Genius X-G300 este al doilea maus de la producătorul taivanez pe care am ocazia să-l testez pentru gadget.ro. Acesta este recomandat de cei de la Genius ca fiind un accesoriu pentru gaming. Cu toate acestea cel mai mult impresionează la capitolul aspect.

Despre acesta puțin mai târziu, deocamdată începem cu

Specificațiile detaliate pentru Genius X-G300:

senzor optic cu rezoluție reglabilă 1000/1600/2000 dpi;

– 6 butoane – click stânga, click dreapta, rotiță scroll, buton pentru reglarea rezoluției dpi, buton ”Forward”, buton ”Back”;

– 7 culori de iluminare;

– interfață USB 2.0;

– cerințe minime sistem: procesor Intel/AMD la 1 GHz, memorie RAM 2 GB, USB 1.1, Windows 8/7/Vista/XP;

– dimensiuni: 119 x 67 x 39 mm;

– greutate de 130 grame.

Design

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cutia în care primim un Genius X-G300 îmi pare uriașă pentru ceea ce găsim înăuntru. Pachetul este suficient de mare cât să transporte o tabletă de 7 sau chiar 8 inci. În fine, trecând peste acest aspect, ambalajul este chiar deosebit.

Partea superioară a cutiei poate fi deschisă asemeni unei cărți, iar ”coperta” acesteia se prinde de restul pachetului prin două bucăți de velcro (arici pe românește). Totuși, prin această deschidere nu putem scoate mausul din ambalaj, pentru asta fiind nevoie să deschidem cutia în modul clasic.

În afară de maus, în pachet se mai găsește și un mic manual de utilizare. Atât și nimic mai mult. Nici nu ar trebui să mai fie altceva.

După ce îl scoatem pe Genius X-G300 din cutie observăm că acesta are un fir lung, de aproape 2 metri. La capăt întâlnim mufa USB la care metalul este de culoare aurie. Pe cablu se găsește o bucată de velcro în care poate fi strâns firul fără ca acesta să se desfacă sau să se încurce.

Chiar dacă Genius spune că mausul X-G300 este adecvat pentru ambele mâini, mie nu mi se pare că ar fi așa. În afară de cele două butoane clasice, de rotița pentru scroll și încă un buton în spatele acesteia, mai sunt două butoane (cu rol de ”înainte” și ”înapoi”) pe partea stângă. Astfel, mausul poate fi folosit doar cu mâna dreaptă. Ținut în mâna stângă vei atinge involuntar aceste două butoane.

Aspectul lui Genius X-G300 este cu adevărat special. Nu o să insist prea mult cu descrierea acestuia, pentru că aveți o galerie foto la final care face mai mult decât pot face eu prin cuvinte. Trebuie să vă spun totuși, că pe spatele mausului există un buton care odată activat îl transformă complet pe Genius X-G300.

Pe partea din față a mausului, dar și pe lateral sau în partea din spate se vor aprinde niște LED-uri care fac toți banii. Acestea luminează în 7 culori, dar trecerea de la o nuanță la alta se face treptat și astfel pare că mausul afișează mult mai multe culori. Efectul spectaculos este garantat și mie mi-a plăcut în mod special.

Privit din spate (din partea opusă celei pe unde intră firul în maus) ai impresia că vezi o viperă, o cobră sau o anacondă. Nu mă pricep la speciile de șerpi, dar parcă una dintre ele se potrivește. Încă o dată vă recomand să parcurgeți galeria foto pentru mai multe detalii.

Ca materiale, Genius X-G300 nu impresionează, dar nici nu dezamăgește. Partea superioară este foarte plăcută la atingere, fiind realizată dintr-un plastic mat și mătăsos. Celelalte plastice par ieftine, dar asamblarea generală bună te poate face să ierți acest neajuns.

Pentru prețul său, Genius X-G300 se prezintă foarte bine din punct de vedere vizual. Nu are cum să nu impresioneze, mai ales odată ce aprinzi LED-urile din dotare.

Funcții

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Principala funcție am detaliat-o mai sus, în capitolul design. Pe lângă aceasta mai există posibilitatea de a comuta între trei valori ale rezoluției dpi. Valoarea standard este de 1000 dpi, dar dacă apăsăm o dată butonul din spatelei rotiței pentru scroll, se face trecerea la 1600 dpi, iar pentru 2000 dpi mai trebuie să apăsăm din nou acest buton.

Difereța între cele trei valori dpi se vede imediat și depinde de fiecare dintre noi care este cea mai potrivită. Bineînțeles că în gaming vom folosi 2000 dpi pentru cea mai bună precizie.

Că tot am ajuns la gaming, Genius recomandă mausul X-G3000 pentru această activitate. Pentru prețul cerut pot să spun că poate fi o variantă bună, dar în nici un caz ideală. Pur și simplu greutatea dispozitivului este prea mică pentru jocuri. Nu poți avea control deplin în gaming cu un maus de doar 130 grame. Cam atât îi pot reproșa la acest capitol.

Cum spuneam la partea de design, pe latura din stânga există două butoane. Acestea au rol de ”forward” – înainte și ”back” – înapoi. Pot fi folosite în explorarea fișierelor din Windows sau în browsing. În gaming acestea pot fi setate pentru orice funcție din joc.

Performanță

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Performanța lui Genius X-G300 nu cred că poate fi pusă prea mult în discuție. Este un maus de buget care nu are prea multe pretenții. Își face treaba bine și în parametrii pe care trebuie să-i îndeplinească prin fișa de specificații.

Nu funcționează pe suprafețe ca sticla sau materiale foarte lucioase, iar pe piele artficială (presupun că și pe orice alt material cu aceleași proprietăți) dă rateuri. În rest, nu mi-a cauzat neplăceri.

Preț

Prețul recomandat de producător pentru Genius X-G300 în România este de 65 lei, dar eu l-am găsit listat la un magazin on-line la 81.20 lei.

Concluzii

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În cazul în care căutați un maus de gaming, Genius X-G300 nu pot să spun că este tocmai soluția ideală. Totuși, pentru prețul cerut poate fi destul de bun și în jocuri, dar principalul atu al său este dat de design. Nu design-ul propriu-zis, cât funcția de iluminare în 7 culori, care este chiar spectaculoasă. Și posibilitatea de a alege între 3 valori ale dpi-ului este binevenită, dar nu indispensabilă.

Concluzia finală: având atât de multe variante pentru un maus de circa 60-70 de lei, decizia de cumpărare poate fi chiar una de moment. Însă, Genius X-G300 este o alternativă bună în special când cauți factorul ”wow”.

PRO

– design cu adevărat impresionant pentru categoria sa de preț;

– posibilitatea de a seta rezoluția la 1000, 1600 sau 2000 dpi;

 CONTRA

chiar dacă producătorul așa îl recomandă, Genius X-G300 nu este tocmai un maus de gaming în adevăratul sens al cuvântului.

 

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.