Telefoane Mobile

Chiar dacă toată lumea se plânge de criza globală de semiconductori, iată că estimările de vânzări pentru întreg anul 2021 nu sunt chiar aşa de rele.

Firma de analiză de piaţă IDC estimează că livrările globale de telefoane inteligente din 2021 ar urma să fie cu 5.3% mai mari decât în 2020. Sigur că anul trecut a existat incertitudinea creată de pandemie, tocmai de aceea piaţa a cunoscut o uşoară reducere a vânzărilor, însă chiar şi aşa se confirmă oarecum indirect că piaţa smartphone-urilor a fost cumva prioritizată de producătorii de chip-uri, altfel am fi asistat la livrări modeste precum în segmentul auto.

În raportul IDC se observă că smartphone-urile 5G câştigă puternic cotă de piaţă, mai ales că preţul mediu de achiziţie a fost şi va fi în continuare în scădere. Dacă în 2019 preţul mediu de achiziţie al unui telefon 5G era de 812 dolari, în 2021 acesta a scăzut la 643 dolari. Se estimează că în 2025 preţul mediu de achiziţie pentru un device 5G va fi de 416 dolari.

Tendinţa este normală, piaţa merge în direcţia dezvoltării tehnologiei 5G, iar în 3-4 ani vom mai avea smartphone-uri 4G only doar în segmentul low-cost şi ultra low-cost.

Un ultim aspect pe care aş vrea să îl evidenţiez din raportul IDC este acela că în 2021 un smartphone Android a avut un preţ mediu de vânzare de 265 dolari, în timp ce unul iOS a avut un preţ mediu de 950 dolari. Se pare că Apple beneficiază de aproape 43% din totalul veniturilor globale generate de vânzările de telefoane inteligente (not bad at all 🤑🤑🤑).