează cu bloatware-ul. Din cei 32 GB, 22 GB sunt oferiți în mod real.

Android 7.1.1 Nougat pe LG Q6;

Performanță

Nu iese neapărat în evidență, până la urmă este un telefon de la granița între entry-level și mid-range. L-am pus în comparație cu un alt smartphone din segmentul mid-range, Nokia 6.

Teste de benchmark rulate pe LG Q6;

Conectivitate

Știe agregare de spectru pe două benzi, iar în download urcă la 300 Mbps, în upload se oprește la 100 Mbps. În SpeedTest pe conexiune Wi-Fi în standardul N nu am trecut de 50 Mbps pe upload și download, modest.

În ce privește spectrul acoperit:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz;

4G – LTE band 1(2100), 3(1800), 4(1700/2100), 5(850), 7(2600), 8(900), 12(700), 17(700), 20(800), 28(700), 38(2600). Observați că sunt prinse frecvențe și din FDD-LTE, dar și din TDD-LTE, acoperit din acest punct de vedere.

Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi în standardele b/g/n, single band pe 2.4 GHz (de aici și vitezele modeste obținute în SpeedTest – nu a trecut de granița a 50 Mbps), bluetooth 4.2, A-GPS și GLONASS pe partea de localizare, radio FM stereo cu RDS.

Marele absent – cititorul de amprentă, până și telefoane de 4 – 500 lei au cititor de amprentă. LG s-a gândit că nu ar fi necesar, păcat. Este un punct CONTRA important.

În partea superioară nu se află niciun element de conectivitate, în lateral dreapta dați de butonul de pornire, la bază de portul microUSB și jack-ul de 3.5 mm și în lateral stânga de slotul pentru SIM și microSD.

Cameră foto și video

13 Megapixeli cu f/2.2 nu au cum să impresioneze la prima vedere, dar aș spune că telefonul nu se descurcă chiar așa rău. Bineînțeles că în low-light aduce zgomot de imagine, dar în general îl consider de nivel mediu spre slab pentru categoria sa de preț. 

Interfața camerei foto și video;

Își face analiza pentru autofocus ca un elev silitor, nu neapărat ca unul genial ce vede soluțiile din prima. Îi ia 1 – 2 secunde până când stabilește ce trebuie să apară în focus. Te obișnuiești cu situația de-a lungul timpului.

Camera frontală este de tip fixed focus, 5 Megapixeli cu f/2.2 – modest. Mă așteptam la rezultate mai bune. La nivel de interfață consider că este destul de aerisită și bine organizată.

Clip 1080p cu 30 fps realizat cu LG Q6;

Fotografii realizate cu LG Q6;

Autonomia

Ai fi înclinat să spui că bateria de 3000 mAh este suficientă pentru necesitățile lui LG Q6. Nu-i chiar așa, cei 2160×1080 pixeli solicită procesorul și-l țin mai mereu într-o frecvență superioară, de aici și consumul mai mare. Nu trece testul unei zile la utilizare medie spre intensivă și nici o încărcare prea rapidă nu aduce la pachet.

În testul Gadget.ro a obținut 5 ore și 50 de minute (ecranul setat pe luminozitate maximă și redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube în conexiune Wi-Fi). 

Bateria de 3000 mAh se încarcă de la 0 – 100% în 2 ore și 15 minute. 

Preț

LG Q6 – 1049 lei la PCgarage.

Concluzii

Cred că LG Q6 se va bucura de succes comercial când va ajunge la un preț în jurul a 7 – 800 lei. La 1000 lei este ceva cam scump și va fi comparat cu Xiaomi Mi A1 și alte telefoane mobile ce au specificații superioare din mai toate punctele de vedere.

LG cred că putea să facă treabă mai bună și să-l transforme cu adevărat într-un best-buy, așa cum au procedat cu LG G6 spre exemplu. Parcă prea multe elemente îl trag în jos: lipsă USB type-C, lipsă cititor de amprentă, hardware relativ modest, lipsă bandă pe 5 GHz etc.

Păcat de display, unul pe care-l consider de-a dreptul superb. Pe de altă parte, poate că mi-am setat eu niște standarde prea ridicate și-l judec prea aspru, în secțiunea de comentarii îmi puteți atrage atenția.

PRO

  • display FullVision cu aspect 18:9, culori naturale și o experiență excelentă în utilizarea de zi cu zi, compact pentru cei 5.5 inch;
  • design ce mizează pe linii simple, structură metalică ce-i conferă rigiditate crescută, certificare MIL-STD-810G în ce privește rezistența la intemperii.

CONTRA

  • preț mare;
  • sunet mediocru al difuzorului, nici pe jack-ul de 3.5 mm nu iese neapărat în evidență în sens pozitiv;
  • rezultate modeste din partea camerei foto;
  • lipsă cititor de amprentă;
  • autonomie slabă.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.