Trebuie să fac o scurtă introducere, mai personalizată în cazul acestei recenziei. Folosesc un laptop de 13.3 inch cu Intel Core i5 din generația Sandy Bridge, 8 GB RAM și SSD de 120 GB. Se descurcă decent, dar sunt momente în care-și arată limitele. Nu ați vrea să-l auziți când începe a randa un clip video. De obicei nu se aude nimic, dar atunci zici că scrâșnește din fiecare por. Când am făcut aceeași operație cu H1505x mi-am dat seama că ar fi cazul să fac pasul spre un alt notebook. În 2015 pe primul loc este pusă achiziția unui nou laptop. Clar.
Maguay este un brand românesc care iese în evidență prin posibilitatea de a configura un notebook sau sistem desktop în funcție de preferințele fiecăruia, de buget și performanțele dorite. Acum trebuie să ne punem la un punct comun și să recunoaștem că pentru putere de procesare nu există altă alternativă decât o sumă mai generoasă investită. Când începi a configura un notebook care depășește ca preț suma de 3000 de lei deja vrei să-l pui la lucru pe anumite sarcini specifice: gaming în condiții de top, portabilitate maximă și fără compromis, randare video și editare complexă a fotografiilor sau diverse alte sarcini ce necesită un spor în partea de grafică, autonomie etc.
Maguay MyWay H1505x Special Edition respectă dezideratele amintite anterior, iar pe site-ul Maguay sau pe Domo.ro poți configura un astfel de laptop, iar prețul de comercializare evoluează corespunzător. Sunt destul de multe elemente care mi-au plăcut la H1505x, le veți descoperi pe parcursul review-ului.
Încep cu specificațiile detaliate pentru Maguay MyWay H1505x Special Edition:
Design
În pachet dați de laptopul Maguay, încărcător pe jack dedicat și manual de instrucțiuni. Simplitate și nimic ieșit din comun, niciun accesoriu suplimentar. Laptopul Maguay H1505x se evidențiază prin liniile simple, curate. Mult metal folosit în construcția sa.
Am observat că au folosit un fel de colant pe spatele său, dar și în zona în care-ți odihnești mâinile. Apreciez lipsa suprafețelor lucioase care de obicei adună praful. Ai o grijă în minus la H1505x. Apreciez greutatea și grosimea destul de reduse pentru un laptop care nu face rabat în ce privește elementele de conectivitate, dispune și de clasicul DVD-RW. H1505x cântărește doar 2.2 kg la un display FHD de 15.6 inch și din profil se oprește la 24.9 mm grosime.
Da. Nu are sub 2 kg, dar spun sincer că nici nu l-am simțit în rucsac. Diferența între laptopul meu obișnuit / 1.6 kg pe 13.3 inch și Maguay H1505x de 2.2 kg pe 15.6 inch mi se pare a fi ok, plus că al meu nu are DVD-RW, spre exemplu. Mă rog, opțiunea asta mă lasă rece. În 2014 a trecut vremea DVD-RW-ului, dar mai sunt persoane care se uită la un astfel de element de conectivitate. Este util când ai de făcut diverse CD-uri sau DVD-uri pentru proiecte, școală sau serviciu. Nu și-a pierdut utilitatea complet. Momentan.
Baza laptopului Maguay este îmbrăcată într-un plastic dur, rezistent. Șuruburile sunt la vedere și ușor îl poți upgrada. Asta dacă nu l-ai configurat deja direct cum îți dorești, de când începi a te juca cu configuratorul pus online. Sigla Maguay este ușor stilizată într-un colț al capacului, iar logo-ul seriei MyWay la baza display-ul de 15.6 inch. Prinderea dintre ecran și partea hardware cu tastatura și touchpad-ul dă impresia de rezistență în timp. Se deschide gradual, iar unghiul de deschidere nu ajunge a fi la 180 de grade, se oprește undeva pe la 150 – 160 de grade.
Maguay H1505x Special Edition nu se demonetizează în timp pe partea de design. Este un notebook fabricat din materiale de calitate și se remarcă atenția la detalii și la partea de finisare.
