Hardware

MediaTek a crescut foarte mult în ultima perioadă şi a devenit principalul competitor pentru Qualcomm în segmentele entry-level şi mid-range. În zona high-end lupta se duce între Qualcomm şi Samsung deoarece MediaTek nu a reuşit încă să dezvolte un procesor capabil să ofere performanţe cu adevărat remarcabile.

Cele mai noi procesoare MediaTek Helio X23 şi Helio X27 au fost prezentate în urmă cu câteva zile şi aduc un foarte mic plus de performanţă comparativ cu generaţia anterioară MediaTek Helio X20. Cele două procesoare folosesc arhitectura Tri-Cluster Deca-Core bazată pe un proces de fabricaţie de 20nm, tehnologia MediaTek CorePilot 3.0, iar la capitolul noutate regăsim procesorul de imagine MediaTek Imagiq ce va permite existenţa unei camere foto duale cu performanţe mult mai bune pe viitoarele device-uri. MediaTek Imagiq oferă suport pentru captură color şi monocrom, dar şi pentru aplicarea celebrelor efecte de adâncime.

mediatek-2

MediaTek Helio X23 va fi format din 2 nuclee x ARM Cortex-A72 la 2.3 GHz, 4 nuclee x ARM Cortex-A53 la 1.85 GHz şi 4 nuclee x ARM Cortex-A53 la 1.4 GHz. La capitolul GPU vom regăsi ARM Mali-T880 tactat la 780 MHz şi va oferi suport pentru display-uri cu rezoluţie de până la 2560 x 1600 pixeli, 4 GB RAM, LTE Cat.6 cu viteze în download de până la 300 Mbps, Wi-Fi ac, GPS, radio FM şi tehnologie bluetooth.

MediaTek Helio X27 este foarte asemănător cu modelul anterior, având câteva frecvenţe ridicate mai sus: 2 nuclee x ARM Cortex-A72 la 2.6 GHz, 4 nuclee x ARM Cortex-A53 la 2.0 GHz şi 4 nuclee x ARM Cortex-A53 la 1.6 GHz + ARM Mali-T880 tactat la 875 MHz. Restul specificaţiilor sunt identice.

Acum la final concluzia mea este un simplă: MediaTek nu a reinventat roata, însă a relansat-o pe cea veche cu mici îmbunătăţiri la cauciucuri. Cumva vorbim doar de marketing şi cam atât.

Sursa: gsmarena.com