Maserati Quattroporte Diverse

Ca și utilizator de BlackBerry Z10, m-am întrebat ce noutăți a adus acest producător la cel mai important târg de tehnologie de la începutul anului. Ei bine, după câteva căutări, am aflat că la standul companiei canadiene era parcat mândru un concept de Maserati Quattroporte cu tehnologie BlackBerry.

Bineînțeles că nu doar cu atât s-au prezentat la CES 2015 cei de la BlackBerry. Au fost aduse noutăți destul de importante pentru partea corporate și a fost anunțat BBM pentru Android Wear. Se pare că în viitorul apropiat serviciul BBM va fi disponibil pe dispozitive ce rulează Android Wear. A fost arătată chiar și o poză cu un Motorola 360 cu BBM rulând cu succes pe ecranul rotund al ceasului inteligent.

Totuși, pe mine, un împătimit auto, m-a atras cel mai tare prototipul Maserati Quattroporte ce integrează cele mai noi tehnologii BlackBerry QNX. Ce este acest QNX? Reprezintă sistemul de operare de la canadieni conceput special pentru automobile. Deja Ford îl integrează în sistemul multimedia Sync 3.

BlackBerry a ales o mașină superbă pe care să prezinte ultimele inovații ale sale în domeniul auto. Un Maserati Quattroporte vopsit într-un albastru electrizant. La interior acesta avea în locul instrumentelor uzuale de pe consola centrală, un monitor tactil cu o diagonală uriașă, ceva în genul a ceea ce oferă Tesla Model S.

Maserati Quattroporte interior

În locul oglizinlor retrovizoare, Maserati Quattroporte QNX are montate display-uri ce afișează imagini captate de camere video. Nu pare nimic special, doar că pe aceste ecrane pot fi scoase în evidență anumite situații ce sunt considerate periculoase de computerul mașinii. Și locul instrumentarului de bord a fost luat de un monitor, care poate afișa o multitudine de informații transmise de camere video, senzori sau de sistemul LiDAR.

Maserati Quattroporte bord

Sistemul de operare QNX de la BlackBerry recunoaște gesturi și dispune de un sistem avansat de comandă vocală. Canadienii se laudă că automobilul ar înțelege chiar și fraze în genul ”este cam cald în mașină” și ar comanda sistemului de climatizare o temperatură mai scăzută în habitaclu. Asta rămâne să vedem.

Cele mai importante funcții integrate de Maserati Quattroporte QNX se referă totuși la sistemele de siguranță. BlackBerry promite o mai bună înțelegere a situațiilor din trafic și atenționarea șoferului despre acestea. Ar putea chiar interveni în vederea evitării accidentelor sau măcar a reducerii pagubelor cauzate de un eveniment rutier.

Iată deci că BlackBerry nu stă degeaba și chiar dacă nu prezintă telefoane pe bandă rulantă, reușește să inoveze în domeniul tehnologiei. Aștept pentru viitor și alte noutăți cel puțin la fel de interesante.

BlackBerry QNX

Așa arată o parte din meniul soft-ului BlackBerry QNX destinat automobilelor.

Sursa : Digitaltrends.com

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește realme 7 Pro, Canon EOS M100 + Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon 50mm 1:1.8 STM.