Am mai testat ceva mauși până acum pentru site, de cele mai multe ori a fost vorba despre produse de gaming. Un astfel de dispozitiv este potrivit și pentru activitățile zilnice, dar este mai degrabă un partener de nădejde în sesiunile de jocuri.

Sunt mulți mauși de gaming din care poți alege, important este să știi ce anume cauți, fiindcă altfel decizia de cumpărare se poate dovedi greoaie, specificațiile fiind extrem de diferite, la fel și designul ori funcțiile suplimentare.

Eu vă arăt în continuare un maus de gaming performant, cu conectivitate prin fir, ce pune accent pe o greutate redusă, dar și pe posibilitatea de personalizare, atât prin iluminare, cât și prin funcții.

Specificații maus de gaming Canyon Puncher GM-20 (CND-SGM20B)

Maus gaming Canyon Puncher GM-20

  • Senzor optic Pixart 3360 cu rezoluție de până la 12.000 dpi, cu 6 preseturi, reglabile în pași de 100 dpi;
  • Timp de răspuns: 1 ms;
  • Rata de poziționare: 125, 250, 500 și 1000 Hz, programabilă;
  • Viteza maximă de mișcare: 250 ips;
  • Accelerație maximă: 50G;
  • Interfață USB cu cablu îmbrăcat în țesătură lung de 1.65 metri, piciorușe cu suprafața de contact din Teflon;
  • 7 butoane programabile;
  • Iluminare în 6 culori pentru rotița de scroll și iluminare de fundal RGB, programabilă din utilitarul dedicat;
  • Durată de viață clicuri – 10 de milioane;
  • Dimensiuni: 126 x 67.5 x 39.5 mm;
  • Greutate: 65 grame.

Design

Maus gaming Canyon Puncher GM-20

Am primit cutia de retail sigiliată, ce se poate deschide precum o carte, cu doi magneți ce țin ”coperta” la locul ei. Poți vedea mausul după deschiderea acesteia, dar pentru a-l scoate din locașul lui este nevoie să desfaci cutia în mod clasic. Înăuntru, pe lângă maus, mai găsim doar un scurt manual de utilizare și un abțibild Canyon:

Canyon Puncher GM-20 poate fi ales în culoarea albă ori neagră. Noi îl vedem în nuanța închisă. Designul este ușor atipic pentru un maus, deși în utlima vreme am mai văzut astfel de abordări.

Carcasa este intens decupată, practic în mare parte vedem un fel de grilaj ce are rolul principal de a asigura o greutate cât mai redusă. Chiar și butoanele de clic sunt perforate pe circa un sfert din suprafață, fiind vorba totuși despre zona unde degetele nu actionează butoanele. Decuparea intensă a carcasei înseamnă greutate redusă, dar și puține șanse ca mâna să transpire pe maus, fiind foarte bine aerisită.

Pe margini, acolo unde stau degetul mare (police), respectiv cele inelar și chiar cel mic, în funcție de utilizator, prezintă niște mici protuberanțe circulare, ce ar trebui să ofere un grip mai bun.

Deși ar putea părea că este un maus pentru ambele mâini, cu design simetric, prezența celor două butoane pe laterala din stânga, îl transformă într-un maus pentru dreptaci.

Rotița de scroll este translucidă pe lateral și se poate aprinde în 6 culori, în funcție de profilul ales. Pe partea exterioară, unde este atinsă de deget, este acoperită cu cauciuc ce prezintă mici ”ace” moi ce asigură un grip bun.

În spatele rotiței de scroll este butonul ce face trecerea prin cele 6 profile programabile.

Al șaptelea și ultimul buton de pe maus, este pe spate, undeva lângă senzorul optic.

Maus gaming Canyon Puncher GM-20

Acesta permite controlul și trecerea prin diferitele modurile de iluminare pe care le propune elementul din interiorul carcasei. Iluminarea este de tip RGB și poate fi configurată din programul dedicat.

Cablul nu este cel mai lung cu putință. Măsoară circa 1.65 metri și mi-ar fi plăcut să nu se oprească la atât, cred că ar fi fost de preferat să aibă măcar 1.8 metri, dacă nu chiar vreo 2 metri lungime. 

Cea mai mare parte a mausului Canyon Puncher GM-20 este din plastic mat, destul de plăcut la atingere, dar care nu lasă neapărat senzația de înaltă calitate. Probabil și din cauza greutății extrem de scăzute, acest maus se simte cumva ieftin. Este oarecum o senzație general valabilă cum că un produs de calitate este ceva mai greu. Totuși, în acest caz greutatea redusă a reprezentat un scop și nu o consecință.

Mai adaug aici că sunt cinci zone de contact cu sprafața pe care va fi folosit mausul. Aceste picioare sunt acoperite cu Teflon (PTFE) ce are rolul de a permite o alunecare cât mai lină, lipsită de aderență, pe orice fel de material.

