Hardware

MediaTek a confirmat oficial că împreună cu partenerul său TSMC a finalizat dezvoltarea propriului procesor pe 3nm, acesta urmând a fi lansat comercial în 2024.

Primul procesor flagship MediaTek Dimensity pe 3nm va intra în producţia de masă anul viitor, va fi cu 18% mai puternic decât un procesor de top realizat pe 5nm şi va consuma cu până la 32% mai puţină energie la viteze similare. Viitorul procesor va dispune de asemenea de o creştere a densităţii numărului de tranzistori cu până la 60%.

Foarte probabil viitorul MediaTek Dimensity pe 3nm va fi prezentat undeva în toamna anului viitor, urmând ca primele smartphone-uri să fie disponibile comercial în prima parte din 2025.

Pentru 2024 MediaTek ne pregăteşte MediaTek Dimensity 9300, un procesor premium realizat pe o tehnologie de 4nm. Acesta ar putea trece de la o configuraţie 1+3+4 cum este folosită în prezent de MediaTek Dimensity 9200+, la una mai puternică 4+4 (4 x ARM Cortex-X4 + 4 x ARM Cortex-A720). Cum tehnologia este una îmbunătăţită, ne aşteptăm la plusuri importante atât la nivel de procesare, cât şi în ceea ce priveşte consumul de energie.

Sursa: mediatek.com