Este un telefon care a ajuns la review din partea unui shop online din China. Se numește Gearbest.com. Costă 101 dolari, dar dacă se va găsi vreun entuziast curajos îl puteți cumpăra cu 89.99 82.99 dolari folosind cuponul GBMYSCN. Am remarcat că se mai oferă un cupon de 50 de dolari la înregistrarea pe site. Nu am testat să văd dacă reducerile se cumulează.
Am uitat. Treceți peste denumirea produsului. M-Horse nu este cea mai înțeleaptă alegere pentru brandingul unui telefon. Asta contează mai puțin. Să ne concentrăm pe specificații și ce știe să facă în utilizarea de zi cu zi.
Ce primești la 89.99 dolari?
Design
Pachetul amintește puțin de cel regăsit la OnePlus One (formă, modalitate de deschidere, culori). Alături de telefon dați de husă în stilul S-View, încărcător pe USB 2.9, căști de tip in-ear negre pe jack de 3.5 mm, baterie de 2000 mAh, cablu microUSB – USB 2.0, manual cu instrucțiuni de utilizare.
Primul lucru pe care l-am remarcat a fost rama metalică ce înconjoară telefonul. Nu mă așteptam la un astfel de detaliu la un telefon cu preț de 100 dolari. Nu mi-a plăcut capacul bateriei ce pare destul de fragil și necesită un plus de atenție la operare și nici luminozitatea din topor a celor trei taste capacitive de la bază. În rest, arată ca un telefon cu preț de peste 150 – 200 euro, din ce se vinde în țara noastră.
Folia de protecție este direct montată peste display-ul de 5 inch. Capacul bateriei este mat, dă un grip foarte bun și mă bucur că nu s-a mers pe vreun capac lucios care să adune amprentele în ritm rapid. Logo-ul M-Horse a fost stilizat pe spate, niciun element care să atragă atenția în partea frontală.
La aproximativ 100 de dolari te alegi cu un telefon destul de bine fabricat, materiale ce nu-și găsesc corespondent în rândul telefoanelor cu preț de sub 100 euro în România.
Ecran și sunet
IPS de 5 inch cu rezoluție qHD / 540×960 pixeli, folie de plastic direct montată pe ecran. Și aici îi acord un punct PRO. Luminozitatea ecranului uimește în sens pozitiv, unghi larg de vizualizare. Nu mi-a plăcut modul grobian în care sunt iluminate cele trei taste capacitive cu rol de Back, ieșire pe ecranul de start și mai multe detalii, de la dreapta la stânga.
Răspunde prompt și comenzilor touch. Nu am idee dacă au folosit vreo sticlă protectoare, dar în cele câteva zile de utilizare nu mi s-a părut că s-ar zgâria ușor.
Sunetul provine de la un speaker poziționat pe spatele lui S60. La volum maxim se transmit ușoare vibrații în carcasă. Livrează un sound puternic, partea de bass inexistentă și zgârie puțin urechea, înțelegeți voi la ce mă refer. Jack-ul de 3.5 mm l-au poziționat în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral stânga. Căștile din pachet sunt negre, de tip in-ear (telefonul fiind alb). Calitatea modestă a sunetului se menține și aici.
Hardware, sistem de operare și aplicații
MediaTek 6582 quad-core la 1.3 GHz, Mali-400 MP, 1 GB RAM, 4 GB din care + slot pentru microSD de până la 32 GB. Este un hardware pe care nu te-ai aștepta să-l vezi pe un telefon de 100 dolari (observați că au pus 1 GB RAM și nu au făcut un compromis din acest punct de vedere).
Rulează Android 4.2 Jelly Bean ușor modificat la nivel de UI (icon-uri diferte, s-a umblat puțin de tot și pe la afișarea setărilor, dar nu se îndepărtează prea tare de Android-ul nativ). Există un mare minus aici. Nu are suport pentru suita Google Play Services și de aici imposibilitatea de a folosi aplicațiile oficiale de YouTube, Gmail, nu ai acces nici la magazinul de aplicații / Google Play. Este cel mai mare compromis făcut în alegerea acestui telefon, pe lângă eventualele probleme ce necesită activarea garanției și nu prea ai cum să-l trimiți în China și să aștepți să facă partea de service.
Am rezolvat problema cu magazinul de aplicații (nici Nokia la telefoanele cu Android nu oferă Google Play). Am instalat 1 Mobile Market și am avut acces la mai toate aplicațiile din Google Play (jocuri, teste de benchmark etc).