Utilizare

Screenshot utilitar Windows 10 maus gaming Canyon Puncher GM-20

În primul rând, hai să vorbim despre modul în care poți personaliza acest maus. Mă refer atât la iluminarea RGB, cât mai ales la crearea profilelor, cu tot ce înseamnă asta.

Pentru a profita la maximum de tot ce poate oferi acest maus, ai la dispoziție un utilitar, ce poate fi descărcat gratuit de pe pagina produsului. Programul este simplu, ușor de utilizat, propune o interfață ușor de descifrat.

Capturi de ecran din utilitarul pentru mausul Canyon Puncher GM-20:

După cum se poate vedea din imaginile de mai sus, sunt destule funcții ale căror valori pot fi schimbate, reglate și apoi salvate în memoria internă a mausului. Ulterior, prin trecerea prin fiecare dintre cele 6 moduri accesibile prin intermediul butonului din spatlee rotiței de scroll, alegi practic unul dintre preseturile salvate în program.

Nu ai cum să nu apreciezi câte poți schimba la acest maus, poți selecta rezoluție dpi de la 100 la 12.000 în trepte de 100 dpi, poți alege Polling Rate-ul între 125, 250, 500 și 1000 Hz, regla sensibilitatea, viteza de scroll sau pentru dublu clic.

Mai mult, oricare dintre cele șapte butoane de pe maus este configurabil, fiecăruia i se poate atribui o altă funcție din lista disponibilă, ce nu este tocmai restrânsă.

Totodată, există posibilitatea de a atribui funcții Macro, unde editorul îți permite multiple scenarii, așa cum se poate vedea tot în galeria de mai sus.

În ceea ce privește modul efectiv de utilizare, cum simți acest maus la folosirea zilnică și în jocuri, ce pot să spun? Pe scurt, numai de bine. Grație multiplelor setări ce se pot face, mi-e greu să cred că nu vei reuși să găsești profilul ideal pentru tine.

Dacă ne referim la modul cum se așează în mână, cum se mișcă, cum reacționează la comenzi, aici aș spune că este o analiză ceva mai subiectivă. Depinde de mărimea palmei tale, de ce așteptări ai. Cert este că mausul este și se simte în utilizare foarte ușor, alunecă fără probleme pe orice fel de suprafață, iar răspunsul mi s-a părut dintre cele mai bune.

Nu au existat mișcări ”fantomă” niciodată în cele peste două săptămâni de test, comenzile sunt preluate exact indiferent de scenariul de utilizare. Singurul lucru care mi-ar fi plăcut să fie altfel ține de modul în care se aude și acționează rotița de scroll la mișcarea de rotire înainte (când practic imaginea se derulează în jos). În astfel de situații, zgomotul este prea ridicat, iar feedback-ul este ușor deranjant, fiind vorba despre pași prea rigizi, să zic așa. Poate fi vorba despre o deficiență doar pentru exemplarul ajuns la mine și nu este un capăt de țară, până la urmă, fiind mai degrabă o chestie de detaliu.

În rest, clicurile sunt exacte, se fac cu o acționare corectă, cu o cursă scurtă, dar nu exagerat de scurtă, cu zgomot bine dozat. La fel și pentru celelalte butoane, care cu siguranță nu vor fi folosite atât de intens precum cele de clic.

În esență, experiența de utilizare alături de Canyon Puncher GM-20 este una bună spre foarte bună și va depinde, așa cum am precizat deja, în cea mai mare măsură de preferințele fiecăruia dintre noi.

Preț

Maus de gaming Canyon Puncher GM-20176 de lei pe PCGarage.ro

Concluzii

Maus gaming Canyon Puncher GM-20

Este destul de greu să spun dacă acest maus merită a fi printre primele opțiuni în gama lui de preț. Asta fiindcă sunt foarte multe modele dintre care poți alege, iar decizia finală poate ține de preferințe personale și mai puțin de nivelul de performanță. Care, în cazul Canyon Puncher GM-20, este ridicat, din punctul acesta de vedere poți sta liniștit.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru mausul de gaming Canyon Puncher GM-20:

PRO

  • senzor optic performant, pe care te poți baza, nu dă rateuri niciodată;
  • multe posibilități de configurare și personalizare din aplicația dedicată;
  • foarte ușor și manevrabil, cu piciorușe acoperite cu Teflon pentru o alunecare rapidă pe orice fel de suprafață.

CONTRA

  • cablul putea fi mai lung (pentru mine nu a reprezentat o problemă, dar nu este rău să ai o rezervă pentru fir);
  • în cazul exemplarului de test, rotița de scroll avea treptele cumva prea rigide pe scroll înainte și un pic cam zgomotoase pe această acțiune (pe scroll înapoi nu prezenta acest comportament).

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.