Retelistica

O rețea de telecomunicații este formată din două elemente: CORE și RAN. Marea Britanie a decis să permită accesul companiilor cu risc crescut de securitate în partea de RAN (radio access network).

Este o victorie de etapă pentru Huawei și un semnal pe care prim-ministrul Marii Britanii îl trage către SUA și Uniunea Europeană.

Care sunt limitările aduse de guvernul britanic?

  • companiile cu risc crescut de securitate nu au acces la core (nucleul rețelei, acolo unde se află registrul cu clienții, unde sunt detaliile legate de apeluri, traficul de date etc);
  • companiile considerate a fi cu echipament susceptibil de risc crescut de securitate nu au acces la Critical National Infrastructure, sunt excluse din anumite locații geografice (baze militare, centre nucleare etc);
  • echipamentul furnizat de un vendor considerat a fi de risc nu trebuie să depășească 35% din RAN-ul unei rețele (antenele ce fac legătura între smartphone și rețeaua în sine).

Toate detaliile sunt pe site-ului guvernului britanic.

Motivația guvernului din Londra?

Este nevoie de diversitate în piață.

Am și primit un comunicat cu poziția Huawei:

Huawei primește încă o dată o asigurare pe fondul acordului dat de către guvernul Marii Britanii, care ne arată că putem continua să lucrăm alături de clienții noștri pentru a atinge obiectivele legate de implementarea tehnologiilor 5G. Decizia ce are la bază dovezi solide se va transpune în apariția unor infrastructuri de telecomunicații care vor fi mai avansate, mai sigure și mai eficiente economic, ideală pentru viitor. Aceasta va oferi Regatului Unit acces la tehnologie de vârf și va asigura existența unei piețe competitive.

Am oferit operatorilor de telecomunicații din Regatul Unit acces la tehnologie de ultimă generație de-a lungul a mai bine de 15 ani. Vom continua să dezvoltăm această relație benefică, susținându-ne clienții pe măsură ce aceștia investesc în rețele 5G, contribuind la creșterea economică și ajutând Regatul Unit să rămână un jucător de top la nivel global.

Suntem de acord că o piață diversă de furnizori și competiția corectă sunt esențiale pentru fiabilitatea rețelelor, pentru inovație, dar și pentru a oferi clienților acces la cea mai bună tehnologie.” 

Acum fie vorba între noi presupun că Huawei și-ar fi dorit să nu existe nicio limită, să aibă acces și la partea de CORE, să nu fie menționați ca producători cu echipament ridicat de risc pe partea de securitate etc. Totuși, presupun că este mai bine așa decât să se aleagă cu o blocare directă din start. Plus că pot dovedi că echipamentul lor este în regulă, funcționează fără vreo problemă și își vor crește clientela.

Categorii: retelistica
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.