Nu are lag la nivel de UI și cu Nova Launcher se mișcă și mai bine decât cu launcher-ul preinstalat. Sunt câteva aplicații preinstalate:
BBM – messengerul BlackBerry, presupun că este la mare căutare prin China;
HolyBible – aplicație care m-a amuzat cel mai tare, mai ales că prin China nu aș spune că religia creștină ar fi majoritară;
MyStore – magazin cu mii de aplicații importate din Google Play;
PalmChat – inutil în țara noastră;
SamMyDress – utilă fetelor, magazin online;
Torch – lanternă;
Radio FM – nu are nevoie de o descriere;
WhatsApp – cea mai utilizată aplicație de mesagerie instant.
Opera Mini – browser ce consumă mai puține resurse.
Am văzut că în unele magazine online a ajuns M-Horse S60 cu Android 4.4 KitKat. Nu am nici cea mai vagă idee dacă telefoanele vândute cu 4.2 Jelly Bean vor face pasul spre Android 4.4 KitKat. Există o secțiune denumită Update OTA, dar nu știu dacă vreodată vor livra ceva conținut spre download și instalare.
Rulează mai toate aplicațiile și jocurile, iar 1 Mobile Market este ofertant din acest punct de vedere. Am instalat jocuri uzuale și s-a descurcat nesperat de bine. Hardware-ul ajută.
Performanță
L-am supus și la ceva teste de benchmark, iar rezultatele sunt contabilizate în tabel:
Conectivitate
Are suport pentru 2 cartele SIM (SIM + microSIM). Funcționează în tot spectrul de frecvență GSM (850 / 900 / 1800 / 1900 MHz) și WCDMA pe 850 și 2100 MHz. Are suport și pentru GPS, dar l-am testat și nu funcționează de niciun fel.
În ce privește conexiunea la internet pe Wi-Fi și 3G s-a descurcat decent. Nu am avut probleme legate de întreruperea download-ului de date. În apelurile de voce s-a dovedit modest, dar auzi interlocutorul și conversația merge înainte. În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm și portul microUSB, la bază nu se află niciun element de conectivitate.
În lateral stânga se află butonul de power și reglarea volumului, lateral dreapta liber. Puțin mai peste mână să ai power și reglarea volumului pe stânga, mai ales dacă ești dreptaci.
Cameră foto și video
5 Megapixeli cu LED flash, autofocus, filmează la 720p și cameră frontală de 2 Megapixeli. Cam greu cu focalizarea și fotografiile sunt de-a dreptul mediocre. Aici se cam vede că le lipsește expertiza. Mă așteptam la poze de calitate mai bună, mai ales că senzorul se profilează puțin peste linia telefonului și nu s-a mers pe un senzor minion, pare destul de mare ca dimensiune și mă așteptam să intre mai multă lumină, iar rezultatele să fie de nivel mediu.
Mai multe fotografii făcute cu M-Horse S60:
Autonomie
Bateria de 2000 mAh se descurcă destul de bine. Cu luminozitatea la maxim și browsing + apeluri în ritm intensiv se duce spre 3 sferturi de zi. Cu ecranul la 50%, apeluri și ceva joculețe trece o zi de dimineața până seara. Au ales un acumulator ceva mai bun că dacă puneau unul de proastă calitate nu treceau nici câteva ore până la reîncărcare.
Preț
M-Horse S60 – 89.99 dolari cu codul GBMYSCN pe Gearbest.com.
Concluzii
M-Horse S60 este un telefon care arată că poți primi specificații destul de bune la un preț fără concurență, dar sunt și ceva compromisuri, de astfel inerente. Cel mai mare neajuns este legat de lipsa certificării Google Play Services și de aici imposibilitatea în a folosi aplicații precum Google Play, Gmail sau YouTube. Sunt zeci de alte magazine de aplicații, sunt alternative la aplicațiile clasice.
PRO
– design destul de bine pus la punct, ramă metalică, capac mat ce dă un grip bun;
– husă S-View în pachet, căști in-ear;
– hardware destul de puternic și capabil a rula majoritatea jocurilor și aplicațiilor concepute pentru Android;
– autonomie destul de ok pentru categoria sa de preț.
CONTRA
– sunet mediocru;
– nu ai acces oficial la Google Play
– nu rulează aplicații în genul YouTube sau Gmail;
– garanție inexistentă.
Partea de unboxing și primele impresii: