Media-Tech MT850 Active Watch GSM – review

11/04/2016

Ceasurile inteligente devin din ce în ce mai dorite de către pasionații de tehnologie. Fiindcă cererea este în creștere, nu numai companiile mari ajung să lanseze astfel de dispozitive.

Așa se face că testăm smartwatch-uri atât de la producători cunoscuți, cât și mai puțin cunoscuți. În cazul meu este deja al patrulea astfel de gadget, iar azi vorbim pe larg despre Media-Tech MT850 Active Watch GSM.

De la această companie am mai analizat un telefon rezistent – Storm Extreme. La fel ca atunci fac precizarea că Media-Tech producătorul ceasului testat acum nu este tot una cu MediaTek cei responsabili cu fabricarea de procesoare pentru dispozitive mobile.

Specificații pentru Media-Tech MT850 Active Watch GSM:

Specificatii Media-Tech MT850 Active Watch GSM

Design

Smartwatch Media-Tech MT850 Active Watch GSM (8)

Cutia în care a venit ceasul este una destul de redusă ca dimensiuni. Înăuntru avem smartwatch-ul, bateria de 380 mAh, un cablu microUSB – USB 2.0, o folie de protecție pentru ecran și un mic ghid de utilizare.

După cum deja v-ați dat seama, acumulatorul ceasului este de tip detașabil, poate fi scos din locașul său. Pentru asta este nevoie să desfacem capacul spate din plastic, iar sub baterie vom vedea că există sloturile pentru cartelă micro sim și card microSD.

După ce punem bateria la locul ei cel mai probabil trebuie să o încărcăm. Pentru asta avem pe laterala din dreapta a ceasului un mic capac sub care se află portul microUSB. Dacă avem suficientă energie în acumulator putem deja să probăm ceasul.

Atunci observăm că brățara din silicon nu este tocmai lungă, așa că, dacă aveți încheietura mai groasă, există șanse ca ceasul să nu vă cuprindă. De exemplu, circumferința încheieturii de la mâna mea stângă este de aproximativ 18 cm, iar pentru o purtare comodă am fixat cureaua în penultima poziție. Asta înseamnă că mai exista numai un singur locaș unde puteam prinde brățara dacă aveam mâna mai groasă.

Acum trecem la aspect și vedem clar de unde s-au inspirat designerii lui Media-Tech MT850 Active Watch GSM. Ar fi mai corect să spunem de unde au copiat aceștia, fiindcă ceasul este în fapt o clonă de Apple Watch. Foarte puține elemente diferențiază cele două gadgeturi.

De la butonul fizic care la Apple Watch se rotește și se apasă și până la capacul ce acoperă portul microUSB, care în fapt copiază cel de-al doilea buton fizic de pe ceasul american, totul este similar. La fel, cureaua de silicon este identică, la fel și prinderile acesteia de carcasă.

O diferențiere ar fi dată de camera frontală amplasată sub ecranul lui Media-Tech MT850 Active Watch GSM. Ea lipsește la Apple Watch, dar nici la ceasul polonez nu aș spune că iese în evidență.

La construcție Media-Tech MT850 Active Watch GSM se prezintă bine, pare destul de solid asamblat. Finisările puteau fi mai atent lucrate, dar materialele sunt surprinzător de plăcute. Poate doar capacul spate dintr-un plastic ce pare ieftin strică o imagine de ansamblu bună, dar acesta este oricum mai mereu ascuns privirilor.

Ecran și sunet

Media-Tech MT850 Active Watch

Ecranul de 1.54 inch în diagonală ce prezintă o rezoluție de 240×240 pixeli este destul de reușit. Singura mică problemă ar fi că imaginile apar ușor pixelate, însă nu foarte grav așa cum poate reieși din unele poze ale produsului.

Luminozitatea este ridicată, display-ul se descurcă și în exterior, în lumină naturală, iar culorile sunt vii, plăcute. Unghiurile de vizualizare nu sunt prea largi, iar în unele poziții, totuși extreme, chiar nu mai distingem nimic pe ecran.

Răspunsul la atingere este exact și nu există niciun fel de probleme în a interacționa cu ceasul prin intermediul touchscreen-ului.

Difuzorul extern este amplasat pe spatele ceasului, cumva în apropierea butonului fizic de pe lateral. Dacă până acum, la fiecare dintre smartwatch-urile testate, am fost plăcut surprins de amplitudinea și calitatea oferite de difuzoare, la Media-Tech MT850 Active Watch GSM nu mai este cazul. Nu vă gândiți că este atât de grav, doar că mă obișnuisem să primesc un sunet mai bun decât m-aș fi așteptat de la un micuț ceas.