Ecran și sunet
Mare punct PRO în ce privește display-ul. Folosește un IPS LED Backlight Non-Glare de 15.6 inch cu rezoluție FHD / 1920×1080 pixeli. Mi-aș dori să văd o astfel de tehnologie pe cât mai multe laptopuri. Bătrânul display de 15.6 inch cu rezoluție 1366×768 pixeli și fără panel IPS ar cam trebui să dispară din piață sau să intre pe segmentul de preț sub 2000 – 2500 lei.
H1505x oferă culori plăcute și naturale, unghi larg de vizualizare, nu reflecă spațiul ambiant într-un mod deranjant. Jos pălăria pentru modul în care se comportă la acest capitol.
Sunetul este livrat de 2 boxe integrate, situate la baza laptopului. Se descurcă decent și aici, dar nu impresionează prin amplitudine sau nivelul de bass integrat. Totuși, sunt alternative, iar jack-ul de 3.5 mm poate fi pus la lucru, mai ales dacă-l folosești pe acasă și la nevoie îl transformi în desktop PC ad-hoc.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Sunt mai multe configurații la nivel hardware. O să punctez câteva opțiuni înainte de a detalia versiunea sosită la review.
A. Procesor / variante
1. Intel Core i3-4100M;
2. Intel Core i5-4200M;
3. Intel Core i7-4702MQ.
B. Memorie RAM / variante
1. 4 GB RAM;
2. 8 GB RAM;
3. 16 GB RAM.
Toate modulele de tip DDR3 la 1600 MHz.
C. Spațiu de stocare / variante
1. HDD de 500 GB;
2. HDD de 500 GB + 8 GB Hybrid SSD;
3. HDD de 1 TB;
4. HDD de 1 TB + 8 GB Hybrid SSD;
5. SSD Intel 530 de 180 GB;
6. SSD Intel 530 de 240 GB;
7. SSD mSATA de 120 GB, Intel 530;
8. SSD mSATA de 180 GB, Intel 530.
Configurația cu Intel Core i7-4702MQ + 16 GB RAM + SSD de 240 GB + Windows 8 ajunge la 1340 dolari, fără tva (4447 lei și cu TVA de 24% se oprește în jurul a 5500 lei).
La review a sosit Maguay H1505x Special Edition cu procesor Intel Core i7-4702MQ la 2.2 GHz, 8 GB RAM și SSD Intel de 240 GB, Windows 8.1 pe 64 bit. Cei 8 GB de tip DDR3 sunt de fapt 2 x 4 GB DDR3 la 1600 MHz, de proveniență Samsung. Suportă până la 32 GB memorie RAM (de tipul 2 x 16).
Dispune de placa grafică integrată Intel HD Graphics 4600 + placă grafică dedicată NVIDIA GeForce GT740M cu 2 GB memorie inclusă. SSD-ul de 240 GB provine din oferta Intel. Folosește un adaptor Realtek pentru internetul pe fir sau prin Wi-Fi. Bateria este de 44.60 Wh. Windows Experience Index-ul potrivit datelor oferit de SiSoftware Sandra se ridică la 6.6.
Rulează Windows 8.1. Interfața Modern UI a mai evoluat și a devenit ceva mai user friendly. Am conectat laptopul în anumite situații la 2 monitoare, unul de 24 inch în mod portrait și altul clasic de 27 inch. Asta când l-am pus la lucru într-un mod mai susținut.
Se descurcă excelent în browsing, rularea interfeței grafice pusă peste Windows 8.1, Office, partea de multimedia și jocuri cu grafică complexă. Maguay H1505x Special Editon este un adevărat all-in-one. Îl poți folosi și tu pentru partea de office, juniorul pentru social media sau soția pentru partea de socializare. Ai de toate într-un singur laptop, de aceea investiția ajunge a fi sustenabilă și meritată.
Demn de menționat ar fi magazinul de aplicații pentru Windows 8.1 care a crescut mult de tot în mai puțin de 1 – 2 ani de zile. Sunt sute de aplicații, iar unele dintre ele le consider cu adevărat utile. Aplicații pe care le-am folosit cu mare plăcere: Digi Online, Flipboad, aplicația oficială pentru Facebook, Google Search. Aș mai adăuga câteva jocuri uzuale întânite pe telefoanele și tabletele cu iOS, Android sau Windows Phone 8.1. Aici mă refer la Asphalt 8: Airborne, FIFA 2014 și GT Racing 2. Apropo, mi s-a părut mult mai distractiv să joc Asphalt 8 pe pc decât pe mobil. Recomand să testați și să vedeți că ajungem la aceeași concluzie.
