Hardware

MediaTek este liderul pieţei de procesoare mobile, cota sa crescând semnificativ în ultimii ani. Compania taiwaneză joacă puternic în segmente precum entry-level şi mid-range, iar de ceva timp a devenit un concurent serios şi în categoria high-end.

Cel mai nou procesor din această zonă este MediaTek Dimensity 9300+, unul care vine ca un mic update adus modelului MediaTek Dimensity 9300. În realitate avem cam acelaşi procesor cu viteze de procesare mai mari (nucleul principal Cortex-X4 este tactat la 3.4 GHz vs 3.25 GHz) şi cu un APU (Accelerated Processing Unit) îmbunătăţit (acesta aduce un plus de performanţă de aproximativ 10% în activităţile ce implică inteligenţa artificială).

La nivel de tehnologii noi regăsim NeuroPilot Speculative Decode Acceleration, cât şi unele adresate inteligenţei artificale: 01.AI Yi-Nano, Alibaba Cloud Qwen, Baichuan AI, ERNIE-3.5-SE, Google Gemini Nano, Meta Llama 2 şi Llama 3.

Trecând peste toate aceste detalii tehnice, ar trebui spus că MediaTek Dimensity 9300+ vine practic cu un mic plus de putere şi cu ceva tehnologii AI noi vs MediaTek Dimensity 9300.

În rest avem aceeaşi configuraţie: 1 x Cortex-X4 tactat la 3.4 GHz + 3 x Cortex-X4 tactate la 2.85 GHz + 4 x Cortex-A720 tactate la 2.0 GHz, proces de litografiere de 4nm pe tehnologie TSMC, accelerator grafic Immortalis-G720 MP12 cu suport pentru ray tracing, suport pentru stocare UFS 4.0, LPDDR5T, camere foto de până la 320 megapixeli şi înregistrare video 8K la 30 fps. Procesorul poate rula excelent pe display-uri cu o rezoluţie maximă 4K şi o rată de refresh de până la 120Hz.

MediaTek Dimensity 9300+ va fi utilizat în perioada următoare pe smartphone-uri premium de la Vivo, Xiaomi, Realme etc.

Sursa: gsmarena.com