La Media-Tech MT850 Active Watch GSM nu avem parte nici de o calitate prea bună și nici de un volum maxim suficient. În medii zgomotoase este aproape imposibil să porți o discuție prin intermediul smartwatch-ului. Trebuie dus aproape de ureche și atunci deja devii un pic ciudat…

Hardware, sistem de operare și aplicații

Media-Tech MT850 Active Watch

Media-Tech MT850 Active Watch GSM se bazează pe un chipset MediaTek MT6260 de tip single core. Nu am găsit informații despre frecvența maximă la care rulează acest procesor. Din specificațiile de pe site-ul producătorului polonez apare că memoria internă, cea ROM, ar fi de 128 MB. În realitate, pentru utilizator sunt disponibili numai 506 KB, adică extrem de puțin. Noroc că avem slot pentru card microSD de până la 32 GB pe care putem stoca orice dorim.

Fiindcă Media-Tech MT850 Active Watch GSM rulează un sistem de operare propiu, nu avem ce aplicații să mai instalăm în afară de cele care se găsesc gata incluse din cutie.

Operarea smartwatch-ului se face prin intermediul butonului fizic, care mimează o coroană de reglaj a unui ceas clasic, și prin touchscreen. Butonul fizic nu poate fi decât apăsat, deși acesta se și rotește în ambele direcții. Însă, spre deosebire de Apple Watch, această mișcare de rotire nu realizează nicio funcție.

Așadar, pentru a trezi ecranul la viață este musai să apăsăm butonul fizic. Din păcate ceasul nu dispune de funcție de aprindere a ecranului la anumite mișcări ale brațului și nici dacă facem tap pe display. Exact ce nu-mi place mie: ca să consult ora la ceasul de la mâna stângă trebuie neapărat să folosesc mâna dreaptă. Cam incomod în multe situații.

Odată trezit ecranul prin apăsarea butonului fizic navigarea prin meniul ceasului se face prin swipe și tap. Butonul are rol de întoarcere către ecranul de start, adică îndeplinește funcția ”Home”. Nu o să insist prea tare în a da detalii despre cum trecem prin meniu, în ce fel trebuie făcut swipe. Dacă cumpărați acest ceas aveți un manual de utilizare.

Vă mai spun că cele 3 fețe (exact, numai 3 fațete!) pot fi schimbate extrem de ușor. Eu am tot căutat prin meniu până am descoperit că trebuia făcut tap pe ecran în momentul în care era afișată fațeta curentă, cea aleasă de utilizator. Deci doar tap sau swipe de jos în sus și trecem la o altă fațetă de ceas. Mare păcat că avem doar trei disponibile.

Fețele de ceas disponibile în Media-Tech MT850 Active Watch GSM

Media-Tech MT850 Active Watch GSM se poate conecta cu orice smartphone care rulează de la Android 4.2.2 și mai recente. În magazinul Play Store găsim aplicația SmartWatch MT850 compatibilă cu ceasul nostru, software din care avem posibilitatea de a face câteva setări esențiale. Nu este deloc complicată și permite setarea aplicațiilor care vor trimite notificări pe smartphone. În esență cam la asta se reduce aplicația SmartWatch MT850.

Galerie cu capturi de ecran din aplicația de mobil disponibilă pentru Media-Tech MT850 Active Watch GSM:

Ajungem la aplicațiile preinstalate. Sunt destule și Media-Tech MT850 Active Watch GSM mi-a întrecut așteptările aici. Vreau să spun că până la acest smartwatch am tot găsit la fiecare dintre celelalte testate cel puțin o aplicație sau o funcție pe care ceasul respectiv nu o rula. La Media-Tech MT850 Active Watch GSM toate softurile incluse au funcționat așa cum ar fi trebuit să o facă.

Acum să nu credeți că, spre exemplu, pedometrul este cel mai exact, sau monitorizarea somnului este perfectă. Dar asta se întâmplă și la case mai mari, eu vreau să spun că toate aplicațiile se deschid și execută ceea ce promit. Inclusiv aplicația ce permite captarea de poze cu camera telefonului conectat a rulat perfect, la fel apelarea prin bluetooth folosind smartphone-ul.

Mi-a plăcut de asemenea că avem două secțiuni distincte pentru apelare. Putem alege oricând să apelăm prin intermediul cartelei sim din ceas sau prin bluetooth, folosind telefonul.

Nu mai insist în a da detalii despre fiecare aplicație în parte, mă rezum doar la a le înșira așa cum apar ele structurate în meniul ceasului. Apropo, și aici găsim o oarecare încercare de a copia înfățișarea de Apple Watch, în principal prin folosirea unor iconițe rotunde pentru aplicații.