Magauay H1505x Special Edition este un laptop puternic, configurabil și livrează experiență de utilizare fără compromis. Se descurcă bine de tot și în sarcini mai grele, peste cele descrise de mine anterior. Cu Intel Core i5 sau i7, de la 8 GB RAM în sus aș spune că duce mai toate jocurile existente la momentul actual, bineînțeles că sunt unele concesii grafice că NVIDIA GeForce GT740M are limitele sale. Totuși, în randarea video și editarea în Photoshop funcționează ireproșabil.
Performanță
Testele de benchmark pentru PC nu sunt punctul meu forte în redactarea recenziilor de notebook sau PC / mini PC etc. Prea mult timp pierdut până la finalizarea lor și datele hardware formează deja o impresie cu referire la capacitățile grafice ale laptopului.
1. Windows 8 Experience Index / calculate cu ChrisPC Win Experience Index
2. Testele de benchmark propriu-zise
Conectivitate
Nu-i lipsește mai nimic. Integrează DVD-RW, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 4.0. Există posibilitatea la capitolul opțiuni spre a alege Intel Wireless Display.
În lateral stânga dați de jack-ul pentru încărcător, zona destinată răcirii laptopului, VGA, RJ-45 cu rețea gigabit pe fir, USB 3.0 / eSATA, HDMI și USB 3.0. În lateral dreapta se află DVD-RW, USB-ul 3.0, USB 2.0, jack-urile dedicate pentru audio și microfon. La bază, în partea frontală, pe lateral au poziționat cititorul de carduri, de tip 6-in-1.
Pe Wi-Fi funcționează fără nicio problemă. Recunosc că mi-aș fi dorit să dispună de Wi-Fi ac și asta în contextul în care vorbim de un notebook premium. Totuși, sunt adaptoare dedicate, iar prețurile nu sunt așa mari, pentru cei interesați. Pe fir atinge gigabit-ul, fără probleme.
Tastatură și touchpad
M-am adaptat rapid la ansamblul format de tastatură și touchpad. Nu am simțit nevoia să conectez mouse-ul sau tastatura dedicată. Tastele sunt bine definite, răspund prompt comenzilor, ergonomie la maxim. Touchpad-ul se putea să fie ceva mai generos raportat la dimensiunile laptopului. Funcționează precis și nu mi-a dat bătăi de cap, să agațe sau chestii de gen.
Autonomie
Bateria de 44.60 Wh își face datoria cu brio. Contează mult aplicațiile folosite, sarcinile trasate laptopului Maguay, luminozitatea și modul de utilizare al acumulatorului. Nu coboară sub 3 ore – 3 ore și jumătate indiferent de setări și atinge un maxim de 5 ore – 5 ore și jumătate în funcție de luminozitatea display-ului. Pentru un laptop care nu vine cu procesor de ultrabook de tip ULV aș spune că se descurcă foarte bine.
Preț
Maguay MyWay H1505x Special Edition – de la 786 dolari fără TVA pe Maguay.ro.
Concluzii
Maguay MyWay H1505x este o alegere inspirată pentru cei care-și doresc un notebook de tip all-in-one, destul de portabil pentru cei 15.6 inch ai săi, puternic, configurabil în funcție de bugetul și necesitățile fiecăruia. Îl recomand. Se pretează la partea de browsing, Office, multimedia, gaming și pentru aplicațiile ce necesită putere de procesare (configurat cu procesor și specificații mai puternice).
PRO
– linii simple, design clasic, materiale și finisare de calitate;
– configurabil, în detaliu și direct din momentul în care-l comanzi;
– display excelent, rezoluție FHD, panel IPS, non-glare;
– conectivitate bună (VGA, HDMI, DVD-RW, rețea gigabit, Wi-Fi b/g/n, eSATA, USB 3.0 etc);
– autonomie rezonabilă pentru specificațiile sale hardware.
CONTRA
– prețul s-ar putea să stârnească unele comentarii;
– sunetul putea fi ceva mai bun, puncta și mai bine la partea de multimedia.