Chiar dacă Qualcomm Snapdragon 865 este în acest moment cel mai puternic procesor mobil, mai mulţi producători de smartphone-uri refuză să îl folosească. De ce ? Sunt mai multe motive, însă cel mai important este preţul.
Este aproape sigur că Google, Nokia sau LG nu vor lansa anul acesta telefoane inteligente cu acest procesor deoarece strategia de comercializare a celor de la Qualcomm pentru Snapdragon 865 este în defavoarea producătorilor de telefoane. Deşi toată lumea se aştepta la un procesor cu modem 5G încorporat, Qualcomm a decis să le vândă separat şi să oblige astfel companiile să le cumpere ca un pachet. Acest lucru înseamnă că:
- preţul de comercializare este mai mare (pachetul Qualcomm Snapdragon 865 + modem X55 5G costă undeva la 120 – 130 dolari);
- telefoanele au dimensiuni mai mari deoarece trebuie găsit spaţiu suplimentar pentru modemul 5G;
- autonomia are de suferit, eficienţa energetică fiind mai redusă sub această formă (producătorii sunt astfel obligaţi să implementeze baterii mai mari).
Practic Qualcomm Snapdragon 865 este vândut scump ca pachet cu modem 5G, dar aduce şi costuri suplimentare prin integrarea unor baterii mai mari, a unor plăci de bază mai complexe etc.
Interesant este că tot în curtea Qualcomm găsim alte două procesoare mult mai echilibrate: Qualcomm Snapdragon 765 şi Qualcomm Snapdragon 765G. Ambele au dimensiuni reduse, vin cu modem 5G încorporat, sunt eficiente energetic şi au preţ mult mai bun decât versiunea flagship. Foarte mulţi producători de smartphone-uri au ales deja unul din cele două procesoare mid-range, mai ales că diferenţa de performanţă vs Qualcomm Snapdragon 865 nu se va simţi în viaţa de zi cu zi.
Cu criza economică globală ce bate la uşă, nu ştiu câţi producători vor mai apela la acest procesor flagship. În perioada următoare cred că vom vedea o scădere a preţurilor telefoanelor inteligente, nu de alta dar nu ştiu câţi vor mai fi dispuşi să dea peste 1000 de dolari pe un smartphone.