Aplicațiile preinstalate pe Media-Tech MT850 Active Watch GSM: Dialer, Bluetooth Dialer, Bluetooth Settings, Mesaje Bluetooth, Cameră Bluetooth, Anti Lost, Messages, Contacts, Pedometru, Music, Profiles, Sleep Monitoring, Calculator, Sedentary Reminder, Alarms, Settings, Calendar, Camera, Galerie, SIM Settings, Themes, Sound Recorder, QR Code, Files Manager, Video Recorder, Video Player și Time Zones.

Galerie de imagini cu meniul lui Media-Tech MT850 Active Watch GSM:

Conectivitate

Smartwatch Media-Tech MT850 Active Watch GSM (17)

Pe partea de conectivitate Media-Tech MT850 Active Watch GSM aduce, așa cum sugerează și numele, slot pentru cartelă sim. Asigură spectrul 2G în benzile de 850/900/1800/1900 MHz. Putem folosi ceasul spre a iniția și primi apeluri fără a conecta un telefon, la fel și pentru SMS-uri.

Smartwatch-ul mai aduce bluetooth 3.0 și port microUSB, cel din urmă necesar pentru încărcare sau pentru transferul de fișiere din sau pe dispozitiv cu ajutorul unui PC.

Niciunul dintre elementele de conectivitate nu mi-a creat neplăceri, recepția semnalului GSM este medie, iar în apelurile de voce v-am spus cum se descurcă în capitolul legat de sunet.

Cameră foto și video

Smartwatch Media-Tech MT850 Active Watch GSM (21)

Ei da, avem și așa ceva inclus în Media-Tech MT850 Active Watch GSM. Micuțul senzor de 1.3 Megapixeli este situat sub ecran, undeva către partea dreaptă a acestuia. Nu înțeleg de ce s-au mai obosit în a pune așa ceva pe un ceas, cât de des îți vei face selfie cu smartwatch-ul?

Și mai apoi vine problema calității pozelor și a clipurilor video. Vă las cu câteva exemple de fotografii realizate cu Media-Tech MT850 Active Watch GSM:

Autonomie

Smartwatch Media-Tech MT850 Active Watch GSM (19)

Aici mă așteptam la mai bine de la Media-Tech MT850 Active Watch GSM. Credeam că bateria de 380 mAh va ajunge măcar pentru o zi de utilizare în condiții medii. Nu este cazul de așa ceva, dacă-l folosiți spre a primi toate notificările direct pe ceas, plus poate apeluri sau SMS-uri și în câteva ore, maximum 7 – 8, este gata.

Totodată am impresia că este și ceva în neregulă cu software-ul ceasului sau poate calitatea bateriei este de-a dreptul îndoielnică. În sensul că și dacă lași ceasul neatins, fără a fi conectat prin bluetooth la telefon și fără cartelă sim, el se va descărca în cel mult 2 zile. Și da, fără a aprinde măcar ecranul.

Preț

Media-Tech MT850 Active Watch GSM  – 299 lei la CamereDigitale.ro

Concluzii

Smartwatch Media-Tech MT850 Active Watch GSM (4)

Clona asta de Apple Watch nu este rea deloc decât atunci când ajungi la autonomie. Nu-i normal ca bateria să se descarce în 2 zile și fără a utiliza ceasul în vreun fel. Mă gândesc să nu fie o problemă a autonomiei doar la exemplarul testat de mine, să fi petrecut prea mult timp fără ca bateria să mai primească energie sau ceva de genul ăsta.

Sincer, în rest nu sunt puncte slabe evidente, mai ales pentru prețul cerut pe acest smartwatch. Totodată nici nu te va da pe spate la vreun capitol, poate doar dacă vrei să mimezi faptul că porți un Apple Watch.

Principalele puncte pro și contra pentru Media-Tech MT850 Active Watch GSM:

PRO

  • sistem de operare ce rulează fluent, cu destule aplicații și funcții integrate;
  • posibilitatea de a primi/efectua apeluri/SMS-uri direct de pe ceas, cât și prin bluetooth, de pe telefonul conectat;
  • construcție solidă, cu materiale de calitate raportate la prețul cerut.

CONTRA

  • autonomie dezamăgitoare, maximum 2 zile fără ca ceasul să fie măcar folosit (poate fi totuși o problemă doar pentru exemplarul testat);
  • cureaua din silicon este cam scurtă, poate fi strânsă corect doar pe încheieturi de până la 19 cm circumferință.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.